Lagbanner

Pittsburgh Penguins vecka 19. Staal stal showen!

Penguins formtopp håller i sig. I lördags blev 18 årige Jordan Staal den yngste spelaren i NHL:s historia att göra hattrick när ynglingen ledde Penguins till seger borta mot Leafs!

Happy days are here again!

Penguins har fortfarande inte gått poänglösa från en match sedan bortamatchen nere i Florida den tionde januari. Laget är NHL:s hetaste lag både räknat över de tio, eller de femton senaste matcherna. Laget har under sin nuvarande svit: elva segrar, en övertidsförlust och en strafförlust.

Pittsburgh Penguins fortsätter rulla på och veckans övningar innebar ytterligare två segrar, båda på bortaplan, även om det satt lite hårt åt… Först betvingades Philadelphia för sjunde raka gånger i vinter, denna gång efter en straffläggning där osannolikt nog Sidney Crosby som missat 7 straffar av 7 möjliga under säsongen avgjorde.

Efter Philly bar det upp till Toronto som besegrades för tredje raka gången, nu efter förlängning och segertåget rullar därmed vidare.

Staal – en solskenshistoria

Jordan Staal fortsätter att ösa in mål. Jordan har nu gjort mål 5 matcher i rad och är blott ett mål efter storebror Eric i Carolina. Mot Toronto gjorde alltså Staal sin karriärs första hattrick, och detta för första gången spelandes i Air Canada Center mot laget han höll på under sin uppväxt Toronto Maple Leafs. Framför många bekanta och vid bästa sändningstid på Hockey Night In Canada inledde han med matchens två första mål. Det första var via ett snyggt växelspel med Michel Ouellet där han avslutade högt på Raycroft. Mål två var ett riktigt prickskytte kryssribban och in via ett mäktigt handledsskott. Matchavgörandet innebar 6-5 och kom till i förlängning via spel 3 mot 3! Jordan tog emot en backhandpassning från Malkin, gick runt Brian McCabe och hängde in pucken bakom Raycroft.

Jordans hattrick gjordes när han var 18 år och 153 dagar gammal vilket var den yngste hattrickskytten under NHL:s historia. Det tidigare rekordet innehades av Jack Hamilton 18 år och 185 dagar år 1943, då spelandes för just Toronto.

Staals rookiesäsong har varit så imponerande att det nu till och med börjat diskuterats om han inte borde ha gått före Eric Johnson i sommarens draft, där Jordan alltså gick som nummer 2. Även om Johnson såg mycket imponerande ut under Junior VM. Jordan har förutom sina 23 mål (varav fem i numerärt underläge) 6 assist, men desto mer imponerande är hans +14 (nu bäst i laget). Jordan har inte varit – i en enda av sina 25 senaste matcher! Hans shootingpercentage på 28 % toppar hela NHL. 82 skott har det tagit för Jordan att komma upp i 23 mål.

Ynglingens poängskörd är givetvis klart sämre än Evgeni Malkins och Anze Kopitars bland rookies, men han har 5 minuter mindre istid per match än dessa, och dessutom har han knappt spelat i powerplay alls under säsongen. Jordan har flest mål av alla spelare i Penguins vad gäller mål ej gjorde i powerplay. Han har hittat mycket bra kemi med Malkin och Ouellet som nu under 14 matcher bildat Penguins andrakedja. Fast i ärlighetens namn skulle jag snarare kalla den Penguins förstakedja. Formationen med Crosby, Malone och Recchi har inte varit någon höjdare på sistone, och har haft en skral skörd i 5 mot 5, vilket visserligen Crosby och Recchi tagit igen i powerplay.

Hans styrkor är en oerhörd räckvidd och har dessutom skaplig fart, även om det inte ser ut så med sina långa skridskoskär. Dessutom är han alltid i god defensiv position och spelar defensivt som en veteran. Han är Penguins kanske bästa penaltykiller och produserar alltså rejält i målskyttet där hans skott ständigt förbättras. Hans enormt överaskande säsong, där för det första i stort sett ingen (undertecknad inkluderad) trodde han skulle klara av en plats efter training campen. För det andra spelar han på en position (vänsterytter) där han tidigare aldrig spelat i sin karriär. Penguinsa roster är ju överfull med centrar så både Staal och Eric Christensen är permanenta yttrar i laget numera.

Det börjar dra ihop sig.

Penguins håller sin finfina fjärdeplats i Eastern Conference och har så smått börjat närma sig lagen framför sig… Atlanta slumpar på, men leder ju fortfarande southeast division, men mest i kraft av fler spelade matcher för både Carolina och i synnerhet Tampa Bay är starkt på gång.

Penguins är sju poäng efter New Jersey, med en match mindre spelad. Denna spelas nu inatt hemma mot Chicago och vid vinst så finns en viss känning på divisionstiteln. Penguins har ju dessutom fyra möten kvar med Jersey, så chansen finns definitivt, även om vi kanske skall ta en sak i taget nu.

