Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL: 16. Detroit Red Wings

SvenskaFans rankar NHL: 16. Detroit Red Wings

Detroit har gått till 23 raka slutspel, men börjar så sakteliga tappa sin slagstyrka. Blir det här året då man slutligen missar slutspel?

Från 90-talets mitt och drygt tio år framåt var Detroit ett power house av högsta klass. Legendaren Scotty Bowman tog Red Wings till tre Stanley Cup-titlar på sex år med spelare som Steve Yzerman, Sergei Fedorov och Nicklas Lidström i laget. Det kom några mellanår när Bowman tackade för sig, men säsongen 07/08 plockade man återigen hem Stanley Cup.
 
Detroit tog sig till final även den kommande säsongen, men sedan dess har Red Wings inte varit samma kraft att räkna med. De senaste åren har man med nöd och näppe lyckats knipa en slutspelsplats, och även om det är starkt med tanke på skadeproblem på både Henrik Zetterberg och Pavel Datsyuk befinner sig Red Wings alltjämt i någon form av nedgång.
 
Den fantastiska bredd man tidigare kunde visa upp har smalnat av rejält och de riktigt namnstarka spelarna går nu att räkna på ena handens fingrar. Försvarsbesättningen har inte lyckats hantera förlusterna av Nicklas Lidström, Brian Rafalski och Mathieu Schneider – vilket givetvis i princip alla lag skulle få problem med. Nu tvingas Red Wings luta sig mot en ensam Niklas Kronwall och även om svensken gör det bra är det en uppgift som är honom övermäktig.
 
Kanske är det orättvist att placera in Detroit i samma fack som ligans övriga topplag när man drar paralleller, men med tanke på vilken storhetstid man trots allt kommer ifrån är det inte heller helt orimligt. Sett till dagens trupp och dagens förutsättningar är det dock fullt sannolikt att se Detroit som ett lag kring de sista slutspelsplatserna – det är bara att kika på de senaste säsongerna.
 
Under den förkortade säsongen 12/13 knep man sjundeplatsen i Western Conference, en poäng före åttondeseedade Minnesota och Columbus på nionde plats. Man tog sig förbi Anaheim i slutspelets förstarunda efter sju matcher och hade de kommande mästarna Chicago i brygga tack vare en 3-1-ledning i andrarundan.
 
Inför den gångna säsongen gick flyttlasset från Western Conference till Eastern Conference och Detroit placerades in i Atlantic Division. Återigen blev det en knapp slutspelsplats, den här gången med tre poängs marginal. I slutspelet tog man förvisso hem den första matchen mot Boston, men fyra raka förluster skickade Detroit till golfbanan.
 
Sommaren var fylld av osäkerhet kring Detroit. Såväl general manager Ken Holland som coachen Mike Babcock satt på utgående kontrakt och free agency blev ett stort misslyckande. Detroit rapporteras ha gått efter flera av de mer eftersökta försvararna, men fick nobben gång på gång. När bland annat Matt Niskanen och Anton Strålman valde Washington respektive Tampa Bay förstärktes intrycken av en organisation på nedgång än mer. Red Wings attraherar inte längre marknadens stora namn och då stadens förfall dessutom är väldokumenterad blir problemet säkerligen än större.
 
Och inte blev det bättre av att Detroit fick krypa tillbaka till Kyle Quincey och hosta upp ett förhållandevis välbetalt tvåårskontrakt. Någon extern förstärkning att tala om blev det alltså inte. Återväxten har dessutom varit lite sisådär, men kanske börjar det hända spännande saker där. Gustav Nyquist, Tomas Tatar och Tomas Jurco har visat flera positiva tendenser och Anthony Mantha blir högintressant att följa, även om han missar inledningen på grund av skada.
 
Ken Holland kritade så småningom på för fyra nya år i Detroits tjänst, men Babcocks framtid är alltjämt osäker. Han är en av ligans mest respekterade coacher och kommer med bland annat en Stanley Cup-seger och två OS-guld på sitt CV – men han är också en hård och krävande coach som inte alltid har det bästa förhållandet till sina spelare. Kommer man med framgång är det i allra högsta grad hanterbart, men med tanke på var Red Wings befinner sig nu är det kanske inte den ultimata kombinationen. Han har går nu mot sin tionde säsong som Detroits head coach – och kanske börjar han känna suget efter nya utmaningar? En sak är i alla fall säker: om Babcock blir tillgänglig kommande sommar blir han eftertraktad.
 
Att Detroit är ett lag som gör upp om de sista slutspelsplatserna är som sagt en rimlig förväntan. Firma Datsyuk-Zetterberg kan mycket väl ta Red Wings till en bättre position än så – men nya skadeproblem för duon kan mycket väl resultera i att Red Wings missar slutspel för första gången sedan säsongen 89/90.
 
Målvakter:
 
Detroit har en stabil sista utpost i Jimmy Howard. Amerikanen är på inga sätt extraordinär, men är inte heller en målvakt som man riskerar något med. 30-åringen är kort och gott en pålitlig veteran som gör sitt jobb. Han har börjat få lite skadehinder här och där, men är han bara hel och frisk behöver Detroit inte oroa sig.
 
Visst kan Howard göra misstag och stundtals se skakig ut, men det hör ju till vanligheterna för de flesta målvakterna. Han är en målvakt strax under ligans toppskikt, men det är ju inget man ska skämmas över.
 
Jonas Gustavsson hade en period under säsongen där han spelade en makalös hockey, men hade också en säsong fylld av skadeproblem. Han fick ett nytt ettårskontrakt under sommaren och svensken är en fullt kapabel backup för Red Wings.
 
Gustavssons plats bakom Howard är på inga sätt självskriven, då unge Petr Mrazek är på klar uppgång. Han har redan gjort ett dussin NHL-matcher och har som 22-åring övertygat. Han gynnas mer av rollen som förstamålvakt i AHL än backup till Howard, men i händelse av någon skada står Red Wings väl rustade med Mrazek.
 
Backar:
 
Dagarna då Detroit kunde förlita sig på en djup och välbalanserad försvarsbesättning är sedan länge över. Att man inte har lyckats hantera förlusterna av Nicklas Lidström, Brian Rafalski och Mathieu Schneider är inte direkt förvånande och väldigt rimligt – hur många organisationer skulle kunna göra det? Det är svårt att lasta Detroit för det, men det har lett till att försvaret är Red Wings akilleshäl.
 
Nu är det ju inte en total avsaknad av profiler på blålinjen. I Niklas Kronwall har man en väldigt kompetent tvåvägsback. 33-åringen har utvecklats till en mer eller mindre komplett försvarare och kontrollerar numera sitt tidigare något ovårdade spel betydligt bättre. Han är en av ligans bästa producerande backar i power play, men borde kunna öka sin produktion i even strength.
 
Kronwall är en försvarare som Detroit kan lita på, men bakom honom ser det betydligt sämre ut. Jonathan Ericsson är en bra komplementspelare, men det är också talande för Detroits problem när han är lagets andraback. Ericsson gör inte alls bort sig i det defensiva spelet och kan vara relativt lugn, men bristerna kan också exponeras när han inte huserar jämte Kronwall.
 
Bakom den svenska duon är det sedan inte allt för mycket som skrämmer. När Ken Holland gick bet på externa förstärkningar fick man istället vända sig till Kyle Quincey – och billigt blev det inte. 29-åringen fick ett tvåårskontrakt med en cap hit på $4,25 miljoner, vilket man definitivt kan ifrågasätta. Hos Red Wings blir dock Quincey en viktig pjäs. Och även det är väldigt talande för försvarsbesättningens styrka.
 
Danny DeKeyser gjorde en klart godkänd debutsäsong, med 23 poäng på 65 matcher. Enbart Kronwall snittade högre istid och DeKeyser bör förhoppningsvis fortsätta sin utveckling. Spelet med pucken håller god klass, men som för de flesta orutinerade backarna kan defensiven finslipas ytterligare även hos hemmasonen DeKeyser.
 
Brendan Smith och Jakub Kindl lär utgöra resterande del av försvaret. Duon har inte lyckats leva upp till förväntningarna man hade på sig, men det är samtidigt för tidigt att skriva av dem som mycket mer än hyggliga alternativ för ett tredjepar. Kindl och Smith hade – och kanske fortfarande har – potentialen för att bli mäktiga tvåvägsbackar, men nu ligger rent krasst en säkerhetsrisk närmare sanningen.
 
En spelare som Brian Lashoff bidrar med lite hyggligt djup, medan 21-årige Xavier Ouellet, som gjorde fyra matcher under säsongen, mycket väl kan utvecklas till något intressant. Han lär dock få inleda säsongen i AHL.
 
Detroit har bjudit in Aaron Rome på ett tryout-kontrakt och 30-åringen, som köptes ut av Dallas, kan mycket väl spela till sig ett kontrakt.
 
