Tony Ring: Pirelli i pole position
I helgen avgörs årets andra deltävling i Formel 1 VM och trots ovisshet kring vädret, de nya reglerna och förarnas dagsform kan vi vara säkra på en sak, en bil med Pirellidäck kommer att stå i pole position och vinnaren kommer också att köra på Pirelli.
Inte så konstigt kanske eftersom alla teamen i enlighet med reglerna använder Pirelli men så har det inte alltid varit. Fram till 2007 när Bridgestone tog över ansvaret som ensam leverantör till samtliga team var det fritt fram för alla däcktillverkare att delta i Formel 1 och vissa säsonger var upp till fem olika fabrikat inblandade.
Det finns många intressanta historier att berätta men frågan är om inte säsongen 1990 slår de flesta rekord när det gäller rävspelet kring däcken i Formel 1. Första deltävlingen var USA´s Grand Prix i Phoenix och Ken Tyrell chockade alla genom att två dagar före tävlingen skriva på ett kontrakt med Pirelli efter att ha tävlat på Good Year i 18 år. Nu visade det sig som vanligt att Ken visste vad han gjorde och inte minst kvaldäcken från Pirelli var fantastiska vilket resulterade i att inte mindre än fem bilar i topp tio körde på Pirelli. Det kanske mest anmärkningsvärda var att Pierluigi Martini kvalade in som två för Minardi, för att få perspektiv är det lika sensationellt som om HRT´s Narain Karthikeyan skulle ställa upp bredvid Sebastian Vettel i första led.
I tävlingen visade Ayrton Senna mästartakter och vann men Jean Alesi i Tyrell visade att Pirelli däcken även fungerade i race och kom tvåa med stallkompisen Nakajima på den sista poängplatsen. Till slut var det Senna som drog det längsta strået före Alain Prost och Nelson Piquet efter 16 deltävlingar som bjöd på stor underhållning tack vare kriget mellan däckfabrikanterna. Att konkurrens på högsta nivå inte alltid är bra för showen vet vi dock efter USA´s Grand Prix 2005 då Michelin i sin iver att slå Bridgestone valde en alltför radikal strategi och skickade däck till Indianapolis med en gummiblandning som förvisso var snabb men inte kunde garantera säkerheten. Efter flera vådliga däcksexplosioner på den bankade delen av banan togs det drastiska beslutet att de Michelinskodda teamen skulle delta i starten men genast köra i depå och bryta efter det första varvet. Resultatet blev att endast 6 bilar återstod i tävlingen efter två varv och publiken var av naturliga skäl minst sagt upprörda och krävde pengarna tillbaka. Ett liknande scenario riskerar vi inte att bevittna på söndag utan med identiska förutsättningar för alla och regler som gynnar djärva strategier med flera depåstopp ser vi fram emot en riktig nagelbitare med ett ovisst slutresultat hela vägen fram till målflaggan, precis så som det ska vara!