Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL - Metropolitan Division: 2. NY Rangers

SvenskaFans rankar NHL - Metropolitan Division: 2. NY Rangers

De stora stjärnorna och talangfulla ungdomarna är kvar. Räcker det för en ny framgångsrik säsong och kanske nå ett steg längre?

Våren 2022. De vita halsdukarna och handdukarna som publiken enligt tradition viftar med under slutspelet är tillbaka i Madison Square Garden i New York. Rangers är för första gången sedan sin startade rebuild tillbaka i Stanley Cup slutspelet. Med den bittra eftersmaken från säsongen 20/21 gick laget inför den här säsongen in med målsättningen att ta sig till slutspel. Experterna hade delade tankar om den saken. Många trodde att det kunde vara dags för slutspelshockeyn att ta sig till Manhattan igen, men alla var inte lika säkra. Det fanns de som trodde att det fortfarande var för tidigt att kunna hamna topp tre i divisionen och därmed avancera direkt till slutspel. Skulle lagets storstjärnor som till exempel Artemiy Panarin, Mika Zibanejad, Chris Kreider och Igor Shesterkin kliva fram? Skulle ungdomarna i laget som till exempel Alexis Lafreniere, Kaapo Kakko och Filip Chytil kunna ta nästa steg och vara spelare att räkna med? Frågetecken fanns, men det behövdes helt klart storartade insatser från ganska många för att det här skulle bli en säsong att minnas. 

Vilken säsong det blev. Storstjärnorna klev fram och levererade på en bra nivå på en regelbunden basis. Vem hade trott att en spelare som Chris Kreider skulle kunna bli en av hela NHL:s hetaste målskyttar och göra 52 mål i grundserien? Tillsammans med radarpartnern Mika Zibanejad var det en fruktad duo som förde laget i rätt riktning. Artemiy Panarin och Ryan Strome fortsatte även dem sitt framgångsrika samarbete. Vilka skulle agera som tredjelänk i de respektive kedjorna? Under säsongen hade det laborerats en del, men vid trade deadline hittade klubben rätt. Frank Vatrano plockades in från Florida och Andrew Copp hämtades från Winnipeg. Vatrano placerades i förstakedjan med Kreider och Zibanejad och blev kvar där säsongen ut. Copp fick för det mesta spela med Panarin och Strome och båda dessa kedjor bildade en bra kemi. Ungdomarna då? Alexis Lafreniere, Kaapo Kakko och Filip Chytil sattes ihop som ett experiment från ledarstaben och det blev ett väldigt lyckat sådant. Faktum är att dem, under de matcher de spelade tillsammans, var lagets jämnaste kedja i sina prestationer under slutspelet. Det finns en väldigt stor chans till att vi får se dessa spelare tillsammans även under 22/23.



Det blev som sagt slutspel för New York Rangers under våren/sommaren 2022. I den första rundan väntade Pittsburgh Penguins. I Pittsburgh var frågan om veteranerna Sidney Crosby och Evgeni Malkin hade bensin kvar i tanken? Svaret var ja. De rutinerade herrarna bjöd upp till dans tillsamans med resten av laget och det blev verkligen en jämn kamp lagen emellan under seriens gång. Pittburgh fick målvaktsproblem och dessutom blev Crosby skadad. Många menar att detta avgjorde serien till Rangers fördel. Om det är hela sanningen låter jag vara osagt, men New York vann i alla fall serien med 4-3 i matcher och avancerade till nästa runda. 

I den andra slutspelsrundan väntade Carolina Hurricanes. Carolina var en av de stora favoriterna till att vinna hela Stanley Cup, så det stod klart att det skulle bli en svår nöt att knäcka. Igor Shesterkin visade varför han är en värdig arvtagare till Henrik Lundqvist. Shesterkin bjöd på flera storartade insatser och gav verkligen laget chansen att vinna. I Carolina fanns flera spelare med ett förlutet i New York. Brady Skjei, Jesper Fast, Brendan Smith och Tony DeAngelo hade alla betydelsefulla roller och det gav såklart en krydda till matchserien. Den kontroversielle DeAngelo försökte krypa in under skinnet på sitt forna lag, men lyckades för det mesta inte med det. Rangers spelade verkligen som ett sammansvetsat lag och det var en nyckelfaktor till att de vann serien med 4-3 i matcher. Storfavoriterna Carolina var alltså utslagna och New York avancerade vidare. 

