Lagbanner
Inför Game 7: Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins
Förra året gratulerade Sidney Crosby Henrik Zetterberg till svenskens första Stanley Cup-triumf. Kommer det att se likadant ut i år, eller blir det ombytta roler?

Inför Game 7: Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins

Så var vi då framme vid säsongens absolut sista match och säsongen kunde knappast ta slut på ett mer rafflande sätt. Ligans veteranfyllda mästarlag mot ligans nya unga stjärngäng. Fjolårets mästare från Detroit mot fjolårets finalmotståndare från Pittsburgh. Hockeytown USA gör sig redo för en finalfest som kan bli precis hur bra som helst.

Manuset kunde knappast ha skrivits på ett bättre sätt.

Fjolårets runner-up från Stålstaden tog sig efter många om och men fram till sin andra raka final efter att ha tappat viktiga kuggar från fjolårets lag och har där fått en ny chans att besegra sina övermän från säsongen innan. Att slovakiske stjärnan Marian Hossa valde att lämna laget efter säsongen med motiveringen att han tyckte att han hade bäst chans att vinna Stanley Cup i Detroit, var som att strö chilipeppar i de fortfarande öppna såren hos både Penguins spelare och supportrar. Något som flera gånger nämnts som en stor motivationskälla för pingvinerna.

Mästarna från Motorstaden, som istället bara förstärkte laget under sommaren med nämnde Hossa, har även om spelet sett lite halvknackigt ut till och från genomfört en nästintill perfekt säsong med tanke på hur svårt mästarlag brukar ha att försvara sin titel. Den enda gången man blivit riktigt prövade under säsongen var egentligen under matchserien mot Anaheim där det - precis som nu - krävdes en sjunde och helt avgörande match för att laget skulle lyckas eliminera sina egna övermän från slutspelet 2007.

I just en sådan match - och då särskilt när det gäller en Stanley Cup-final - så kan det ju tyckas att matchen borde kunna sluta hur som helst, och det kan den givetvis också göra.

Historien talar dock för Red Wings då hemmalaget har vunnit 12 av de 14 matcher som har spelats där det har behövts en sjunde avgörande match i en Stanley Cup-final.

Det som även talar för hemmalaget är att det inte har blivit några bortsegrar så här långt i finalserien.

Detta beror till stor del på att man i sin egen arena ju har fördelen av att få byta sist, alltså att hemmalagets head coach får chansen att se vilka spelare som hans motpart skickar ut på isen och sedan kan formera sitt lag därefter. I denna matchserie så har detta flera gånger visat sig vara matchavgörande, då hemmalaget har lyckats få till de matchups som man vill och därmed till stor del neutraliserat motståndarnas allra farligaste spelare.

Vad som dock är väldigt intressant är att Penguins a l d r i g har förlorat en Game 7 på bortaplan (4-0). Senast man vann en sjunde avgörande match var i andra rundan av årets slutspel då man slog ut Washington Capitals på bortplan efter att ha inlett även den matchserien med att förlora de två första matcherna.

Det bör även nämnas att Red Wings är 11-1 hemma i Joe Louis Arena i årets slutspel och har vunnit de senaste åtta matcher på hemmaisen. Den enda förlusten kom efter övertid mot Game 2 i matchserien mot Anaheim Ducks i den andra rundan och på de tre tidigare matcherna i finalserien så har man endast släppt in två mål totalt i The Joe.

Pingvinerna kommer därför att tvingas spela upp sig väsentligt från de tidigare matcherna i Detroit, men kanske är just en avgörande Game 7 helt rätt tidpunkt att göra det. Detta är också det perfekta tillfället för lagets nya unga stjärnor Sidney Crosby, Evgeni Malkin och Jordan Staal att visa hockeyvärlden att man lagt demonerna från fjolåret bakom sig och nu är redo att skapa ett nytt storlag i Pittsburgh i likhet med det lag på 90-talet som leddes av Mario Lemiuex, Jaromir Jagr och Ron Francis.

Värt att nämna är även att lagens två huvudtränare delar ett väldigt tråkigt minne från en Game 7 av en Stanley Cup-final.

Året var 2003 och Red Wings Mike Babcock tränade då det Anaheim Ducks-lag som förlorade den sjunde och avgörande matchen mot New Jersey Devils. I sin laguppställning så hade då Babcock en viss Dan Bylsma, som idag alltså är head coach för Babcocks finalmotståndare Penguins.

Babcock har sedan dess fått lägga vantarna på sin första mästerskapsring, något som Bylsma alltså nu har chansen att göra under sin debutsäsong som huvudtränare i världens bästa liga.

