Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL – Metropolitan Division: 3. New York Islanders

SvenskaFans rankar NHL – Metropolitan Division: 3. New York Islanders

Kan New York Islanders ta nästa steg och utmana på allvar?

New York Islanders har haft något spännande på gång i några år nu, men man har inte riktigt fått det att lyfta fullt ut – och frågan är var man står efter sommarens spelarförluster?
 
Såväl Frans Nielsen som Kyle Okposo försvann som free agents. Veteranerna tar med sig många poäng och en hel del skicklighet bort från Islanders, men man kan så klart också ifrågasätta det rimliga i att signa upp duon på sex respektive sju år.
 
Kanske kan man till och med se det som något positivt att Nielsen och Okposo skrev sina välbetalda kontrakt någon annanstans. Nielsen är redan 32 år gammal och även om han fortfarande håller en hög klass kan man nog räkna med ett förfall om några år. Okposo har varit en nyttig målskytt för Islanders, men har han helheten för att motivera $6 miljoner på ett långtidskontrakt?
 
Islanders har även tappat Matt Martin, och även om veteranen var en viktig kugge i den hypade fjärdekedjan kan man bara skratta åt det galna kontraktet som Toronto hostade upp.
 
Garth Snow har givetvis gjort sitt bästa för att ersätta spelarförlusterna. Vill det sig väl behöver Islanders inte nödvändigtvis märka av en allt för stor försämring, snarare tvärtom – men nyförvärven skriker inte övertygande på förhand.
 
Andrew Ladd har varit på klar nedgång, men kritade på ett likvärdigt kontrakt som Nielsen. Långsiktigt finns det stora frågetecken över Ladd, men placerar man in honom jämte John Tavares finns det mycket som talar för att förstakedjan blir giftig den här säsongen – i synnerhet som PA Parenteau har värvats in till högersidan. Parenteau är alltså tillbaka i Islanders och bör vara god för 20 mål jämte Tavares.
 
Lite längre ner i hierarkin har Islanders lagt beslag på Jason Chimera och Dennis Seidenberg, två veteraner som fortfarande gör ett fullgott jobb.
 
Men av de nya spelarna för den här säsongen är det de egna ungdomarna som lockar mest. Mathew Barzal har sett pigg ut under pre-season och tros kunna ligga väldigt bra till för en NHL-plats. Islanders förstaval från förra sommarens draft har tagit fina steg i WHL och blir mycket spännande att följa om Snow behåller honom uppe. Även Anthony Beauvillier – också draftad i förstarundan 2015 – har övertygat och kan spela till sig en NHL-plats.
 
Vill Islanders bygga vidare på förra säsongen vill det nog till att Barzal kliver in med lite injektion till laget. För första gången sedan 1993, under den legendariska coachen Al Arbour, tog sig Islanders nämligen förbi förstarundan i slutspelet.
 
Anförda av John Tavares – en av NHL:s främsta centrar – knep man den första Wild Card-platsen i Eastern Conference, en poäng bakom New York Rangers på tredjeplatsen i Metropolitan Division.
 
Det gav Florida som motståndare i slutspelet. Efter att ha vunnit varannan match gick matchserien upp till 2-2, men därefter tog Islanders två raka segrar. Båda matcherna avgjordes i den andra förlängningsperioden – men avgörandet i Game 6 blev uppmärksammat.
 
Tavares kvitterade till 1-1 i slutminuten, men strax före målet hade Florida gått miste om en till synes solklar tripping. Halvvägs in i den andra förlängningsperioden eliminerade han sedan Panthers från slutspelet – och tog alltså Islanders förbi förstarundan för första gången sedan 1993.
 
Man hade inte mycket att sätta emot Tampa Bay i andrarundan. Islanders lyckades visserligen vinna den första matchen, men fyra raka förluster ödelade säsongen.
 
I det stora sammanhanget är så klart ett avancemang förbi förstarundan inget anmärkningsvärt och bedriften bleknar när man ser på den ur ett historiskt Islanders-perspektiv. Men Islanders tog sig över ett stort hinder. Sviten har vilat tungt över organisationen och betydelsen av att dräpa spöket ska inte heller underskattas.
 
Garth Snow har gjort en del märkliga saker under sin tid som general manager i Islanders, men de senaste åren har organisationen tagit steg i rätt riktning. Flytten från Nassau Veterans Memorial Coliseum till Barclays Center i Brooklyn blev inte den omedelbara succén man hade hoppats på, men Islanders har trots allt något spännande på gång.
 
Men har man vad som krävs för att ta nästa steg och kunna utmana på allvar?
 
