Lagbanner
Detroitbloggen: Tre talanger utmärker sig på Prospect Camp

Detroitbloggen: Tre talanger utmärker sig på Prospect Camp

Under säsongen kommer Detroitbloggen att hålla koll på allt som händer i och runt omkring laget som nu kommer att försöka göra det inget annat lag lyckats med sedan Detroit själva gjorde det säsongerna 96-97 och 97-98 - vinna Stanley Cup back-to-back.

23/7 Framtiden ser ljus ut i Detroit

Nyligen höll Red Wings sitt årliga Prospect Camp i Detroit med organisationens unga talanger som man hoppas en dag ska utgöra stommen laget. Särskilt glädjande är att man i år kommer att ha väldigt många av sina löften spelandes i AHL-laget Grand Rapids Griffins, och det var också därför som Griffins head coach Curt Fraiser ansvarade för lägret.

De enda deltagande svenskarna var förra årets draftval, vänsterforwarden Gustav Nyqvist, 19, (4:e rundan som nummer 121 totalt) och centern Jesper Samuelsson, 21 (7:e rundan som nummer 210 totalt). Ingen av dessa två kommer dock att spela i AHL kommande säsong. Nyqvist gör sitt andra år för University of Maine och Samuelsson ska försöka ta en fast plats hos Timrå i den svenska Elitserien.

De tre som dock imponerade lite extra var framförallt förra årets förstarundeval, målvakten Thomas McCollum, 19, samt två spelare som Red Wings kontrakterade förra hösten som free agents, försvararen Brian Lashoff, 19, och forwarden Brent Raedeke, 19.

Att McCollum skulle glänsa var det knappast så många som förvånades över med tanke på amerikanens potential, men att två spelare som man egentligen fick helt gratis i Lashoff och Raedeke skulle göra detsamma var väldigt glädjande.

Särskilt Lashoff - yngre bror till Tampas Matt - har verkligen tagit stormsteg sedan i höstas och får nog i dagsläget ses som lagets näst största - efter Jakub Kindl, 22 - försvarstalang med en mycket bra chans att en dag slå sig in i NHL.

---

8/7 Fortfarande oklart var tjecken spelar kommande säsong 

Enligt kanadensiska TSN - en normalt sett mycket pålitlig källa - så ska Red Wings tjeckiske forward Jiri Hudler, 25, ha skrivit på ett ettårskontrakt värt totalt $2 miljoner med det ryska KHL-laget Dynamo Moskva. Detta enligt tjeckiska källor.

Det finns dock - minst sagt - fortfarande en hel del frågetecken kring detta.

Det främsta är att Hudler - som så sent som i helgen tog Red Wings till skiljedomstol - redan ska ha blivit erbjuden ett flerårskontrakt med en snittlön på $2,5 miljoner av Red Wings, men att han trots detta valt att driva ärendet till skiljedomstolen. Alltså en halv miljon mer än han nu ska ha skrivit på för, och dessutom med en längre kontraktstid än det talas om.   

Nu är visserligen de pengar som tjänas i KHL skattefria, men det låter ändå konstigt att Hudler skulle lämna NHL för så pass lite extrapengar som det nu handlar om, särskilt som Red Wings dessutom erbjudit ett längre kontrakt.

Det ska dock finnas en klausul i kontraktet med Dynamo som säger att Hudler har rätt att lämna laget om han skriver på för en NHL-klubb och vissa rykten gör därför gällande att detta endast är ett sätt för Hudlers agent att sätta press på Red Wings att ge hans klient den lön som han begär. 

Andra källor menar att det handlar om betydligt mer pengar än $2 miljoner, något som i så fall förändrar läget avsevärt.

Det var redan tidigare mycket oklart om Detroit skulle kunna behålla tjecken som förväntades få ett kontrakt runt $3 miljoner. Detroit har nämligen, efter att nyligen ha skrivit kontrakt med Ville Leino, endast drygt $2,5 miljoner kvar under lönetaket, och då behöver man fortfarande få in minst två forwards i laget.

Men man hade säkerligen räknat med att få något i utbyte då Hudler var RFA (Restricted Free Agent) och det sista ordet lär knappast vara sagt i frågan.

Fortsättning följer.

--- 

22/6 Legendaren Chelios lämnar Motown

Efter ett möte under dagen mellan Chelios och Red Wings general manager Ken Holland så står det nu helt klart att superveteranen Chelios har gjort sitt som spelare i Detroit.

Den nu 47-årige backveteranen har redan tidigare gjort klart att han anser att han fortfarande har kapacitet att spela minst ett år till i ligan, men han kommer alltså inte få möjligheten att göra det i Detroit.

Beslutet från Red Wings sida var väntat och Holland sa i och med tillkännagivandet att det var något som var mer eller mindre underförstått då "Cheli" skrev på ett ettårskontrakt inför säsongen 2008-09.

Chelios kom till Detroit från Chicago Blackhawks 1999 som 37-åring och vid den tidpunkten så lär det knappast ha varit någon - sannolikt inte ens Chelios själv - som trodde att han skulle komma att göra så många som tio säsonger i klubben.

Att han någonsin skulle representera Red Wings överhuvudtaget sågs till och med som en högoddsare efter denna numera klassiska intervju från tidigare under karriären där Illinois-födde Chelios yttrade orden:

"I'd never play for Detroit, that's how much I hate them".

---

13/6 Penguins värdiga mästare efter Game 7-vinst i The Joe

Jaha, så var det då slut på det roliga. Milt uttryckt.

Natten och morgonen blev sannerligen ett antiklimax för alla med någon sorts association till Detroit Red Wings.

När Pittsburgh Penguins promenerade in i Joe Louis Arena och promenerade ut igen med Lord Stanleys buckla så kändes det inte som något annat än ett rån.

Så var då Pittsburgh det bättre laget - i natt och sett över sju matcher?

Nja, personligen så kan jag ändå inte sträcka mig till att säga det, hur mycket jag än faktiskt vill. Men att det var en otroligt jämn finalserie står det knappast några som helst tvivel om och det kändes hela tiden som att vilket som helst av lagen kunde vinna.

Men jag tyckte faktiskt ändå att Wings var det något bättre laget sett över sju matcher och att man även var bättre i nattens Game 7, även om det är lite svårt att avgöra om detta helt enkelt bara berodde på att man med kniven mot strupen skapade väldigt mycket i slutet av matchen.

Betyder det då att Pittsburgh inte är värdiga mästare? Självklart inte, att påstå det är vore rent ur sagt löjligt.

Penguins genomförde efter det att Bylsma tog över laget en andra halva - drygt - av säsongen som inte kan beskrivas på något annat sätt än fantastisk. Bara det faktum att man faktiskt åkte till The Joe, där man knappast hade imponerat tidigare i finalserien, och vann en sjunde avgörande match gör bara det att man förtjänar att titulera sig mästare i ett år framöver. Med spelare av Evgeni Malkin och Sidney Crosbys kaliber i laget så lär det inte bli särskilt många säsonger framöver då publiken i stålstaden berövas på slutspelshockey.

Vad jag kanske tycker var ännu mer imponerande var dock att lagets rollspelare som Tyler Kennedy, Maxime Talbot och Rob Scuderi klev fram när det som allra mest behövdes, då just Malkin och Crosby hade det lite tuffare. Innan och i början av finalserien så talades det mycket om att Detroits bredd mycket väl kunde komma att avgöra hela serien, men kanske var det till slut Pittsburghs dito som faktiskt gjorde det. 

Vad Red Wings i sin tur gjorde för misstag kan man älta i all evighet. Och det kommer undertecknad också att göra när säsongen nu ska summeras i ett par artiklar.

Men för ikväll så räcker det nog med att konstatera att vi inte var tillräckligt bra när det gällde som allra mest.

Tyvärr.

---

7/6 Red Wings bjöd på hockeypropaganda i Game 5

Söndag morgonens Game 5 var ur Detroit-ögon en match som hade kunnat få hålla på precis hur länge som helst.

Matchen var från Detroit-håll en uppvisning från början till slut.

Penguins och dess supportrar får ursäkta, men när man spelar som Red Wings gjorde i natt så måste man ändå få konstatera hur fantastiskt detta lag faktiskt är.

Nu ska det sägas att nästa match spelas i stålstaden och nattens match därför egentligen är som vilken vinst som helst.

Men nattens vinst var ändå en "Statement-game" och ger Red Wings ett stort psykologiskt övertag inför en eventuell Game 7 i Detroit, då Pens måste lyckas vinna en match i The Joe om man nu har några som helst tankar på att lyckas bärga Lord Stanleys'-buckla.   

Tack Red Wings för denna uppvisning i ren och skär ishockeykonst.

---

6/6 Ser ut att få starta tillsammans med Zetterberg och Franzén

Efter att ha missat lagets senaste sju matcher så verkar det nu som att Detroits ryske superstjärna Pavel Datsyuk ska kunna deltaga i nattens Game 5.

Datsyuk har besvärats av en svullen fot efter att ha blockerat ett skott i Game 2 i matchserien mot Chicago, men ska nu enligt Red Wings head coach Mike Babcock vara tillräckligt frisk för att kunna återvända till laguppställningen.

När laget tränade under morgonen (lördag) så var ryssen placerad till vänster om Henrik Zetterberg och Johan Franzén, och det kan enligt Babcock mycket väl bli där som han inleder nattens möte. Vem som blir tredje länk bredvid Zäta och Datsyuk är dock inte klart ännu.

