SvenskaFans rankar NHL – Central Division: 6. Minnesota Wild
Nyckelspelarna börjar åldras. Hur länge är Minnesotas Stanley Cup-fönster öppet?
En handfull coacher lämnade sina respektive lag över sommaren – och Minnesota var ett av lagen som genomförde förändringar. Mike Yeo fick sparken redan i februari efter 13 förluster på 14 matcher och ersattes av John Torchetti på interim-basis.
Torchetti fick inget förnyat förtroende utan istället hämtade Bruce Boudreau in. Boudreau i sin tur hade fått lämna Anaheim efter fyra raka divisionstitlar – men också fyra raka Game 7-förluster på hemmaplan.
Under sina tre första säsonger i Ducks gjorde Boudreau bättre och bättre resultat för varje år, och 2015 var man bara en match från Stanley Cup-final. 2016 tog däremot slut redan i förstarundan, mot Nashville, och Boudreau fick kicken i slutet av april.
Boudreau hann inte gå arbetslös allt för länge, utan redan en dryg vecka senare plockade Minnesota upp honom – och Wild har hittat en mycket kompetent coach. Boudreau kommer med en bättre segerprocent (65,9) än legendarer som Scotty Bowman och Toe Blake, eller dagens konkurrenter Joel Quenneville och Mike Babcock. Faktum är att Boudreau har en av tidernas bästa segerprocent – och bäst av alla med minst 209 matcher under bältet.
Det inger så klart respekt – men det faktum att han aldrig har lyckats vinna cupen ligger honom alltjämt i fatet. Såväl Washington som Anaheim var ett powerhouse i grundserien under honom, men misslyckades i slutspelet.
Har Boudreau vad som krävs för att gå hela vägen eller blir hans run-and-gun-liknande hockey bara framgångsrik i grundserielunken?
Han kommer till en intressant situation i Minnesota. Man satsade hårt för några år sedan när Ryan Suter och Zach Parise värvades in på 13-årskontrakt värda $98 miljoner vardera, men Wild lyfte aldrig.
Fyra säsonger efter de två monsterkontrakten har Minnesota fortfarande inte tagit sig förbi andrarundan och fönstret för att vinna cupen börjar förmodligen slå igen så sakteliga.
Nyckelspelarna börjar bli ålderstigna och den yngre generationen har inte blommat ut. Men det finns fortfarande potential för att åstadkomma något. Vi vet att Boudreau levererar resultat, i alla fall i grundserien, och en sjätteplacering i rankning av tuffa Central Division behöver inte nödvändigtvis vara ett dåligt betyg.
Målvakter:
Säsongen 14/15 kom Devan Dubnyk in i Minnesota och gjorde dundersuccé. Han stod för ett 27-9-2 record och lyfte Wild till en slutspelsplats. Den efterföljande sommaren belönades han med ett hyggligt välbetalt sexårskontrakt och 30-åringen gjorde en bra insats under det första året.
Siffrorna var inte lika extrema som 14/15, men det vore också orimligt att förvänta sig något sådant. Det var enbart tre målvakt, av alla med minst 2500 5-mot-5-minuter, som hade en bättre räddningsprocent än Dubnyks 93,30. På sikt kan man ställa en och annan fråga om kontraktet, men Dubnyk lär inte utgöra några problem de närmsta säsongerna.
Darcy Kuemper blir kvar i Minnesota ytterligare en säsong. Målvakten har omgärdats av lite traderykten och sades till och med kunna vara aktuell för en buyout, men Kuemper är trots allt en kompetent målvakt. Han har en räddningsprocent på strax över 92 i 5-mot-5-spelet och 26-åringen duger gott som backup.
I somras signade Minnesota även upp Alex Stalock, men den tidigare San José- och Toronto-målvakten lär husera i AHL. Som tredjealternativ bör han dock duga.
Backar:
I försvaret är det Ryan Suter som regerar. Han är numera på fel sida 30-årsstrecket och 13-årskontrakt är så klart galenskap – men Suter har en relativt gynnsam spelstil och bör kunna åldras med värdighet.
Med 51 poäng (8+43) den gångna säsongen kommer Suter inte bara från sin bästa säsong i Minnesota, han satte dessutom nytt karriärsbästa. Han har varit Wilds poängbästa back under sina fyra säsonger i organisationen och har haft högst istid i ligan vid tre av fyra tillfällen. Han har dessutom, föga förvånande, bäst possession-siffror i Minnesotas försvar.