Målvakter:
 
New York Islanders har en intressant målvaktssituation där Jaroslav Halak och Thomas Greiss konkurrerar om förstaspaden. Halak är den mer etablerade målvakten på det dyrare kontraktet, men Greiss kommer från en bättre säsong.
 
De senaste åren har Greiss hoppat runt mellan olika lag. Han inledde karriären i San José – och hann med en säsong i Brynäs under den perioden – innan flyttlasset gick till Phoenix, Pittsburgh och så småningom New York. Den gångna säsongen var hans första i Islanders och trots att han var signad som backup blev det omgående gott om matcher.
 
Halak kunde inte hålla sig frisk och försvann med en ljumskskada i början av mars. Greiss fick förtroendet fullt ut – och imponerade under avslutningen. När grundserien var avklarad landade hans räddningsprocent i 5-mot-5-spelet på 93,44. Det överglänste Halaks 92,19 och gav Greiss en plats strax bakom ligans toppskikt.
 
Men Halak hann bli frisk över sommaren och storspelade för Europa i World Cup. Slovaken hade stor del i den imponerande finalplatsen och bör gå in i säsongen som en av Islanders nyckelspelare. Han är i vanliga fall den bättre målvakten av de två och det skulle förvåna om Islanders inte försöka rida vidare på framgångsvågen från World Cup.
 
Den intressanta målvaktssituationen slutar däremot inte vid Halak och Greiss. Även Jean-Francois Berube finns nämligen tillgänglig. 25-åringen har inte fått överdrivet många NHL-chanser, men har gjort det bra när han väl har spelat. Han måste passera waivers innan han kan skickas ner till AHL och vill verkligen Islanders riskera förlora honom utan att få något tillbaka?
 
Det är ingen bra sits med tre målvakter på rostern, så en trade av någon av målvakterna är ingen omöjlighet.
 
Backar:
 
New York Islanders stoltserar med en fin backbesättning efter att Garth Snow har varit duktig på att utnyttja sina konkurrenters tighta lönetakssituationer.
 
För två år sedan drog han nämligen nytta av Chicagos och Bostons sits när Nick Leddy respektive Johnny Boychuk värvades in. Islanders gav upp några draftval och Ville Pokka, men fick in två legitima topp-4-backar – och duon har varit en viktig faktor i Islanders utveckling sedan dess.
 
25-årige Leddy kritade på ett nytt kontrakt några månader efter traden och är nu inne på det andra året av sju. Han tog ett kliv tillbaka i såväl sin produktion som sina possession-siffror förra säsongen, men fick också inleda fler byten utanför offensiv zon. Leddy är fortfarande en duktig försvarare i alla tre zoner, men Islanders skulle må bra av att se honom studsa tillbaka.
 
Boychuk gör mycket nytta på Islanders blålinje, men även han såg lite sämre ut. Han gick ner sig i powerplay och hans possession-siffror rasade från 55+ CF% till 48,6. Det dyra sjuårskontraktet han fick efter traden från Boston smärtar, men 32-årige Boychuk borde i alla fall ha kapaciteten för att vara effektiv de närmsta åren.
 
Travis Hamonic har tidigare bett om en trade bort från Islanders, men har sedan dess dragit tillbaka sitt önskemål. 26-åringen sitter på ett väldigt fördelaktigt kontrakt – knappt $4 miljoner i cap hit över fyra år till – och är skicklig över hela isen. Han är svår att spela mot och kombinerar kraft med finess.
 
Slutligen lär Thomas Hickey fylla ut Islanders topp-4. Hickey har inte motsvarat hypen från när han draftades, men har över tid utvecklats till en klart kompetent försvarare – framför allt efter flytten från Los Angeles organisation till Islanders. Han är god för en handfull mål och 20-talet poäng.
 
Calvin De Haan har hunnit bli 25 år och om han inte blir en late bloomer får han kanske ses som en liten besvikelse, även om han inte alls är dålig. De Haan var Islanders främsta possession-back förra säsongen med 50,8 CF%, men även han tog ett litet steg tillbaka i den kategorin. Han brukar vara pålitlig i sin produktion – men producerar inte överdrivet mycket – och ger Islanders ett bra djup.
 
Brian Strait och Marek Zidlicky är inte kvar, så Islanders plockade upp Dennis Seidenberg för att fylla ut försvaret. 35-årige Seidenberg köptes ut av Boston då han satt på ett maffigt kontrakt, men när Islanders fick honom på ett billigt ettårskontrakt bör han inte utgöra några problem.
 
Kanske kan Ryan Pulock pressa för en ordinarie plats, men 22-åringen får nog inleda vid sidan av. Adam Pelech kan vara en av spelarna som är aktuell att kallas upp vid skador.
 