Babcock fastslog att Datsyuk kommer att inleda matchen på kanten men att han kan komma att flyttas in i mitten beroende på hur han känner sig. Detroit-tränaren använde sig av följande kedjeformationer under lördagens tidiga träning:

Datsyuk-Zetterberg-Franzen
Holmstrom-Filppula-Hossa
Hudler-Helm-Samuelsson
Leino-Draper-Maltby

Lidstrom-Chelios
Kronwall-Stuart
Ericsson-Lebda

Då ska det tillägas att varken Dan Cleary eller Brian Rafalski deltog men att båda två beräknas spela Game 5. Rafalski lär ersätta Chris Chelios bredvid Lidas och Dan Cleary göra samma sak med antingen Ville Leino eller Kirk Maltby, men inte nödvändigtvis i den kedjan.

---

4/6 "Märklig" situation under Game 3 upprör mästarna

Efter att man redan känt sig förfördelade  i Detroits omklädningsrum på grund av det framflyttade spelschemat som gav laget minimal tid att få tillbaka sina skadade spelare samt det faktum att Pittsburgh-stjärnan Evgeni Malkin slapp avstängning i Game 3 sprider sig på nytt ett visst missnöja med hur laget behandlas efter lagets förlust i tisdagens match.

Den situation som upprör är den sekvens där Pittsburgh tilläts att spela med sex man på isen i nästan en halv minut utan reaktion från någon av domarna. 

Som om inte det vora nog så är det inte ens det faktum att männen i randigt alltså oförklarligt missade detta som upprör, utan något ännu värre.

Enligt Detroit-spelarna på bänken som var belägna precis bakom huvuddomaren Dennis LaRue, så ska LaRue ha skrikigt till Pittsburghs Mark Eaton att ta sig av isen precis innan man på tv-bilderna ser Eaton vända sig om och snabbt ta sig tilbaka till sin egen bänk.

Förhoppningsvis så kan man använda detta för att svetsas samma och ta ut sin ilska över detta på isen i nattens Game 4.

---

30/5 Men först och främst, varför så bråttom?

Frågan ovan är något som både organisationen Red Wings och stadens enade journalistkår har undrat sedan det stod klart att finalserien mot Pittsburgh skullew börja redan nu till helgen istället för, som först tänkt, nästa helg.

Mike Babcock ställde på en presskonferans i dagarna frågan varför ligan inte tar sig tid att bygga upp förväntningarna på finalserien utan istället verka ha väldigt bråttom.

" NFL (amerikansk fotboll) bygger upp förväntningarna inför Super Bowl i två veckor efter att finallagen blivit klara. NHL tycker tydligen att tre dagar räcker", sa Detroit-tränaren som nog gärna skulle vilja ha några dagar på sig att få några av sina spelare som dras med skador i speldugligt skick.   

Nu är det dock som det är, och precis som undertecknad skrev i inför-artikeln till finalserien så står det nu helt klart att Nicklas Lidström och Jonathan Ericsson kommer att spela nattens match, men att Pavel Datsyuk och Kris Draper inte kommer att finnas på isen. Detta meddelade precis Babcock en samlad presskår i Detroit. 

Om det för övrigt var någon som undrade varför Jiri Hudler stod uppskriven bredvid Johan Franzén och Henrik Zetterberg så är det för att det var så den kedjan såg ut - med Dan Cleary i en helt nykomponerad kedja tillsammans med Valtteri Filppula och Marian Hossa - i den avslutande matchen mot Chicago och under fredagens träning. 

Lite märkligt kan man tycka eftersom Zätas kedja varit lagets bästa under detta slutspel. Dessutom så är Cleary betydligt bättre defensivt än Hudler, så om Babcock har tänkt använda Zätas kedja mot till exempel Crosby, Kunitz och Guerin så verkar det konstigt om tjecken startar till höger i den formationen. Dessutom hade Hudler och Hossa bra kemi när de spelade tillsammans i några matcher under grundserien, men kanske är det så att Babcock helt enkelt inte tycker att någon av de två är jättevassa bakåt och därför vill försöka balansera sine kedjor lite.

Hur som helst, runt klockan två i natt så lär vi veta hur den historien artar sig.

Till sist så tänkte undertecknad bjuda på två godbitar från den nyss avslutade matchserien mot Chicago.

Först ut är Johan Franzén som i slutet av Game 4 hade fått nog av att Chicago-spelarna -som vid det här laget redan låg under stort - tog ut sina frustrationer på Detroit-spelarna efter mer eller mindre varenda avblåsning.

När svensken då såg att Patrick Kane stod och hackade med klubban onödigt länge på Ty Conklins benskydd så åkte han fram till Kane för att knuffa bort den betydligt mindre Chicago-stjärnan. 

Något som Kane inte gillade och därför gav Franzén en knuff i bröstet, något som dock inte rubbade den store forwarden nämnvärt. Franzén log då endast lite och åkte istället efter Kane - som vid det här laget hängde med sitt munskydd utanför munnen och tuggade lite lätt på detsamma - och ryckte helt sonika ut munskyddet ur munnen på Kane och slängde ner det på isen.I denna video ser man hela händelsen. 

Franzéns kedjekamrat Dan Cleary som såg händelsen på nära håll hade uppenbarligen svårt att hålla sig för skratt, något som han inte lär vara ensam om längre när videon nu finns till allmän beskådan.

Den andra lilla höjdpunkten var Darren Helms monsterskift i den avslutande Game 5 under ett numerärt underläge. Detroits lille speedkula höll då själv pucken borta från mer eller mindre hela Chicagos power play-uppställning och dödade i och med det över drygt 30 sekunder av det numerära underläget.

Detta är ju såklart inte något som kommer att synas i någon officell statistik någonstans, men Helm fick en mycket välförtjänt stående ovation från hemmapubliken och det är nu bara en tidsfråga innan Winnipeg-födde Helm är stor publikfavorit i The Joe. 

Om han inte redan är det.

---

22/5 Enligt Roenick så ska tydligen Detroit-coachen hata amerikaner

Efter att ha varit utanför rampljuset alltför länge sedan hans hajar blev utslagna i den första rundan av årets slutspel så har San Jose's veteranforward Jeremy Roenick (JR) kommit med ett av årets mest bisarra utspel. Han påstår att Red Wings head coach Mike Babcock - som själv är kanadensare - hatar amerikaner (!!).

Roenick, 39, baserar främst detta på den behandling som han påstår att Detroits backveteran Chris Chelios - sedan lång tid tillbaka goda vän och lagkamrat till JR - har fått utstå. 

"Coachen (Babcock) gillar bara inte honom (Chelios) av någon oförklarlig anledning."

"Jag tror att han har något emot alla amerikanska spelare, men Chelios gillar han bara inte överhuvudtaget. Om ni bara visste om några av de saker som han har sagt till Chris så skulle det vända sig i era magar."

JR avslutade sedan med orden:

"Sättet på vilket han (Chelios) tilltalas är helt oacceptabelt . Jag skulle gärna vilja vara mer utförlig, men det är inte rätt. Det som sagts visar bara på en väldig brist på respekt..."

"Men Chris skulle aldrig få för sig att klaga. Han är så professionell som man bra kan vara."


Chelios svar på detta?

"Jag har ingen aning om vad JR pratar om."

Babcock visste inte heller riktigt vad han skulle säga men nöjde sig med att konstatera att:

"Mina två barn är båda amerikanska medborgare och jag har själv bott här i 16 år", och påminde även den samlade journalistkåren att "komma ihåg vem källan (Roenick) är." 

Knappast världens mest pålitliga person, om än allt som oftast väldigt underhållande. JR lär så fort han lägger skridskorna på hyllan ha en lång och mycket framgångsrik karriär framför sig i underhållningsbranschen.

För de av oss som faktiskt har sett Chelios spela hockey i år så torde det vara ganska uppenbart varför han inte finns i laguppställningen. 

För långsam, för svag i närkamperna och för dålig med pucken är bara några av de saker som gör att den en gång så fantastiske amerikanen nu gör sin sista säsong i Hockeytown - och kanske i NHL överhuvudtaget. 

--- 

9/5 Kopecky kan behöva kirurgi efter torsdagens fight

Att nå framgång kostar och ingen i NHL lär vara mer medveten om det idag än Detroits Tomas Kopecky.

Slovaken tog i torsdagens Game 4 en fight med Anaheims Francois Beauchemin, något som resulterade i ett svullet öga och flera skador i ansiktet som kan komma att innebära ansiktkirurgi for Kopeckys del.

Därför har nu Detroit valt att kalla upp Justin Abdelkader från lagets farmarlag i AHL, Grand Rapids Griffins.
 
Abdelkader gjorde säsongen som gick en närmast succéartad entré i AHL då han som rookie blev tvåa i Griffins poängliga med 52 poäng (24+28) och dessutom tvåa i lagets utvisningsliga, endast slagen av slagskämpen Aaron Downey, med 102 utvisningsminuter.

Abdelkader - som egentligen är vänsterytter men som även kan användas som center - är en stor, fysisk tvåvägsspelare som man redan nu anser är klar för NHL-spel, men som alltså har fått stå på tillväxt i AHL på grund av lagets bredd på forwardssidan. Amerikanen, som draftades i andra rundan 2005 av Detroit som nummer 42 totalt, ser nu ut att få göra sin slutspelsdebut - han har tidigare spelat fyra matcher i grundserien för Red Wings - i lagets fjärdekedja mellan Kirk Maltby och Mikael Samuelsson. När laget tränade under lördagen så såg kedjorna ut på följande vis:

Holmström-Zetterberg-Datsyuk
Franzén-Filppula-Hossa
Hudler-Helm-Cleary
Maltby-Abdelkader-Samuelsson 

Succékedjan från Game 4 med Franzén, Filppula och Hossa lär av förståeliga skäl hållas intakt och om de kan forsätta på samma linje och förra säsongens kanske allra bästa formation i hela NHL - Holmström, Zetterberg och Datsyuk - kan få lite fart på poänggörandet så kan det bli en väldigt kul fortsättning för alla Detroit-fans.