Suter beklagade sig en del över att man inte maximerar hans potential om han får spela med en vänsterfattad högerback – så Jared Spurgeon fick helt enkelt spendera en hel del minuter jämte honom. Redan för ett år sedan kritade Spurgeon på ett fyraårskontrakt som börjar gälla den här säsongen och i honom har Wild en vettig tvåvägsförsvarare med bra skridskoåkning.
Jonas Brodin har tidigare kamperat ihop med Suter, men var alltså inte högerfattad och lär således härja i andraparet även den här säsongen. Brodin imponerade stort i början av sin karriär, men har inte riktigt lyft sedan dess. Men 23-åringen har alltjämt framtiden för sig. Förmodligen får han spela med antingen Marco Scandella eller Matt Dumba. Scandella har etablerat sig som en pålitlig tvåvägsback medan Dumba fortfarande väntar på att breaka på allvar. Lossnar det för 22-åringen den här säsongen så får Minnesota två fina backpar.
Nate Prosser eller Mike Reilly kommer sedan fylla ut backbesättningen. Prosser gör inga större avtryck medan Reilly, som kom direkt från college inför förra säsongen, inte riktigt övertygade fullt ut. Potentialen i Reilly är dock stor och det kan tala för att Wild väljer honom före Prosser. Kanske formerar man även backparen annorlunda beroende på vem man väljer som sjätteback.
Även Christian Folin och Victor Bartley bör ligga bra till för att få matcher.
Forwards:
Precis som Ryan Suter är det stora namnet i försvaret så kretsar det mesta i offensiv väg kring Zach Parise. Den numera 32-årige wingern lämnade New Jersey för sin hemstat och har varit en mycket nyttig spelare för Minnesota. Han håller fortfarande en hög nivå, men har börjat få lite skadeproblem här och där, vilket alltid oroar – men som kan bli ett stort problem med tanke på hans kontrakt.
Den här säsongen tyder mycket på att Parise får Minnesotas mest meriterade nyförvärv som sin center – nämligen Eric Staal. 31-åringen tog ett stort steg tillbaka i sin produktion den gångna säsongen, men var riktigt stark i sitt possession-spel (55,0 CF% och 5,1 CF% RelTM).
Carolina skeppade iväg honom till New York Rangers inför trade deadline, men den tiden på Manhattan blev en besvikelse. I somras signade han ett treårskontrakt med Wild och vill det sig illa åldras han på ett mindre attraktivt sätt.
De två veteranerna skulle nog må bra av lite ungdomlighet och kvickhet som tredjelänk – och vad passar då bättre än Charlie Coyle? 24-årige Coyle ger ofta ett piggt intryck och kan flyga fram över isen, och den gångna säsongen fick han även igång sitt målskytte. 21 mål och totalt 42 poäng är klart godkända siffror.
Lagkaptenen Mikko Koivu tar hand om andrakedjan och veterancentern studsade tillbaka på ett imponerande sätt den gångna säsongen. Efter en period där finländaren var på nedgång vände 33-åringen på kurvan och det ska bli väldigt intressant att se om Bruce Boudreau kan få honom tillbaka till fornstora dagar.
Mikael Granlund har inte kamperat allt för mycket ihop med sin landsman, men kanske placeras de ihop nu – i synnerhet kan det bli högaktuellt om duon gör bra ifrån sig under World Cup. Granlund var en fantastisk talang när han kom fram och gjorde sig ett namn, men vi väntar fortfarande på hans definitiva genombrott i NHL. Han brukar vara god för strax över 30 assist, vilket är en bra skörd – men Wild behöver en Granlund som tar nästa steg.
Topp-6 är veterantung och den sista komponenten kan bli Jason Pominville, som spenderade en stor del av säsongen med Granlund. Men den gångna säsongen var en besvikelse för veteranen då han bara nådde 36 poäng, jämfört med 54 och 60 poäng under de två föregående säsongerna. Kan han studsa tillbaka eller har 33-åringen börjat tackla av?
Nino Niederreiter har varit med i många år nu, men är fortfarande bara 24 år. Misslyckandet i New York Islanders är ett minne blott efter tre fina säsonger i Minnesota, där produktionen bara har blivit bättre. 34 av hans 43 poäng gjordes i 5-mot-5-spelet, vilket gjorde honom bäst i Wild. Det skulle inte förvåna om schweizaren tar en plats i topp-6 istället för Pominville.
Även Jason Zucker kan blanda sig i kampen om topp-6-platserna. Han sitter på en fantastisk snabbhet, men kunde inte följa upp hans 21 mål från säsongen 14/15. Zucker kanske inte gör 20+ mål igen men har också förmågan att kunna bidra även om han inte producerar stora siffror.
