Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL - Metropolitan Division: 6. New York Rangers
Kommer New York Rangers fira många segrar med sina supportrar den här säsongen?

SvenskaFans rankar NHL - Metropolitan Division: 6. New York Rangers

Förra säsongen var en stor besvikelse. Kan New York Rangers nu istället bli ett lag att räkna med?

6 Oktober 2018, KeyBank Center i Buffalo. NHL säsongen 2018/2019 ska dra igång. Förväntningarna är ganska höga, trots att en rebuild har påbörjats. Matchen slutar med en tung 3-1 förlust och satte därmed igång lite av det som blev säsongens tema för Rangers. “Tunga förluster”. Det visade sig att det skulle bli en hel del sådana under säsongen. 

Säsongen 18/19 minns många av Rangers fans med en inte så positiv känsla. Det var förvisso känt att klubben hade påbörjat nyss nämnda ombyggnad av laget, där tanken är att yngre förmågor ska komma in och utvecklas tillsammans med laget, men det var ändå många besvikna supportrar under säsongens gång. Att tillhöra en klubb som New York Rangers innebär att du får en väldigt stor press på dig. Här förväntar sig hela staden att det ska levereras resultat. Just därför var förra säsongen jobbig för väldigt många som följer laget. I takt med att förlustkontot fylldes på, delades fansen upp i 2 läger. Det fanns de som ville att laget “medvetet” skulle förlora så att det skulle vara en större chans att få ett toppval i draften. Den andra delen av supporterskaran ville fortfarande att laget skulle försöka vinna så ofta de kunde. Rangers själva gick ut med det tydliga budskapet att de skulle försöka vinna så många matcher de bara kunde. Vid säsongens slut var egentligen alla fans besvikna, oavsett vilken sida man stod på i nyss nämnda ämne. Med lite tur, ska erkännas, så blev det klart under draft lotteriet att Rangers skulle få val nummer 2 i sommarens draft. Det innebar att klubben satt i en väldigt bekväm position. De visste att de skulle få någon av stortalangerna Jack Hughes eller Kaapo Kakko, men de behövde inte göra det jobbiga valet att välja någon av dem. Det valet fick istället New Jersey Devils med sitt första val göra. De valde Hughes och därmed blev Kakko vald av blåskjortorna på Manhattan. 

Till denna säsong är väldigt många supportrar förväntansfulla inför vad som komma skall. Efter en sommar som innebär, enligt många experter, att New York Rangers är ett av ligans mest förbättrade lag när det kommer till det berömda pappret. Det har kommit in storstjärnor i form av Artemi Panarin och Jacob Trouba. Några stora talanger som till exempel Adam Fox och Vitali Kravtsov ska försöka slå sig in i NHL. Några slitvargar i form av bland annat Jesper Fast, Brendan Lemieux och Boo Nieves finns kvar. Den viktiga trotjänaren Marc Staal är även han kvar i klubben. Det finns idag en väldigt bra mix i laget bestående av både rutinerade spelare och unga och hungriga spelare som vill framåt. En spännande säsong väntar!  
 



Målvakter: 

Henrik Lundqvist hade ingen bra säsong 18/19, det är han först med att erkänna. I takt med att lagets form blev allt värre, så följde han delvis med i den nedåtgående kurvan. 90,7% räddningar slutade säsongen i, vilket är Henkes sämsta notering hittils i NHL-karriären (grundserie). Efter en bra sommar är han nu tillbaka för att verkligen visa vad han går för. Vill verkligen utvecklas tillsammans med resten av gruppen och är beredd att göra jobbet som krävs. Besitter fortfarande väldigt bra kunskaper som kommer visa sig ännu bättre nu när Rangers på pappret har blivit ett bättre lag. 

Alexandar Georgiev hade, till skillnad från de flesta i laget, en godkänd säsong. Georgiev fortsatte ta stora kliv i sin utveckling och han visade verkligen att han är att räkna med i NHL. Fick spela fler matcher i NHL än säsongen innan. Noterbart är att han periodvis faktiskt var bättre än Lundqvist. Kommer förmodligen vara den som får rollen som back up under denna säsong. Med det sagt så kommer han få sina matcher för att åter igen bevisa att han är en del av Rangers målvaktsuppsättning även i framtiden. 

Igor Shesterkin har varit en av de bästa målvakterna utanför NHL de senaste säsongerna. Hans siffror är fantastiskt bra. Till denna säsong har han beslutat sig för att testa lyckan i Nordamerika. Lundqvist är fortfarande lagets förstemålvakt, men där bakom slåss Shesterkin med Georgiev om att få speltid. Igor kommer med all säkerhet att få speltid i NHL denna säsong, frågan är bara hur mycket det blir? Ett väldigt spännande namn som förhoppningsvis kommer vara en del av Rangers för en lång tid framöver. 

Adam Huska kommer husera i farmarlaget Hartford Wolfpack. Huska är även han en ung och lovande målvakt som har potentialen för att kunna ta sig till NHL någon dag i framtiden. Det lutar åt att det isåfall inte blir i New York Rangers färger då konkurrensen på Manhattan är alldeles för stor. Men man ska aldrig säga aldrig! 

Backar: 

En position som har varit väldigt ifrågasatt hos Rangers de senaste säsongerna har varit backarna. Många gånger har fansen skrikit efter att få en superstjärna på positionen. Rangers har svarat med att plocka in namn som Dan Boyle, Keith Yandle, Kevin Shattenkirk med flera. Ingen av dessa herrar har lyckats svara upp till de högt ställda förväntningarna och ingen av dem finns kvar i klubben. 

Hur är läget på den här fronten idag? Det ser totalt sett väldigt bra ut för klubben. Många unga och talangfulla försvarare finns att tillgå. Ska vi tänka framtid så ser det därför väldigt ljust ut. Det är ändå framtiden som Rangers har mycket fokus på i och med sin rebuild. Om vi istället ska tänka på nutid och säsongen 19/20 så ser det kanske lite mer ifrågasättande ut. Jacob Trouba, Brady Skjei, Marc Staal, Tony DeAngelo, och Brendan Smith är herrar som kommer att få ta mycket ansvar och visa vägen för de yngre. Räcker det? Det återstår att se. Om Rangers ska vara med på allvar och slåss om de åtråvärda slutspelsplatserna så kommer det krävas att även de yngre spelarna visar upp sig från sin bästa sida och levererar resultat. 

Den spelare som har högst status bland Rangers backar är Trouba. Han kommer närmast från en, personligen, väldigt framgångsrik säsong. Han slog personligt rekord i antal poäng då han lyckades nå 8 + 42 = 50 poäng i grundserien. Tanken är nu att han ska vara en ledande del av Rangers backuppsättning för en lång tid framöver. Den stora fördelen med Trouba är att han verkligen kan sätta sig in i all olika typer av roller på isen. Han kan lika gärna försvara sig mot motståndarnas bästa spelare, som han kan vara den som styr Rangers powerplay. En sådan spelartyp som dessutom har en väldigt hög nivå i sitt spel, är klubben såklart väldigt tacksamma över att de har. 

Trouba kommer med största sannolikhet att få kampera ihop med sin gode vän Brady Skjei i första backpar. De har spelat tillsammans under försäsongen och gjort det med gott resultat. De känner varandra väldigt väl och har därför bra kemi både på och utanför isen. Detta kommer såklart gynna Rangers väldigt mycket. 

Bakom första backpar har vi något som skulle kunna beskrivas som en mindre gott och blandat påse. Allt från unga potentiella stjärnspelare i form av Adam Fox, Libor Hajek, Ryan Lindgren, till den rutinerade pjäsen Marc Staal. Backuppsättningen ser totalt sett spännande ut för framtiden! 

Forwards: 

Även lagets forwardsuppsättning skulle kunna beskrivas som en påse gott och blandat. Här finner vi stjärnspelare, hårt jobbande forwards och unga talanger med stor potential. När det kommer till de unga spelarna så är skillnaden här att de har mer rutin jämfört med lagets unga backar. Spelare som Lias Andersson, Filip Chytil och Brett Howden har redan spelat ett gäng NHL matcher och den rutinen kommer göra så att de har bra förutsättningar för att komma bra in i säsongen. De vet vad som väntar och kan därför förbereda sig på ett lite annorlunda sätt. Lias är en spelare som har fått pendla ganska mycket mellan NHL och AHL. Efter en hård sommarträning där han har gått ner ca 5 kilo för att kunna bli en snabbare spelare, ser det ännu mer positivt ut. Självklart vill man som svensk att det ska gå bra för honom. Det finns stora möjligheter till att han kommer kunna få spela fler matcher i NHL den här säsongen, även om han kanske kommer att få räkna med en del tid i en hårt jobbande fjärdekedja. Får mycket förtroende i lagets boxplay.

En spelare som har stor potential men som förmodligen får inleda säsongen i AHL är Vitali Kravtsov. Han var en producerande spelare i KHL förra säsongen. Men med tanke på konkurrensen är det frågan om det faktiskt inte också är bäst just att han får inleda i AHL. En spelare som Kravtsov ska i första hand spela i en toppkedja och få mycket istid. Skulle han få vara med i NHL från början så blir han förmodligen placerad i en fjärdekedja, vilket inte skulle vara särskilt bra för hans egen utveckling. 

Artemi Panarin. Den ryska superstjärnan blev under sommaren klar för New York Rangers till både klubben och dess supportrars stora förtjusning. Den som följer NHL vet vad Panarin går för. Besitter en sällsynt bra kombination när det kommer kvalité på sina skott, passningar, teknik/skills. Många skulle ranka honom som en av NHL:s bästa ytterforwards och jag är beredd att hålla med. Kommer att bilda en förhoppningsvis stark duo i förstakedjan med Mika Zibanejad. Vem som ska vara tredjelänkan i den kedjan råder det delade meningar om. Många vill se att Kaapo Kakko får chansen direkt i lagets absoluta toppkedja. Hittills under försäsongen har både han och Pavel Buchnevich fått chansen att spela med dessa herrar. 

Kaapo Kakko var det ja. Den finska supertalangen draftades som nummer 2 totalt i sommarens draft av Rangers. Har redan vid 18 års ålder en väldigt fin meritlista. Det som är så fascinerande är att Kakko har kunnat prestera så bra fast han spelar mot ja, vuxna män helt enkelt. Besitter väldigt goda egenskaper och hans storlek gör att han inte är rädd för att ge sig in i dueller i sarghörnet och liknande. Detta visade han inte minst under vårens VM då han flertalet matcher hade stor show trots att han mötte fullblodsproffs från NHL. Förutom spelet på isen så verkar det åtminstone utåt sett som att han är en väldigt ödmjuk person och fortsätter hela tiden att lägga ner hårt jobb för att bli en ännu bättre hockeyspelare. Han har helt klart redan nu en stor plats i hjärtat hos alla supportrar. 

Zibanejad är den skicklige centern som har fått en högre och högre status i ligan för varje säsong som gått. Förra säsongen var, trots lagets totala insats, en lyckad sådan på det personliga planet för Mika. Han nådde ett nytt personligt poängrekord i form av fina 30 + 44 = 74 poäng. Denna siffra blir ännu mer anmärkningsvärd med tanke på hur förra säsongen var för laget. Har nu förtjänat statusen som en superstjärna i ligan och tillsammans med Panarin kan han fortsätta leverera i storartad stil. 
 

Tre styrkor 

Lysande prospects 

I takt med att Rangers varit tvungna att tänka om när det gäller lagets uppbyggnad, i och med klubbens rebuild, så har man skaffat sig flertalet olika draftval. Detta för att föryngra laget för att på sikt kunna bli ett lag att räkna med när det vankas slutspel. Det som många av oss kan komma överens om, är att Rangers har lyckats väldigt bra med sina senaste drafter. De har lyckats så pass väl, att bland annat Eliteprospects har rankat deras prospect pool som den främsta i hela ligan. Självklart är Kaapo Kakko en stor anledning till det, men det fanns andra väldigt intressanta unga spelare som till exempel: Filip Chytil, Adam Fox, Vitali Kravtsov, Lias Andersson med flera. 

Målvaktssidan 

Om vi ska tänka både nutid och framtid, så har Rangers en väldigt intressant sits när det gäller sina målvakter. The King of New York, Henrik Lundqvist, hade en svag fjolårssäsong. Starten var ganska bra, men i takt med att lagets form vek ner sig mer och mer så gällde det även Lundqvist. Efter en bra sommar är han nu tillbaka fast besluten om att ta sig tillbaka till en god form. Henrik Lundqvist är fortfarande en målvakt som har goda kvaliteér som är enormt värdefulla för Rangers. När matcherna gäller något, är då Henke spelar som bäst. Kommer vara som mest värdefull om laget lyckas ta sig till slutspel. Bakom Lundqvist har vi den ryska duon i form av Alexandar Georgiev och Igor Shesterkin. Två väldigt lovande målvakter. Mest troligt är att Georgiev, som redan visat upp ett storartat spel i NHL, får inleda som back up när säsongen startar. Shesterkin får förmodligen därmed inleda sin karriär i Nordamerika i AHL laget Hartford Wolfpack. Bakom de redan uppräknade namnen finns även den lovande slovakiska målvakten Adam Huska. Målvaktssidan är ett stort + för New York Rangers! 