Vad gäller det betydligt viktigare slutspelsstrecket så har nu både Ny Islanders och Toronto strax under 62 poäng. Detta att ställa emot Penguins 67, fast då har Pittsburgh två matcher mindre spelade. Penguins 55 spelade är färre än alla i öst, förutom Boston, men detta kommer laget ta igen med råge under mars månad där de spelar sanslösa 17 matcher! När Chicago är avklarat återstår enbart matcher mot Eastern Conference. Majoriteten av dessa mot lag som slåss om en plats i slutspelet.

Notiser

Sidney Crosby har efter sin fantastiska kasse mot Phoenix inte gjort mål, vilket innebär sju raka utan att hitta nätet (straffmålet mot Phil räknas då inte). Detta är tangerat längsta mållösa svit under nittonåringens karriär. Han har dock gjort nio assister under denna svit så helt har han inte lyst med sin frånvaro i poängprotokollet. Nummer 87 står just nu på 87 poäng!

Nils Ekman gick igår på is igen efter sin armbågsoperation och klagade i Pittsburgh Tribune Review om hur jobbigt det är med armhävningarna nu efter skadan. Han pratar om små steg hela tiden och längtar efter när han kan träna för fullt med kroppskontakt igen. Ekman har gjort sex mål och nio assist under sina 32 matcher för Penguins.

Det är fortfarande bara rykten kring arenafrågan. Frågan är om inga nyheter är goda nyheter? Ryktena säger i alla fall fortfarande att det bara är detaljer som saknar innan det hela kan skrivas under och Penguins ägarstab har inte varit nere i Kansas City och förhandlat på över en månad.

Hockeyintresset i Pittsburgh är det inget fel på. Pittsburgh var den marknad i USA som hade näst högst tittarsiffror för All Star Game. Man utklassades dock av särklassiga ettan Buffalo. Siffrorna på Penguins matcher har också varit mycket goda. Bortamatchen mot Montreal för ett par veckor sedan hade 7,2 % i tittarsiffror, vilket är enormt höga siffror för ishockey i USA. Penguins siffror är de högsta sedan säsongen 00-01 när Penguins hade spelare som Lemieux, Jagr, lang, Kovalev m fl. Pittsburgh har generellt bland de bästa tittarsiffrorna i USA tillsammans med bland annat Detroit och Buffalo.

Ryan Whitney som fortsätter spela mycket stabil ishockey och backkollegan Sergei Gonchar är nu tillsammans NHL:s ledande backpar vad gäller poängmakeri. Duon passerade precis Anaheims Chris Pronger och Scott Niedermeyer. Gonchar ligger delad tvåa i backarnas poängliga med 46 poäng och Whitney är åtta med 43. Whitneys insats är uppseendeveckande eftersom detta är hans första hela säsong i NHL. Amerikanen håller på att utvecklas till en framtida storback.

----

Match #54 Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 4-5SO (2-1, 0-1, 2-2, 0-0, 0-1)

Mål Period 1:
09:35 0-1 Jordan Staal (Eric Christensen, Michel Ouellet)
11:57 1-1 (Powerplay) Simon Gagne (Peter Forsberg, Alexei Zhitnik)
18:48 2-1 (Powerplay) Simon Gagne (Mike Knuble, Peter Forsberg)

Mål Period 2:
12:56 2-2 (Powerplay) Tomas Michel Ouellet (Ryan Whitney, Marc-André Fleury)

Mål Period 3:
00:34 2-3 (Powerplay) Mark Recchi (Ryan Whitney, Sergei Gonchar)
01:04 2-4 Eric Christensen (Colby Armstrong, Maxime Talbot)
05:58 3-4 Mike Knuble (Simon Gagne, Randy Jones)
18:36 4-4 Mike Knuble (Alexei Zhitnik, Peter Forsberg)

Straffmål:
Sidney Crosby

Skott: 33–32 (9-12, 12-9, 10-8, 2-3).
Utvisningar, Philadelphia: 5 x 2 min. Pittsburgh: 5 x 2 min.
Publik: 19 512
3 Stars:
1: Simon Gagne
2: Peter Forsberg
3: Ryan Whitney

Matchen:
Philadelphia är NHL:s klart sämsta lag och det tog slutligen sin första poäng mot Penguins efter en stark match från lagets förstakedja, men detta förhindrar inte att Penguins tagit sju raka segrar mot Flyers, vilket är nytt rekord. Detta trots att Sidney Crosby som brukar ha lekstuga mot delstatskonkurrenten gick poänglös, och likaså gjorde Evgeni Malkin.

Jordan Staal blev först något tveksamt bortdömd på sitt 20:e NHL-mål, men det gick bara några minuter innan han inkasserade det i alla fall! Phil fick dock flera powerplay under den senare delen av perioden, och lyckades därigenom vända matchen.

