Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL – Central Division: 7. Minnesota Wild

SvenskaFans rankar NHL – Central Division: 7. Minnesota Wild

En organisation i kaos ska försöka resa sig och utmana i ligans tuffaste division.

Det senaste året har Minnesota gjorts till åtlöje runt hela ligan. Paul Fenton tog över som general manager i maj och försatte direkt organisationen i kaos. Visst gjorde han några bra saker – det är väl nästan oundvikligt – men i det stora hela är det inte alls orimligt att påstå att Fenton är en av ligans värsta general managers i modern tid.
 
Kontrakten som Fenton skrev var sällan så värst usla. Matt Dumba-, Jason Zucker- och Eric Staal-förlängningarna ser alla bra ut, men det finns givetvis frågetecken över Mats Zuccarellos kontrakt.
 
Det stora problemet är snarare alla trades han genomförde – eller misslyckades med att genomföra. I ett försök att vilja sätta sin prägel på lagbygget verkar han ha haft en desperat känsla att rensa ut från den föregående regimens bygge. Fenton ska ha varit mer eller mindre desperat att bli av med Zucker och såg Zucker-trades kollapsa inte bara en gång. Han ska till och med ha varit villigt att ta på sig Jack Johnson för att bli av med Zucker…
 
Fentons första stora trade blev Nino Niederreiter mot Victor Rask. En fullkomligt brutalt usel trade där det verkar som att Fenton genomförde traden på två sekunder utan någon som helst research av Rask. Niederreiter kom i och för sig från en tyngre period, men studsade omgående tillbaka och gjorde nästan point-per-game efter traden. Rask var ännu sämre i Minnesota än i Carolina.
 
Charlie Coyle- och Mikael Granlund-traderna är väl mer suspekta än direkt usla. Sannolikt ger man i dagsläget upp de bättre spelarna, men man får ändå framtidspotential i såväl Kevin Fiala som Ryan Donato. Kanske kan man inte ge en rättvis bild av de två affärerna förrän om några år.
 
Utöver konstiga spelaraffärer körde Fenton organisationen i grunden med sin ledarstil. Michael Russo ger en utomordentligt fin och fascinerande genomgång hos The Athletic, men kort sammanfattat var han så desperat att genomföra vissa trades att han var villig att överbetala. Han behandlade de anställda uselt och det låg hela tiden ett hot om sparken över kontoret när saker läckte ut. Han ska ha försökt sparka Bruce Boudreau – en av ligans bästa coacher – och hanterade coachstaben i övrigt på ett märkligt sätt. Wilds analytics-experter nonchalerades och han satte sin underkvalificerade son på en nyckelposition inom organisationens scoutingverksamhet.
 
Spelare beklagade sig och kort innan Fenton faktiskt fick sparken gjorde Zach Parise en uppmärksammad intervju där han mer eller mindre direkt och indirekt beklagade sig över situationen i Wild.
 
Fenton fick 14 månader på sig. Under 14 månader hann han sänka en hela organisation. Att tvinga sparka en general manager efter bara en säsong är givetvis ett misslyckande – men samtidigt ska Wilds ägare Craig Leipold har beröm för att han inte drar ut på det hela. Titta exempelvis på vad som hände i Edmonton när Oilers lät Peter Chiarelli hållas.
 
I slutet på juli fick Fenton gå. Även om beslutet i sig inte var så värst chockerande – med tanke på hur usel han hade varit – kom det lite från ingenstans. Leipold & Co gav sig ut på ny GM-jakt och landade så småningom i Bill Guerin.
 
De första rapporterna sa att Minnesota i första hand letade efter kandidater med tidigare GM-erfarenhet och såväl Ron Hextall som Peter Chiarelli nämndes. Hextalls långsiktiga arbetsmetod – som gav en mycket fin talangbank i Philadelphia men som så småningom också fick honom sparkad – ska inte ha tilltalat Wild som kräver slutspel snarare än rebuild.
 
Kanske skulle Wild må bäst av att rasera det som kan raseras och försöka bygga nytt. Men är det verkligen en faktisk möjlighet? Kanske är det så att man inte har något annat val än att försöka gå för det de kommande åren – till stor del på grund av Zach Parise/Ryan Suter-kontrakten?
 
Stommen är trots allt en äldre sådan och i princip samtliga nyckelspelare är något eller några år över 30-årsstrecket.
 
Minnesotas lag är på inga sätt uselt. Men det finns två stora problem. Dels är det kanske lite för många frågetecken på nyckelpositioner, dels kamperar man i erkänt tuffa Central Division.
 
