Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL – Atlantic Division: 7. Detroit Red Wings

SvenskaFans rankar NHL – Atlantic Division: 7. Detroit Red Wings

Kan Detroits lovande ungdomar kompensera för de mediokra veteranerna?

I strävan att förlänga sin mäktiga slutspelssvit gav Detroit sig själva bara sämre och sämre förutsättningar inför framtiden. 25 år med slutspel är givetvis imponerande, men när man under de sista åren desperat försökte klamra sig fast vid sviten vägrade man också inse verkligheten.
 
Detroits storhetstid är över och skulle man insett det, och agerat utefter det, tidigare skulle man kanske varit i ett bättre läge i dag.
 
Nu har Red Wings istället ett lag som tyngs ner av åldrande veteraner vars prime ligger många år tillbaka. Det börjar kanske ljusna med en lovande yngre core, men kanske står till och med de ”respekterade veteranerna” i vägen för ungdomarna?
 
Om Detroit släpper fram den yngre generationen i framträdande roller – som faktiskt verkar kunna ske – kommer man till start med en dyrare bottom-6 än top-6. Och det är knappast ett styrkebesked i det här fallet.
 
Av Gustav Nyquist, Frans Nielsen, Justin Abdelkader, Luke Glendening, Darren Helm, Danny DeKeyser, Jonathan Ericsson, Mike Green, Niklas Kronwall och nygamle Thomas Vanek är det bara någon enstaka som faktiskt kan bidra på en relativt hög nivå.
 
Men en ung stomme är alltså på uppgång och mot slutet av Detroit faktiskt lagt fokus på draften. 2017 gjorde man elva val, varav sex var i de tre första rundorna. I somras hade man tio val, där sju kom i de tre första rundorna och två val var i förstarundan.
 
Detroit fick en lyckoträff när Filip Zadina föll till sjättevalet och den unga tjecken ser ut att kunna ta en NHL-plats redan nu. Joseph Veleno, den andra spelaren från förstarundan, har imponerat under training camp men återvänder till Drummondville Voltigeurs i QMJHL.
 
Zadina gör nu Andreas Athanasiou, Dylan Larkin, Anthony Mantha och Michael Rasmussen sällskap i Detroits unga core. Kanske kan de även få sällskap av Dennis Cholowski och Filip Hronek – draftade i första- respektive andrarundan 2016 – i försvarsbesättningen. Framtiden är alltså, till skillnad för några år sedan, inte längre körd i Detroit.
 
Något förvånande – men ändå inte – fick Ken Holland förtroendet att försöka bygga upp det han själv har raserat. Något större förtroende för honom bör man inte ha, men det ska ändå noteras att han och Red Wings faktiskt har börjat fokusera på draften och hålla roster-platser öppna för ungdomarna.
 
En av roster-platserna kom däremot till på ett väldigt tråkigt sätt. Henrik Zetterberg tvingas avsluta karriären på grund av ryggproblemen som har plågat honom i flera år. Ryggproblemen är väldokumenterade och han blev inte direkt allergisk mot sin hockeyutrustning, men Zäta kommer ändå från tre raka säsonger med 82 matcher och nu går hans lön ner från $7 miljoner till $3,35 miljoner…
 
Detroit tappar i alla fall sin ledare och förutsättningarna inför säsongen 18/19 blev inte direkt bättre. Kanske kan ungdomarna ge lite ny fart i Detroit, men det gamla och mediokra vilar fortfarande tungt över Red Wings.
 
---
 
Målvakter:
 
De senaste åren har varit märkliga för Jimmy Howard. Ena året har han pekats ut som Detroits förstamålvakt, bara för att senare se Petr Mrazek få samma titel – och så har det svängt fram och tillbaka. Under 17/18 var det Howard som fick förtroendet och i våras försvann Mrazek.
 
Howard gjorde en fin säsong med tanke på förutsättningarna, där Detroit ju är på tydlig nedgång och han själv kom från en skadedrabbad säsong 16/17. Med en Sv% på 92,08 i 5 on 5-spelet är han en bit från toppskiktet, men på samma nivå som Henrik Lundqvist och bättre än Cam Talbot och Martin Jones.
 
34-åringen går nu in på det sista året på sitt kontrakt och borde kunna krama fram ett sista kontrakt under eller efter säsongen.
 
Nytt för i år är att han konkurrerar med Jonathan Bernier. Den numera 30-åriga före detta talangen spenderade det senaste året i Colorado, där siffrorna var lovande (93,15 Sv% och -0,28 dSv%). Han signade ett treårskontrakt värt $3 miljoner i somras och är ett klart dugligt alternativ till Howard. Kanske kan han till och med konkurrera ut veteranen.
 
