Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL – Central Division: 7. Colorado Avalanche

SvenskaFans rankar NHL – Central Division: 7. Colorado Avalanche

Toksist och utskrattade förra säsongen. Kan Colorado Avalanche resa sig?

Genom åren har vi fått se en hel del lag tanka i syfte att få så bra draftval som möjligt. I jakten på Connor McDavid såg vi exempelvis hur Buffalo gjorde allt i sin makt för att bli så dåliga som möjligt och säsongen 14/15 landade Sabres på 54 poäng.
 
Colorado samlade ihop 48 poäng den gångna säsongen. Och man försökte inte ens tanka. Man var bara dåliga.
 
Avalanche kommer nu från en av de sämsta säsongerna som har gjorts över en 82 matcher lång säsong sett till såväl antalet poäng som gjorda mål. Under säsongen vann man bara två matcher i följd vid fyra tillfällen.
 
Kort och gott kommer Colorado från en anmärkningsvärt usel säsong, men det finns kanske vissa förmildrande omständigheter.
 
I augusti lämnade Patrick Roy som head coach. Han fick inte vara tillräckligt delaktig i besluten som organisationen tog – eller inte tog – och klev helt enkelt åt sidan. Att skaka fram en ny head coach i mitten av augusti är inte helt enkelt, men framåt slutet av månaden var Jared Bednar på plats. Han kom med en handfull säsongers erfarenhet som head coach i AHL och fick nu bara några veckor på sig att förbereda sig.
 
Det är inte direkt optimala förutsättningar, vare sig för Bednar själv eller organisationen – men det går inte att lägga skulden på Bednar. Truppen han hade till sitt förfogande svämmade inte direkt över av talang och organisationen har under en längre tid överskuggats av en osäkerhet och ovisshet.
 
Den ovissheten tydliggjordes än mer framåt slutet av säsongen och över sommaren. Det har spekulerats i om Colorado skulle spränga sitt nuvarande lagbygge och starta om med en yngre stomme. Matt Duchene, Gabriel Landeskog och Tyson Barrie pekades ut och framför allt den förstnämnde har omgärdats av tunga spekulationer och rykten.
 
En trade kändes som en självklarhet, antingen kring trade deadline eller i samband med sommarens draft, expansionsdraft eller free agency – Colorado har mer eller mindre bekräftat det. Men Duchene är kvar i Avalanche och organisationen fortsätter att präglas av osäkerhet och ovisshet.
 
Nu ska man så klart inte göra sig av med Duchene bara för sakens skull – får man inte tillräckligt bra utbyte kan man lika gärna behålla honom för att undersöka en trade på nytt vid ett senare tillfälle. Timingen är trots allt lite kass då Duchene har två år kvar på sitt kontrakt – vågar lagen verkligen betala ett högt pris för att få en Duchene som inte går att säkra upp över flera säsonger?
 
Än en gång är Colorado på väg att gå in i en säsong med långt ifrån optimala förutsättningar. Duchene är säkerligen tillräckligt professionell för att hantera situationen på ett bra sätt, men återigen har Joe Sakic & Co misslyckats.
 
Duchenes situation kommer, med rätta, ta mycket fokus – men i skymundan av den har Colorado också en hel del spännande saker på gång.
 
Nathan MacKinnon, Tyson Jost och Mikko Rantanen frontar en yngre generation väl värd att bygga kring, man har en handfull högklassiga veteraner och håller sig Semyon Varlamov bara frisk har man en skicklig målvakt.
 
Det borde i alla fall vara en omöjlighet för Colorado att vara sämre än vad man var den gångna säsongen – men hur mycket bättre kan den yngre generationen göra laget?
 
Målvakter:
 
Colorado valde att exponera Calvin Pickard i expansionsdraften och tappade också målvakten till Vegas. Kvar stod man med Semyon Varlamov, som fick den gångna säsongen spolierad av skadeproblem – men ryssen är en klart kompetent burväktare i normala fall.
 
Varlamov har visserligen inte nått samma nivå som säsongen 13/14 – när Colorado senast var i slutspel – och skadehistoriken är ett litet orosmoln, men det råder ingen tvekan om att förstaplatsen är Varlamovs att förlora. Siffrorna från den gångna säsongen är allt annat än vackra, men med tanke på Colorados prestationer är det hårt att hänga någon målvakt.
 
När man tappade Pickard kom istället Jonathan Bernier in via free agency. Efter en svängig tid i Toronto hamnade han i Anaheim inför den gångna säsongen och gjorde en fullt godkänd insats där. 29-åringen är en fin backup med potential för att kunna bli mer än så – och med tanke på osäkerheten kring Varlamov är det en trygghet med Bernier.
 