Ryan Suter är fortfarande en finfin försvarare, men fyller 35 år under säsongen. Zach Parise kan vara effektiv när han är hel, men har en skadehistorik som oroar en hel del. Mikko Koivu är nyttig, men är 36 år och kommer från en knäoperation. Eric Staal har varit en succévärvning för Minnesota, men fyller 35 år under säsongsinledningen. Devan Dubnyk är en duglig målvakt, men vid 33 års ålder kommer det givetvis frågetecken och målvakter är notoriskt opålitliga. Nyförvärvet Mats Zuccarello är en duktig winger, men att signa en 32-åring till ett relativt dyrt femårskontrakt är givetvis en chansning. Kanske lyckas Minnesota reparera relationen med Jason Zucker när man nu sparkade Fenton, men skulle så inte bli fallet lär man hamna inför en jobbig situation. Jared Spurgeon är en underskattad försvarare, men befinner sig nu i den där jobbiga situationen där han närmar sig 30-årsstrecket och ska ha ett långt och dyrt kontrakt.
 
Kombinera allt det med en inte allt för stark talangpool och det är inte alls någon självklarhet att Bill Guerin och Bruce Boudreau lyckas ta det här laget till slutspel.
 
Men möjligheterna finns givetvis. Målvakter är som sagt opålitliga och mycket kan variera från säsong till säsong – Dubnyk skulle till exempel mycket väl kunna vara säsongens främsta målvakt. De andra veteranerna kanske rätar ut alla frågetecken till utropstecken och ungdomarna får en raketutveckling.
 
Säsongen är långt ifrån körd på förhand, men Minnesota börjar helt klart i uppförsbacke. Bill Guerin står inför en utmaning – det kan han tacka Paul Fenton för – och är ett intressant namn. Han har fått en hel del beröm för sitt jobb i Pittsburgh, men vi får inte glömma att även Fenton var hypad för sitt jobb som assisterande general manager i Nashville.
 
---
 
Målvakter:
 
Målvaktspositionen i Minnesota handlar helt och hållet om Devan Dubnyk. 2015 hämtades han från Arizona som något av en nödlösning – och gjorde omedelbar succé. Wild var åtta poäng utanför slutspel när Dubnyk anslöt, men efter ett 27-9-2 record bar han laget till slutspel och nominerades till Vezina Trophy.
 
Det har gått lite upp och ner för Minnesota sedan dess, men Dubnyk har varit bra. 5-on-5-siffrorna har genomgående varit fina – med den gångna säsongen som undantag. Frågan är dock hur stor vikt man ska lägga på den gångna säsongens prestationer med tanke på all kaos som verkar ha präglat organisationen under Fenton-eran.
 
Kanske rör det sig om en pålitlig målvakt som bara stapplade till – det händer trots allt på den positionen – eller så börjar 33-åringen dala av. framtiden får utvisa var Dubnyk står numera, men hoppas Wild överraska och på fullaste allvar ge sig in i slutspelskampen måste han nog storspela igen.
 
Bakom Dubnyk hittar vi Alex Stalock – ett halvhyggligt alternativ som backup. I ett fungerande lag duger han gott som billig backup, men man kan absolut ställa sig frågande till Fentons beslut att ge honom ett treårskontrakt under den gångna säsongen. Det här är trots allt en position som man kanske inte vill binda upp på term – i synnerhet inte som Stalock är 32 år gammal.
 
I AHL hittar vi sannolikt Mat Robson – en hypad collegespelare som signades i våras – och Kaapo Kähkönen, men det ska nog till en skada i NHL för att någon av de två ska lyftas upp.
 
Backar:
 
Det är två veteraner som bär försvaret i Minnesota – Ryan Suter och Jared Spurgeon. Suter har hunnit bli 34 år och tillhör väl inte längre det där toppskiktet i ligan, men det är fortfarande en ytterst kompetent försvarare.
 
Suter är van vid att spela mycket och den gångna säsongen var inget undantag. Då snittade han högst istid i ligan (26:42) – för fjärde gången på de sju säsongerna han har gjort i Minnesota. I takt med att han blir äldre bör man nog minska istiden något, men det ska också konstatera att Suter ser ut att ha en väldigt behaglig spelstil, likt exempelvis Scott Niedermayer och Nicklas Lidström tidigare.
 
Här och nu är Suter alltså fortfarande en stor tillgång, men han är också bara drygt halvvägs in på det 13-årskontrakt han signade 2012. Att ha ytterligare sex år kvar på en 34-årig back är givetvis oroväckande ur ett längre perspektiv – men också en av anledningarna till att Wild kanske inte befinner sig i ett läge där en rebuild faktiskt är det mest rimliga tillvägagångssättet.
 