Harri Säteri signade ett ettårskontrakt med Detroit i somras. Han gjorde nio matcher för Florida under 17/18 och hade dessförinnan några framgångsrika KHL-säsonger bakom sig. Som tredjealternativ är han hygglig.
 
Backar:
 
Detroits försvar är ett veterantungt sådant, men det ser ut att finnas en eller två platser tillgängliga för yngre förmågor. Ett frågetecken hänger över Mike Green, vars säsongsinledning ligger i farozonen efter att ett virus har attackerat hans lever.
 
Green, vars kontrakt gick ut i somras, valde att stanna i Detroit istället för att söka sig till mer attraktiva lag – om det nu fanns något sådant intresse. De extrema Washington-åren är långt borta, men han är alltjämt en hyfsat skicklig högerfattad backar som är god för 30-35 poäng. Det blev ett nytt tvåårskontrakt i Red Wings och 32-åringen borde vara en av veteranerna som inte utgör några större problem.
 
Han spenderade mest tid tillsammans med Niklas Kronwall, men fick även en hel del tid med Danny DeKeyser. Hur Detroit formerar sina backpar – i synnerhet som det ser ut att Green missar inledningen – återstår att se. Att Green däremot huserar tillsammans med någon av Kronwall eller DeKeyser förefaller inte allt för långsökt.
 
Det är tre veteraner som inte gör bort sig allt för extremt, men som inte heller är allt för pålitliga. Green och Kronwall var framträdande under sin prime och DeKeyser såg lovande ut när han kom in i ligan. Idag är verkligheten annorlunda och Detroit behöver vänta in den nya generationen. Till skillnad från forwardsbesättningen har föryngringen nämligen inte påbörjats på backsidan.
 
Joe Hicketts kan mycket väl bli en viktig del i den föryngringen. 22-åringen draftades aldrig, utan signades av Detroit 2014. Han har fått mycket beröm under pre-season och efter två säsonger i AHL borde han ha goda förutsättningar för att ta klivet upp till NHL på heltid.
 
Dennis Cholowski och Filip Hronek – som Detroit draftade i första- respektive andrarundan 2016 – borde också knacka på dörren. Cholowski delade den gångna säsongen mellan Prince George Cougars och Portland Winterhawks i WHL och gjorde strax under point-per-game från blålinjen. Men kanske är steget från juniorhockey direkt in i NHL för stort? Hronek kommer i alla fall med en AHL-säsong i ryggen, där han blev Grand Rapids poängbästa back. Han är en intelligent tvåvägsback som borde vara redo, och är dessutom högerfattad.
 
Trevor Daley är en annan veteran som kan stå i vägen för de unga, antingen nu eller kommande säsong. 34-åringen var en gång respekterad, men kommer nu med försvarets sämsta CF% (46,0) och Rel CF% (-4,19). Han hade näst högst 5 on 5-minuter förra säsongen och det framstår som tämligen självklart att Detroit var 24 poäng från den sista slutspelsplatsen.
 
Vem som spelade mest? Jonathan Ericsson, så klart – och Red Wings förfall är en självklarhet. 34-åringen har fortfarande två år kvar på sitt kontrakt värt $4,25 miljoner per säsong och svensken kan få en att drömma mardrömmar.
 
Slutligen lär Nick Jensen vara högaktuell för en av de ordinarie platserna. Amerikanen hade bäst CF% (51,32) och Rel CF% (3,47) i Red Wings försvar. Han producerar inte så värst fantastiskt, men är en solid spelare lite längre ner i hierarkin. Det skulle däremot inte förvåna om Detroit förpassar honom till läktaren, istället för någon av de sämre men dyrare veteranerna, när ungdomarna trycker på underifrån.
 
Forwards:
 
Om veteranerna står i vägen för ungdomarna på backsidan så ser det snarare ut som om de kommer att släppas fram i forwardsbesättningen. Detroits unga forwards har kommit längre i sin utveckling än backarna så allt annat vore konstigt, men Red Wings är trots allt ett lag som har litat hårt på veteraner genom åren – och i slutändan var det också det som satte organisationen i den här sitsen.
 
Man har fortfarande ett gäng mediokra och dyra forwards, men de ser i alla fall ut att placeras långt ner i hierarkin och istället ska offensiven byggas kring namn som Dylan Larkin. 22-åringen signade ett nytt femårskontrakt i somras och nu ser organisationen i alla fall ut att binda upp sina yngre spelare på term.
 
Larkin är en finurlig och skicklig center som kommer från karriärsbästa 63 poäng. Det gav en seger i den interna poängligan, men han borde kunna bättra på sina 16 mål. Han producerade klart flest 5 on 5-poäng (45), hade bäst P/60 (2,24) och en av de bättre noteringarna i Rel CF% (2,25). Hans 45 5 on 5-poäng placerar honom strax bakom ligans absoluta toppskikt och det råder ingen tvekan om att det är Larkin som är Detroits nav numera.
 