I övrigt finns inget nytt att rapportera angånde skadeläget i Detroit.

Kris Draper och Brian Rafalski kommer att missa även Game 5 men man hoppas att båda ska kunna ställa upp i Game 6. För Andreas Lilja finns det fortfarande inga större förhoppningar om en comeback under årets slutspel.

---

3/5 Oklart hur länge amerikanen blir borta

Detroits Brian Rafalski missar även Game 2 mot Anaheim med vad klubben valt att kalla för en upper-body injury.

Det betyder att Jonathan Ericsson precis som i Game 1 kommer att paras ihop med kapten Lidström, något som lagets svenska rookie klarade med bravur då de ställdes mot Ducks toppkedja.  

Det står nu även klart att Ducks Mike Brown slipper någon vidare avstängning för sin tackling på Red Wings Jiri Hudler under Game 1.

Borde då Brown ha stängts av ytterligare? Nja.

Använde Brown armbågen? Troligtvis inte. Det är ofta lite svårt att avgöra när spelaren lyfter armen efter tacklingen, men det ser ändå ut att vara en regelrätt axeltackling.

Anledningen till att Brown ändå mycket väl kunde ha blivit avstängd var att Ducks-spelaren helt klart siktade på att träffa Hudlers huvud med sin axel, något som ligans general managers sagt att man ska försöka få bort men inte alltid tycks åtgärda när det faktiskt händer. 

Undertecknad har redan tidigare uppmärksammat det väldigt okonsekventa utdelandet av avstängningar från NHL-ledningens sida. Om man nu tittar på den tackling som Washingtons Donald Brashear delade ut på Rangers Blair Betts och jämför den med Browns tackling på Hudler så är egentligen den största skillnaden att Betts skadades allvarligt och fick lämna matchen medan Hudler fick sy en 5-6 stygn och sedan kunde spela vidare.

Brown hade nämligen precis som Brashear gott om tid på sig att undvika tacklingen men valde ändå att tackla en spelare som inte längre kan anses vara puckförande.

Kanske borde det inte heller vara någon ytterligare avstängning för Brown. Kanske räckte det med den fem-minuters major och matchstraff som domarna på isen delade ut.

Men om två så snarlika situationer kan innebära antingen inget efterföljande straff alls eller fem matchers avstängning - den sjätte matchen fick Brashear för en tidigre incident -, då är NHL-ledningen och framförallt dess disciplinansvarige Colin Campbell återigen ute på väldigt tunn is.

Det enda problem som undertecknad ser med att Brown nu slipper avstängning är egentligen inte att Brown tillåts spela vidare, utan snarare att tacklingen på Hudler mer än något annat var ett försök att sätta skräck i Detroit-spelarna och visa att Ducks kommer att försöka vinna serien på sin fysik då man vet att man inte kan mäta sig med Red Wings spelskicklighet.

Kanske inget nytt på den fronten, men man kan väl säga att det nu ligger på Campbells samvete om någon spelare skulla skadas allvarligt när man genom att inte stänga av Brown ger sitt klartecken till att fortsätta med denna skrämseltaktik.

Det är nu upp till mästarna att visa att man inte är rädda för att involvera sig fysiskt mot ett av ligans tuffast spelande lag.

---

1/5 Ännu inte klart vilken typ av skada det rör sig om

Red Wings backveteran Brian Rafalski ser ut att missa nattens inledande match mot Ducks i Joe Louis Arena.

Rafalski, 35, vilade under veckan men det har alltså inte hjälpt och han är just nu listad som day-to-day. Hans plats i laguppställningen lär nu gå till en annan veteran, Chris Chelios, som kommer att ta plats bredvid Lebda i tredje backpar. 

Detta innebär att Jonathan Ericsson kommer att flyttas upp till första backpar bredvid lagkapten Lidström.

Den store svensken lär även se en del speltid i power play där man dock huvudsakligen lär rotera Lidström, Kronwall och Samuelsson på de två backplatserna.

Kanke kan det också vara lite tur i oturen att man nu kan använda Ericssons storlek bredvid Lidas.

Det backparet förväntas nämligen få det tvivelaktiga nöjet att stoppa Ducks toppkedja med Ryan, Getzlaf och Perry. En trio som snittar nästan 190 centimeter och 100 kilo, och förhoppningsvis så kan en spelare med "Big E's" - som Ericssons kallas i Detroit - fysik erbjuda något som den betydligt mindre Rafalski inte kunde. 

---

18/4 Förhoppningsvis tillbaka tidigt i början av nästa vecka

Detroits veteranforward Kris Draper missar alltså även nattens andra match i med vad klubben endast har valt att kalla en upper body injury.

Förhoppningen är att Draper ska kunna ställa upp när matchserien flyttas till Columbus inför Game 3, men ännu är inget säkert och man har sagt att man kommer att utvärdera hans status igen på måndag.

I övrigt finns det inget nytt att rapportera angående truppen som är densamma som ställde upp i Game 1.

Andres Lilja finns givetvis även han kvar vid sidan av isen med sin huvudskada

---

12/4 Brusten blodådra anledningen till svenskens återkommande huvudvärk

Efter den magnetröntgen som utfördes nu i veckan så kunde man alltså konstatera att det är en läckande blodådra i Detroits svenske backjätte Andreas Liljas huvud som är orsaken till den återkommande huvudvärk som hållit honom borta från spel sedan slutet av februari.

Svensken kommer nu att missa början på det stundande slutspelet och riskerar även att missa hela slutspelet om huvudvärken inte ger med sig och man får klartecken från lagets läkare.

Då har man istället fått glädjande nyheter kring två andra av lagets spelare.

Marian Hossa - som tvingades lämna isen under lagets förlustmatch mot Predators i torsdags med en befarad ljumskskada - beräknas kunna vara tillbaka till starten av slutspelet. Att slovaken inte deltog i lagets match mot Blackhawks igår och inte heller kommer att göra det idag är endast en säkerhetsåtgärd då man redan är klara som tvåa i väst.

Saknades gjordes även Kris Draper. Men inte heller hans skada, som listas som en upper body injury, förväntas hålla Detroits veteranforward borta någon längre tid och han tros vara tillbaka i spel inom kort. 

Utöver det så nådde två medlemmar av Red Wings nyligen varsin milstolpe.

Red Wings Mike Babcock blev i och med 3-2-vinsten mot Minnesota Wild den blott tredje head coachen genom tiderna att föra sitt lag till fyra raka säsonger med 50 vinster eller mer. Senast detta hände var säsongen 1978-79 då Montreal Canadiens, med Red Wings-legendaren Scotty Bowman bakom bänken, alltså genomförde sin fjärde raka säsong med minst 50 vinster.

Dessutom tog lagets förstemålvakt Chris Osgood, en match senare mot Buffalo Sabres, sin 389.e seger i karriären och gick i och med det upp på en delad tionde plats över ligans mest vinstrika målvakter genom tiderna. En placering han för övrigt delar med förre Red Wings-keepern Dominik Hasek.

---

7/4 Närmade sig ännu en milstolpe med två nya poäng i natt

När Detroits svenske lagkapten i natt, med ett mål och en assist, hjälpte sitt lag fram till en 4-1 i seger mot Buffalo Sabres så närmade han sig också en milstolpe som endast åtta backar i NHL-historien har nått före honom, nämligen att göra 1000 poäng i världens bästa liga.

Lidas kommer när han väl når 1000 poäng att bli den blott andra svenske spelaren någonsin att lyckas med detta i NHL, efter en viss Mats Sundin.

Under säsongen så har det länge sett ut som att Lidas inte riktigt skulle nå detta mål denna säsong. Men med sju (2+5) poäng på de senaste fyra matcherna så ser det inte längre ut som någon omöjlighet då Lidas har tre matcher kvar på sig att göra fyra poäng.

Personligen så hoppas jag dock innerligt, INNERLIGT att vår svenska backlegend låter bli detta, även om han gärna får göra en 2-3 poäng under de återstående matcherna.

Anledningen till detta är som vissa kanske redan förstått att Detroit ju kommer att inleda säsongen 2009-10 i Globen, Stockholm - så mycket hemmaplan som Lidström någonsin lär få uppleva i sin NHL-karriär.

Jag kan redan se framför mig hur Sveriges genom tiderna bästa ishockeyspelare med 999 poäng i bagaget och med två minuter kvar av NHL-premiären glider baklänges längs offensiv blå, laddar den stora kanonen och smäller in matchavgörande 5-4 bakom Chris Mason i Blues-kassen.

Och jag kan redan nu lova att taket i Globen skulle lyfta som aldrig förr.

Wow!

---   

4/4 Utnämndes till förstemålvakt efter mycket diskussion

Trots en väldigt tuff säsong med en GAA på 3,17 och en räddningsprocent om 88,4 så utsåg Red Wings head coach Mike Babcock under gårdagen mer eller mindre Chris Osgood till lagets förstaval mellan stolparna när slutspelet drar igång om ett par veckor.

Båda siffrorna är de sämsta under Osgoods 16 säsonger långa NHL-karriär som trots detta är 24-8-7 denna säsong. 

Och även om Ty Conklins siffror sett över hela säsongen är bättre, så ligger hans GAA sedan sista februari på 3,63 och hans räddningsprocent på 87,1, något som helt klart har försvårat Babcocks val.

De som följde lagets framgångsrika väg till Stanley Cup under fjolåret lär dock komma ihåg att det faktiskt var Dominik Hasek som inledde slutspelet som lagets förstval innan han byttes ut till förmån för Osgood som sedan lade beslag på sin tredje Stanley Cup-ring.

Kanske är det dags för ett liknande scenario denna gång.

