Lagbanner
Djupdykning: David Pastrnak - Den Tjeckiska Snipern
David Pastrnak - en av NHLs mest lysande stjärnor

Djupdykning: David Pastrnak - Den Tjeckiska Snipern

Jag är intresserad av spelarna som representerar Boston Bruins av idag. Och i den här serien tänkte jag gå igenom spelare för spelare mer på djupet. Jag hoppas att det ska vara intressant läsning och hoppas kunna publicera ett spelarporträtt i månaden om tid finns för det, det kanske beror på intresset från er läsare också. Vad sägs om att börja starkt med vår tjeckiska skarprättare - David Pastrnak?

Pastrnak föddes i den tjeckiska staden Havirov, som ligger i den yttersta östra delen av landet. Det gränsar närmast till Polen som bara ligger en mil från staden som har cirka 72000 invånare. Staden grundades efter andra världskriget och namnet betyder på engelska "miner" eller gruvarbetare på svenska vilket säger en del om vad för sorts stad det är. Den är inte känd för så mycket förutom att just vår superstjärna kommer från staden. Utöver Pastrnak så kommer även sprintern Pavel Maslak från staden. Pastrnak föddes den 25 maj 1996, han mäter 183 cm och väger in på 88 kg. Passande nog har han valt nummer 88 också.

Att han började spela hockey beror på att hans pappa Milan ville det. Han började sin karriär i hemstaden Havirov där han spelade i klubbens U16, U18 och U20-lag. Säsongen 11/12 blev en händelserik sådan för honom då han representerade AZ Havirov U16 i 8 matcher (14 poäng), AZ Havirov U18 i 9 matcher (21 poäng), AZ Havirov U20 i 3 matcher (1 poäng), AZ Havirov i tjeckiska tredjeligan i 4 matcher i grundserie och slutspel (0 poäng), AZ Havirov i kvalet till tjeckiska andraligan i 2 matcher (0 poäng). Men mest spelade han utlånad till HC Ocelari Trinecs U18-lag där han spelade 31 matcher och gjorde 47 poäng. Den säsongen började också landslagskarriären då han representerade både U16 och U17 där han spelade VM på U17-nivå. Under den här tiden hade hans pappa cancer, vilket säkert påverkade David på både ett och två sätt. Jag vet bara hur det drabbade mig när min pappa fick beskedet att han hade cancer i december 2018, dom knappa 6 månaderna som följde innan han gick bort var fruktansvärda. Jag fyllde 30 år under pappas sjukdomstid, David var i sina tonår.

Efter den säsongen hamnade han som så många vet i Sverige och Södertälje. Under den här säsongen så gick hans pappa bort och samtidigt som han var i Sverige fick han en helt annan förståelse för hur man ska träna för att bli framgångsrik. Han var så överraskad över att alla svenska spelare stannade kvar på isen eller i gymmet efter att tränaren hade gått därifrån. I Tjeckien hade det varit samma sak som att det är fritt fram att gå hem, vilket man också gjorde i hemlandet. Som ett löfte till sin pappa lovade han sig själv att anamma detta träningssätt för att hedra sin far genom att bli så bra som han hade potential till att bli. I Södertälje träffade han William Nylander som han blev vän med omgående och dom båda är fortsatt goda vänner idag. Han spelade 7 matcher i Södertäljes J18-lag och gjorde 14 poäng där, och i J20 gjorde han 29 poäng på 36 matcher. Det blev dessutom debut i A-laget där han spelade 11 matcher i allsvenskan och stod för 3 poäng. Ett junior-VM på U18 nivå blev det också där han gjorde 2 poäng på 5 matcher.
















Säsongen 13/14 spelade han bara en match i J20 men blev bosatt i A-laget där han gjorde stor succé som 18-åring med 24 poäng på 36 matcher. Det blev spel i både U18-VM där det blev en silvermedalj och "det riktiga" junior-VM där det blev uttåg mot kommande mästarna Finland i kvartsfinal med 5-3. Säsongen var över och på sommaren var det dags för NHL-draft där Pastrnak inte var bland favoriterna men ändå ett namn som flera lag hade ögonen på. Boston Bruins gnuggade förmodligen händerna när man såg att Pastrnaks namn fortfarande fanns tillgängligt när det var deras tur med val #25 i förstarundan. Den dagen såg David upp mot himlen och visade sin pappa emblemet på bröstet och tänkte säkerligen att han kommit en bit på vägen till att göra honom riktigt stolt.

Det är förmodligen många klubbar som grämer sig en hel del att man inte plockade Pastrnak innan val 25 som Boston tog honom med. Spelare som gick före var bland annat Aaron Ekblad #1, Leon Draisaitl #3, William Nylander #8 och Dylan Larkin #15 men även spelare som Sam Bennett #4, Michael Dal Colle #5, Nick Ritchie #10 och Connor Bleackley #23.

Han flyttade över Atlanten och fick börja i Bostons AHL-lag Providence där han satte avtryck med en gång. 25 matcher gav 28 poäng och han blev utsedd till bästa spelare i oktober månad. NHL-debuten begicks den 24 november där han fick spela 7:53 i en övertidsförlust mot Pittsburgh Penguins. Första NHL-målet kom mot Ray Emery och Philadelphia Flyers den 10 januari 2015 där han dessutom fyllde på med sitt andra NHL-mål direkt och bidrog starkt till segern med 3-1 på bortaplan. Han var den ena av endast två spelare från draften samma år som spelade över 40 matcher i NHL. Den andra? Aaron Ekblad. På sina 46 matcher gjorde han 10 mål och 17 assist och han avslutade säsongen på 11e plats i interna poängligan där alla förutom David Krejci spelade 30 matcher fler än "Pasta".

Pastrnak blev säsongen därpå den yngsta spelaren i Bruins historia att göra ett straffmål vilket tillkom i en match mot Pittsburgh Penguins som man vann med 5-1. Det var också här någonstans som hans smeknamn "Pasta" började formuleras bland supportrar. Idag är det ett allmänt vedertaget och känt namn som dom flesta borde känna till när man hör det. 51 matcher och 26 poäng blev det och som supporter var man förmodligen lite besviken då man såg hur mycket hockey som fanns i den där kroppen. Det blev debut i tjeckiska A-landslaget den här säsongen också där han spelade i VM och gjorde 6 poäng på 8 matcher.

Så kom då säsongen 16/17 och det stora genombrottet i NHL. Efter två säsonger där ena blev halvt förstörd av en skada så fick han nu spela 75 matcher och då blev det 70 poäng fördelat på 34 mål och 36 assist. Han fick nu spela bredvid Patrice Bergeron och Brad Marchand och den trion visade att den är en av NHLs allra bästa kedjor, om inte den bästa. Nu fick han äntligen visa vilken kapacitet han besitter och vi kan väl räkna med att far hans firade varje mål med eftertryck där uppe i himlen. Boston gick nu till slutspel för första gången efter två missar dom första åren i "Pastas" karriär. Det blev uttåg direkt mot Ottawa men på 6 matcher blev det 4 poäng och han visade att han kan leverera även när det hettar till. På World Cup blev det bara 3 matcher där Kanada och Team Europe blev för starka i gruppspelet och Pastrnak blev poänglös i turneringen. I VM gick det bättre personligen med 7 poäng på 8 matcher men uttåg i kvartsfinalen mot Ryssland.
















Nu närmar vi oss nutid i vår berättelse om den från Havirov bördige 23-åringen. Ett rejält genombrott året innan och nu var förväntningarna höjda för vad han kunde tänkas prestera. Inte blev man besviken heller. Han fortsatte att spela i den fruktade förstakedjan större delen av tiden även om det då och då blivit inhopp jämte Krejci och DeBrusk när Boston och Bruce Cassidy försökt sprida ut målgörandet i laget så man inte ska vara så beroende av en enhet. Detta blev första säsongen som Pastrnak spelade samtliga matcher i grundserien och i slutspelet. Det blev 80 poäng (35+45) i grundserien innan han exploderade rejält mot Toronto i förstarundan framförallt. Han stod tillsammans med sina vapendragare Marchand och Bergeron för helt magnifik hockey och sänkte Maple Leafs på egen hand nästan i en rafflande sjumatchersserie innan det blev uttåg mot Tampa Bay med 4-1 i matcher. Men på dom 12 matcherna han spelade blev det hela 20 poäng vilket gjorde att han hamnade på en delad 10e plats i slutspelets poängliga. Även nu blev det spel i VM och 6 poäng på 5 matcher där Tjeckien återigen blev utslaget i kvartsfinal, den här gången mot USA.