Han fungerade väl ihop med Anthony Mantha förra säsongen och duon borde helt klart gå in i 18/19 tillsammans. De var allt som oftast effektiva tillsammans och är en intressant duon, idag såväl som på längre sikt. Mantha har visserligen hunnit bli 24 år och tog lite tid på sig, men den gångna säsongen blev ett fint genombrott.
 
24 mål och 48 poäng är fina siffror och det var enbart två spelare som gjorde fler 5 on 5-poäng än Manthas 35. Hans P/60 (1,85) var ett av de bättre i Red Wings och såväl hans CF% (51,55) som Rel CF% (3,76) var bäst i laget.
 
Indikationer från Detroits pre-season tyder på att det blir Tyler Bertuzzi som kompletterar Larkin och Mantha i förstakedjan. 23-årige Bertuzzi gjorde drygt halva 17/18 i NHL och imponerade. På 48 matcher fick han ihop Detroits näst bästa P/60 (2,08), men possession-siffrorna övertygade inte. Uppsidan är ändå relativt stor och det finns helt klart potential i den kedjan.
 
Filip Zadina borde spela till sig en plats under training camp, men tidigare år har vi sett att Detroit gärna placerar sina talanger i AHL. Frågan är hur man gör nu, när man ändå ser ut att vilja släppa fram ungdomarna? Många förväntade sig att Zadina skulle kunna gå topp-3 i sommarens draft, men han föll till Red Wings med sjättevalet – och Detroit lär ha jublat.
 
Tjecken är en giftig målskytt och behärskar det mesta i den offensiva zonen. Under 17/18 blev han en av de bästa målskyttarna i QMJHL, trots att han missade ett gäng matcher, och såg riktigt fin ut under JVM.
 
Mycket tyder annars på att Zadina går in med Andreas Athanasiou och Thomas Vanek i middle-6. Han får då en av ligans finaste skridskoåkare i Athanasiou och en duglig veteran i Vanek.
 
Vanek spenderade 16/17 i Detroit och återvänder nu på ett ettårskontrakt. Vid 34 års ålder är han fortfarande lite smygbra och stod för 37 5 on 5-poäng förra säsongen, som han delade mellan Vancouver och Columbus. Även hans P/60 (2,38) ligger på en relativt hög nivå och Vanek borde kunna vara någon form av tillgång för Red Wings – om inte annat lär man kunna skeppa ut honom till ett slutspelslag vid trade deadline. Det ska dock noteras att österrikaren fick en no trade-klausul i sitt kontrakt.
 
Athanasiou är kanske lite överhypad tack vare skridskoåkningen, men han är en stor tillgång för Detroit. Han var en av de bättre producerande spelarna i laget och kan framför allt vara giftig i kvicka spelvändningar. Han är god för 30-talet poäng och borde kunna bättra på det lite om kedjan klaffar.
 
De effektiva veteranerna är inte många i Detroit, men Gustav Nyquist får fortfarande beskrivas som en sådan. Han blev Red Wings bästa målskytt i 5 on 5 (18 mål) och näst bästa i totalen (21 fullträffar). Han kommer med näst bäst Rel CF% (2,53), men kommer kanske lida av att kedjekamraten Henrik Zetterberg tvingas slänga in handduken.
 
Kapten Zetterberg har haft en krånglande rygg i flera år och strax innan training camp drog igång konstaterades det att karriären är över. Han kommer nu rida av de återstående tre åren av kontraktet på IR för att inte ge Detroit några recapture-problem. Nog för att Zetterbergs prime är många år tillbaka, men han var fortfarande nyttig och förlusten är tung såväl på som utanför isen.
 
Istället ser det ut som om Nyquist kan få Frans Nielsen som center – och där snackar vi nedköp. Sommaren 2016 signades Nielsen till ett sexårskontrakt värt $5,25 miljoner per säsong och har inte direkt övertygat sedan dess. Det mesta med honom är mediokert, men han fick också dras med Justin Abdelkader och Darren Helm förra säsongen.
 
Kanske får han ett litet lyft av att komma bort från den duon och istället kampera med Nyquist och Michael Rasmussen. 19-årige Rasmussen draftades med niondevalet 2017 och det fanns – och finns fortfarande – frågetecken kring honom. Hans enorma storlek pekades ut som den stora anledningen till att han gick så tidigt och han producerade aldrig särskilt anmärkningsvärda siffror i juniorligorna.
 
Säga vad man vill om honom, men han är oavsett vilket en talang värd att följa. Fysiken borde rimligtvis hjälpa honom i NHL – om han tar sig dit redan nu.
 
Abdelkader och Helm ser ut att bilda en intressant – av fel anledningar – fjärdekedja tillsammans med Luke Glendening. Det är tre mediokra, för att uttrycka det snällt, veteraner på alldeles för långa och dyra kontrakt. Fjärdekedjan kostar nästan lika mycket som förstakedjan och det är sällan något positivt.
 
Av Detroits ordinarie spelare hade Glendening sämst Rel CF% (-6,41). Helm landade på -2,71 medan Abdelkader i alla fall låg på 0,21. Den trion ser ut att kunna sätta saftiga avtryck 18/19… och det är inget positivt konstaterande.
 
Martin Frk lär konkurrera om en plats på rostern med Luke Witkowski, som kan spela back eller winger, och Evgeny Svechnikov. Den sistnämnde visade lite framtidsförhoppningar förra säsongen, men har kanske sett sig förbisprungen av andra talanger. Han kan dessutom skickas ner till AHL utan waivers.
 
Under training camp har Detroit även haft Jussi Jokinen på tryout och något beslut om hans framtid är ännu inte taget.
 
---
 
Tre styrkor:
 
Den nya generationen
 
Detroit har flera intressanta namn på uppgång, i lite olika faser. Det finns hopp om framtiden, men den framtiden är inte här ännu.
 
Hur kan man hitta ytterligare två styrkor här?
 
Tre svagheter:
 
Veteranerna
 
Med något enstaka undantag är Detroits veteraner det stora problemet idag. Många är dessutom signade på långa och dyra kontrakt, vilket inte direkt underlättar situationen.
 
Zetterbergs avsked
 
Henrik Zetterbergs avsked är kännbart på många sätt, men kommer framför allt märkas av på isen. Han höll fortfarande sin kedja relativt slagkraftig och Red Wings tappar en respektingivande pjäs på isen.
 
Ledningen
 
Jeff Blashill sågs som ett spännande framtidsnamn när han kom fram, men har visat sig vara långt från det. Ken Holland satte Detroit i den här sitsen och frågan är om han verkligen är rätt man att få ordning på sina egna problem? Det ter sig inte allt för orimligt att Detroit-fansen drömmer om Steve Yzerman…
 
---
 
Preliminär laguppställning:
 
Tyler Bertuzzi – Dylan Larkin – Anthony Mantha
Thomas Vanek – Andreas Athanasiou – Filip Zadina
Gustav Nyquist – Frans Nielsen – Michael Rasmussen
Justin Abdelkader – Luke Glendening – Darren Helm
 
Danny DeKeyser – Mike Green
Jonathan Ericsson – Trevor Daley
Niklas Kronwall – Nick Jensen
 
Jimmy Howard (Jonathan Bernier)
 
Andra notabla spelare: Harri Säteri, Dennis Cholowski, Filip Hronek, Libor Sulak, Joe Hicketts, Luke Witkowski, Martin Frk, Evgeny Svechnikov
 
---
 
Säsongens poängkung: Dylan Larkin
 
Det ska nog till en långtidsskada för att Dylan Larkin inte ska ta hem den interna poängligan. Frågan är snarare om han kan bättra på sina 63 poäng från 17/18.
 
Säsongens viktigaste spelare: Dylan Larkin
 
Det är Dylan Larkin som behöver ta upp Henrik Zetterbergs mantel. Det är en stor utmaning, men är det någon i Red Wings som kan klara av det så är det Larkin.
 
Säsongens unga spelare: Filip Zadina
 
Många aspekter av Filip Zadinas spel är redan på NHL-nivå, nu ska han bara få ihop helheten också – och då kan det ta fart direkt.
 
Säsongens doldis: Tyler Bertuzzi
 
I skymundan av lite större namn har Tyler Bertuzzi smugit sig upp. 17/18 var lovande och skulle han placeras in i förstakedjan är det värt att slänga ett öga eller två på honom.
 
Säsongens besvikelse: Justin Abdelkader
 
Dyrt, långt och ifrågasatt kontrakt. Nu är han redan en bra bit ner i hierarkin och med tveksamma kedjekamrater kan det bränna till.
 
---
 
Truppen:



---
 
Redaktionens rankning:
 
Atlantic Division
 
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7. Detroit Red Wings
8. Ottawa Senators
 
---
 
NHL:s 31 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen.
 
Vill du skriva om Detroit på SvenskaFans? Hör av dig till hockeyredaktören Niclas Viberg på niclas.viberg@svenskafans.com

Se hela NHL-säsongen på Viaplay för endast 399 kronor per månad - signa upp dig här

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2018-09-27 12:00:00
Author

Fler artiklar om Detroit