Under den andra perioden så var det Penguins tur att ta fram sitt på slutet absolut glödheta powerplay, och det var en riktig kanonpass av Ryan Whitney som lyckades friställa Michel Ouellet som inte gjorde något misstag mot Nittymäki.

Under inledningen av den tredje perioden chocköppnade Penguins, först med ett mål av Mark Recchi (hans 19:e) och strax därefter av hårdskjutande Eric Christensen som föste upp pucken i krysset.

Phil lyckades dock komma tillbaka först efter ett mål där Philadelphiapubliken fick fira en hattrick av Simon Gagne, som dock inte var någon hattrick, då pucken gick in via Knubles skridsko. Matcharrangörerna ville dock inte ta ifrån publiken ett av få glädjeämnen under säsongen utan målet ändrades först efter matchen till Knuble. Samm knuble lyckades efter uttagen målvakt via en mycket imponerande styrning kvittera matchen.

Mållös förlängning, och Fleury som räddade samtliga tre straffar (Forsberg träffade stolpen), bäddade för Crosbys avgörande och absolut ingen skada skedd, trots tappad ledning.

Absolut ingen av säsongens bättre matcher, men det är poängen som räknas och mot avhängda Philadelphia kvittar det om segern kommer under ordinarie tid eller övertid. Penguins har nu efter att förlorat fem av de sex första straffläggningarna för säsongen vunnit tre i rad.

----

Match #55 Toronto Maple Leafs - Pittsburgh Penguins 5-6SD (0-1, 3-2, 2-2, 0-1)

Mål Period 1:
19:22 0-1 Jordan Staal (Michel Ouellet, Evgeni Malkin)

Mål Period 2:
03:32 0-2 Jordan Staal (Evgeni Malkin, Alain Nasreddine)
08:44 0-3 (Powerplay) Evgeni Malkin (Sidney Crosby, Sergei Gonchar)
13:25 1-3 Nik Antropov (Alexei Ponikarovski, Mats Sundin)
16:44 2-3 Mats Sundin (Nik Antropov, Alexei Ponikarovski)
19:05 3-3 Bates Battaglia (Chad Kilger, Tomas Kaberle)

Mål Period 3:
01:05 4-3 Bryan McCabe (Alexander Steen, Jeff O´Neill)
01:59 4-4 Ryan Malone (Mark Recchi, Sergei Gonchar)
11:44 5-4 Boyd Deveraux (Bryan McCabe, Bates Battaglia)
13:49 5-5 Maxime Talbot (Ryan Whitney)

Mål Period 4:
02:01 5-6 Jordan Staal (Evgeni Malkin, Ryan Whitney)

Skott: 28–28 (7-7, 14-8, 7-10, 0-3).
Utvisningar, Toronto: 6 x 2 min, 1 x 5 min. Pittsburgh: 6 x 2 min, 1 x 5 min.
Publik: 19 620
3 Stars:
1: Jordan Staal
2: Mats Sundin
3: Evgeni Malkin

Matchen:
Penguins som haft enorma problem med Leafs på senare år har verkligen hittat stilen. Två stora segrar (4-1, 8-2) hemma i Mellon Arena följdes nu upp med en mer svårfångad seger, även om det inte såg ut att bli detta efter halva matchen. Pang så hade Penguins gått fram till en 3-0 ledning efter vackra mål av heta firman Staal -Malkin som verkligen gått från klarhet till klarhet.

Sedan hände dock något och Leafs kunde både gå ikapp, och tidigt under sista perioden även förbi. Ryan Malone som inte alls producerat i förstakedjan på sistone skickades ner i tredjekedjan och pang så hade denne grävt in en retur och kvitterat Leafs ledning. Devereaux hittade dock återigen rätt bakom Fleury, men Penguins skulle komma tillbaks igen.

Maxime Talbot var verkligen mannen bakom den kvitteringen. Han gjorde sin karriärs kanske bästa byte där han först sänker enorme Hal Gill med en klockren tackling. Senare i bytet skulle Max komma i två mot ett läge, som utnyttjades på bästa sätt med ett hårt handledsskot högt över Raycrofts plockhandske och i nätmaskorna.

Ronald Petrovicky släckte under senare delen av tredje perioden Chris Newbury totalt i en fight där Newbury landade olyckligt och fick en hjärnskakning. Matchen fick ett längre avbrott i samband med detta, men i efterhand verkar det som att Newbury klarat sig relativt bra.

På övertid var det så dags för Staals första hattrick, och denne, Malkin och Whitney bildade en skön segerhög på isen som snart skulle få sällskap av övriga pingviner.

Penguins har i sina tre möten med Leafs gjort nio mål i powerplay. Evgeni Malkin har i dessa tre matcher gjort osannolika 11 poäng!


Stefan Hacker2007-02-15 00:25:00
Author

Fler artiklar om Pittsburgh