Så kom då förra säsongen och vad hade man nu för förväntningar? Skulle han nå den magiska 100-poängsgränsen månne? Jag själv hade stora förhoppningar på det och hade han inte blivit olyckligt skadad via en konstig incident utanför isen där han bröt fingret så är frågan om han inte hade kommit upp på den där platån. På sina 66 matcher gjorde han 81 poäng vilket var personligt rekord trots 16 missade matcher alltså. Hans snitt låg på 1,23 poäng/match och hade han spelat 82 matcher hade det genererat i 100,86 poäng... Men 38 mål och 43 assist landade slutnotan på innan det återigen var dags för slutspel. Den här gången efter en väldigt fin grundserie där man hamnade på en andraplats i divisionen bakom suveräna Tampa Bay och återigen fick möta Toronto i förstarundan. Återigen blev det sju matcher och historien upprepade sig lyckligtvis igen med en fruktansvärt skön seger i game 7. Suveränerna Tampa Bay åkte ut direkt och vi fick möta deras banemän Columbus där Pastrnak och gänget utmanövrerade även dom. Carolina blev en munsbit i konferensfinalen innan vi alla vet vad som hände i finalen. Och ska vi vara ärliga så såg Pastrnak hämmad ut av sin skada han ådrog sig tidigare. Det gjorde att han blev svalare ju längre slutspelet gick men trots det landade han in på 19 poäng på 24 matcher.

Så kommer vi då till relativ nutid. En sommar som blev kortare än vanligt verkar inte ha påverkat Bruins speciellt mycket då vi i skrivande stund ligger på delad andraplats i hela NHL och Pastrnak går mot sin absolut bästa säsong hittills. Han har, som jag själv hoppats och trott i några år nu, verkligen bevisat att han är topp fem högerforwards i ligan, för att inte säga den bästa i nuläget. Han står noterad för 36 poäng vilket är 7 bättre än Patrick Kane som är närmst bakom bland högerforwards i ligan. Trea är Andrei Svechnikov på 24 poäng. Det har varit en sprakande start på säsongen där "Pasta" efter 22 spelade matcher står noterad för 20 mål. Håll i er nu för här kommer lite statistik som visar just hur bra det är av 23-åringen. Han är den andre snabbaste spelaren i Bruins historia att nå 150 mål. Pastrnak mäktade med den bedriften på 341 matcher, enbart slagen av Barry Pederson som gjorde det på 316 matcher. Han är dessutom den fjärde snabbaste spelaren någonsin i Bruins att nå 20 mål. Här är han slagen av dussinlirare som Phil Esposito (nådde 20 mål på 18 matcher 73/74 och på 21 matcher 74/75) Cam Neely (20 mål på 19 matcher 93/94) och Herb Cain (20 mål på 20 matcher 43/44) vilket säger en hel del om vad det är han åstadkommer just nu för oss.

När David Pastrnak kom till NHL säsongen 14/15 så höll han en relativt låg profil men ju mer tiden har gått, ju mer varm i kläderna han blivit och ju mer av en superstar han är så tar han också för sig mer. Hans klädstil är väldigt uppmärksammad och det är säkert en del i att visa "sitt egna" varumärke vilket blir mer och mer vanligt i en annars slätstruken liga där spelarna ska hålla sig till vissa koder och inte sticka ut. Därför är det extra roligt att se hur Pastrnak alltid har tid för skämt och skoj utanför isen men även på isen där han utvecklat många fina vänskaper med bland andra Torey Krug och Brad Marchand. Krug och Pastrnaks matchvärmningsritual är en fin sådan tex. Här får ni också ett smakprov på dom kostymer han anlänt till matcher med, och det är något som kännetecknar tjecken. Som Kingsley Shacklebolt sa i Harry Potter när Dumbledore försvinner från trolldomsministern - "The man's got style". Det passar väldigt väl in på David Pastrnak.
 


David Pastrnak är bara 23 år och redan nu är han alltså en superstar i ligan. Han har inte nått sin prime ännu och det ska bli ett rent nöje att få följa med på den här resan från rinkside. Frågan är hur högt han lyckas ta sig när han är på sin peak? Jag hoppas på att han fortsätter ta ligan med storm och att han fortsätter ösa in mål och poäng och bjuda på massvis med sköna citat och fina kostymer även fortsättningsvis.

The sky is the limit som man brukar säga.

Erik HanssonErikhanzzon@hotmail.se@Hanzzzon2019-11-23 12:00:00
Author

Fler artiklar om Boston

Preview 24/25 - Boston Bruins