I konferensfinalen väntade de två senaste säsongernas mästare, Tampa Bay Lightning. Inför den här serien handlade mycket om den stora målvaktsbataljen mellan de båda ryssarna Igor Shesterkin och Andrei Vasilevskiy. Här har vi förmodligen hela NHL:s två bästa målvakter och frågan var vilken som skulle nå framgång med sitt lag? Svaret blev Vasilevskiy. Tampa Bay visade sig vara numret för stora för Rangers och vann serien med 4-2 i matcher. New York ska ändå vara stolta över sin insats. Vem hade på förhand trott att laget skulle ta sig såhär långt? Att de nådde konferensfinal i det här skedet, gör att det ska bli väldigt spännande att se laget framöver. 


K´Andre Miller firar sitt mål mot Tampa Bay under slutspelet 2022.

Till säsongen 22/23 har det blivit några förändringar på spelarfronten. Panarins radarpartner Ryan Strome har försvunnit till Anaheim och till samma lag har även Frank Vatrano anslutit sig. Två andra viktiga värvningar som gjordes vid deadline, Andrew Copp och Tyler Motte, har även dem försvunnit. Lagets stomme är dock fortfarande intakt och laget ser spännande ut. Kan det bli en säsong med nya framgångar för New York Rangers? 
 



Målvakter: 

Igor Shesterkin har sedan sin ankomst till Nordamerika fått utstå att bli kallad för Henrik Lundqvists arvtagare. Det är en väldigt stor utnämning och en del ställde sig frågan för om det inte var att ha lite väl höga förhoppningar? Nu är det ingen som tvivlar längre. Shesterkin har visat sig vara en målvakt av yppersta världsklass och han har tagit sig an NHL med bravur. Under grundserien 21/22 spelade han 53 matcher och stod för en räddningsprocent på 93,5%. I slutspelet spelade han samtliga 20 matcher och räddningsprocenten landade då på 92,9%. Han står för imponerande siffror i flera statistiska kategorier och hans värde för klubben är helt enormt. Shesterkin är en av lagets absolut största stjärnor och han kommer att få stå så många matcher som möjligt under den här säsongen. Igor ger laget en chans att vinna i nästan varje match. Självklart har även målvakter av den här kvalitén sina dagar då spelet inte är på topp, men det har än så länge bara hänt ett fåtal gånger för Shesterkin under sin tid i klubben. 



Den tidigare andremålvakten Alexandar Georgiev har lämnat klubben och återfinns numera i det regerande mästarlaget Colorado. Som ersättare till honom har den rutinerade Jaroslav Halak plockats in. Till den här positionen har Rangers letat efter en mer rutinerad målvakt som kan vara backup till Shesterkin och samtidigt kan komma in och leverera bra prestationer när det behövs. I den rollen passar Halak perfekt och jag tror att den här målvaktsduon kommer att kunna nå stora framgångar tillsammans. Jaroslav kommer närmast från Vancouver, där han under säsongen 21/22 spelade 17 matcher och stod för en räddningsprocent på 90,2%.  

Bakom Shesterkin och Halak är förmodligen nyförvärvet Louis Domingue den som räknas som tredjemålvakt. 30-åringen har inte haft den mest spikraka karriären, men anses ändå ha kvalitéer som gör att klubben tycker det är intressant att ta in honom. Han kommer att få sina matcher i farmarlaget Hartford Wolfpack och spel i NHL kan han inte räkna med. Domingue är helt enkelt en spelare som kommer att vara med som en nödlösning och kan kastas in vid nödfall. I systemet finns även ungdomarna Dylan Garand och Olof Lindbom. I dagsläget är ingen av dem aktuella för spel i NHL, men om de har framgångsrika säsonger i AHL finns möjligheten att åtminstone få vara med på bänken under någon NHL-match. För att det ska ske behöver det nog även bli ett par skador på målvakterna som är högre rankade. På sikt kan de få göra några NHL-matcher för klubben, men till den här säsongen känns det inte särskilt aktuellt. 

Backar: 

Rangers har fem givna startbackar och mixen bland dessa känns väldigt intressant.  