22-årige Spencer Martin slängdes in i NHL redan förra säsongen och gjorde en handfull matcher, men får stå på tillväxt i AHL.
 
Backar:
 
Osäkerhet och ovisshet var det, ja. En månad innan säsongen drar igång har Colorado bara tre NHL-etablerade försvarare under kontrakt, varav man enbart kan lita fullt ut på två av dem. Tyson Barrie är en väldigt duktig försvarare som har presterat på en bra nivå i ett svagt Colorado.
 
Av ligans samtliga backar med minst 70 spelade matcher har Barrie 25:e bästa P/60 (1,32). I ligans överlägset sämsta lag är det inte fy skam. Han är en spelskicklig försvarare som är signad i ytterligare tre säsonger – och faktum är att även hans namn har cirkulerat i en hel del traderykten.
 
I toppen av försvarshierarkin hittar vi även Erik Johnson. 29-åringen har inte lyckats leva upp till hypen som följer en 1st overall pick, men har trots allt gått och blivit en pålitlig tvåvägsförsvarare. Han har plågats av skadeproblem under karriären och den gångna säsongen var inget undantag. Nu går han in på det andra året på det sjuårskontrakt han signade 2015 och även om han är ett stort frågetecken i ett längre perspektiv är han väldigt viktigt för Avalanche här och nu.
 
Den tredje etablerade backen under kontrakt är Mark Barberio. 193 matcher som 27-åring är inte överdrivet respektingivande, men han gör inte bort sig på isen och var en god possession-spelare den gångna säsongen.
 
Colorado hoppas att Nikita Zadorov signerar ett nytt kontrakt och även om man fortfarande väntar på att 22-åringen ska ta det där klivet så skulle han utgöra en väldigt viktig del i försvarsbesättningen. Han är RFA och KHL-hotet finns där, men parterna rapporteras vara nära varandra. Faktum är att det enbart ska vara $500 000 som skiljer de olika buden åt.
 
Bakom den kvartetten ser det desto svagare ut. Andrei Mironov är ett intressant tillskott från Dynamo Moskva, men som vanligt finns det alltid en osäkerhetsfaktor kring vilken nivå KHL-spelarna håller. 23-åringen såg dock bra ut under VM senast. Han draftades först 2015, efter att ha nobbats två år i rad, och är en klassisk defensiv försvarare med fysiska inslag i sitt spel.
 
Mironov gör förmodligen upp om de sista platserna i försvaret med Chris Bigras, Duncan Siemens och Anton Lindholm. Dessutom har Jared Cowen bjudits in på ett tryout-kontrakt.
 
Cowen, en gång draftad tidigt i förstarundan av Ottawa, spelade inte alls den gångna säsongen efter att ha blivit utköpt av Toronto förra sommaren och har plågats av skadeproblem. Siemens och Bigras – draftade i förstarundan 2011 respektive andrarundan 2013 – lär nog ligga bäst till men har också tagit tid på sig.
 
I somras köpte Avalanche ut det sista året på Francois Beauchemins kontrakt. Dessutom har Fedor Tyutin, Patrick Wiercioch och Eric Gelinas lämnat som free agents.
 
Forwards:
 
Det mesta snacket kring Colorado handlar som sagt om Matt Duchene. Någon trade har fortfarande inte genomförts och situationen är nog egentligen inte gynnsam för någon part – men inleder Duchene säsongen med Colorado lär det inte råda någon tvekan om att han får en nyckelroll.
 
26-årige Duchene kommer från sin sämsta säsong på flera år sett till antalet poäng (44). Det kan vara värt att notera att han bara mäktade med nio poäng i powerplay den gångna säsongen och han har sällan gjort överdrivet mycket poäng i den spelformen, vilket får ses som anmärkningsvärt. Duchene är annars duktig på det mesta och kan lira såväl winger som center.
 
En sak som kanske flög lite under radarn med tanke på Colorados usla säsong var avslutningen som Sven Andrighetto, Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen stod för. Trion vräkte in poäng och var en av ligans hetaste kedjor under säsongsavslutningen.
 
MacKinnon tog ligan med storm under sin rookiesäsong 13/14, men har inte nått samma produktion sedan dess. Talangen och potentialen går däremot inte att ifrågasätta. Kombinationen av snabbhet och skicklighet får många att bli avundsjuka, men 22-åringen behöver också ta nästa kliv och bli mer än en 50-poängsspelare. Colorados framtid kretsar kort och gott kring MacKinnon.
 
Även Mikko Rantanen utgör Colorados framtid och med tanke på säsongsavslutningen med MacKinnon var det nog många Avs-fans som fick upp förhoppningarna. Finländaren fick inleda säsongen 15/16 i NHL, men bedömdes inte vara redo utan skickades ner till AHL tidigt. Den gångna säsongen kom den första NHL-matchen i slutet av oktober och efter det var Rantanen kvar i NHL.
 
20-åringen är en komplett spelartyp som bara lär bli bättre. Han blev Colorados enda 20-målsskytt och håller han sig borta från en sophomore slump lär produktionen bli betydligt bättre än förra säsongens 38 poäng. MacKinnon-Rantanen kan bli ett par som sätter skräck i motståndarförsvar i många år framöver.
 
Sven Andrighetto utgör den sista delen av succékedjan och är ett intressant fall. Schweizaren har hunnit bli 24 år och kom aldrig riktigt loss i Montreals organisation. I mars tog så Colorado in honom i utbyte mot Andreas Martinsen – och i Avalanche gjorde han 16 poäng (5+11) på 19 matcher. Var det äntligen ett genombrott vi såg eller var det bara en kortare formtopp efter ett miljöombyte?
 
Andrighetto förtjänar att få fortsätta jämte MacKinnon och Rantanen under säsongsinledningen, men det skulle inte heller förvåna om han återfinns betydligt längre ner i hierarkin en bit in på säsongen.
 
Om Andrighetto, MacKinnon och Rantanen inleder säsongen tillsammans lär vi hitta Gabriel Landeskog till vänster om Matt Duchene. Även lagkaptenen har omgärdats av traderykten och kommer från en direkt dålig säsong. Han landade på 33 poäng, vilket är ett rejält fall från de 53, 59 och 65 poäng han har gjort under de tre föregående säsongerna. Hans possession-siffror var i alla fall på en god nivå, men Landeskog måste hitta tillbaka om Colorado ska klättra.
 
Colorado har tillgång till en handfull väldigt intressanta forwards – och Tyson Jost är den sista. Man draftade honom som tionde spelare totalt förra sommaren och han fick smaka på NHL-spel redan under den gångna säsongens avslutning. 19-åringen är en skicklig center som på sikt mycket väl kan göra gott om poäng i ligan. Nu lär han få inleda som tredjecenter och det är svårt att sätta några förväntningar på honom – men Jost blir spännande att följa.
 
Tillsammans med Landeskog och Duchene kan vi kanske få se en annan yngre spelare, nämligen JT Compher. Han draftades i andrarundan 2013 och kommer nu från sin första AHL-säsong efter några säsongers collegehockey. Han gjorde bra ifrån sig i San Antonio och fick testa på ett 20-tal matcher i NHL förra säsongen, men gjorde inga större avtryck.
 
I forwardsbesättningen hittar vi två nyförvärv som rimligtvis borde fylla ut topp-9, Colin Wilson och Nail Yakupov. Wilson hämtades in från Nashville och kommer med 500 matchers erfarenhet. Han är på inga sätt någon stjärna eller någon man lutar sig mot, men är en gedigen uppgradering för Colorado.
 
Yakupov kom att bli nidbilden av Edmontons misslyckande, men oavsett vad man tycker om det så har han inte motsvarat hypen som kommer med att väljas först i draften. St. Louis testade honom förra säsongen, men inte heller där blev han lyckosam. Colorado signade honom på ett billigt ettårskontrakt och ryssen är väl värd en chansning. Det är en klassisk low risk, high reward-värvning som det kan vara värt att slänga ett öga på.
 
Efter två bra säsonger i Boston slängde Colorado över en dollarsäck till Carl Söderberg sommaren 2015. Hans första säsong i Avalanche var gedigen med 51 inspelade poäng, men 31-åringen kraschade fullkomligt förra säsongen. Med blott 14 poäng på 80 matcher återfanns han bakom exempelvis Francois Beauchemin och Rene Bourque i den interna poängligan.
 
Med ytterligare tre år kvar på kontraktet – och en cap hit på $4,75 miljoner – är Söderbergs uselhet ett stort problem för Avalanche. Kan han lyfta sig?
 
31-årige Blake Comeau är en fullt duglig spelare att använda sig av en bit ner i hierarkin. Han kan bidra med tiotalet mål och kan användas i penalty killing. Samma sak kan sägas om Matt Nieto.
 
