Lagbanner
SvenskaFans rankar: 24. Colorado Avalanche

SvenskaFans rankar: 24. Colorado Avalanche

Det som inledningsvis såg ut att leda till slutspel vände tvärt och gjorde att Colorado förra säsongen placerade sig som NHL:s näst sämsta lag. Till kommande säsong har GM Greg Sherman valt att möblera om rejält, på förhand känns det svårt att avgöra om det blir fågel eller fisk.

Från att säsongen 09/10 tagit sig till slutspel och setts som en blivande contender så blev det platt fall under 10/11-säsongen. Det som inleddes hyfsat spårade ur efter årsskiftet och gjorde att Avalanche tillslut tillskrevs titeln som NHL:s näst sämsta lag. Anledningar till detta stavas bristfälligt målvaktsspel, en backbesättning som inte höll måttet i egen zon och en hel massa skador.

Colorado har under det senaste halvåret framför allt utmärkt sig på transfermarknaden. GM Greg Sherman har visat att han inte är rädd för att ta risker och göra stora affärer. Det hela inleddes när Stewart och Shattenkirk i februari tradades till st. Louis i utbyte mot Erik Johnson och Jay McClemment. Det fortsatte i somras när Varlamov knöts till klubben i utbyte mot ett förstaval i draften 2012. Många tyckte Sherman betalade ett överpris för en målvakt som både är orutinerad och tidigare visat sig skadebenägen. Röster har hörts önska Sherman bort från klubben och slutspel i år är nog ett måste för att han ska få stanna.

Under sommaren tillkom även Jan Hejda, defensiv back från Columbus som kan bli oerhört nyttig med sin storlek och rutin. Forwarden Chuck Kobasew kom in från Minnesota och JS Giguere värvades från Toronto som ett etablerat komplement åt Varlamov. Shane O´Brien, en back som är än mer fysisk och defensiv än Jan Hejda hämtades från Nashville. Det är tydligt att Sherman, trots sina chansningar, haft som mål att under sommaren göra Avs större och mer solida bakåt samt till ett lag som är mer rutinerat och jämnare i sina prestationer.

Tack vare eller på grund av, beroende på hur man ser det, Avalanches mediokra placering så valde man som nummer två totalt i sommarens draft och knöt till sig den svenske forwarden Gabriel Landeskog. Gabriel som sägs vara hårt arbetande, relativt fysisk, en bra tvåvägsspelare och ändå relativt målfarlig förväntas gå rakt in och producera i NHL till kommande säsong. I samband med "Erik Johnson-traden" så fick Colorado också st. Louis förstaval i draften, nummer elva totalt. Valet föll på den välvuxne och hårt spelande backen Duncan Siemens. Siemens som är född -93 behöver nog något år till på sig i juniorligan innan han är redo för NHL.

Landeskog blir inte ensam svensk att axla Peter Forsbergs mantel i klippiga bergen under kommande säsong. Lite oväntat så skrev Colorado kontrakt med förra årets poängkung i elitserien - Joakim Lindström. Med en lön på $600 000 är Lindström mest troligt ännu en av Shermans chansningar. Jag har svårt att se Joakim spela i en mer defensivt inriktad 3e/4e line så ska han spela så gäller det nog att han producerar direkt från start och slår sig in bland topp sex. Något som kan bli svårt.

Peter Mueller som hela förra säsongen var borta med den hjärnskakning som han ådrog sig på försäsongen rapporteras nu från Denver vara helt återställd. Dessa hjärnskakningar, se bara Crosby, är oberäkneliga och ännu vågar man inte ta ut något i förskott. Men, kan Mueller komma tillbaka till den kapacitet han bevisligen besitter så kan han mer eller mindre räknas in som ett nyförvärv av högsta klass. Även Kyle Quincey, som endast gjorde 21 matcher förra säsongen, ska vara tillbaka och han tillför rutin såväl i egen zon som i det offensiva spelet.

En intressant aspekt är att det ännu inte är bestämt vem som får bära C:t på tröjan till kommande säsong. McClement och Stastny är för tillfället assisterande kaptener. Förutsatt att dessa två förblir assisterande så är Erik Johnson det mest logiska valet även om också Duchene skulle kunna vara aktuell som val av kapten.