Forwards:
 
New York Islanders är John Tavares och John Tavares är New York Islanders. Har lagkaptenen en bra dag eller en formtopp kan han åstadkomma storverk, men har han problem får allt som oftast Islanders problem.
 
I 26-åringen har Islanders kort och gott en av ligans bästa spelare som har för vana att ligga kring point-per-game – trots att hans kedjekamrater inte alltid kan mäta sig med konkurrenternas motsvarighet. Men Tavares har hållit sin produktion stadig över tid och har en tendens till att få sina kedjekamrater att se bra ut.
 
Genom åren har till exempel Matt Moulson och Kyle Okposo blivit finfina målskyttar vid Tavares sida – och nu hoppas Garth Snow att en gammal bekant ska återfinna den gamla kemin. När Okposo stack till Buffalo kompenserade Snow nämligen förlusten med att värva in PA Parenteau.
 
Den numera 33-årige Parenteau gjorde mycket bra ifrån sig vid Tavares sida för några år sedan, men har sedan dess hoppat runt mellan Colorado, Montreal och Toronto. Givetvis placeras han nu in jämte Tavares igen och med tanke på att han kunde göra 20 mål i Maple Leafs borde Tavares i sämsta fall få ut liknande siffror ur honom.
 
Sommarens dyra nyförvärv förväntas bli den tredje länken i förstakedjan. Andrew Ladd var under många år en respekterad men likväl underskattad powerforward som var uppe och sniffade på 30 mål. Men nu är han på fel sida 30-årsstrecket och vi har sett vad som förmodligen är början på en regression.
 
Som så många andra powerforwards i det åldersspannet börjar flera säsongers hårt spel i kombination med lite skador ta ut sin rätt. Ladd är inte längre vad han en gång var och det är enkelt att vara skeptisk till det sjuårskontrakt han fick. Men med det sagt bör han fortfarande vara en klart kompetent winger de närmsta säsongerna.
 
Islanders-fansen har länge påpekat att Tavares förtjänar bättre wingers. Nu har man ett gäng spelare på uppgång tack vare intressant draftande, men innan de kommer upp får han nöja sig med Ladd och Parenteau.
 
Bakom förstakedjan har Islanders ett gäng spelare som har etablerat sig i ligan och har slagit igenom – men som fortfarande bör ha en nivå till i sig. 23-årige Ryan Strome hamnar i den kategorin efter en mycket fin säsong 14/15. Han blev inte lika lyckosam den gångna säsongen och fick en bridge deal tätt inpå training camp. Strome har alla förutsättningar för att nå 20-30 mål nu.
 
Även Anders Lee satte sina avtryck på säsongen 14/15 bara för att ta ett litet steg tillbaka 15/16. 25 mål blev till 15, men assistskörden ökade i alla fall. Han är stor och tung och nyttjar det bra. Av Islanders ordinarie forwards är han dessutom den bästa possession-spelaren.
 
Under sina tre säsonger i NHL har Brock Nelson tagit fina kliv. Han bör utan några större problem kunna landa på 25 mål och 40-talet poäng – men potentialen finns för mer än så, framför allt om kedjekamraterna blir lyckosamma i sin utveckling.
 
Islanders kommer förmodligen att välja att slussa in Mathew Barzal i en liten mindre roll – om han nu tar en NHL-plats över huvud taget. Man lade beslag på 19-åringen i draften 2015, när Boston till allas förvåning hade nobbat honom tre gånger om. Förra säsongen imponerade han i WHL och har fortsatt på den inslagna vägen även under pre-season.
 
Barzal skulle kunna ge Islanders en intressant dimension i bottom-6 och som de flesta unga spelarna på uppgång kombinerar han skicklighet med skridskoåkning på ett effektivt sätt. Över tid kommer han och Tavares att ge Islanders en finfin one-two punch.
 
Josh Bailey gick tidigt i draften 2008 men har inte motsvarat de förväntningarna. Det är en pålitlig spelare för middle-6 och han brukar nå 10-15 mål och 30-40 poäng. 27-åringen lär inte lyfta Barzal till oanade höjder, men kommer inte heller hålla tillbaka honom på ett oroande sätt.
 
Den sista spelaren i topp-9 lär vara antingen Nikolay Kulemin eller Jason Chimera. Den förstnämnde värvades in sommaren 2014 men prestationerna har varierat sedan dess. Om förutsättningarna är de rätta ska han fortfarande kunna nå 15-20 mål – och vem vet, kanske kan Barzal ge honom de rätta förutsättningarna?
 
Chimera må vara gammal men är fortfarande effektiv i en lite mer anonym roll. Skridskoåkningen ligger alltjämt på en klart godkänd nivå och 20 mål i Washington den senaste säsongen är fina siffror. 37-åringen fick ett tvåårskontrakt av Islanders och bör kunna hålla sig slagkraftig kontraktstiden ut.
 