Forwards:
 
Att offensiven i Detroit kretsar kring två spelare är ingen större hemlighet. Henrik Zetterberg och Pavel Datsyuk behöver slänga upp sitt Detroit på sina ryggar och bära laget, om det ska bli någon framgång för Detroit. Duon är förvisso fullt kapabla till det, men räcker det i dagens NHL?
 
Zetterberg är en av ligans klart bästa tvåvägsforwards och är så komplett som man bara kan bli. Han kanske inte blir någon 40-målsskytt igen, men i övrigt går det inte att klaga på hans spel. Ryggproblemen från den gångna säsongen kan däremot bli ett orosmoln för Red Wings lagkapten, som blir 34 år i oktober.
 
Datsyuk å sin sida är en puckkonstnär av högsta klass och även om han har tappat ett steg är han alltjämt en toppspelare i ligan. Den gångna säsongen var däremot en skadefylld besvikelse och likt ”Zäta” behöver Datsyuk hålla sig frisk om Detroit ska kunna utmana på allvar.
 
Det debatteras flitigt om Zetterberg och Datsyuk fyller störst funktion tillsammans eller i varsin kedja, och Mike Babcock har tidigare alternerat mellan valmöjligheterna. Det förefaller som att duon kommer få inleda säsongen med att leda varsin kedja, men räkna som sagt med att Babcock matchar sina stjärnor tillsammans i viktiga skeden av matcherna.
 
Babcock har även hintat om att man kommer testa Darren Helm vid Datsyuks sida. Helm, som även han hade skadeproblem under säsongen, är center i grunden men med en hel del centrar i truppen kommer någon få flytta ut på en kant. 27-åringen kommer med rejäl energi och skridskoåkning men är han en tillräckligt bra producerande spelare för att husera jämte ryssen?
 
En av de mer intressanta spelarna att följa i Detroit – och kanske hela ligan – den här säsongen är Anthony Mantha. Rookien missar tyvärr säsongsinledningen på grund av skada, men Detroits förstaval från draften 2013 lär trots det ha goda möjligheter till en NHL-plats. Han är en naturlig målskytt med god fysik och att få se Datsyuk servera honom kan bli snuskigt vackert.
 
Det är inte helt omöjligt att Zetterberg får leda en helsvensk kedja med Gustav Nyquist och Johan Franzén på kanterna. Nyquist har förhållandevis snabbt vuxit ut till en välrespekterad winger efter en stark säsong. Säsongen fick inledas i AHL, men från mitten av januari och framåt pumpade han in mål efter mål för Red Wings. Med totalt 28 fullträffar blev han Detroits överlägset bästa målskytt.
 
Franzén å sin sida hade, likt så många andra av Detroits viktiga pjäser, en skadefylld säsong. Det blev 41 poäng på 54 matcher och när Franzén kopplar på storformen är det få spelare som kan stoppa honom. Tyvärr för Detroits del är han fortfarande väldigt ojämn i sin produktion och i sina prestationer.
 
Stephen Weiss var en rejäl besvikelse under sin första säsong i Red Wings tröja. Den tidigare Florida-spelaren gjorde bara 26 matcher på grund av rejäla ljumskproblem, men de 26 matcher han hann med var allt annat än lovande. 31-åringen signades förra sommaren och har ytterligare fyra år kvar, med en cap hit på $4,9 miljoner.
 
Tomas Tatar hade en positiv utveckling under säsongen. Slovaken är en intressant, offensiv spelartyp som kommer skapa en hel del problem med sin skridskoåkning och puckhantering. Han belönades med ett nytt treårskontrakt under sommaren och 23-åring lär säkerligen bidra med viktig secondary scoring även kommande säsong.
 
Tatars landsman Tomas Jurco stod inte riktigt ut på samma sätt, men visade en hel del positiva tendenser under säsongen. Även här är skridskoåkningen och puckhanteringen gedigen och Jurco lär så sakteligen få en större och större roll i Red Wings.
 
Justin Abdelkader är en aningen underskattad spelare hos Detroit. Likt Helm har han en skön energi och vilja, och är ansvarsfull i sitt spel. Men att han inte är fullt kompetent i offensiven ligger honom i fatet. Fördelen med Abdelkader är annars att han kan spela på vilken position som helst och vid behov kan fylla ut en plats i en toppkedja.
 
Exakt hur Mike Babcock och hans stab väljer att formera de lägre kedjorna återstår att se, men Drew Miller bör kunna förvänta sig en plats. 30-åringen kan chippa in med något mål här och där men är framför allt en viktig pjäs i numerärt underläge, där han spelar mest av Detroits forwards. Även Luke Glendening och Joakim Andersson fick ett stort ansvar i numerärt underläge under den gångna säsongen. 
 