Säsongen 15/16 gjorde Joe Colborne 19 mål och 44 poäng för Calgary – och det ledde till ett kontrakt med Colorado. 27-åringen har tidigare var en nyttig och mångsidig forward, men var inte alls lyckosam den gångna säsongen och mäktade bara med åtta poäng på 62 matcher.
 
I slutet av augusti vann Colorado dragkampen om Alexander Kerfoot, en forward från collegehockeyn. 23-åringen draftades ursprungligen av New Jersey 2012, men blev UFA i somras och centern valde alltså Avalanche istället. Kerfoot var kapten för Harvard och delade på segern i den interna poängligan. Även Dominic Toninato, en gång draftad av Toronto, signades från NCAA i somras.
 
Rocco Grimaldi och Gabriel Bourque finns också i organisationen.
 
---
 
Nyckelspelare:
 
Semyon Varlamov, Nathan MacKinnon, Matt Duchene
 
Nyförvärv:
 
Andrei Mironov – från Dynamo Moskva – free agent
Jonathan Bernier – från Anaheim Ducks – free agent
Colin Wilson – från Nashville Predators – trade
Nail Yakupov – från St. Louis Blues – free agent
Alexander Kerfoot – från Harvard (NCAA) – free agent
Dominic Toninato – från University of Minnesota (NCAA) – free agent
Jared Cowen – tryout
 
Förluster:
 
Calvin Pickard – till Vegas Golden Knights – expansionsdraft
Patrick Wiercioch – till Vancouver Canucks – free agent
Mikhail Grigorenko – till CSKA Moskva – free agent
Francois Beauchemin – till Anaheim Ducks – utköpt
Rene Bourque – till Djurgården – free agent
Eric Gelinas – till Montreal Canadiens – free agent
John Mitchell – ny klubb ej klar – free agent
Fedor Tyutin – ny klubb ej klar – free agent
 
Svenskar:
 
Gabriel Landeskog, Carl Söderberg
 
Coach:
 
Jared Bednar
 
Preliminär laguppställning:
 
Sven Andrighetto – Nathan MacKinnon – Mikko Rantanen
Gabriel Landeskog – Matt Duchene – JT Compher
Colin Wilson – Tyson Jost – Nail Yakupov
Matt Nieto – Carl Söderberg – Blake Comeau
 
Nikita Zadorov – Erik Johnson
Mark Barberio – Tyson Barrie
Chris Bigras – Andrei Mironov
 
Semyon Varlamov (Jonathan Bernier)
 
Andra notabla spelare: Spencer Martin, Duncan Siemens, Anton Lindholm, David Warsofsky, Joe Colborne, Alexander Kerfoot, Dominic Toninato, Rocco Grimaldi, Gabriel Bourque
 
---
 
Bästa nyförvärvet: Jonathan Bernier
 
Det dräller inte direkt av sexiga nyförvärv i Colorado, men Jonathan Bernier är i alla fall ett etablerat namn och en värdig ersättare för Calvin Pickard. 29-åringen är ingen målvakt man lutar sig mot när det blåser som allra värst, men han är full kapabel att kliva in en längre period om Semyon Varlamovs skadeproblem håller i sig.
 
Värsta förlusten: Calvin Pickard
 
Calvin Pickard gjorde ett bra jobb i en svår situation när han fick kliva in i Semyon Varlamovs ställe och trots att han har hunnit bli 25 år får han alltjämt ses som talangfull. Kanadensaren är i vilket fall som helst för bra för att man ska sätta sig i en situation där man tappade honom utan ersättning i expansionsdraften.
 
Säsongens poängkung: Nathan MacKinnon
 
Nathan MacKinnon tog hem den interna poängligan den gångna säsongen och det är kanske inte helt befängt att förvänta sig att han återupprepar den bedriften – i synnerhet inte om partnerskapet med Mikko Rantanen tar fart.
 
Säsongens nykomling: Tyson Jost
 
Vi kan mycket väl få se flera unga spelare testas under säsongen, men Tyson Jost står trots allt ur lite extra bland de eventuella nykomlingarna.
 
Säsongens genombrott: Mikko Rantanen
 
Mikko Rantanen visade vad han kan redan förra säsongen, men det är nu han ska ta nästa kliv och verkligen slå igenom. Slipper han undan en sophomore slump kan säsongen bli mycket underhållande.
 
---
 
TRUPPEN:



---
 
REDAKTIONENS RANKNING:
 
Central Division:
 
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7. Colorado Avalanche
 
---
 
NHL:s 31 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen.

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2017-09-04 12:00:00
Author

Fler artiklar om Colorado

Preview: Colorado Avalanche - Nashville Predators
Veckorapport - Colorado