--- 

31/3 Red Wings vilade stjärnorna inför torsdagens match

Efter att Henrik "Zäta" Zetterberg i helgen lyckades med bedriften att nå 400 NHL-poäng så valde man att under tisdagen vila honom tillsammans med landsmannen Nicklas Lidström och radarpartnern Pavel Datsyuk.

Det var när Zäta i matchen mot Nashville gjorde sitt 30:e mål för säsongen som han också nådde 400 poäng under sin hittills sex säsonger långa NHL-karriär.

Eftersom man just nu är inne i en fyra dagar lång matchledighet så ansåg man alltså att man borde ge sina tre kanske största stjärnor lite extra ledighet så att de får en chans att ladda batterierna inför slutspurten av grundserien.

Även Brian Rafalski saknades på tisdagens träning, men i hans fall var det istället en skada som låg bakom frånvaron. 

Lagets poängbästa back lider fortfarande av den ljumskskada som han ådrog sig under förra veckans förlustmatch mot Islanders. Han förväntas bli borta i kanske så mycket som en vecka till även om man hoppas att han ska kunna vara tillbaka till söndagens match mot Minnesota.

Saknas gör även Andreas Lilja som på torsdag kommer att missa sin fjortonde raka match, vilket gör att svensken tvingats vila i över en månad sedan han knockades av Nashvilles Shea Weber. Frågan är nu om Lilja överhuvudtaget kommer att kunna spela mer den här säsongen.

Klart är i alla fall att Ty Conklin kommer starta i mål på torsdag mot Blues.

---

23/3 Svensken missar nattens toppmöte i väst

Red Wings lille svenske bulldozer Holmström tvingas alltså vila för tredje matchen i rad med en knäskada som inte verkar ge med sig.

Under måndagens träning så såg det ut som att han ändå skulle kunna vara tillbaka men man tog alltså beslutet att ställa över svensken i ytterligare en match så att han ska kunna vara - relativt - frisk när slutspelet drar igång.

Även Andres Lilja är fortsatt på skadelistan eftersom han fortfarande dagligen upplever kraftig huvudvärk efter hans fight med Nashvilles Shea Weber i slutet av förra månaden.

Det ser dock ännu värre ut för nattens motståndare Calgary Flames som inte har någon av Todd Bertuzzi, Andre Roy, Mark Giordano, Rene Bourque, Wayne Primeau eller Rhett Warrener att tillgå. 

Prelimenär laguppställning (Red Wings) i nattens match:

Franzen-Datsyuk-Samuelsson
Cleary-Zetterberg-Hossa
Hudler-Filppula-Kopecky
Meech-Draper-Maltby

Lidstrom-Rafalski
Kronwall-Stuart
Ericsson-Lebda

Osgood
Conklin (back up)

I övriga nyheter så fortsätter general manager Ken Holland jobbet med att få ihop laget till nästa säsong genom att prata kontraktsförlängningar med agenterna för Johan Franzén och Marian Hossa.

Mer om detta senare.

---

3/3 In med Hossa, Ericsson, Downey och Lebda, ut med Lilja, Helm, Leino och Meech

Efter storförlusten mot Nashville senast så stuvar man om rejält i laguppställningen när Detroit gästar St. Louis inatt.

Mest glädjande är att Marian Hossa mår tillräckligt bra efter sin nackskada för att kunna ställa upp. Hossa missade ju matchen mot Nashville senast men gör nu alltså nyuppkallade Aaron Downey sällskap som nygammalt ansikte på forwardsidan.

På backsidan öppnar den mindre hjärnskakning som Andreas Lilja ådrog sig under sin fight med Shea Weber senast för Jonathan Ericsson som får göra säsongsdebut.

Dessutom är Brett Lebda tillbaka och ersätter Derek Meech som var -5 mot Nashville, sämst av samtliga Red Wings-spelare.

Förre Blues-keepern Chris Osgood kommer att starta i mål för Red Wings som hoppas på ett bättre målvaktsspel än man fick senast. Något annat vore väl knappast möjligt.

Babcock tycker uppenbarligen också att det är dags att prova lite nya kedjekombinationer, för så här såg nämligen kedjorna ut under morgonträningen:

Cleary-Zetterberg-Hossa
Franzén-Datsyuk-Samuelsson
Hudler-Filppula-Kopecky
Maltby-Draper-Downey

Lidström-Rafalski
Kronwall-Stuart
Ericsson-Lebda

Osgood
Conklin (back up)

Om detta blir kedjorna som man kommer att använda under matchen återstår dock att se.

---

2/3 Två upp och två ner när Red Wings stuvar om i laget

Under måndagen (2/3) så meddelade man från klubbledningens sida att man har valt att plocka upp backen Jonathan Ericsson, 25, och forwarden Aaron Downey, 34, från AHL och skicka lagets båda forwards Darren Helm, 22, och Ville Leino, 25, i motsatt riktning.

Anledningen till det är framför allt att man vill ge den nu skadefria Ericsson en chans att vissa upp sig i NHL och möjligtvis spela till sig en plats i slutspelet, precis som man under de senaste veckorna gjort med Helm och Leino.

Downey å sin sida finns som vanligt med mest för att bidra med tuffhet samt bjuda publiken på en och annan fight.

Rokaden betyder dock inte att Helm och Leino har gjort sitt i Detroit för säsongen. 

Tvärtom så har Mike Babcock redan annonserat att Helm garanterat kommer att finnas med när slutspelet drar igång. De flesta experterna verkar även ganska eniga om att Leino också kommer att finnas med, då han på allvar fått igång lagets fjärdekedja sedan han kallades upp med fem mål och fyra assistpoäng på de 13 matcher som han fick göra under sin första sejour i NHL.

---

27/2 Slovaken förväntas missa en, kanske två matcher

Allt var inte frid och fröjd efter onsdagens vinstmatch hemma mot San Jose.

Detta eftersom lagets målkung Marian Hossa fick utgå med vad som från klubbens håll beskrivs som hjärnskakningsliknande-symptom.

I efterhand så har man kunnat konstatera att det troligtvis inte var så farligt, men Hossa kommer trots det inte finnas på isen under nattens match mot Kings och kanske inte heller resa med laget för match mot Nashville under lördagen.

I övriga skadeuppdateringar så kan bloggen meddela att Tomas Holmström nu åter har gått på is. Idag (fredag) så deltog svensken för första gången i den gemensamma träningen sedan sin sports hernia-operation, men det beräknas ta ytterligare 1-2 veckor innan han gör comeback på riktigt.

---

25/2 Claude "Turtle" Lemiuex åter på besök i The Joe

Brad Stuart
gör alltså comeback i natt när Red Wings välkomnar ligaettan till Detroit i vad som blir de båda lagens fjärde och sista möte under årets grundserie.

Stuart, som befunnit sig på skadelistan i en dryg månad, kommer alltså åter att stå på isen i natt. Han kommer därmed att ta Chris Chelios plats i laguppställningen även om det kanske inte blir på just veteranbackens plats bredvid Meech i tredje backpar.

Chelios förresten, som uppenbarligen vet hur man gör sig populär bland lagets supportrar, skojade under gårdagen om att han tänkte utmana Claude "Turtle" Lemiuex att gå några ronder på Chelios restaurang Cheli's Chili Bar i Detroit och även sända den fighten på pay-per-view.

Lemieux är fortfarande än av de mest hatade idrottsmännen att någonsin sätta sin fot i Detroit efter sin fula cross checkingKris Draper under slutspelet 1996 som förstörde Drapers käke.

Det kanske mest minnesvärda ögonblicket under den numera mer eller mindre utdöda rivaliteten mellan Red Wings och Avalanche, som var den kanske allra mest intressanta under den senare delen av 90-talet, skedde dock i slutspelet året efter.

Det var nämligen då som Red Wings, och en viss Darren McCarty, visade Avalanche, hockeyvärlden och framförallt Lemiuex vad man tyckte om dennes fega tilltag när McCarty "tog hand" om Lemiuex medans övriga Detroit-spelare såg till att deras motspelare hade händerna fulla. Kanske för våldsamt för en del, men i en äkta Red Wings-supporters ögon lika mycket hockeykonst som en dragning i hög fart signerad Pavel Datsyuk eller en missil till skott från en viss Henrik Zetterbergs klubba.

Mer om detta i en separat artikel som kommer att publiceras här på Svenskafans den 26:e mars. Eller som just den dagen är mer känd i Motown - "Revenge Day".

Ty Conklin kommer för övrigt att starta nattens match. Chris Osgood kommer sedan att vara tillbaka i målet till fredagens match mot Kings.

---

21/2 Howard gör säsongsdebut mot Minnesota inatt

Efter månader av sämre än väntat målvaktsspel från Chris Osgood så bestämde sig lagledningen med head coach Mike Babcock i spetsen för att det var dags att göra något åt saken.

Officiellt så heter det att Osgood har tagit en tio dagar lång "mental breather" (någon sorts mental vila eller paus), men faktum är det snarare är en petning av Osgood när man nu har kallar upp Jimmy Howard från AHL för att ta Osgoods plats i laget.

Howard har gjort bra ifrån sig i farmarlaget Grand Rapids och i och med Holmström och Stuarts långtidsskador så hade man nu det nödvändiga utrymmet under lönetaket för att kalla upp 24-åringen.

Howard agerade back up åt Ty Conklin under fredagens segermatch mot Anaheim och kommer nu alltså att göra sin säsongsdebut när Red Wings gästar Minnesota senare i natt.

Nu ska man ju dock ha klart för sig att Osgoods petning inte betyder att man försöker göra sig av med sin honom, utan snarare är det så att man hoppas att detta ska ge honom motivationen tillbaka så att han kan hitta fjolårsformen igen. Man är nämligen mycket väl medvetna om att en målvakt med tre Stanley Cup-ringar (Osgood) är ett betydligt säkrare val för ett lag som förväntas slåss om Lord Stanleys buckla än en målvakt som endast startat en enda slutspelsmatch under karriären (Conklin), oavsett hur spelet sett ut under grundserien. 

Förutsatt att Osgood hittar tillbaka till något som i alla fall liknar fjolårsformen vill säga. 

---

18/2 Svensken skadefri när Wings försöker undvika tre raka förluster

"Man känner sig väl aldrig riktigt 100%, men det känns tillräckligt bra för att jag ska kunna spela", sa Franzén om sin blåslagna högra hand efter lagets sista träning innan nattens match hemma i The Joe mot Nashville.

The Mule har missat fem matcher sedan han fick en puck på handen i matchen mot Edmonton den 7:e denna månad, men han kommer nu alltså att finnas få isen igen i en kedja tillsammans med Valtteri Filppula och Marian Hossa.

Franzén och Hossa hoppas man ju sedan tidigare hoppas kunna behålla även utöver denna säsong, något som bara har förstärkts av att lagets general manager Ken Holland nu börjat uttrycka sig något mer positivt i sina förhoppningar att hålla kvar de båda i Motown.

Lagets ryske superstjärna Pavel Datsyuk avslöjande även nyligen under en intervju, att direkt efter att Henrik Zetterberg skrivit på sitt 12-årskontrakt för en tid sedan så började man från lagledningens sida att diskutera med Franzén som man hoppas komma överens med inom en snar framtid.

Läs mer om detta här i bloggen så fort något händer.

Övriga nyheter inför nattens match är att Ty Conklin är tillbaka mellan stolparna och att Kirk Maltby kommer att få vila som lagets healty scratch när nu Franzén är tillbaka. Finländaren Ville Leino som hittills mäktat med tre mål och två assist på åtta spelade matcher tar istället Maltbys plats till vänster om Draper i fjärdelinan.

Prelimenär laguppställning (så som kedjorna såg ut på under lagets senaste träning):

Datsyuk-Zetterberg-Cleary
Franzén-Filppula-Hossa
Hudler-Helm-Samuelsson
Leino-Draper-Kopecky

Lidström-Kronwall
Lilja-Rafalski
Meech-Chelios

Conklin 
Osgood (back up)

---

12/2 Både Franzén och Holmström blir borta ett tag till

De båda skadade svenskarna är alltså fortfarande en bit ifrån spel, särskilt då Holmström som under ondagen opererades i hiladelphia för sin sports hernia (idrottsbråck)-skada. Han beräknas inte vara tillbaka i spel förrän tidigast i nästa månad.

Johan Franzén å sin sida har problem med en sena i handen efter att ha blockerat ett skott med densamma i förra veckan. Han beräknas enligt honom själv inte kunna spela förrän tidigast i matchen mot Nashville i nästa vecka.

Förrutom de två svenskarna så är även Brad Stuart och Darren McCarty fortsatt borta. Stuart håller som bäst på och rehab-tränar efter den ryggskada som han ådrog sig i matchen mot Phoenix den 20/1.

McCarty håller precis på och tillfrisknar och lär efter det skickas direkt till AHL och Grand Rapids.

Kedjorna lär även inatt se ut som de gjort den senaste veckan där Pavel Datsyuk och Henrik Zetterberg åter spelar tillsammans. Så lär det även förbli ett tag framöver om man ska gå efter Mike Babcocks senaste uttalande.

"Han (Datsyuk) och Zäta skapar uppenbarligen magi tillsammans, det vet alla, och jag tror ändå att de spelar bättre tillsammans än de gör när de skiljs åt." 

Även backparen har sett lite annorlunda ut i och med Stuarts frånvaro där nu kapten Lidström och Kronwall kamperar ihop, med Rafalski och Lilja i andra backpar. Chris Osgood kommer att starta i mål efter att Ty Conklin spelat de senaste tre matcherna.

Preliminär laguppställning:

Datsyuk-Zetterberg-Cleary
Leino-Filppula-Hossa
Hudler-Helm-Samuelsson
Kopecky-Draper-Maltby

Lidström-Kronwall
Lilja-Rafalski
Lebda-Chelios

Osgood
Conklin (back up)

---

31/1 Holmström borta, Hudler tveksam till spel i D.C.

Inte nog med att man ska försöka bryta sin tråkiga förlustsvit mot ett av seriens bästa hemmalag. Efter matchen mot Dallas fick lagets läkare ännu mer att göra då Tomas Holmström och Jiri Hudler båda drabbades av mindra skador.

Holmström stannade i Detroit för att hans ömmande ljumske skulle få en chans att läka, men Hudler är med laget i huvudstaden och man kommer under dagen att besluta om han klarar av att genomföra matchen. Om detta inte är möjligt så kommer Derek Meech att återigen få spela forward.

Under gårdagen så skickade man också ner Aaron Downey till AHL igen och kallade istället upp Justin Abdelkader från Grand Rapids.

Holmström och Downeys platser i laguppställningen kommer nu att fyllas av nyuppkallade Ville Leino samt just Abdelkader som båda har gjort bra ifrån sig under sina respektive debutsäsonger i AHL.

För Leino blir lördagens match en hett efterlängtad NHL-debut, något Abdelkader avverkade redan när han kallades upp från sitt juniorlag under förra säsongen. Han medverkade då i två matcher och reste sedan med laget som ett så kallat "black ace" under slutspelet.

---

30/1 Stuart på LTIR-listan, Leino och Downey uppkallade från AHL

Under torsdagen placerade så Red Wings Brad Stuart på LTIR-listan precis som bloggen rapporterat tidigare.

Det gav laget möjligheten att kalla upp Aaron Downey och Ville Leino från AHL-laget Grand Rapids för att avlasta lagets hårt prövade forwardsbesättning till nattens match mot Dallas.

Enligt bloggen Red Wings Corner så kommer Downey spela nattens match mot Dallas, vilket betyder att Leino får vänta på sin NHL-debut till lördagens match mot Capitals i huvudstaden.

Mike Babcock antydde även under lagets presskonferens i onsdags att laget kommer använda Stuarts skada till att ge flera AHL-spelare chansen att känna på NHL-spel.

Detta innebär att det finns en bra chans att vi får se spelare som Darren Helm, Jonathan Ericsson och Justin Abdelkader i Motown under de kommande veckorna. Och kanske t.o.m. Mattias Ritola och Jakub Kindl.

---  

29/1 Zäta och Stuart borta från Dallas-matchen, Lidas och Datsyuk tillgängliga

Nysignade Zäta kommer inte att kunna vara på isen när Detroit inatt välkomnar Dallas till The Joe.

Zäta tvingades ju tyvärr avbryta förlustmatchen mot Columbus senast med nya ryggproblem och tvingas därför - till att börja med - att vila i nattens match.

Mike Babcock skojade under onsdagen om att Zäta slagit upp sin ryggskada när han försökt bära iväg sina nyfunna rikedomar til banken - med tanke på svenskens nya jättekontrakt.

Detsamma gäller Brad Stuart som ju åkte på en axelskada i matchen mot Phoenix innan All Star-uppehållet. Skadan ska tydligen vara så pass allvarlig att Stuart kan komma att sättas upp på LTIR-listan så att man kan kalla upp en ersättare fran AHL. 

Lyckligtvis så kommer man dock med största sannolikhet att ha tillbaka både Nicklas Lidström och Pavel Datsyuk i laguppställningen.

"Så länge vi inte får ett nytt samtal från ligan", kommenterade den som vanligt skojfriske Babcock, dock med en klar underton av bitterhet denna gång.

Det är tydligt att man fortfarande är mycket missnöjda med ligaledningens beteende i fallet med Lidas och Datsyuks avstängningar.

Kapten Lidström kan dock, trots att han är spelklar till nattens match, tvingas att operera sin slitna högra armbåge för att den ska kunna läka helt och hållet. Detta kommer dock i så fall ske först i sommar.


---

20/1 Franzèn skadad på nytt och Datsyuk veckans bästa spelare

Red Wings svenske stjärnforward Johan Franzèn kommer enligt Detroit Free Press att missa nattens bortamatch mot Phoenix Coyotes.

Det är en krånglande höft som man nu hoppas kunna få bukt med under All Star-uppehållet som håller The Mule borta. Det ska dock inte vara alltför allvarligt och man hoppas som sagt att han ska kunna vara tillbaka i spel efter helgens festligheter.

I övriga Red Wings-nyheter så meddelade NHL idag att lagets ryske stjärna Pavel Datsyuk har utsetts till veckans första stjärna. Detta sker efter att lagets kanske mest formstarke spelare producerat hela sju poäng (1+6) på lagets tre matcher under förra veckan.

Bara att hoppas att ryssens spel håller i sig när lagets västkustturnè ska avslutas inatt i Glendale, Arizona.
 
---

11/11 Franzén väntas göra comeback efter fem matchers frånvaro

När Red Wings inatt gästar vårens finalmotståndare från Pittsburgh så hoppas man att Johan "The Mule" Franzén ska kunna vara tillbaka på isen. 

Den knäskada som svensken ådrog sig i bortamatchen mot Chicago den 25/10 har läkt snabbare än förväntat och därför kan Franzén alltså vara spelklar en vecka tidigare än vad man trodde inledningsvis.

Matchen har annars speciell betydelse för den här säsongens hittills bästa spelare hos Detroit, nyförvärvet från just Pittsburgh Marian Hossa.

Slovakens beslut att tacka nej till Penguins kontraktserbjudande och sedan skriva på ett, enligt rapporterna, mindre lukrativt sådant från Red Wings är säkerligen något som varken gästernas spelare eller supportrar har glömt. 

Lagets head coach Mike Babcock meddelade efter måndagens träning att kedjorna kommer att se ut som följande (förutsatt att både Franzén och Dan Cleary, som var frånvarande från träningen p.g.a. "personliga omständigheter", finns att tillgå): 

Holmström-Datsyuk-Hossa
Filppula-Zetterberg-Franzén
Cleary-Draper-Samuelsson
Hudler-Kopecky-Maltby 

Lidström-Rafalski
Kronwall-Stuart
Lilja-Meech

Osgood
Conklin (back up)

---

27/10 90-tals nostalgi när Wings gästar Kings

Nej, Red Wings finska nyförvärv Ville Leino kommer alltså inte att få göra sin NHL-debut inatt. Istället kommer vi att få se återföreningen av en av 90-talets mest omtalade kedjeformationer, den ökända "Grind Line" beståendes av Kris Draper mellan Kirk Maltby och Darren McCarty som bildades under den för Red Wings så framgångsrika säsongen 1996-97.

En kedja som från början innehöll en annan mycket känd rödvinge, Joey Kocur, på högerkanten innan han ersattes av McCarty. 

Maltby går alltså in och tar Franzéns plats i laguppställningen, men inte på Franzéns plats i andrakedjan där istället Dan Cleary kommer att spela.  

Det i sin tur innebär att Tomas Kopecky kommer att spela med Valtteri Filppula och Jiri Hudler.

Dessutom förväntas Chris Osgood vakta målet eftersom Ty Conklin gjorde det två gånger under veckan som gick. 

---

22/10 Blues saknar Mason, Johnson. Red Wings Lilja och troligtvis Zäta

Det är två något sargade lag som möts i nattens kamp där vinnaren kan titulera sig bäst i Central Division - i alla fall för tillfället.

Blues saknar främst målvakten Chris Mason och långtidsskadade backstjärnan Erik Johnson.

Det finns dock en chans att Lee Stempniak kan spela, vilket i så fall medför att man kommer att ha sina tre toppkedjor intakta då även Patrik Berglund nu är skadefri.

Hos Red Wings så ska Brad Stuart nu vara mer eller mindre kvitt sin knäskada, i alla fall till den graden att han kan spela matchen. Dock fick en annan av lagets tuffingar i backlinjen, Andreas Lilja, under tisdagen blixtoperera bort blindtarmen - precis som redan nämnde Mason - och missar därför matchen.

Förhoppningsvis så är även Henrik Zetterberg tillbaka i spel redan inatt.

Han sa själv efter tisdagens träning att "Om matchen spelades på torsdag så skulle jag garanterat vara med." 

Skulle Zäta inte vara spelklar så kommer Darren McCarty att aktiveras från LTIR (Long-Term Injured Reserve)-listan och spela matchen, då Darren Helm har skickats tillbaka till AHL. Där kommer även McCarty att hamna vara sig han spelar matchen mot Blues eller inte, men det återstår alltså att se om han får göra säsongsdebut eller inte innan det bär av till AHL.

I Red Wings mål kommer vi att finna Ty Conklin under onsdagsnatten som därmed gör sin andra match för säsongen.

Hos hemmalaget kan nyss uppkallade Ben Bishop få göra sin NHL-debut. Han kommer i så fall att bli den längsta målvakten i NHL:s historia med sina dryga 201 centimeter.

 ---

20/10 Fjolårets spel har inte riktigt infunnit sig

Trots att man har tagit sju av tio möjliga poäng så här långt så är det tydligt att det är en bit kvar till fjolårsformen för mästarna.

Man har ännu inte lyckats dominera någon match så där som man gjorde under fjolåret, när man i vissa matcher mer eller mindre sköt motståndarnas målvakt sönder och samman.

Tur är det då istället att lagets special teams som vanligt har fungerat bra. 6 av lagets 16 mål har tillkommit med en man mer på isen samtidigt som man har dödat 15 av de 17 utvisningar som laget har drabbats av.

Några saker är dock redan nu väldigt tydliga:

- Lagets numera uttalade förstemålvakt Chris Osgood har tyvärr sett riktigt skakig ut under säsongsinledningen. Matchen mot Vancouver mer eller mindre gav han bort och han höll på att göra detsamma mot Rangers i helgen som gick. Lagets bästa målvaktsinsats kom faktiskt mot Carolina - när Ty Conklin stod mellan stolparna.

- Niklas Kronwalls sega start har bidragit till att lagets andra power play-formation inte alls har producerat. Fjolårets succéspelare har på fem matcher hittills bara presterat en assistpoäng och är -3 med endast fem skott på mål, att jämföra med hela 15 poäng på 22 matcher under slutspelet i våras och +16 (bäst av alla i ligan). Han sa själv till Detroit Free Press efter Rangers-matchen att spelet inte har fungerat som han vill.
- Jag har inte känt mig lika bekväm som jag gjorde då (slutspelet), varför vet jag inte. Min lägstanivå måste bli bättre än den har varit i inledningen av säsongen. Det är något jag måste fortsätta att jobba med eftersom det är så man tar sig ur sådana här svackor, sa Kronwall.  

- Den spelare som man trodde kanske skulle vara hungrigast av alla inför säsongen - på grund av att han kom till Detroit just för att få vinna Stanley Cup - Marian Hossa har sett väldigt slö och nästan märkligt ointresserad ut så här långt.
Han har visserligen producerat fem poäng (1+4), men det beror faktiskt mer på kedjekompisarna Holmström, Datsyuk, Lidström och Rafalski än något annat.
Förutom den assist han fick på Holmströms mål i öppningsmatchen mot Toronto så har han faktiskt fått de flesta poäng till skänks, till och med det mål som han avgjorde matchen mot Rangers med, som snarare var en briljant prestation av Datsyuk innan denne serverade slovaken.

- Efter att ha imponerat under försäsongen så har nu Mike Babcock flyttat ner Jiri Hudler i lagets tredjekedja.
Babcock ska ha sagt att han inte var nöjd med Hudlers benägenhet att passa istället för att skjuta själv vid tillfälle, när tjecken spelade i samma kedja som de mer utpräglade målskyttarna Zäta och Franzén. Babcock bytte därför plats på Hudler och Mikael Samuelsson som innan Zätas skada alltså bildade en helsvensk kedja med sina två landsmän.
Hudler lär dock få fler chanser i någon av lagets två toppkedjor vartefter säsongen framskrider.

I övrigt så har nu Henrik Zetterberg gått på is igen men det är fortfarande mycket tveksamt om han kommer att kunna spela redan den här veckan. Brad Stuart hoppas man dock ska vara återställd från sin knäskada redan på onsdag när laget gästar St. Louis.

Darren McCarty å sin sida är nu helt återställd och har placerats på waivers. Om han inte blir upplockad av något annat lag kommer han att skickas ner till AHL och Grand Rapids.

---

16/10 Conn Smythe-vinnaren skadade sig under onsdagens träning
 
Enligt Red Wings-bloggaren Bruce MacLeod så ska lagets svenske stjärna ha skadat sig under ett moment på onsdagens träning som gjorde att han tvingades avbryta träningen. 

Enligt MacLeod så rör det sig om en sträckning i ljumsken. 

Det ska inte vara något som håller Zäta borta under någon längre period, men det är ändå tillräckligt allvarligt för att man inte ska riskera att förvärra skadan så här tidigt på säsongen. 

Runt tio dagar trodde Mike Babcock att han skulle få klara sig utan sin svenske superstjärna. Något som han efter träningen försökte att hålla god min om.

- Så går det när man som tränare ger dom ledigt (laget besökte ju Vita Huset under tisdagen), sa Detroit-coachen med glimten i ögat. 

- Det kommer inte att hända igen den här säsongen.
 

Babcock gissade också på att Zäta kommer att bli borta i drygt tio dagar, men att det men ljumskskador alltid är svårt att veta mer precis.

Detroit har därför kallat upp Darren Helm från AHL och flyttat om lite i laguppställningen.

Valtteri Filppula kommer troligtvis att återta sig gamla plats mellan Samuelsson och Franzén i andrakedjan och Kris Draper lär överta finlädarens centerplats i tredjeformationen.

Chris Osgood lär åter igen ta plats mellan stolparna, trots att Ty Conklin valdes till matchens första stjärna senast mot Carolina. 

Linorna i matchen mot Vancouver lär därför se ut så här:

Holmström-Datsyuk-Hossa
Franzén-Filppula-Samuelsson
Hudler-Draper-Cleary
Kopecky-Helm-Maltby

Lidström-Rafalski
Kronwall-Stuart
Lilja-Lebda

Osgood 
Conklin (back-up)

---

15/10 Undertecknad inte helt nöjd med att man tvingades ge bort kanadensaren

Visst ska man, som det heter, inte göra en höna av en fjäder. 

Men beslutet att först i somras ge Chris Chelios, 46, ett nytt kontrakt, som leder till man nu tvingas släppa iväg Kyle Quincey, 23, förbryllar ändå något från en klubbledning som man inte är van att se gör några misstag överhuvudtaget, hur små de än kan verka.

Under försäsongen har de andra unga backarna som Quincey främst slåss med, Derek Meech och Brett Lebda, utan någon som helst tvekan gång på presterat bättre ishockey än vad Quincey har gjort. Det är det knappast någon som ifrågasätter.

Det är istället beslutet att ge Chelios ett kontrakt som kan ifrågasättas, då anledningen bakom detta snarare verkar vara sympati än vad som är bäst för klubben ur en rent sportslig synvinkel. 

Quincey erbjuder nämligen något helt annat än vad hans "konkurrenter" - främst alltså Meech, Lebda och Chelios - i laguppställningen gör. 

Storlek, tuffhet och en villighet att bokstavligt talat slå sig till en plats i NHL är kvalitéer som man nu kanske bara hittar i två av lagets backar - Brad Stuart och Andreas Lilja.

Det kan också tyckas vara lite märkligt att man (Red Wings) ger en spelare som inte har särskilt mycket kvar att ge på isen (Chelios) en plats i laget och skickar iväg en spelare (Quincey) som hade kunnat spela en 10-15 år i klubben och som bara lär fortsätta att utvecklas.

Vad gör man nästa sommar när Chelios slutar? Man lär i alla fall inte hitta en lika ung, billig och utvecklingsbar spelare som Quincey bara sådär.
 
---

13/10 Svår bortmatch blir första provet för nyförvärvet

Denna säsong är den första på några år som Red Wings har en uttalad förstemålvakt - i Chris Osgood - men det betyder inte att man inte har en mycket duglig back up för när "Ozzie" behöver vila.

Nu är det troligtvis inte Ozzies hälsa som är anledningen till att man har valt att ge sommarens andra nyförvärv från Pittsburgh Penguins, 32-årige Ty Conklin, chansen mellan stolparna i nattens bortamatch mot Hurricanes.

Det lär snarare vara att man vill ge Conklin lite matchträning och en chans att lära sig lite mer om hur framförallt lagets backar spelar.

Alaska-födde Conklin spelade under fjolårssäsongen i totalt 33 matcher för Penguins, vann hela 18 av dessa med en GAA om 2.51 och en räddningsprocent på mycket respektabla 92,3%.

Klockan 19.00 ikväll (lokal tid) får vi se hur det går i hans riktiga Red WIngs-debut.

---

12/10 Flexibilitet under lönetaket anledningen till beslutet

Så var det då gjort det som har varit på gång ett tag i Detroit.

Under lördagen satte så general manager Ken Holland upp lagets unge försvarare Kyle Quinceywaiver-listan med förhoppningen att inget lag plockar till sig kanadensaren under de 48 timmar - eftersom det är helg, under veckan är det ju annars 24 timmer som gäller - som han måste vara uppsatt innan han kan skickas ner till AHL.

Och anledningen är ganska logisk.

Holland anser att man för tillfället inte har tillräckligt med utrymme under lönetaket, något som skulle kunna bli förödande.

- Om en av våra målvakter skadar sig idag kan vi inte plocka up någon ny till måndagsmatchen, motiverade Holland sitt beslut.

TIdigare under veckan försökte man från Detroits håll skicka iväg Quincey och få något i uybyte, något som dock inget lag nappade på. 

Nu ser det därför ut som att man kommer förlora Quincey utan någon ersättning alls.

För att inget av ligans 29 andra lag skulle vara intresserade av en så pass ung och duktig - och framför allt, billig -  back som 23-årige Quincey känns inte särskilt troligt.

---

9/10 Mikael Samuelsson får värdefull speltid tack vare sitt skott

Att Detroits svenskar är tongivande i laget visste vi redan, och det blev bara än mer tydligt om man tar en titt på hur Mike Babcock har tänkt ställa upp när hans lag spelar i numerärt överläge.

Om man får tro morgonens (torsdagens) träning så kommer nämligen inte mindre än sex av tio platser i lagets två power play formationer att ockuperas av svenskar.

Lagets förstkedja kommer även att bli lagets första formation i numerärt överläge.

Holmström, Datsyuk, Lidström, Rafalski och Hossa kommer förhoppningsvis att bilda en lika hyperfarlig formation som de fyra förstanämnda gjorde förra säsongen då Henrik Zetterberg var den femte länken.

Detta innebär alltså att just Zäta får flytta till den andra formationen där han kommer att få sina kedjekamrater i andrakedjan - Franzén och Hudler - med sig.

Backarna här blir helsvenska eftersom Mikael Samuelsson kommer att ersätta Brad Stuart bredvid Niklas Kronwall för att man ska få nytta av hårdskjutande - och framför allt högerfattade - Sammes skott från offensiv blå.

¤ Här är den preliminära laguppställningen inför nattens match mot Toronto Maple Leafs:

Holmström-Datsyuk-Hossa
Franzen-Zetterberg-Hudler
Cleary-Filppula-Samuelsson
Kopecky-Draper-Maltby

Listrom-Rafalski
Kronwall-Stuart
Lebda-Lilja

Osgood
Conklin (back up)

Derek Meech och Kyle Quincey är lagets “healthy scratches” för denna match som börjar 01.00 (svensk tid) 

---

6/10 Väntade "cuts" tar plats i AHL

Direkt efter lagets 3-0-vinst i den sista försäsongsmatchen mot Buffalo så meddelade man att fyra spelare skickas ner till AHL och Grand Rapids Griffins.

De fyra är Justin Abdelkader, Jan Mursak, Cory Emmerton och Mattias Ritola - alla forwards - och det var väntat att dessa spelare skulle skickas ner eftersom de i dagsläget knappast har någon chans att ta en plats i ett Red Wings fritt från skador.

De förväntas istället spela stora roller i AHL med förhoppningen att de ska kunna kallas upp och bidra i Detroit om de under säsongens gång ges chansen.

Det betyder att 29 spelare nu är kvar i det lag som ska bli 22 eller 23 till premiärmatchen som äger rum hemma i The Joe mot Toronto den nionde oktober.

---

3/10 Veteranen Chelios blir borta i 4-6 veckor

Just när Nicklas Lidström var tillbaka på isen så kom nästa skada på Detroits backbesättning.

Denna gång var spelaren kanske inte av samma dignitet som kapten Lidström, men skadan i sig var värre och kommer att hålla lagets ålderman Chris Chelios borta i 4-6 veckor.

Det var på nytt Montral som var "bovarna" i dramat då Chelios under tisdagens 2-1 förlust mot Canadiens fick utgå efter att han försökt blocka ett skott som uppenbarligen tog olyckligt.

Det står nu klart at han har fått en fraktur på sitt högra skenben och han har blivit beordrad av lagets läkare att inte utsätta sitt ben för några påfrestningar alls under de kommande tre veckorna, då man kommer att göra en ny undersökning av skadan.

Chelios skada kan få konsekvenser för lagets övriga backar eftersom man nu kan slippa ta ett beslut om vem man ska skicka iväg - något som tidigare har verkat oundvikligt - i alla fall tills Chelios är tillbaka i spel.

Lagets forwards gör det dock inte lättare för Holland, Babcock & co. att bestämma vem som förtjänar den sista tillgängliga platsen i laget.

"Helm är nr. 1, Leino nr. 2. De två har varit bäst", sa Holland under torsdagen då han tillfrågades på ämnet. 

"Darren (McCarty) har även han kommit till träningslägret i bra fysisk form och presterat mycket bra. Aaron (Downey) har som enforcer en liten annorlunda roll än de andra tre.

Känslan är trots detta den att McCarty ligger närmast en plats. Han är den som skulle "lida" minst skada av att sitta på läktaren under matcherna istället för att spela i AHL, något som särskilt Helm och Leino behöver göra om de inte skulle få speltid i NHL. 

Under fredagen kommer man att trimma laget ytterligare och behålla drygt 30 spelare för de återstående försäsongsmatcherna mot Toronto (hemma idag den 3:e och borta imorgon den 4:e) och Buffalo (hemma den 5:e).   

---

23/9 Draddades av att Downey slåss om en plats i laget

Att det pågår en intensiv kamp mellan Darren McCarty, Darren Helm, Aaron Downey och Ville Leino om den 13:e och sista forwardsplatsen lär inte ha undgått någon som följer Red Wings på nära håll.

Att lagets finska center Valtteri Filppula, med ett färskt femårskontrakt på fickan, skulle bli inblandad var väl kanske inte lika väntat.

Det var dock precis vad som hände när tuffe Downey under en övning på söndagens träning, bakifrån tacklade in finländaren i sargen.

Skadan ska inte vara alltför allvarlig för Filppula som enligt Detroit Free Press har fått en lättare stukning av sin högra tumme.

Downey - som ironiskt nog delade rum med just Filppula på lagets bortamatcher under förra säsongen - var uppenbart lite skakad och väldigt ångerfull efter händelsen som inte förväntas hålla fden talangfulle centern borta från isen under någon längre tid.

Det hindrade dock inte en av lagets åldermän och ledare, Kris Draper, från att ge 34-årige Downey en rejäl utskällning framför resten av laget. Filppula själv var dock inte särskilt upprörd.

"Han (Downey) var såklart ledsen över vad som skett, men det är sånt som händer. Det är ingens fel", var finländarens kommentar efteråt.

---

15/9 Hela elva svenskar är inbjudna

Så har då listan med de spelare som är inbjudna till lagets Main Camp (lagets officiella träningsläger) släppts och hela elva svenskar är alltså injudna av klubben att delta i detta fyra-dagars läger som i år avklaras mellan 20:e-23:e september. 

Detta trots att lagets draftade svenskar utan kontrakt - Joakim Andersson, Anton Axelsson, Nils Bäckström, Gustav Nyqvist och Jesper Samuelsson - inte kommer att delta. Detta gäller även forwarden Johan Ryno, som ju dock har kontrakt med Detroit.   

Och precis som den pågående Prospect Tourrnament - som Red Wings står som värd för samt deltar i - så kommer lägret att äga rum i Traverse City i hemstaten Michigan.

Trots att det knappt finns några lediga platser alls hos Red Wings inför säsongen 2008-09, så är träningslägret för de yngre spelarna ändå en chans att möta och träna med lagets storstjärnor som Zäta, Lidas, Datsyuk och nyförvärvet Marian Hossa.  

Unga spelare som Jonathan Ericsson, Jimmy Howard, Darren Helm, Justin Abdelkader, Cory Emmerton och Kyle Quincey lär dock ändå göra allt för att övertyga Ken Holland och Mike Babcock att de faktiskt är värda en chans i NHL någon gång under säsongen.

För att se alla inbjudna spelare, klicka här.

---

14/9 Rangers talanger slogs tillbaka av Red Wings dito

Första matchen avklarad i Traverse. Första vinsten likså.

Även om matchen var jämnare än de 4-0 som slutresultatet slutligen skrevs till så var det flera spelare som imponerade stort hos Red Wings-talangerna.

Kedjan med Dick Axelsson, Cory Emmerton och Zach Torquato imponerade särskilt och stod för tre av lagets fyra mål.

Lagets två målvakter var även de mycket bra. Ex-Djurgårdaren Daniel Larsson imponerade stort med flera briljanta ingripanden innan han tyvärr tvingades lämna matchen på grund av uttorkning och kramp i mitten av den andra perioden.

Lagets förstaval i årets Entry Draft Thomas McCollum tog då över och räddade precis lika många skott (15) som Larsson och såg till att laget höll tätt i den inledande matchen.

Tyvärr visade Jakub Kindl upp lite av den osäkerhet som gjorde att han hade sämst plus/minus-statistik (-34) av alla spelare i AHL under föregående säsong.

En positiv överraskning på backsidan var då istället vitryssen Sergei Kolosov som man i Red Wings-organisationen mer eller mindre hade gett upp hoppet om innan farmarlaget Grand Rapids nye head coach Curt Fraser - som tidigare har coachat 22-åringen i landslaget - rekommenderade Ken Holland att ge Kolosov ett kontrakt.

¤ Laguppställningen i matchen mot NY Rangers:

Mattias Ritola - Justin Abdelkader - Jan Mursak 
Dick Axelsson - Cory Emmerton - Zach Torquato 
Stephen Johnston - Francis Pare - Randy Cameron 
Jordan Foreman - Brent Raedeke - Bryce Swan 

Jakub Kindl - Brian Lashoff
Sergei Kolosov - Logan Pyett
Travis Ehrhardt - Joey Ryan

Daniel Larsson
Thomas McCollum (back-up)

Cameron Cepek satt på läktaren som lagets "healthy scratch" i matchen mot Rangers 

---

29/8 Lagets tre återstående Free Agents ser ut att bli kvar

Ja, enligt uppgifter som Detroit News tagit del av ska alltså alla lagets återstående Free Agents nu vara nära att skriva på varsitt nytt kontrakt.

När detta är klart kommer man, som Detroits Silly Season-sida här på SvenskaFans redan klargjort, med all säkerhet vara tvungna att göra sig av med en spelare för att inte hamna över lönetaket.

Det verkar nu stå klart att det kommer bli en back som lämnar, och då ligger troligtvis Andreas Lilja sämst till. 

Även Brett Lebda bör känna viss oro, även om det faktum att han bara tjänar drygt hälften av vad Lilja gör kan innebära att det till slut blir svensken som får lämna laget. 

---

24/8 "Cheli" vill någon gång i framtiden flytta tillbaka till hemstaden

Backlegenden och före detta Blackhawken Chris Chelios, 46, avslöjade nyligen i en intervju för tidningen Chicago Tribune att han "en dag ämnar återvända till Blackhawks, antingen som spelare eller på något annat sätt involverad i klubben".

Eftersom Chelios har blivit erbjuden men fortfarande inte skrivit på något nytt kontrakt med Red Wings lär spekulationerna nu ta fart på allvar om att han istället kan hamna i Chicago för att hjälpa deras talangfulla, men unga och oerfarna backlinje.

Han kan nog dock inte räkna med att få mer inflytande i Chicago än den position som sjunde eller åttonde back som han erbjudits i Detroit, inte efter Brian Campbells ankomst.

Men att få avsluta karriären i hemstaden kanske ändå lockar honom tillräckligt mycket för att följa med nyflyttade Scotty Bowman till The Windy City.
 
---

2/8 Bryce Swan får chansen att spela till sig ett kontrakt

Enligt sidan redwingscentral.com har Detroit bjudit in högerforwarden Bryce Swan för att deltaga i lagets årliga prospect tournament i Traverse City, Michigan, samt till lagets officiella träningsläger senare i september.

Swan, 20, tingades av Anaheim som nummer 38 totalt i draften för två år sedan men valde att tacka nej till lagets kontraktsförslag två gånger om och blev därmed en unrestricted free agent tidigare i sommar då inget lag visade något intresse för honom när han åter blev tillgänglig i årets entry draft.

Swan är en hårdjobbande power forward som behöver förbättra sin skridskoåkning samt sitt fysiska spel. Något som det absolut kan vara värt att ta en chans på för ett Detroit som fortfarande behöver fylla luckan efter Dallas Drake.

---

31/7 Legendaren går till Blackhawks

En av sommarens kanske allra mest oväntade övergångar blev ett faktum när mästarcoachen Scotty Bowman valde att lämna sitt jobb som konsult hos Red Wings och anta en ny utmaning som Senior Advisor, Hockey Operations hos divisionsrivalen Chicago Blackhawks, där för övrigt Bowman's son Stan är assistant general manager.

Bowman, 74, är den genom tiderna överlägset mest framgångsrika tränaren i NHL med nio Stanley Cup-triumfer och 1,244 vinster - på 2,141 matcher - på meritlistan. Han är dessutom tillsammans med Jim Nill och Ken Holland den stora arkitekten bakom den ishockey-filosofi och vinnarmentalitet som byggts upp under de senaste decennierna i Red Wings-organisationen.

Detroitbloggen här på SvenskaFans önskar givetvis Bowman lycka till på sin nya position och tackar för det stora jobb som han bidrog med under sin tid i klubben.

--- 

22/7 Tre potentiellt viktiga kuggar säkrade 

Så var det då officielt det som det nu har spekulerats i sedan en tid tillbaka.

Detroits två för tillfället kanske största talanger – målvakten Jimmy Howard och svenske backen Jonathan Ericsson – har både skrivit på var sitt tre-årskontrakt.

Både Howard och Ericsson har varit Restricted Free Agents (RFA:s) sedan den första juli i år och ses som viktiga kuggar för Red Wings i framtiden.

Kommande säsong lär dock båda få inleda i AHL och Grand Rapids, även om de har en mycket bra chans att bli uppkallade främst vid skador på ordinarie spelare i laguppställningen.

Howard's kontrakt betalar honom enligt uppgift $600,000 det första året, $750,000 det andra och $800,000 under det sista kontraktsåret – hans cap hit blir därmed $716,667 då hela kontraktet alltså är värt $2.15 miljoner.

Ericssons kontrakt ska enligt samma källa ge honom $550,000 det första året, $900,000 det andra och avslutningsvis $1.25 miljoner under det sista kontraktsåret. Hans cap hit landar då på $900,000 och hans kontrakt är värt totalt $2.7 miljoner.

Båda kontrakten är dock två-vägskontrakt och ger alltså spelarna mindre betalt om de spelar i AHL och räknas då dessutom inte mot Detroits lönetak.

I övriga nyheter så meddelade Red Wings-ledningen under måndagen att man hittat flyktade Todd McLellan’s ersättare som assistant coach.

Det är den gamle Red Wings-spelaren Brad McCrimmon – som representerade laget mellan åren 1990-93 – som lämnar samma position hos Atlanta Thrashers och tar plats bredvid Mike Babcock i båset.

McCrimmon var länge aktuell för att ta över huvudsysslorna i Atlanta men det jobbet gick istället till John Anderson, vilket alltså ledde att McCrimmon i sin tur valde att flytta på sig. 


Källa: mlive.com 

---

20/7 Holland hoppas på lösning innan skiljedomstolen

Förhandlingarna om den unge finländarens kontrakt går enligt uppgifter trögare än vad Red Wings GM Ken Holland hade hoppats på.

Trots det finns det fortfarande stora förhoppningar om att man ska kunna enas innan Filppulas fall går så långt som till ligans skiljedomstol, något som kommer att ske den 1:a augusti om man mot förmodan alltså inte har nåt en lösning då.

Anledningen till att Detroit vill undvika skiljedomstolen är som i så många andra fall att man inte vill utsätta en spelare som man hoppas få behålla länge i klubben för denna process som oftast är en ganska otrevlig upplevelse.

För Filppulas 19 mål och 17 assists – och totalt 54 poäng på 155 NHL-matcher – lär knappast vara några siffror som Holland fruktar ska ge hans talangfulle center någon jättelön.

Holland har därför uttryckt att man kan komma att välja att endast skriva ett kortare två-årskontrakt för att undika skiljedomstolen och ge sig själva lite mer tid att förhandla.

Inom en dryg vecka lär vi i alla fall få veta hur situationen utvecklar sig.

---

15/7 Drake slutar på topp

Efter att ha fått vinna Stanley Cup-bucklan under sin 16:e – och numera sista – säsong i NHL väljer nu Detroits veteranforward Dallas Drake, 39, att sluta med ishockey.

Drake gjorde under sina 1009 NHL-matcher 177 mål, 300 assist och hann även med att samla på sig 885 utvisningsminuter. Han deltog även i elva slutspel där det totalt blev 14 mål, 19 assist och 79 utvisningsminuter på 90 matcher.

Draftad av Detroit i NHL:s Entry Draft 1989, representerade kanadensaren under sin karriär även Winnipeg, Phoenix och St. Louis innan han återvände till Detroit inför årets säsong för en sista chans att få sitt namn på bucklan.

Något som alltså gick helt enligt planen.







Robert Bjurström2009-07-23 18:20:00
Author

Fler artiklar om Detroit