Jack Capuano och hans coachstab har haft en ohälsosam fascination av sin fjärdekedja och skickat ut dem i viktiga situationer mest hela tiden. Trollbunden av tacklingar, grit och energi har Matt Martin, Casey Cizikas och Cal Clutterbuck varit en av Capuanos favoritkedjor, men nu har den splittrats.
 
Martin kom med höga lönekrav och fick sina absurda siffror i Toronto, och Islanders ska vara glada över att man inte gav honom det. Men Capuanos kärlek till fjärdekedjan lär bestå även med en ny formation – om inte annat signalerar Cizikas kontrakt på fem år och $3,35 miljoners cap hit att man har höga förhoppningar.
 
Skulle det visa sig att Islanders inte vill ha Barzal i NHL redan den här säsongen har Anthony Beauvillier fortfarande chansen på en plats. Förhandsspekulationerna säger att båda två inte lär vara i NHL och Barzal lär rimligtvis ligga bäst till för en plats. Men Beauvillier har kommit starkt de senaste två säsongerna och är en del av en väldigt intressant prospect pool. Där hittar vi även Joshua Ho-Sang, som får inleda säsongen i AHL men som mycket väl kan få chansen vid skador.
 
Shane Prince och Alan Quine lär fylla ut forwardsbesättningen och duger gott för den uppgiften.
 
---
 
Nyckelspelare:
 
John Tavares, Nick Leddy, Jaroslav Halak
 
Nyförvärv:
 
Andrew Ladd – från Chicago Blackhawks – free agent
Jason Chimera – från Washington Capitals – free agent
PA Parenteau – från Toronto Maple Leafs – free agent
Dennis Seidenberg – från Boston Bruins – free agent
Stephen Gionta – från New Jersey Devils – tryout
 
Förluster:
 
Frans Nielsen – till Detroit Red Wings – free agent
Kyle Okposo – till Buffalo Sabres – free agent
Matt Martin – till Toronto Maple Leafs – free agent
Brian Strait – till Winnipeg Jets – free agent
Marek Zidlicky – ny klubb ej klar – free agent
Steve Bernier – ny klubb ej klar – free agent
 
Svenskar:
 
Inga
 
Coach:
 
Jack Capuano
 
Preliminär laguppställning:
 
Andrew Ladd – John Tavares – PA Parenteau
Brock Nelson – Ryan Strome – Anders Lee
Jason Chimera – Mathew Barzal – Josh Bailey
Nikolay Kulemin – Casey Cizikas – Cal Clutterbuck
 
Nick Leddy – Travis Hamonic
Thomas Hickey – Johnny Boychuk
Calvin De Haan – Dennis Seidenberg
 
Jaroslav Halak (Thomas Greiss)
 
Andra notabla spelare: Jean-Francois Berube, Ryan Pulock, Adam Pelech, Shane Prince, Alan Quine, Anthony Beauvillier, Joshua Ho-Sang, Eric Boulton, Stephen Gionta
 
---
 
Bästa nyförvärvet: PA Parenteau
 
PA Parenteau får väl ses som en rak ersättare till Kyle Okposo – och Islanders har hygglig koll på vad man får i honom. Han återförenas nu med John Tavares och duon bör ha goda förutsättningar att göra en del poäng tillsammans.
 
Värsta förlusten: Frans Nielsen
 
Detroit lär ångra kontraktet under de sista åren, men Frans Nielsen är fortfarande en väldigt duktig spelare och förlusten blir kännbar i Islanders.
 
Årets poängkung: John Tavares
 
Är John Tavares frisk vinner han den interna poängligan och härjar i toppskiktet av ligans poängliga.
 
Årets nykomling: Mathew Barzal
 
För Islanders skull får vi hoppas att Mathew Barzal tar en plats när den slutliga truppen lämnas in. Potentialen är enorm och han bli en fröjd att följa.
 
Årets genombrott: Ryan Strome
 
Ryan Strome har redan etablerat sig i ligan men vi väntar fortfarande på det där sista definitiva genombrottet. 23-åringen kan mycket väl bli en 30-målsskytt.
 
###
 
TRUPPEN:



###
 
REDAKTIONENS RANKNING:
 
Metropolitan Division:
 
1.
2.
3. New York Islanders
4. New York Rangers
5. Philadelphia Flyers
6. New Jersey Devils
7. Carolina Hurricanes
8. Columbus Blue Jackets
 
---
 
NHL:s 30 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen. 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2016-10-10 12:00:00
Author

Fler artiklar om NY Islanders