Lagbanner
Statistikkollen

Statistikkollen

Man brukar säga, statistik lurar man inte. Statistik är inte allt, men det ger en bra indikation på att man är effektiv och att man får utdelning på det man har pratat om. Nuförtiden finns det all möjlig statistik och här ska jag försöka ta fram det jag tycker är väsentligt. Här är en genomgång av Avalanche, lag- och spelarstatistik.

Fyra matcher är spelade, fyra matcher av 82 och statistiskt sett betyder det alltså att vi har 78 matcher kvar. Avalanche har spelat två matcher på hemmais och två matcher på bortais och har under den perioden noterat tre vinster och en förlust med en målskillnad på 17-9. Eftersom laget har gjort lika många matcher hemma som borta så kan vi få fram en ganska visande bild av hur läget ser ut i laget. Vissa spelare kommer att försämra sin statistik ju längre säsongen lider och vissa spelare kommer skjuta sin i höjden.

Poängligan: Poängligan bjuder inte på några överraskningar när det kommer till toppen. Rantanen har inlett säsongen starkt poängmässigt och står på 1+6 och Mackinnon som ligger en poäng bakom har inlett med 5+1. Noterbart är att Rantanen endast har en poäng i PP och Mackinnon har noll, här kan det explodera till ordentligt. Mest överraskande är Carl Söderberg som har 3+2 på fyra matcher och den poängskörden understryker bara vilken fin säsongsinledning Carl har haft. På backsidan är Erik Johnson poängbäst. Johnson har inlett säsongen med 0+4 och hans backkompis Sam Girard har inlett med 0+3. Tåls att säga är att Avalanche saknar inte ”secondary scoring” såhär inledningsvis på säsongen. Åtta (!) olika spelare finns i målkolumnen och 14 olika spelare har spräckt sin poängnolla. Bäste målgörare är Nathan Mackinnon på fem följt utav Colin Wilson och Carl Söderberg på tre. Flest assist har Mikko Rantanen som har sex stycken följd utav Johnson och Kerfoot på fyra.

Corsi-statistik ( Ett verktyg för att mäta hur många skott som avlossas mot motståndarmålet kontra mot det egna målet när spelaren är på isen) Här kan vi se att Avalanches andrakedja med Kerfoot-Jost-Wilson har imponerat ordentligt inledningsvis under säsongen. Statistiken säger att med den kedjan på isen har Avalanche sin största chans att göra mål istället för att släppa in ett mål. Avalanches självfallet bästa kedja är MGM-kedjan, men fortsätter andrakedjan med det här arbetet så nöter man sakta men säkert ner motståndare och gör det enklare för Avalanches toppspelare att göra sitt jobb i att avsluta saken. Wilsons säsongsinledning har varit otroligt bra och han är även den spelaren med bäst corsi, 69.2%, vilket är fantastiska siffror. Tyson Jost, som ska ta kliv i år, har haft en mycket bra säsongsinledning och har fina 68.8%, Noterbart här är också att Avalanches tredjekedja med Nieto-Söderberg-Bourque har haft det desto svettigare. Man ska dock komma ihåg att denna kedjan allt som oftast spelar mot motståndarens bästa kedja och är från början ihopsatt som en ”shutdown-line”, men förbättringspotential finns. Söderberg och Bourque har under 40%, vilket är svagt, men båda dom tillsammans med Nieto gör ett enormt jobb i PK, där Avs är ligans bästa lag sett till lag som spelat fyra matcher eller fler. På backsidan ser man att första backparet med Johnson och Girard är dom som ger Avs bäst möjligheter. Johnson har en corsi på 59.5% och Girard på 53.7%.

Istid
Här är det Avalanches stjärnspelare Nathan Mackinnon som leder. Mackinnon har loggat in 21.38 min i snitt över fyra matcher. Tvåa på listan är Erik Johnson på 21.21 och på tredjeplats hittar vi Tyson Barrie på 20.50. Noterbart här är att Colin Wilson har minst istid av Avs ordinarie spelare. Wilson har loggat in på 12.00 och trots den sporadiska speltiden har Wilson hunnit med tre påsar på fyra matcher. Imponerande!

Flest tacklingar: Nikita Zadorov 10.
Flest blockade skott: Gabriel Bourque 7.
Flest skott på mål: Nathan Mackinnon 23.
Bäste tekare: JT Compher 56.1%.
Bäst +/-: Sam Girard och Erik Johnson +5.

Statistik är statistik men någonstans går det att dra ganska så bra slutsatser kring det. Som Nathan Mackinnon som har gjort fem mål och skjutit 23 skott på mål sett över fyra matcher. Ska man gå efter det facit så kommer Mackinnon bara fortsätta och fortsätta att sätta puckar i nät. En annan fundering. Vore det inte på sin höjd att ge Wilson lite mer speltid. Han är tvåa i skytteligan, har bäst corsi i laget, har tredje mest avslut på mål men spelar minst av samtliga. 

Lagstatistik. (Inom parentes betyder vilken placering Avalanche har i ligan i de olika momenten)

Antal gjorda mål: 17 (4a)
Powerplay: 33.3% (6a)
Boxplay: 94.7 % (5a)
Tekningar: 45.8% (27a)

Som ni ser så har Avalanche imponerat i spelformen powerplay och boxplay. Det mest intressanta i powerplay är att Avalanches förstauppställning med Jost-Landeskog-Rantanen-Mackinnon-Barrie bara har gjort ett av lagets fem mål i spelformen. Det kommer sannerligen att ändras så framtidsutsikterna i powerplay ser bra ut. Andra powerplayuppställningen har varit väldigt bra i år, något som saknades under fjolåret. Avalanche har, precis som i 5vs5, produktion från flera spelare. Tekningsstatistiken har jag själv aldrig varit något fan utav att bry mig om, men Avalanche var sämst i ligan på att teka under fjolåret och det ser knappast bättre ut i år. Boxplayspelet har verkligen imponerat och där gör spelare som Söderberg, Calvert, Bourque, Compher och Nieto ett ansvarsfullt och grymt jobb. Avalanche har faktiskt ligans bästa boxplay sett till dom lagen som spelat fyra matcher eller fler. Man har ett väldigt bra styrspel i boxplay och tillåter motståndaren att ta vinkelavslut vilket underlättar för Varlamov/Grubauer, något Bednar sade inför säsongen var något man hade jobbat väldigt mycket med.

På lördag smäller det igen hemma i Pepsi Center då Avalanche möter Calgary Flames i något jag tror kan bli en ordentligt trevlig men tuff tillställning. Avalanche vänder hem efter att gått 1-1-0 på sin roadtrip och man har 3-1-0 på de fyra första matcherna. Imponerande och nu kan man spela mer avslappnat och slipa på ännu fler detaljer. Säsongen är lång, men Avalanche har tagit ännu ett kliv jämfört med fjolåret.

Daniel AhonenAhonenDaniel2018-10-12 13:09:00
Author

Fler artiklar om Colorado

Preview: Colorado Avalanche - Nashville Predators
Veckorapport - Colorado