Riley Sheahan fick gott om förtroende under de senaste månaderna och tackade för det med att göra 24 poäng (9+15) på sina 42 matcher. Det gav ett av lagets högsta poängsnitt och 22-åringen kan mycket väl ha spelat till sig en ordinarie plats.
 
Gamle Dan Cleary lyckades på något märkligt sätt snylta till sig ett nytt kontrakt av Detroit. 35-årige Cleary är en tidigare favorit hos Babcock men har inte mycket kvar i tanken numera. För Detroits bästa bör han sannolikt spendera säsongen långt borta från en ordinarie plats.
 
Detroit har faktiskt plockat in ett nyförvärv under sommaren – nämligen Kevin Porter. 28-åringen, med strax över 200 NHL-matcher bakom sig, kommer närmast från Buffalos organisation och bör husera i AHL.
 
Red Wings har under sommaren gjort sig av med några veteraner. Det är ingen som kommer sakna en slutkörd Mikael Samuelsson, David Legwand blev inte lyckosam under sin korta tid i laget och Todd Bertuzzi gjorde inte mycket nytta den här säsongen.
 
Men däremot sägs man vilja ha tillbaka Daniel Alfredsson – om svensken bara kan få ordning på sin kropp. 41-årige Alfredsson gjorde 49 poäng på 68 matcher efter flytten från Ottawa och bör kunna ha en roll att fylla även kommande säsong… så länge kroppen håller för ännu en lång och slitsam säsong.
 
---
 
Nyckelspelare:
 
Pavel Datsyuk, Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall
 
Nyförvärv:
 
Kevin Porter – från Buffalo – free agent
Aaron Rome – från Dallas (tryout) – free agent
 
Förluster:
 
David Legwand – till Ottawa – free agent
Mikael Samuelsson – till Djurgården – free agent
Jordin Tootoo – till New Jersey (tryout) – utköpt
Todd Bertuzzi – ny klubb ej klar – free agent
 
Svenskar:
 
Jonas Gustavsson, Jonathan Ericsson, Niklas Kronwall, Joakim Andersson, Johan Franzén, Gustav Nyquist, Henrik Zetterberg
 
Coach:
 
Mike Babcock
 
Preliminär laguppställning:
 
Darren Helm – Pavel Datsyuk – Anthony Mantha
Johan Franzén – Henrik Zetterberg – Gustav Nyquist
Tomas Tatar – Stephen Weiss – Justin Abdelkader
Drew Miller – Riley Sheahan – Tomas Jurco
 
Jonathan Ericsson – Niklas Kronwall
Brendan Smith – Danny DeKeyser
Kyle Quincey – Jakub Kindl
 
Jimmy Howard (Jonas Gustavsson)
 
Andra notabla spelare: Petr Mrazek, Brian Lashoff, Xavier Ouellet, Dan Cleary, Kevin Porter, Luke Glendening, Joakim Andersson
 
---
 
Bästa nyförvärvet: Kevin Porter
 
Jepp, Kevin Porter. På riktigt. Varför? Ingen annan har anslutit.
 
Värsta förlusten: Daniel Alfredsson?
 
Detroit har inte tappat några betydande spelare, men lyckas inte Daniel Alfredsson få ordning på kroppen förtjänar han att nämnas här. Gamle Alfredsson gjort trots allt, sett till förutsättningarna, en bra säsong.
 
Årets poängkung: Henrik Zetterberg
 
Kapten Zetterberg hade klart högst poängsnitt under den gångna säsongen och tog sånär hem den interna poängligan trots att han bara gjorde 45 matcher. Lyckas han bara lägga ryggproblemen bakom sig ska det bara kunna vara Pavel Datsyuk som kan utmana honom om titeln som poängkung.
 
Årets nykomling: Anthony Mantha
 
En hyperintressant målskytt som lär få en hel del uppmärksamhet.
 
Årets genombrott: Tomas Jurco
 
Jurco kommer från en bra säsong, men är långt ifrån färdigutvecklad och har definitivt talangen för att ta nästa steg och slå igenom.
 
###
 
REDAKTIONENS RANKNING:

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16. Detroit
17. Washington
18. Vancouver
19. Nashville
20. Arizona
21. Toronto
22. New Jersey
23. Edmonton
24. NY Islanders
25. Winnipeg
26. Ottawa
27. Carolina
28. Calgary
29. Florida
30. Buffalo    

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2014-09-23 07:00:00
Author

Fler artiklar om Detroit