Adam Fox är spelaren som direkt visade lysande egenskaper när han kom in i ligan. Den offensiva uppsidan är enorm. Hans lysande teknik, passningar och blick för spelet gör att han ständigt är ett hot i uppspelsfasen och offensiv zon. Fox har även ett bra skott och det är något som han lär sig mer och mer att ta tillvara på. Under föregående säsong producerade Fox väldigt mycket poäng. I grundserien blev det 11+63=74 poäng på 78 spelade matcher. I slutspelet blev det 5+18=23 poäng på 20 spelade matcher. Ett fantastiskt resultat för en back. I det defensiva spelet kan det kanske bli problem ibland mot större forwards på grund av sin egna storlek, men oftast kompenserar han det genom ett utmärkt positionsspel samt spelet med klubban.



Ryan Lindgren är Fox radarpartner och de passar väldigt bra ihop. Lindgren är den som får ta ett stort defensivt ansvar och han tvekar inte på att ge sig in i tuffa situationer mot sina motståndare. Det spelar liksom ingen roll om det är någon av motståndarlagets busar eller om det är någon av deras stjärnor, för Ryan ser alltid till att det blir jobbigt att ta sig in framför Rangers mål. Det är oftast lättare för offensiva spelare att bli uppskattad av fansen, men i det här fallet råder det inga tvivel. Med sin uppoffrande spelstil är Ryan Lindgren älskad bland klubbens supportrar.



Jacob Trouba blandade och gav väldigt mycket under sin inledande tid i Rangers. Han har verkligen kämpat och växt in i det mer och mer och under den senaste säsongen visade han verkligen varför klubben tog in honom. Trouba var en hårt jobbande tvåvägsspelare och bidrog egentligen i alla delar av spelet. Han kändes mer trygg i sitt offensiva spel och kunde därför vara med och bidra i större utsträckning. I och med att han under längre tid har tagit sig an ett stort ansvar på ett bra sätt, har han nu också utsetts till lagkapten. Det ska bli spännande att se om Trouba växer ännu mer med det nya ärofyllda uppdraget.



K´Andre Miller har bildat ett stabilt par med Trouba. Miller är en stabil pjäs med sin storlek i det defensiva spelet och det är också där som han har utmärkt sig mest, tillsammans med sitt fina passningsspel. Under förra säsongen tog han kliv framåt i det offensiva spelet och blev en spelare som kunde vara med och bidra även där. Det syns att han nu vågar ta för sig mer på isen och det känns som att det här kan bli en spelare som Rangers kommer att ha nytta av för en lång tid framöver.



Braden Schneider debuterade i NHL en liten bit in på föregående säsong. Han visade omgående att han, likt Ryan Lindgren, inte tvekar på att ge sig in i tuffa dueller. När han väl hade debuterat, blev han kvar i uppställningen säsongen ut. Han imponerade direkt på ledarstaben med sin orädda spelstil. Schneider är en ganska skicklig skridskoåkare för att ha den storlek han har och även om det defensiva spelet är hans största signum, kan han vara med och bidra framåt också med sitt spelsinne.



Den sjätte och sista backplatsen i laguppställningen är öppen. De som slåss om den platsen är främst Zac Jones, Libor Hajek och Jarred Tinordi. Den som i mitt tycke borde få den platsen till en början är Jones. Han är en mer offensivt inriktad back och bidrar till spelet med ett fint spelsinne, god teknik och skickliga passningar. Det hade varit spännande att se honom och Braden Schneider i ett backpar. Vågar Rangers chansa på det? Hajek och Tinordi är två defensiva backar och ledarstaben kan möjligtvis se det som säkrare kort. I det här läget tycker jag dock att de måste våga chansa. 

Forwards: 

Här har det blivit några förändringar jämfört med förra säsongen. De största stjärnorna och de lovande ungdomarna är kvar, men några nya har också tillkommit. Vincent Trocheck, senast i Carolina, har hämtats in och han kommer med stor sannolikhet få kampera ihop med Artemiy Panarin. Kan de hitta samma kemi som Panarin gjorde med Ryan Strome? Mycket möjligt. Den duon ser åtminstone på förhand väldigt intressant ut. Som tredjelänk i den kedjan kan det bli en ung återvändare, nämligen Vitali Kravtsov. Den unga ryssen har ju haft en viss problematik under sin tid i klubben och det har blivit flera utlåningar tillbaka hem till Ryssland. Han må ha spelat 20 matcher i NHL för ett par säsonger sedan, men nu är tanken att han ska få chansen på allvar och vad passar då inte bättre än att spela med en storstjärna som Panarin? Kravtsov är en spelare med väldigt god teknik som är bra på att skapa ytor. De egenskaperna skulle mycket väl kunna komma till användning i en andrakedja. Lägg därtill att han är en skicklig avslutare och det skulle därför bli intressant med Trocheck som en framspelare till de båda ryssarna.