Vid tidigare tillfällen har Suter klart och tydligt påpekat att han vill och behöver spela med en högerfattad partner – och med Jared Spurgeon eller Matt Dumba vid Suters sida får Wild ett finfint förstapar.
 
Suter och Spurgeon har spelat en hel del ihop de senaste åren och det kan absolut fortsätta även 19/20. Det är två intelligenta och spelskickliga försvarare som båda två gör sig bra över hela isen. De gör sina 40-50 poäng och Spurgeon är den spelaren som spelar näst mest i Minnesota.
 
29-åringen har omgärdats av en hel del rykten på senaste tid, ty hans kontrakt går ut nästa sommar. Wild har hela varit intresserade av en förlängning och med Fentons uttåg får man nog anta att Spurgeons intresse att stanna ökade. Men det är kanske inte en helt uppenbar självklarhet från Wilds sida. Det är alltid känsligt att signa upp spelare på långtidskontrakt när de är i 30-årsåldern. Spurgeon borde rimligtvis åldras med värdighet, men likväl blir det något av en chansning – och kommer man gå in i säsongen utan en kontraktsförlängning på Spurgeon?
 
Matt Dumba har hunnit bli 25 år och ser helt klart ut att ha fått sitt genombrott. Säsongen 17/18 var stark och den gångna säsongen inleddes mycket lovande. Men i december var olyckan framme och Dumba kom att missa resten av säsongen på grund av en bröstmuskelskada.
 
När Dumba försvann fick Minnesota problem. Man hade gått 17-13-2 med Dumba i laget, men avslutade 20-23-7. Tillsammans med Suter och Spurgeon bildar Dumba en genuint duktig core i försvaret och att få tillbaka honom i gott slag är givetvis direkt avgörande för förhoppningarna den här säsongen.
 
Dumba har spelat en del med Suter och det skulle inte förvåna om den duon återförenas när Dumba nu är tillbaka från skada. Bruce Boudreau har i alla fall en hel del att fundera över när man ska bestämma Suters partner – men också sköna möjligheter att välja och alternera mellan.
 
Den av Spurgeon och Dumba som inte huserar jämte Suter får nog nöja sig med Jonas Brodin. Svensken som såg så spännande ut för några år sedan har inte riktigt nått den potentialen, men är en stabil pjäs. Han är ett klart dugligt alternativ i topp-4 och fungerade bra ihop med såväl Dumba som Spurgeon under den gångna säsongen.
 
Utanför topp-4 ser det inte lika imponerande ut för Minnesota. Greg Pateryn lär ta en av platserna, men det är ingen man ska förvänta sig några stordåd av. Han har dock fördelen av att vara Wilds tredje och sista högerfattade försvarare.
 
Den sista platsen lär stå mellan Nick Seeler och Brad Hunt. Seeler fick 71 matcher förra säsongen, medan Hunt anslöt från Vegas i januari. Det kan vara värt att notera att Hunt på sina 29 matcher hade bäst CF% (54,37) av Wilds backar.
 
Även Matt Bartkowski finns att tillgå medan Anthony Bitetto och Nate Prosser försvann över sommaren.
 
Forwards:
 
Vi har sett en hel del förändringar i Minnesotas forwardsbesättning. Nino Niederreiter, Charlie Coyle och Mikael Granlund har alltså alla försvunnit och man kan spekulera hej vilt om Wilds kombinationer.
 
Vi kan nog anta att Eric Staal centrar en toppkedja. Den numera 34-åriga kanadensaren såg inte allt för fräsch ut mot slutet i Carolina och under gästspelet i New York Rangers, men har varit väldigt lyckosam i Minnesota. Under debutsäsongen 16/17 gjorde han 65 poäng – hans bästa notering sedan 11/12.
 
Under 17/18 blev det sedan hela 42 mål – siffror som han inte har varit i närheten av sedan 40-målssäsongen 08/09 – och en delad fjärdeplats i ligans skytteliga. Staal var inte lika framträdande under den gångna säsongen, men fick ändå en välförtjänad kontraktsförlängning – på två år och $3,25 miljoner per säsong – i januari.
 
Staal har fungerat bra ihop med Jason Zucker och det skulle nog förvåna lite om den duon inte inleder säsongen tillsammans. Paul Fenton försökte som sagt göra sig av med Zucker vid flera tillfällen – och två gånger om hade han klara trades som kollapsade. Skulle Fenton fått vara kvar kan man nog anta att Zucker inte skulle vara allt för intresserad av en fortsättning i Wild, men om Bill Guerin & Co lappar ihop relationen har man tillgång till en mycket effektiv winger.
 