Så, vad kan man då förvänta sig av säsongen som väntar? Avs känns oerhört svåra att sätta någon status på. Lyckas man skaka av sig fjolåret, hålla nyckelspelarna fria från skador och nyförvärven gör succé så kan det bli bra, riktigt bra. Om inte så har och bör nog Sherman gjort sitt inom organisationen.

Målvakter:

Ett helt nytt målvaktspar är vad som gäller där Semyon Varlamov lär ta förstaspaden. 23-åringen har haft vissa problem med skador men när han väl spelat har han imponerat. Bakom honom har vi den rutinerade JS Giguere. På pappret ser det helt klart intressant ut. Som tidigare nämnt är Varlamov en chansning men med Giggy bakom sig så kan viss press lyftas från ryssens axlar.

Kan Varlamov göra succé så kan Sherman ha hittat en förstemålis för dom kommande 10 åren. Floppar han så finns även lovande Calvin Pickard inom organisationen som ett annat alternativ i framtiden.

Backar:

Erik Johnson lär vara tilltänkt som en framtida lagkapten. Han är stor, fysisk och skicklig. Men med vissa skadebekymmer har hans utveckling inte hållit den fart som förväntats sen han draftades som nummer ett overall av St. Louis 2006. Förra året blev det oerhört uppenbart hur småväxta backarna var och vilka problem det skapade. Med O´Byrne och nyförvärven Hejda och O`Brien har man verkligen ökat storleken på backbesättningen. Något som förhoppningsvis gör hela laget stabilare.

Quincey som var skadad stora delar av förra säsongen får anses som en etablerad tvåvägsback och lär spela. Sen finns det en rad frågetecken. Bland annat så har Cumiskey inte kritat på något nytt kontrakt, oklart varför. Ryan Wilson, född -87, kanske kan ta nästa steg och etablera sig som NHL-spelare? Sedan finns även Matt Hunwick som förra säsongen blandade bra matcher med betydligt sämre prestationer. 

Samtidigt knackar både Tyson Barrie och Stefan Elliot på dörren. En bra camp från deras sida kan öppna dörrar till NHL-spel. Dessutom har dessa två herrar sina styrkor i offensiven något som saknas en aning hos de mer etablerade backarna. Elliot som slog poängrekord för backar i WHL förra säsongen med 81 poäng på 71 matcher är väl den som får anses vara närmst av dom två. Adrian Dater på Denver Post tippade t.ex. Elliot som en av dom hetare kandidaterna till årets rookie 11/12.

Jonas Holös är en annan lite yngre back som, liksom Wilson, inte riktigt lyckats etablera sig men som genom en bra camp möjligen kan ta en mer ordinarie plats i NHL. Hur som helst så känns bredden bland backarna klart bättre till denna säsong jämfört med den förra.

Forwards:

Med en centerbesättning bestående av spelare som Duchene, Stastny, O´Reilly, McClemment, unge Hishon och Mark Olver så är det Avs starkaste position. Nu kan det mycket väl vara så att någon av dessa spelare kommer matchas som ytterforward under säsongen. Exempelvis spelade Stastny och Duchene ihop under slutet av förra säsongen men anledningen till det var främst att truppen var så skadedrabbad att man blev tvungen att spela dom två tillsammans för att få ihop åtminstone en producerande lina.

Nu hoppas vi på att slippa alla dessa efterhängsna skador i år och då ser det faktiskt helt okej ut på forwardsfronten med många unga och intressanta spelare. Mueller som hann göra 20 poäng på 15 matcher för Colorado innan han blev skadad är exempel på en sådan. Är han hundraprocentig så blir han mycket intressant att följa. Vi har Jocke Lindström som tidigare nämnts vars status är oklar.

Landeskog, den andre svensken, har en status som är mindre oklar men en press på sig som är desto högre. Alla räknar med att Gabriel är redo och att han är redo nu. Man måste ha i åtanke att killen är född-92 och att skillnaden mellan att spela i Kitchener Rangers och att spela i Colorado trots allt är ganska markant. Men jag tror han gör succé och att han tillför en fysisk dimension i spelet som fattades under förra säsongen.

Milan Hejduk, "Mr. Avalanche", har ett kontrakt som sträcker sig över denna säsong. Milan är en pålitlig poängplockare, inte minst i power play, och tillför en hel del nyttig rutin till en i övrigt ganska ung forwardsbesättning. En annan som ska göra mål är David Jones, David har tappat en del snabbhet efter en knäoperation men svarade ändå för 27 mål förra året. Flest i Avalanche tillsammans med Duchene.