 

Kommer “ungdomskedjan” med Alexis Lafreniere, Kaapo Kakko och Filip Chytil att bestå? Den kedjan är ju onekligen en väldigt intressant kedja, men frågan är om de kommer att kunna hålla ihop i en tredjekedja även den här säsongen? Risken är stor för att Lafreniere eller Kakko kommer att få kampera ihop med Chris Kreider och Mika Zibanejad i förstakedjan. Rapporter från inledningen av träningslägret säger att just Kakko har fått träna tillsammans med dem. Om ungdomskedjan hålls intakt, innebär det att ledarstaben måste prova ett mer osäkert kort i förstakedjan. Sammy Blais drabbades i inledningen av förra säsongen av en allvarlig skada och blev borta säsongen ut. Han har enligt uppgifter också fått chansen att träna i förstakedjan men frågan om det är rätt person för en sådan roll? Blais är känd för att vara en som kämpar och sliter, men han kan uträtta en del skickliga saker på isen också. Jag ser åtminstone honom som ett bättre alternativ än Dryden Hunt, en hårt jobbande spelare som fick chansen att spela i förstakedjan en del matcher innan Frank Vatranos ankomst under förra säsongen.



Hårt jobbande spelare tilltänkta för en tredje eller fjärdekedja finns det gott om. Barclay Goodrow och Ryan Reaves är viktiga spelare på den här fronten och är jobbiga att möta. Julien Gauthier är en hårt jobbande spelare som har bra fart på skridskorna. Det är inte bara som slitvarg Gauthier duger, då han även kan vara med och bidra i det offensiva spelet. Det kanske inte är en spelare som gör en massa poäng, men han bidrar offensivt genom att skapa ytor åt sina lagkamrater. Nyförvärvet Ryan Carpenter är en spelare som tillhör den här delen av laget men jag förstår ärligt talat inte varför han har tagits in i huvudtaget. Gustav Rydahl har hämtats in från de svenska mästarna Färjestad. Rydahl är en intressant spelartyp med sin kombination av kämpe och att vara ganska bra spelmässigt. Jag förstår att en typisk NHL-organisation gillar den typen, men jag tror inte att det kommer bli särskilt många matcher i NHL för hans del under säsongen. Blir det problem med skador/sjukdomar så kanske det kan bli ett par matcher här och där, men som det ser ut nu så hade jag inte valt ut honom till min laguppställning. Jimmy Vesey är ett välbekant namn som har fått chansen att komma tillbaka till Rangers på en try out under träningslägret men jag vet inte om vi kan förvänta oss särskilt mycket av honom.


 

Tre styrkor: 

Målvaktssidan 

Målvaktsparet med Igor Shesterkin och Jaroslav Halak ser väldigt intressant ut. Shesterkin är en av hela världens bästa målvakter och kommer som sagt att få spela väldigt många matcher, men det är något som han också trivs med. Halak är en rutinerad spelare som kommer att kunna fungera bra i den här rollen och prestera på en bra nivå när han väl får spela. De här två herrarna gör att åtminstone inte jag är orolig. Det ska bli spännande att se vad de kan åstadkomma tillsammans. 

Gerard Galant 

Gerard Galant leder det här laget på ett mycket bra sätt. Det må hända att han ibland kan ta något märkligt beslut eller vara lite väl hård mot någon, men det tror jag händer alla tränare på den här nivån. Gallant är en tränare som kräver största möjliga fokus och professionalitet hos sina spelare och är därför en perfekt tränare för Rangers. Han är en pådrivare av bra kvalité.