Jeff Gorton 

Att vara general manager i NHL är inte det lättaste jobbet, det kan nog de flesta intyga. De blir ofta kritiserade av supportrar som vill sitt lags bästa. Så har även varit fallet för Gorton. I samband med att klubben gick ut med sitt öppna brev till fansen och offentliggjorde starten av sin rebuild, fick han väldigt många granskande ögon på sig. Det han nu har gjort med klubben är väldigt bra. Det tog emot för många supportrar, inklusive mig själv, när spelare som Zuccarello, Hayes med flera skickades iväg. Gorton hade hela tiden en tanke med varje trade. Allt gjordes för att antingen knyta till sig bra draftval eller för att frigöra löneutrymme. Nu har han istället hyllats för det arbete som han har gjort med laget. Många fans ser med mycket stor spänning fram emot säsongen och se vad dagens New York Rangers har att erbjuda ute på isen. 

Tre svagheter 

Försvarsdjupet 

Pratar vi om framtiden, så har Rangers lysande möjligheter när det gäller sina backar. Ska vi prata om hur det ser ut i dagsläget så finns det dock vissa frågetecken. Är alla de talangfulla backarna som de har att tillgå verkligen redo för spel i NHL? Försvarsspelet förra säsongen var ett stort problem, så det gäller att de unga backarna kliver fram och levererar. Upp till bevis! 

Disciplinen 

Under flera av matcherna förra säsongen syntes det att det var frustrerat och det togs alldeles för många utvisningar i viktiga lägen. Kunde det bero på uppgivenhet på grund av alla förluster? Möjligtvis. Men på den här fronten krävs det verkligen en uppryckning denna säsong. 

Powerplay 

Det fanns mer att önska i förra årets powerplayspel. Den frågan har kanske redan nu löst sig i och med Panarin och Kakkos intåg. Även Jacob Trouba och Adam Fox är skickliga backar som kommer kunna styra ett varsitt powerplay. 
 

Möjlig laguppställning 

Artemi Panarin – Mika Zibanejad – Pavel Buchnevich 
Chris Kreider – Ryan Strome – Kaapo Kakko 
Vladislav Namestnikov – Brett Howden – Filip Chytil 
Brendan Lemieux – Lias Andersson – Jesper Fast 

Brady Skjei – Jacob Trouba 
Marc Staal – Tony DeAngelo 
Libor Hajek – Adam Fox 

Henrik Lundqvist (Alexandar Georgiev) 

Möjliga rotationsspelare: Vitali Kravtsov, Boo Nieves, Brendan Smith, Ryan Lindgren, Yegor Rykov, Igor Shesterkin. 
 

Säsongens poängkung: Artemi Panarin 

Superstjärnans poängproduktion kommer att fortsätta även i New York. Lär bilda en fruktad duo i lagets förstakedja med Zibanejad. 

Säsongens viktigaste spelare: Henrik Lundqvist 

För att Rangers ska få en framgångsrik säsong krävs det, trots de spännande namn som har kommit in, att Henke hittar tillbaka till sitt spel och gör en bra säsong. 

Säsongens unga spelare: Kaapo Kakko 

Det finska underbarnet, född 13 Februari 2001 i Turku, kommer att få chansen direkt att visa vad han går för i en av lagets toppkedjor. Har väldigt goda möjligheter att göra succé direkt i sin första säsong i NHL. 

Säsongens doldis: Ryan Strome 

Sedan Stromes intåg i Rangers har han hela tiden jobbat i det tysta. Det är inte ofta han får de stora rubrikerna, men hans hårda arbete är ofta väldigt bra. Kan han höja sig ytterligare en nivå denna säsong? 

Säsongens besvikelse: Marc Staal 

En riktig trotjänare. Insatserna förra säsongen var inte alltid så bra. Kommer hans rutin att kunna hjälpa honom att hitta tillbaka till det framgångsrika deffensiva spel som han har haft tidigare i sin karriär? 
 

Redaktionens rankning:

Metropolitan Division: 

1. 
2. 
3. 
4. 
5. 
6. New York Rangers 
7. New York Islanders
8. Columbus Blue Jackets

NHL:s 31 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen. 

Vill du skriva om New York Rangers på SvenskaFans? Hör av dig till hockeyredaktören Niclas Viberg på niclas.viberg@svenskafans.com. 

 

Daniel Westergrend_westergren_95@hotmail.comTwitter: @dane_19952019-09-27 12:00:00
Author

Fler artiklar om NY Rangers