Bland de mer defensiva forwardsen återfinns Winnik, McLeod, TJ Galiardi, Stoa och Kevin Porter. Av dessa kommer inte alla slå sig in som ordinarie utan campen blir viktig och avgörande. Nye Kobasew lär även han få en defensiv roll och få dra ett lass i boxplay tillsammans med bland andra O´Reilly och McClemment.

Underifrån är det, förutom Landeskog som knappt räknas som någon underifrån, framför allt Joey Hishon som knackar på dörren in till NHL. Hishon har precis som Mueller dragits med en hjärnskakning och hans status är ännu oklar. Förhoppningen är att han kan delta vid campen och få en ärlig chans. Hishon är ganska småväxt med sina 178cm och 78kg men ska ändå vara intensiv och fysisk nog för att kunna spela i NHL.

Nyckelspelare:

Matt Duchene, Paul Stastny, Erik Johnson, Semyon Varlamov.

Nyförvärv:

Semyon Varlamov, mv, Washington
JS Giguere, mv, Toronto
Shane O´Brien, b, Nashville
Jan Hejda, b, Columbus
Joakim Lindström, fw, Skellefteå
Chuck Kobasew, fw, Minnesota
Pat Rissmiller, fw, Florida
Evan Brophy, fw, Chicago
Gabriel Landeskog, fw, Kitchener

Förluster:

Peter Budaj, mv, Montreal
Brian Elliott, mv, St. Louis
Adam Foote, b, slutat
Tomas Fleischmann, fw, Florida
Matt Ford, fw, Washington
Ben Walter, fw, Calgary
Philippe Dupuis, fw, Toronto

Svenskar:

Gabriel Landeskog
Joakim Lindström

Coach:

Joe Sacco

Preliminär laguppställning:

Gabriel Landeskog – Matt Duchene – Peter Mueller
David Jones – Paul Stastny – Milan Hejduk
TJ Galiardi – Jay McClemment – Chuck Kobasew
Daniel Winnik – Ryan O´Reilly – Kevin Porter

Erik Johnson – Jan Hejda
Ryan O´Byrne – Stefan Elliott
Shane O´Brien – Kyle Quincey

Semyon Varlamov, (JS Giguere)

Andra notabla spelare: Joakim Lindström, Joachim Nermark, Brandon Yip, Jonas Holös, Matt Hunwick, Calvin Pickard, Ryan Wilson, Cody McLeod, Ryan Stoa, Mark Olver, Duncan Siemens
 
---

Bästa nyförvärvet: Semyon Varlamov

Med förhoppningen om att detta är vår blivande förstemålvakt under en lång tid framöver så går jag på Semyon. En stor målvakt med bra statistik. Trots att han är född -88 så har han redan representerat Ryssland vid ett OS. Låt honom vara skadefri så kan det bli riktigt bra.

Värsta förlusten: Tomas Fleischmann

Innan han fick sin sjukdom så levererade Fleischmann och det rejält. En fartfylld och offensivt bra spelare. Är han helt rehabiliterad så kan Florida ha gjort ett riktigt fynd.

Årets poängkung: Matt Duchene

Endast 20 år gammal så påbörjar Duchene nu sin tredje NHL-säsong. Extremt snabb och explosiv spelare som med rätt spelare omkring sig kan ösa in poäng. Hittar han och Landeskog rätt från början så vinner han den interna poängligan utan problem.

Årets nykomling: Stefan Elliott

81 poäng på 71 matcher förra året i juniorligan. Hyllad av många. Jag tror Elliott tar NHL med storm och fortsätta göra poäng så väl i power play som i fem mot fem.

Årets genombrott: Gabriel Landeskog

Här är en annan som jag och alla Avs-fans hoppas ska bidrar direkt. En enorm press på sina axlar men är det någon som kan hantera det så är det Landeskog. Min förhoppning är att han går in med Duchene och levererar från start.

###

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24. Colorado Avalanche
25. Florida Panthers
26. Dallas Stars
27. Edmonton Oilers
28. Winnipeg Jets
29. New York Islanders
30. Ottawa Senators

Joel Nilsson2011-09-12 07:00:00

Fler artiklar om Colorado

Preview: Colorado Avalanche - Nashville Predators
Veckorapport - Colorado