Madison Square Garden 

Madison Square Garden, eller “världens mest kända arena” som den också kallas, blev under den senaste säsongen ett riktigt tempel för laget. Rangers kände sig väldigt trygga på hemmaplan och det var jobbigt för många gästande lag att åka dit och spela. Kan New York fortsätta att vara ett bra lag på hemmaplan och göra livet surt för sina motståndare? Det återstår att se, men jag tror att det finns väldigt goda möjligheter till det.



Tre svagheter: 

Jämnhet 

Nu hände det kanske inte jättemånga gånger under säsonger, men när Rangers väl spelade dåligt och förlorade ibland kunde det konstateras att det finns lite brist i jämnhet på prestationer. De kunde ibland förlora på så märkliga sätt , så man funderade nästan om det var samma lag som tog sig till slutspel. Vi får hoppas att detta inte kommer att vara något problem under säsongen. 

För många kämpar? 

Med tanke på det vilda tumultet som var efter den sista matchen av säsongen 20/21, förstår jag att Rangers ville svara tillbaka och plocka in spelare som var utpräglade kämpar. Nu är frågan nästan om de inte har tagit in för många av den typen av spelare. Som jag nämnde tidigare finns det flera personer som kan spela i en tredje eller fjärdekedja och även om det behövs en del spelare för att kunna täcka upp vid skador och liknande, känns det som att det är någon för mycket av den här spelartypen som kanske inte kan användas på ett annat sätt. 

Målvaktsbredd 

Kan det vara möjligt att nämna målvaktssidan som både styrka och svaghet? När det gäller målvaktsduon Shesterkin/Halak är jag som sagt inte orolig, men hur skulle det gå om båda blev skadade och ett par andra målvakter måste kliva fram? Bakom dessa två herrar finns det spelare som på sikt kan bli bra , men i dagsläget ser bredden lite för tunn ut. 
 

Preliminär laguppställning: 

Kreider – Zibanejad – Kakko 

Panarin – Trocheck – Kravtsov 

Lafreniere – Chytil – Blais 

Gauthier – Goodrow – Reaves 

Lindgren – Fox 

Miller – Trouba 

Jones – Schneider 

Shesterkin (Halak) 

Reserver: Hajek, Hunt, Carpenter 
 

Säsongens poängkung: Mika Zibanejad 

Mika betyder mycket för lagets offensiva spel och i en fruktad duo med Chris Kreider finns goda möjligheter till att producera många poäng. I powerplay byggs dessutom mycket av spelet upp kring honom. Zibanejad kommer att fortsätta vara en väldigt viktig spelare för laget. 



Säsongens viktigaste spelare: Igor Shesterkin 

Det råder ingen tvekan om saken. Ska man välja ut en spelare som den enskilt viktigaste i New York Rangers, så är det Shesterkin. Hans otroliga spel ger laget nästan alltid en chans att vinna, även om de kanske inte är på topp för dagen. 



Säsongens unga spelare: Alexis Lafreniere 

Jag tror att det här kommer att bli säsongen då Lafreniere verkligen börjar leva upp till sin potential. Utvecklingen har börjat röra på sig framåt och mognaden i hans spel gör att det ska bli väldigt spännande att se honom den här säsongen.



Säsongens doldis: Zac Jones 

Den unga backen har redan fått prova på spel i NHL, men jag tror att det här kan bli säsongen då fler får reda på vem han är. Han besitter väldigt nyttiga egenskaper som Rangers kan få nytta av framöver, som till exempel passningar och teknik.



Säsongens besvikelse: Jarred Tinordi 

Jag hoppas verkligen inte att han kommer att få spela många matcher under säsongen. På ett sätt är det nästan lite fascinerande hur klubben kan vilja ha kvar Tinordi, för jag förstår inte vad de ser i honom.
 

SvenskaFans rankar NHL – Metropolitan Division:

1.
2. NY Rangers
3. Pittsburgh Penguins
4. Washington Capitals
5. Columbus Blue Jackets
6. New Jersey Devils
7. New York Islanders
8. Philadelphia Flyers

NHL:s 32 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen.

Vill du skriva om ditt favoritlag? Hör av dig till hockeyredaktören Niclas Viberg på niclas.viberg@svenskafans.com.
 

Daniel Westergrend_westergren_95@hotmail.comTwitter: @dane_19952022-09-28 13:00:00
Author

Fler artiklar om NY Rangers