Zucker kommer med en härlig snabbhet och imponerade med 33 mål och 64 poäng under säsongen 17/18. Den gångna säsongen var inte lika bra, men med tanke på vad som har hänt är det kanske inte så konstigt. Trots att såväl Staal som Zucker tog ett litet steg tillbaka under den gångna säsongen tar de sig båda två in på topp-30 över ligans bästa 5-on-5-målskyttar över de senaste tre åren.
 
Här har Minnesota en effektiv toppduo som mycket väl kan kompletteras av nyförvärvet Mats Zuccarello. Det går givetvis att ifrågasätta det rimliga i att signa en 32-årig winger på ett femårskontrakt värt $6 miljoner per säsong, men i ett kortsiktigt perspektiv borde ändå Zuccarello ge en boost. Kanske kan den spelskickliga norrmannen till och med vara en katalysator för Zucker och Staal?
 
Likt Ryan Suter går nu Zach Parise in på det åttonde året på det 13-årskontrakt man skrev 2012. Om Suter åldras med värdighet bör man vara desto mer orolig över Parise. 35-åringen har haft rejäla skadeproblem och det lär inte se vackert ut om några år. Det ska dock sägas att Parise kommer från en stark säsong. Han spelade 74 matcher och stod för 61 poäng, vilket räckte till en seger i interna poängligan.
 
Tre av Parises fyra vanligaste kedjekamrater förra säsongen är inte längre kvar i Minnesota, så det kan vara svårt att spekulera över hans potentiella kedjekamrater kommande säsong. Han är helt klart en kandidat för förstakedjan, men det är nog inte omöjligt att veteranen får ta hand om två yngre förmågor i Luke Kunin och Ryan Donato.
 
Det börjar bli hög tid för Kunin att få sitt genombrott nu. Vid 21 års ålder har han fortfarande inte etablerat sig över en hel säsong och en knäskada 2018 fick sannolikt karriären att slira till lite. Kunin fick inleda den gångna säsongen i AHL och kallades upp i december. På 49 matcher hade han Wilds tredje bästa P/60 (1,56), men svaga Corsi-siffror (47,99 CF% och -4,62 Rel CF%).
 
Wild – vars talangpool inte är överdrivet djup – behöver få fram nytt blod och skulle helt klart må bra av att placera in Kunin i en omgivning där han kan få sitt genombrott.
 
Under slutskedet av den gångna säsongen spelade Kunin och Ryan Donato en del tillsammans, och det är inte orimligt att se Parise-Kunin-Donato framför sig. Donato anslöt i Charlie Coyle-traden vid trade deadline och visade framfötterna i Wild. Efter en väldigt fin avslutning i Boston 17/18 gick det desto tyngre 18/19, men den första tiden i Minnesota har alltså varit lovande.
 
Mikko Koivus status är inte helt självklar i dagsläget. Den 36-årige lagkaptenen borde fortfarande vara en klart kompetent center för en andra- eller kanske snarare tredjekedja, men han kommer också från en knäoperation och ett halvårs frånvaro. Han förväntas vara i speldugligt skick till training camp och Koivu var saknad när han gick sönder. Att det svävar orosmoln över finländaren är dock tämligen givet.
 
Likt Parise kan Koivu mycket väl få vara barnvakt åt två ungtuppar, i Jordan Greenway och Kevin Fiala. 23-årige Fiala fick inte det där tidiga genombrottet i Nashville och stapplar fortfarande lite. Han övertygade inte allt för mycket efter Mikael Granlund-traden och i ett kortsiktigt perspektiv bytte nog Wild ner sig. Men det går inte att bestrida potentialen som Fiala trots allt sitter på. Även om schweizaren ibland kritiseras för sin karaktär och defensiv har han nog vettiga möjligheter att spela till sig en plats i topp-6.
 
Förmodligen kan det bli en kamp under training camp mellan Fiala och Donato om platsen jämte Parise och Kunin.
 
Greenway såg spännande ut för några år sedan, där han bland annat var framträdande i ett JVM, och 22-åringen kommer nu från sin första hela NHL-säsong. 24 poäng på 81 matcher är inget styrkebesked, men inte heller något man ska hängas för med tanke på oroligheterna kring Wild den gångna säsongen.
 
Det finns inte så värst mycket spännande längst ner i hierarkin. Victor Rask förtjänar att nämnas mest med tanke på förfallet efter en mycket lovande inledning på NHL-karriären. Kanske behövde han bara ett miljöombyte och kan studsa tillbaka i Minnesota? Men man kan också se ett scenario där han inte är en av tolv forwards på isen när säsongen börjar.
 