Erik Haula tog vägen via college och kommer nu från sin tredje NHL-säsong – där den gångna säsongen visade att han är en klart kompetent forward. 34 poäng är en god notering för finländaren, som framgångsrikt spelade en hel del med Niederreiter.
Chris Stewart fortsätter att få chanser i NHL trots att han sällan övertygar numera – och den här sommaren gav Minnesota honom en andra chans. När 28-åringen bestämmer sig för det kan han fortfarande vara en effektiv powerforward, men de tillfällena kommer allt mer sällan numera. Rimligtvis borde han få härja i en fjärdekedja.
Jordan Schroeder och Zac Dalpe fyller sedan ut forwardsbesättningen. Båda två är spelare på gränsen till NHL, men i brist på annat lär man kanske få stå ut med dem. Ryan Carter har spenderat de två senaste åren i Minnesota och har kritat på ett tryout-kontrakt med Wild. Rimligtvis borde han kunna konkurrera ut någon av Schroeder eller Dalpe.
Även Kurtis Gabriel och Tyler Graovac kan få smaka på NHL-spel, och vem vet – kanske plockar Wild upp Alex Tuch, förstavalet från draften 2014, till NHL. Noterbart är också att Minnesota valde att köpa ut Thomas Vanek i somras. Österrikaren hade bara ett år kvar på sitt kontrakt, men med en cap hit på $6,5 miljoner.
---
Nyckelspelare:
Devan Dubnyk, Ryan Suter, Zach Parise
Nyförvärv:
Eric Staal – från New York Rangers – free agent
Alex Stalock – från Toronto Maple Leafs – free agent
Chris Stewart – från Anaheim Ducks – free agent
Victor Bartley – från Montreal Canadiens – free agent
Ryan Carter – tryout
Förluster:
Jarret Stoll – till Columbus Blue Jackets – tryout
Justin Fontaine – till Florida Panthers – tryout
Chris Porter – till St. Louis Blues – tryout
Martin Jones – ny klubb ej klar – free agent
Thomas Vanek – utköpt
Svenskar:
Jonas Brodin, Christian Folin, Gustav Olofsson, Joel Eriksson Ek
Coach:
Bruce Boudreau
Preliminär laguppställning:
Zach Parise – Eric Staal – Charlie Coyle
Mikael Granlund – Mikko Koivu – Jason Pominville
Nino Niederreiter – Erik Haula – Jason Zucker
Jordan Schroeder – Zac Dalpe – Chris Stewart
Ryan Suter – Jared Spurgeon
Jonas Brodin – Matt Dumba
Mike Reilly – Marco Scandella
Devan Dubnyk (Darcy Kuemper)
Andra notabla spelare: Alex Stalock, Nate Prosser, Christian Folin, Victor Bartley, Tyler Graovac, Kurtis Gabriel, Alex Tuch, Ryan Carter
---
Bästa nyförvärvet: Eric Staal
Konkurrensen är inte direkt mördande och det finns legitima frågetecken kring Staal. Men det finns också potential och en tydlig omstart i en ny organisation efter en lång sommar kan kanske få igång veteranen igen.
Värsta förlusten: Thomas Vanek
Minnesota har inte tappat några övriga spelare av betydelse, så Thomas Vanek blir tämligen självskriven här. Han är fortfarande en spelare värdig 20-talet mål och dubbelt så många poäng, och långt ifrån slut. Men han är inte heller värd $6,5 miljoner.
Årets poängkung: Zach Parise
Enbart en skada kan hindra Zach Parise från att ta hem den interna poängligan. Trots att han börjar närma sig ålderns höst har han fortfarande bra spring i benen och bör inte ha några större problem att nå 60-talet poäng.
Årets nykomling: Mike Reilly
Mike Reilly sitter på en del potential, men han får börja med att spela till sig en ordinarie plats innan han kan breaka. Kan han komma loss under Bruce Boudreau?
Årets genombrott: Matt Dumba
Vi går bara och väntar på Matt Dumbas definitiva genombrott. Han är redan nu en duktig försvarare, men är också i ett läge i sin karriär där han behöver ta nästa kliv. Han har alla förutsättningar för att klara av det.
###
TRUPPEN:
###
REDAKTIONENS RANKNING:
Central Division:
1.
2.
3.
4.
5.
6. Minnesota Wild
7. Colorado Avalanche
---
NHL:s 30 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen.