Lagbanner
Framtida rödvingar visar upp sig
Här i Joe Louis Arena fick Detroits talanger under en vecka i juli en första inblick i vad det innebär att vara en Red Wing.

Framtida rödvingar visar upp sig

För alla som undrar vad som pågår under ett så kallat Prospect Camp i världens bästa liga så har en bloggare vid namn Georges James Malik följt just ett sådant när Red Wings under juli satte sina talanger på prov och gav dem en chans att visa att just de förtjänar ett kontrakt med laget, nu eller inom en snar framtid.

I hans slutartikel med reflektioner från lägret går det bland annat att läsa allt från hur spelarnas krävande dagsschema ser ut med olika övningar till lugnare stunder då man bland annat såg en Detroit Tigers-match (MLB) från ägarnas box på Comerica Park.

I texten så finns det också mer ingående länkar till vad Red Wings-talangerna upplevde dag för dag under det drygt veckolånga lägret på andra sidan av Atlanten i Detroit, Michigan.

De svenskar som deltog på lägret var Daniel Larsson (målvakt) och Jesper Samuelsson (center) som båda omnämns i artikeln.
Hela artikeln går att läsa här.

---

Några av deltagarna under lagets Prospect Camp var givetvis Red Wings nydraftade löften (alla utom Gustav Nyqvist och Julien Cayer deltog på lägret) och det kan väl därför vara på sin plats att presentera dessa.

Thomas McCollum (som nummer 30 totalt i 1:a rundan). 18-årig burväktare från Guelph Storm (OHL) som rankades som den bästa målvakten i årets Entry Draft av Central Scouting och som målvakt nummer två totalt av International Scouting Service.
Beskrivs som en stor målvakt som spelar med en klassisk Butterfly-stil och som anväder sin storlek för att täcka så mycket som möjligt av sin målbur. Har även en väldigt bra plockhandske och Central Scouting anser att han är en möjlig ”franchise”-målvakt i NHL.
När Red Wings valde McCollum i förstarundan bröt man också ett mönster i sitt draftande. Det var nämligen första gången sedan 1992 som man INTE valde en back med sitt förstarunde-val.

Max Nicastro (som nummer 91 totalt i 3:e rundan). Allround skicklig back som Red Wings hoppas kan blomma ut till en bra topp-4 back i framtiden.
Är enligt rapporterna ganska bra på egentligen allt men inte jättebra på något särskilt. Är bra på att transportera pucken och kan även användas med en man mer på isen. Han spelar samtidigt fysiskt och räds inte att smälla på en motståndare när det behövs.
I Detroit hoppas man nu troligtvis framförallt på att Nicastro kan börja ta för sig ännu mer fysiskt på isen då man har en hel del offensivt skickliga backar både i Detroit och bland sina talanger.
Behöver – precis som de flesta andra talanger – växa i sin kropp något och lägga på sig lite mer muskler, men eftersom han inte börjar spela universitetshockey förrän 2009 och Red Wings därför har hela fem år på sig att signa honom, lär man ha en stor mängd tålamod med Nicastro.

Gustav Nyqvist (som nummer 121 totalt i 4:e rundan). Spelskicklig vänsterforward från Malmö Redhawks juniorlag som valt att åka över och spela universitetshockey på University of Maine till nästa säsong.
Håkan Andersson (Red Wings Director of European Scouting) tror att Nyqvist kan utvecklas till en bra forward för andra eller tredjekedjan hos Red Wings.
Är enligt Andersson väldigt smart och jobbar väldigt hårt på isen även om han inte besitter någon särskilt fysisk spelstil. Lär behöva spela i en scoring-line när han väl kommer till NHL eftersom han knappast är någon ”grinder”.
Är precis som Nicastro bra på egentligen allt men inte jättebra på något.

Julien Cayer (som nummer 151 totalt i 5:e rundan). Stor, tuff vänsterforward i samma anda som Red Wings-spelarna Tomas Kopecky och Johan Franzén.
Har egentligen inte några särskilt imponerande offensiva kvalitéer men bör med sin storlek (Cayer är redan cirka 190 centimeter lång) kunna bli en nyttig vänsterforward i en checking-line.
Behöver lägga på sig lite mer muskler innan det kan bli aktuellt med något NHL spel men är helt klart ett långtidsprojekt som Detroit har hela fyra år på sig att bestämma om man vill behålla eftersom han ska spela universitetshockey från och med hösten.
Har dock ganska bra fart, bra händer och är relativt bra i egen zon men behöver som sagt en hel del ”finputsning” av sitt spel överlag innan det går att säga om han är en man värd att satsa på.

Stephen Johnston (som nummer 181 totalt i 6:e rundan). Center som i år spelat med och påminner mycket om den förre detta Red Wings-talangen Shawn Matthias som gick till Florida i Bertuzzi-traden vid trade deadline förra året.
Red Wings var väldigt nöjda med att Johnston fortfarande inte var tingad när man valde honom så sent som i den sjätte rundan och man hoppas nu att man gjort ännu ett kap sent i draften.
Är väldigt duktig på skridskorna, har ett väl utvecklat spelsinne och kan förhoppningsvis få lite mer speltid i sitt Belleville Bulls när nu spelare som till exempel redan nämnde Matthias blir proffs till kommande säsong.
Kan med lite tur utvecklas till en duglig andracenter i Detroit i framtiden.

Jesper Samuelsson (som nummer 211 totalt i 7:e rundan). Ett riktigt wildcard som var väldigt nära att passera genom draften för tredje gången utan att bli tingad när Red Wings valde stockholmaren med det absolut sista valet i årets draft.
Har fram till nu representerat Vita Hästen i Division 1 men flyttar till kommande säsong till Timrå för att försöka göra sig ett namn på högre nivå.
Behöver bli betydligt starkare innan han ens kan börja tänka på att åka över till Detroit och försöka ta en plats, men Håkan Andersson förundrades ofta över Samuelssons spelsinne och hans förmåga att hitta sina medspelare med läckra passningar.

Källor: mlive.com, redwingscentral.com


Kommentar om Red Wings agerande vid NHL Entry Draft 2008

Helt klart är att Ken Holland och hans team mer än gärna draftar spelare som ska spela universitetshockey eftersom man då har fyra år på sig – jämfört med till exempel två år då talangerna spelar i Europa – att bestämma om man vill belöna dem med ett kontrakt. 

I övrigt gjorde man väl knappast något större väsen av sig vid årets Entry Draft, men lyckades ändå hyfsat med att plocka en del spelare som man hoppas en dag ska kunna ta sig till NHL.

Thomas McCollum är väl egentligen den enda som man kan ha några större förväntningar på – i dagsläget. Något som kanske inte är så konstigt då han är den ende av årets Red Wings-val som draftades bland de första 90 spelarna.

När man nu har tre potentiella NHL-målvakter i organisationen (Howard, Larsson och McCollum) och en hel drös mer eller mindre talangfulla backar (Quincey, Ericsson, Kindl, Smith, Pyett och Nicastro) så var det kanske inte så konstigt att man, efter att ha valt Nicastro i tredje rundan, tingade fyra forwards som man alla har vissa förhoppningar om.

Om man redan nu får önska något till nästa års Entry Draft, så är det väl att man fortsätter i samma anda.

Det enda som man nu egentligen saknar i talangleden är ju en eller ett par riktigt stora power forwards-löften.

Dessa brukar ju dock tyvärr inte finnas kvar när Red Wings vanligtvis väljer i slutet av varje draft runda.

Något som man lär få fortsätta med, i alla fall även över nästa års draft.

Robert Bjurström2008-08-06 23:06:00
Author

Fler artiklar om Detroit