2022-05-04 01:00

NY Rangers - Pittsburgh
3 - 4

"En härlig hockeyfest med ett bittert slut"

Spaningslista från Rangers svidande förlust i slutspelets första match mot Pittsburgh.

Jakten kan börja

Det var fem år sedan senast, men nu är det dags för New York Rangers att spela slutspel igen. I den första rundan ställs de mot Pittsburgh Penguins, ett lag som det ofta blir jämna matcher mot. Det skulle därför inte vara förvånande om den här serien avgörs i match 7. Enligt de flesta förhandstips har Rangers inget med Stanley Cup-trofén att göra, men det struntar New York i och de ska göra sitt bästa för att övertyga fansen om att de hör hemma i dessa sammanhang. Oavsett vad så är den bästa tiden på året här: slutspel!

Sattes tidigt på prov

Pittsburghs målvakt Casey DeSmith gjorde sin första match från start någonsin i ett NHL-slutspel och han fick omgående chansen att visa upp sina kunskaper. Rangers avlossade tidigt flera skott och DeSmith visade till en början upp ett mycket lugnt och säkert spel.

Viktigt första mål

I den första perioden gjorde Rangers 1-0 i powerplay genom stjärnbacken Adam Fox efter 09:19. Fox fick pucken på vänsterkanten, precis innanför offensiv blålinje och började åka inåt. Under färden väljer han att knäppa iväg ett handledsskott som mycket snyggt sitter i krysset. En något skymd DeSmith i Pittsburghs mål hade inte mycket att säga till om och fick se pucken gå in. Det var viktigt för New York att få utdelning för sin fina start i perioden. Målet innebar att laget fick ännu mer självförtroende och energi.

Snabba mål

I den andra periodens inledning ökade Rangers först på till 2-0 genom Andrew Copp, som blev snygg framspelad av Ryan Strome. Glädjen för det målet blev dock inte långvarig, då Pittsburgh reducerade 1,5 minuter senare genom Jake Guentzel. Vid det här tillfället kunde man konstatera att båda lagen visade upp ett fartfyllt spel och ingen ville vika ner sig.

Förvirrat

I mitten av den andra perioden kvitterade Pittsburgh till 2-2 genom Jake Guentzel som därmed gjorde sitt andra mål i den här matchen. Även den här gången blev han framspelad av Sidney Crosby. Målet tillkom efter en omställning där Rangers inte alls hängde med i försvarsspelet. Den i normala fall stabila duon Adam Fox och Ryan Lindgren slarvade med både kommunikation och markering och baklängesmålet var ett faktum.

Odisciplinerat

I slutet av den andra perioden visade New York upp en odisciplinerad sida och drog på sig onödiga utvisningar. Först såg det inte ut att göra så mycket, då Chris Kreider och Mika Zibanejad störtade fram och såg till att den förstnämnde gjorde 3-2 i boxplay. Hemmalaget drog dock på sig ännu en utvisning och då fick Igor Shesterkin i målet kapitulera på nytt. Pittsburghs kvittering till 3-3 i powerplay stod Bryan Rust för. En inte allt för vågad gissning är att huvudtränaren Gerard Gallant hade en del att säga om detta i omklädningsrummet under pausen.

Dramatik

Med tre minuter kvar av den tredje perioden gjorde Filip Chytil målet som innebar 4-3 – trodde han. Efter att ha pratat ihop sig valde domarna att döma bort målet, efter att Kaapo Kakko åkte in i målvakten Casey DeSmith och därmed fick honom ur position. Inget av lagen lyckades göra något mål under den återstående tiden av perioden och matchen togs därmed vidare till förlängning.

Förlust

Att det var en jämn match, var det inga tvivel om. Den här tillställningen avgjordes först i den tredje förlängningsperioden. Segerskytt för gästande Pittsburgh blev den ryska stjärnan Evgeni Malkin. 3-4 blev alltså slutresultatet i just den här matchen och Pittsburgh tog därmed hem den första ronden av den här matchserien. Hur svarar New York Rangers på det här? Det återstår att se i nästa match, som även den spelas i Madison Square Garden. Vi kan sammanfatta matchen med att det var en härlig hockeyfest med ett bittert slut för Rangers del.

Daniel Westergrend_westergren_95@hotmail.comTwitter: @dane_19952022-05-04 06:20:00