Joel Eriksson Ek, Marcus Foligno och nye Ryan Hartman fyller sannolikt ut resten av forwardsbesättningen tillsammans med Nico Sturm och JT Brown. Eriksson Ek kan absolut ta något kliv till, Sturm var en hypad collegespelare när han signade i våras och Hartman har kvaliteterna för att fylla på lite högre upp i hierarkin om skador tvingar fram det.
 
---
 
Tre styrkor:
 
Devan Dubnyk
 
I Devan Dubnyk har Minnesota tillgång till en högst kompetent målvakt som förhoppningsvis studsar tillbaka. Gör han det har Wild helt klart något stabilt att bygga på.
 
Bruce Boudreau
 
En av ligans bästa coacher som har för vana att få ut mycket av sina lag. Med tanke på vad som har kommit ut sedan Paul Fenton fick sparken ska man nog inte direkt hänga Bruce Boudreau för den gångna säsongens problem.
 
Topp-4 i backbesättningen
 
Ryan Suter, Matt Dumba och Jared Spurgeon är tre finfina försvarare som står ut i försvaret. Jonas Brodin sköter sig hyggligt när han har Dumba eller Spurgeon som partner och så länge topp-4 förblir intakt – man leda exempelvis när Dumba gick sönder förra säsongen – står Minnesota bra.
 
Tre svagheter:
 
Gör organisationen vad som är bäst?
 
Det är enkelt att argumentera för att Minnesota skulle behöva riva och bygga nytt. Men man är samtidigt djupt investerade i den här åldrande coren och det enklaste är kanske att försöka rida på den i ytterligare något eller några år. Oavsett vilket känns det som att Minnesota får arbeta i uppförsbacke.
 
För många frågetecken på nyckelpositioner
 
Vem ska leda laget? Det finns frågetecken kring i princip alla offensiva pjäser och frågan är om man faktiskt vågar förlita sig fullt ut på någon av de offensiva nyckelspelarna?
 
Hinner organisationen repa sig?
 
Paul Fenton gjorde sitt bästa för att riva sönder organisationen. Uppskattade och duktiga personer tvingades bort och nu ska en rookie-GM i Bill Guerin få ordning på allting. Hinner Guerin och Craig Leipold få ordning på organisationen igen i tid till säsongen?
 
---
 
Preliminär laguppställning:
 
Jason Zucker – Eric Staal – Mats Zuccarello
Zach Parise – Luke Kunin – Ryan Donato
Jordan Greenway – Mikko Koivu – Kevin Fiala
Marcus Foligno – Victor Rask/Joel Eriksson Ek – Ryan Hartman
 
Ryan Suter –Matt Dumba
Jonas Brodin – Jared Spurgeon
Nick Seeler – Greg Pateryn
 
Devan Dubnyk (Alex Stalock)
 
 
---
 
Säsongens poängkung: Zach Parise
 
Någon självklar förhandsfavorit finns det inte, utan man behöver snarare välja mellan en handfull lika rimliga alternativ. Kanske har Zach Parise ett litet, litet övertag om han får hålla sig frisk och hel över 82 matcher – men det är också ett relativt stort om.
 
Säsongens viktigaste spelare: Ryan Suter
 
Målvaktens betydelse är givetvis uppenbar och vi såg vad som hände med Minnesota när Matt Dumba gick sönder, men valet faller ändå på Ryan Suter. Han är alltjämt en försvarsgeneral att luta sig mot.
 
Säsongens unga spelare: Luke Kunin
 
Säsongen 19/20 blir Luke Kunins. Han ska äntligen kunna få en hel säsong och etablerar han sig i topp-6 finns det goda möjligheter att vi får se ett riktigt genombrott.
 
Säsongens doldis: Ryan Donato
 
Det finns betydligt fler välkända namn i Minnesotas forwardsbesättning, men om Ryan Donato har konserverat poängskörden från säsongsavslutningen blir han spännande att följa.
 
Säsongens besvikelse: Kevin Fiala
 
Har verkligen Kevin Fiala det på den här nivån? Han övertygade inte efter traden, men som för så många andra spelare i Wild ska man kanske inte ta det på så stort allvar med tanke på kaoset. Man ställer sig likväl frågande till om han kan ta en ledande roll, vilket han förmodligen behöver i det här lagbygget.
 
---
 
Redaktionens rankning:
 
Central Division:
 
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7. Minnesota Wild
 
---
 
NHL:s 31 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen. 
 
Vill du skriva om Minnesota Wild på SvenskaFans? Hör av dig till hockeyredaktören Niclas Viberg på niclas.viberg@svenskafans.com.

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2019-09-02 12:00:00
Author

Fler artiklar om Minnesota