Lagbanner
Säsongsguide 20/21

Säsongsguide 20/21

En annorlunda säsong väntar. Kan Rangers påskyndade rebuild nå slutspel?

Säsongen 19/20 blev väldigt speciell. Covid-19 lamslog mer eller mindre hela världen och självklart blev även NHL påverkat. Rangers hade annars inlett säsongen på samma sätt som en berg och dalbana. Insatserna gick upp och ner. Artemiy Panarin värvades inför säsongen in som en storstjärna och han levererade direkt från start. Han inledde säsongen som ett fruktat radarpar tillsammans med Mika Zibanejad. Efter ett tag splittrades duon i de vanliga kedjorna och Panarin fick istället bilda en ny duo med Ryan Strome. Den duon skulle visa sig vara ännu bättre än vad många hade kunnat förutspå. Det pratades bland fansen i termer som att  Strome inte var tillräckligt skicklig för att kunna spela med Panarin. Strome inledde säsongen svagt och kritiken såg kanske därför ut att vara befogad. Efter att Ryan parades ihop med Panarin, tog prestationerna en väldig fart. Duon var så pass farliga att fansen nu istället jublade.  



Kaapo Kakko draftades av Rangers som val nummer 2 totalt i draften 2019. Förväntningarna blev därför höga på denna talang, som redan hade hunnit visa upp sig på flertalet stora scener. VM-guld och JVM-guld med stora personliga framgångar, för att nämna ett par exempel. Säsongen blev nog inte riktigt som vare sig fansen eller Kakko själv hade hoppats på. Totalt blev det 10+13=23 poäng på 66 spelade matcher. Det syntes att han blev påverkad av att ha spelat så otroligt många matcher under nästan ett par års tid utan riktig återhämtning. Kaapo visade ändå upp en del ljusglimtar under säsongen, som bådar gott för framtiden.  

I backbesättningen fanns nyförvärvet Jacob Trouba. Den rejäle tvåvägsbacken hade även han stora förväntningar på sig inför säsongen. Dessa infriades inte. Visst, allt är relativt och han var absolut inte den sämsta spelaren under säsongen, men samtidigt var han ändå en besvikelse med tanke på den status han ändå hade inför säsongen. Lagets ynglingar på backsidan levererade goda resultat. Duon Adam Fox och Ryan Lindgren visade sig bli ett så pass bra backpar, att de förmodligen också var lagets bästa under säsongen. 

Lagmässigt så gick säsongen som sagt mycket upp och ner. Rangers blev bättre och bättre mot slutet av säsongen och just när laget var på väg att greppa tag om en slutspelsplats, så pausades säsongen. Laget fick ändå chansen att spela play in under tiden i bubblan, men där blev det respass direkt efter förluster mot Carolina

Ett stort tröstpris för laget, var att de efter lotteriet tilldelades val nummer 1 i draften 2020. En otrolig bonus som Rangers såklart blev oerhört lyckliga över. Supertalangen Alexis Lafreniére stod redo att väljas och klubben gjorde det förväntade och valde honom direkt. Det här blev också på sätt och vis starten för den nya säsongen. Med Lafreniére i laget påskyndades rebuilden ännu mer och nu såg lagbygget väldigt spännande ut. Det finns en väldigt ljus framtid för New York Rangers på flera plan. Många duktiga talanger knackar på dörren för att få komma in i laget och konkurrensen gör att deras utveckling kommer att kunna nå nya höjder. Om något år eller två kommer laget med stor sannolikhet att kunna utmana om Stanley Cup-titeln. Laget är inte där ännu. Dock ser laget tillräckligt farliga ut för att kunna ta sig till slutspel under årets säsong och väl där kan ju, som bekant, allt hända. 
 



Målvakter 



Igor Shesterkin kom in som en frisk fläkt under Januari månad 2020. Han anlände inför säsongen till Nordamerika efter några riktigt fina säsonger i KHL. Shesterkin fick dock spela merparten av sina matcher under säsongen i AHL och farmarlaget Hartford. Väl där var det nästan löjligt hur dominant han var. Det var därför bara en tidsfråga innan han skulle få chansen i NHL och tillslut kom möjligheten. Igor imponerade direkt från start med sina prestationer, vilket gjorde att han faktiskt petade ner självaste Henrik Lundqvist som målvaktsetta. Bara den saken säger ju en hel del. Till den här säsongen blir det väldigt spännande att se om han kan fortsätta på samma sätt. Mycket talar för att Shesterkin får en bra säsong. 



Alexandar Georgiev tog fina kliv i sin utveckling under förra säsongen. Även det är en bidragande orsak till att Rangers gjorde sig av med Henke. Klubben känner sig trygga med det ryska målvaktsparet Shesterkin/Georgiev och det finns flera anledningar till det. Alexandar ger ofta ett väldigt tryggt intryck när han ställer sig i kassen. Har absolut saker att förbättra, men det finns en lovande potential även i honom. 

Keith Kinkaid värvades in som free agent för att vara en målvakt att räkna med för farmalaget Hartford. Rangers hade nog även expansion-draften i åtanke när de skrev kontrakt med Kinkaid, då det finns en stor risk att de gör honom tillgänglig för att väljas av kommande NHL-laget Seattle Kraken. 

Backar 



Rangers framtid ser väldigt ljus ut om vi tittar på lagets backtalanger. Ryan Lindgren och Adam Fox är en ung duo som har slagit sig till ro i NHL. K´Andre Miller är en annan lovande spelare som klubben tror väldigt mycket på. Kommer i säsongens inledning få visa vad han går för. Rangers har som sagt många unga backar att tillgå inför framtiden och behöver inte vara oroliga angående den positionen. 



Rangers blandar sin fina framtid på backsidan, med några mer etablerade spelare. Jacob Trouba värvades inför förra säsongen med högt ställda krav. Trouba förväntades kliva in och vara en ledande spelare som skulle vara en förebild för de yngre. Även om han med all säkerhet tog hand om talangerna, så var hans egna prestationer inte av det bästa slaget. Under den här säsongen måste han hålla en mer jämn nivå i sina prestationer, med tanke på hans status i laget. Trouba kommer att vara assisterande lagkapten och det innebär ett stort ansvar. 

Jack Johnson är en veteran som Rangers har gett en chans till revansch i NHL. Detta är kanske den märkligaste värvningen som klubben har gjort på länge. Nog för att det kan vara bra med någon veteran bland alla ynglingar, men nog måste det ha funnits bättre alternativ till den rollen än Johnson? Marc Staal, som klubben dumpade kort efter att förra säsongen tog slut, hade förmodligen gjort ett bättre jobb. Jack Johnson ska väl kanske få en ärlig chans att visa vad han går för innan vi gör en definitiv bedömning, men det ser inte allt för lovande ut på förhand. 



Tony DeAngelo fick sitt spelmässiga genombrott under föregående säsong och gjorde många poäng från sin backposition. Tony har inte det bästa förhållandet till flera av klubbens supportrar, tack vare sitt frispråkiga sätt att hantera sociala medier där han ibland kan vara lite för öppen med vad han tycker och tänker om saker och ting. Ser vi till spelet på isen, som ju är det vi egentligen ska bedöma, finns det inte så mycket att klaga på i hans offensiva spel. När det gäller hans defensiva förmågor så finns det däremot mer att önska. Detta blir främst märkbart under tillfällen där laget är inne i en sämre trend. Han brukar då kunna ha problem med att kliva fram och ta ett större defensivt ansvar. Känslan är att man får ge och ta när det kommer till Tony DeAngelo. I medgång är det helt klart en farlig spelare som är mycket användbar i offensiva situationer. 

Forwards 



Alexis Lafreniere är Rangers senaste stjärnskott på forwardssidan. Draftettan kommer att få ett stort förtroende direkt från start, genom att bland annat få en stor roll i ett av lagets uppställningar i powerplay. Lafreniere har under hela sin tid som junior levererat i storartad stil och har därför haft fokus riktad mot sig under flera år. Det är en väldigt sällsynt talang som vi pratar om. Talangen till trots, så blir NHL en helt ny nivå även för honom. Det finns dock väldigt goda förutsättningar för att han ska kunna få en lyckad debutsäsong och även om han inte skulle ha det, så gäller det att ha tålamod. 



Storstjärnorna Artemiy Panarin och Mika Zibanejad firade stora personliga framgångar under förra säsongen. Kan de fortsätta i samma storartade stil även den här säsongen? Det behövs att fler än dessa herrar kliver fram och tar ansvar, om laget ska kunna nå framgångar. Dock så är de lagets klarast lysande stjärnor och får därför räkna med att dra ett tungt lass. Eftersom att de redan har visat de tendenserna, så kommer dem med största sannolikhet klara av att ha den pressen på sig under säsongens gång. 

Även om det kanske inte är toppkvalité på allihopa, så har laget en ganska bra mix när det gäller olika typer av roller bland forwards. Att det finns en spelskicklig spets inom Rangers vet nog de flesta om. Laget har också de där tuffa spelarna som är jobbiga att möta. Spelare som Brendan Lemieux, Julien Gauthier och Kevin Rooney kommer att göra ett gediget jobb när det gäller att göra livet surt för motståndarna. 

Förutom nyss nämnda Lafreniere, så har klubben fler unga och intressanta spelare att tillgå för både nutid och framtid. I framtiden kommer spelare som Vitali Kravtsov, Brett Berard, William Cuylle och Karl Henriksson kunna göra avtryck för Rangers. I dagens trupp finns spelare som till exempel Filip Chytil som skulle kunna ta ett kliv framåt och stå för avgörande insatser. 
 

Tre styrkor 

Målvaktssidan 

Den här punkten nämndes även i förra årets preview och det har inte blivit sämre till den här säsongen. Igor Shesterkin och Alexandar Georgiev har en fin utvecklingskurva och nu ska de tillsammans försöka se till att Rangers spikar igen. 

Powerplay 

Lagets powerplay förbättrades rejält under den andra halvan av föregående säsong. Panarin, Zibanejad, DeAngelo och Kreider, för att nämna några, var spelare som såg till att Rangers fick ett lyft i den här spelformen. Med tanke på att laget nu även har tillgång till Lafreniere, blir det spännande att se vad dem kan uträtta i powerplay. 

Tuffheten 

Lindgren, Lemieux, Rooney, Gauthier har redan nämnts i den här guiden som jobbiga spelare att möta. De gör verkligen det jobbet på ett bra sätt och förtjänar beröm för det. Det finns även andra spelare i laget som kan vara jobbiga, men dessa herrar är de främsta inom området. 

Tre svagheter 

Centerdjup 

Zibanejad och Strome är två centrar som har krav på sig om att de ska producera. Sedan ser det kanske inte lika bra ut för tillfället. Chytil är absolut en duktig spelare som bjuder på bra prestationer, men har ännu inte riktigt nått en nivå där han på allvar kan vara en bärande spelare för laget. Brett Howden må fortfarande vara ung, men kommer att få infinna sig i att vara en spelare för fjärdekedjan under större delar av den här säsongen. Centerpositionen är den främsta positionen som Rangers behöver utveckla för framtiden. 

Ledarstaben 

Ledarstaben, med huvtränare David Quinn i spetsen, tog en del märkliga beslut under förra säsongen. Unga spelare som till exempel Kakko kunde bänkas i matcher där de hade presterat bra, för att de hade gjort ett enskilt misstag. Det kunde bli märkligt och gav en signal om att de inte hade allt för stort förtroende till en del av de yngre. Quinn har ibland en förmåga att favorisera vissa spelare alldeles för mycket. Han har en del att bevisa under den här säsongen, om han vill bli långvarig som tränare i klubben. 

Kämpaglöd i motvind 

Det är såklart alltid lättare att spela när det går bra. En dålig vana som laget kan ha är att vid tillfällen när det går lite tyngre, så har de otroligt svårt för att kunna vända på det. Blir det lite för jobbigt under matcherna, kan det ibland hända att Rangers viker ner sig alldeles för lätt. 
 

Möjlig laguppställning 

Chris Kreider – Mika Zibanejad – Pavel Buchnevich 

Artemiy Panarin – Ryan Strome – Kaapo Kakko 

Alexis Lafreniere – Filip Chytil – Julien Gauthier 

Brendan Lemieux – Brett Howden – Kevin Rooney 

 

K´Andre Miller – Jacob Trouba 

Ryan Lindgren – Adam Fox 

Jack Johnson – Tony DeAngelo 

 

Igor Shesterkin (Alexandar Georgiev) 



Rotationsspelare: Phillip Di Giuseppe, Brendan Smith. 
 

Säsongens poängkung: Artemiy Panarin 

Vann lagets interna poängliga under förra säsongen och mycket pekar på att han kommer göra det även den här gången. 

Säsongens viktigaste spelare: Mika Zibanejad 

Panarin må vara det främsta vapnet framåt, men med tanke på att Mika även har goda defensiva egenskaper så får han anses som lagets viktigaste spelare. 

Säsongens unga spelare: Adam Fox 

Efter en framgångsrik debutsäsong, kommer Fox ha större krav på sig den här gången. Om han kan nå upp till samma nivå, eller kanske ännu bättre, så har Rangers mycket vunnet. 

Säsongens doldis: Julien Gauthier 

Brukar inte få de stora rubrikerna. Faktum är att Julien besitter, förutom sin tuffhet, en ganska bra spelkänsla som kan komma väl tillhands. 

Säsongens besvikelse: Jack Johnson 

Några tycker kanske att jag har gått lite väl hårt åt Johnson i den här guiden. Faktum kvarstår dock: det här är inte en spelare som Rangers behöver ha i laget. 

Läs också: Redaktionen tippar säsongen

Daniel Westergrend_westergren_95@hotmail.comTwitter: @dane_19952021-01-15 10:31:00
Author

Fler artiklar om NY Rangers