Hos hemmalaget så är det ännu oklart hur Babcock tänker spela Henrik Zetterberg och Pavel Datsyuk. I Game 6 så kamperade de två Detroit-stjärnorna ihop och även om det skapades chanser mer eller mindre varenda gång de var på isen tillsammans så kan det mycket väl bli så att de centrar var sin kedja i nattens match. Detta beror till viss del på att man vill få igång Hossa som ännu inte gjort mål i finalserien och som haft ett väldigt medelmåttigt slutspel överlag så här långt, men även på att detta skulle ge Babcock chansen att matcha Zäta och Dastyuk mot Crosby respektive Malkin om även Bylsma väljer att dela på sina två offensiva stjärnor.

Hos bortalaget så är det enda orosmomentet att det ine ser ut som att Petr Sykora kan ställa upp i nattens match. Tjecken sågs lämna Mellon Arena efter Game 6 på kryckor och med största sannolikhet kommer han därför inte att finnas på isen inatt. Kanske ingen jätteförlust egentligen då 32-åringen inte presterat särskilt mycket under årets slutspel och länge var bänkad innan han tog Miroslav Satans plats i laguppställning i tisdagens 2-1-seger. Satan lär nu därför på nytt få förtroendet igen i lagets fjärdekedja.

Vilka spelare som nu än står på isen inatt så lär de inte tänka särskilt mycket på vilka av deras kamrater som saknas eller hur tidigare Game 7:s har sett ut. Nu är det fullt fokus på att vinna säsongens absolut sista match för att få fira sommarlov som mästare, oavsett om man gör det igen eller som nybörjare.

Ibland har stora finaler en chans att bli väldigt tilltäppta, tråkiga och målsnåla historier.

Klockan 02.00 (svensk tid) smäller det för en match som dock har alla chanser i världen att bli alldeles, alldeles underbar.


Preliminära laguppställningar

Red Wings

Pavel Datsyuk – Henrik Zetterberg – Dan Cleary
Johan Franzén – Valtteri Filppula – Marian Hossa
Tomas Holmström – Darren Helm – Mikael Samuelsson
Jiri Hudler – Kris Draper – Kirk Maltby

Nicklas Lidström – Brian Rafalski
Niklas Kronwall – Brad Stuart
Jonathan Ericsson – Brett Lebda

Chris Osgood (Ty Conklin)


Penguins

Chris Kunitz – Sidney Crosby – Bill Guerin
Ruslan Fedotenko – Evgeni Malkin – Maxime Talbot
Matt Cooke – Jordan Staal – Tyler Kennedy
Pascal Dupuis – Craig Adams – Miroslav Satan

Brooks Orpik – Sergei Gonchar
Hal Gill – Robert Scuderi
Mark Eaton – Kristopher Letang

Marc-André Fleury (Mathieu Garon)


---


Finalstatistik

 Games 1-6  Det  Pit
 Gjorda mål/match   2,50  2,00
 Gjorda mål/match (slutspelet)  3,28  3,25
 Power play (%)  19,0 (4-21)  30,7 (4-13)
 Power play (%, slutspelet)  24,2 (23-95)  20,8 (20-96)
 Skott på mål/match  29,8  28,2
 Vunna tekningar (%)  54,4  45,6 


---


Spelschema

Match 1: Lördagen den 30:e maj
Pittsburgh Penguins @ Detroit Red Wings 1-3 - Matchvinnande mål: Johan Franzén

- Detroit leder matchserien med 1-0

Match 2: Söndagen den 31:a maj
Pittsburgh Penguins @ Detroit Red Wings 1-3 - Matchvinnande mål: Valtteri Filppula

- Detroit leder matchserien med 2-0

Match 3: Tisdagen den 2:a juni
Detroit Red Wings @ Pittsburgh Penguins 2-4 - Matchvinnande mål: Sergei Gonchar

- Detroit leder matchserien med 2-1

Match 4: Torsdagen den 4:e juni
Detroit Red Wings @ Pittsburgh Penguins 2-4 - Matchvinnande mål: Sidney Crosby

- Matchserien är helt jämn, 2-2 i matcher

Match 5: Lördagen den 6:e juni
Pittsburgh Penguins @ Detroit Red Wings 0-5 - Matchvinnande mål: Dan Cleary

- Detroit leder matchserien med 3-2

Match 6: Tisdagen den 9:e juni
Detroit Red Wings @ Pittsburgh Penguins 1-2 - Matchvinnande mål: Tyler Kennedy

- Matchserien är helt jämn, 3-3 i matcher

Match 7:
Fredagen den 12:e juni
Pittsburgh Penguins @ Detroit Red Wings

Robert Bjurström2009-06-12 17:00:00
Author

Fler artiklar om Detroit