Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL – Metropolitan Division: 2. Pittsburgh Penguins

SvenskaFans rankar NHL – Metropolitan Division: 2. Pittsburgh Penguins

Blir Pittsburgh första laget att försvara en Stanley Cup-seger under lönetakseran?

Pittsburgh är regerande mästare och går in i den nya säsongen med ett intakt lagbygge. Men förhandssnacket handlar inte om Stanley Cup-bucklan som ska försvaras, den intressanta målvaktssituationen som kan lyfta Pittsburgh eller Phil Kessels allmänna awesomeness.
 
Allting kretsar kring Sidney Crosbys hjärnskakning.
 
Under måndagskvällen meddelade Pittsburgh den tunga nyheten. Lagkaptenen drabbades av en hjärnskakning under fredagens träning – det är fortfarande oklart hur – och det är givetvis en mycket oroande nyhet. Crosby har vid två tidigare tillfällen varit borta en längre tid på grund av just hjärnskakning.
 
29-åringen ska genomgå fler tester och någon tidsram för hur länge han eventuellt blir borta är ännu inte känt – men det är en alarmerande situation med tanke på historiken.
 
Hjärnskakningen oroar på flera plan. Dels kommer så klart Crosbys hälsa i första hand, men ser man på det rent krasst riskerar Penguins nu att stå utan sin bästa spelare en längre tid och givetvis måste man även oroa sig över hur hans situation kan påverka lönetaket.
 
I själva spelet på isen ska däremot Pittsburgh stå väl rustade för att klara av skadefrånvaro på Crosby. Nu lär Evgeni Malkin ersätta honom i förstakedjan – och det är sannerligen ingen dålig ersättare, oavsett om det rör sig om tre matcher eller tre månader.
 
Mästarbygget är nämligen intakt, sånär som på Ben Lovejoy, Beau Bennett och Jeff Zatkoff. Men det är också en trio som Penguins kan undvara.
 
I övrigt står Mike Sullivan där med samma manskap som han vann Stanley Cup med. John Tortorella tidigare assistent ersatte Mike Johnston i december och fick nästan omgående fart på ett mer eller mindre krisande Pittsburgh.
 
Med Sullivan vid rodret visade Sidney Crosby återigen varför han är världens bästa spelare och det fina djup som Jim Rutherford har samlat ihop började ge effekt. Systemet började sätta sig, matcher började vinnas och i april stod Penguins som det näst bästa laget i Eastern Conference.
 
Formtoppen var lika anmärkningsvärd som hög och få lag kunde mäta sig med Penguins när slutspelet inleddes. Man viftade undan New York Rangers med 4-1, tog sig förbi Washington efter 4-2 och trots underläge med 2-3 efter Game 5 i Conference-finalen slog man ut Tampa Bay med 4-3.
 
I finalen väntade San José, men det blev aldrig riktigt spännande. Pittsburgh var helt enkelt för bra. Nu lyckades visserligen Sharks vinna två av matcherna – men klasskillnaden var likväl påtaglig.
 
I Game 6 skrevs slutsiffrorna till 3-1 efter mål av Brian Dumoulin, Kris Letang och Patric Hörnqvist. Pittsburgh tog sin fjärde Stanley Cup-seger och Sidney Crosby tog hem Conn Smythe Trophy.
 
Nu satsar Pittsburgh på att bli det första laget under lönetakseran att försvara en Stanley Cup-titel – men det är trots allt fortfarande Crosbys situation som tar fokus under de närmsta dagarna.  
 
Målvakter:
 
Målvaktssituationen i Pittsburgh är högintressant. Det var Matt Murray som kom upp från AHL och vaktade kassen under såväl grundseriens avslutning som i slutspelet – och som han gjorde det. 22-åringen förlorade inte två matcher i rad under hela säsongen och fick med rätta en hjältegloria under och efter slutspelet.
 
Men nu dras Murray med skadeproblem under upptakten – och dörren är hastigt och lustigt öppen för Marc-Andre Fleury igen. Han har hunnit bli 31 år gammal och den här säsongen kan han mycket väl spela för sin framtid i Pittsburgh. Skadeproblem gjorde att han tappade sin plats till Murray och många menar att Penguins, i ett långsiktigt perspektiv, borde exponera Fleury i nästa sommars expansionsdraft.
 
Bakom den duon huserar Tristan Jarry, som förra säsongen gjorde sin första insatser i AHL.
 
Backar:
 
Försvaret i Pittsburgh är kanske inte det mest namnstarka, men sitter på en del profiler och visade sin klass i slutspelet. Högst upp i hierarkin hittar Kris Letang – som är en fullt legitim toppback i ligan. Det vore inte befängt att måla upp honom som Pittsburghs viktigaste spelare, då han är lagets go-to guy i försvaret.
 
I skymundan av Erik Karlsson och Brent Burns gjorde Letang en väldigt fin säsong med 67 poäng på 71 matcher. Han har inga större svagheter – bortsett från en skadehistorik som kan oroa.
 
Olli Määttä må vara ung, men har redan plågats av skador under sin korta karriär. Han har drabbats av såväl cancer som en sargad axel och 22-åringen har inte riktigt sett lika fräsch ut sedan dess. Skridskoåkningen ser lite stabbig ut här och där, men i grund och botten är det trots allt en väldigt kompetent försvarare.
 
Man måste ju hånskratta lite åt Edmonton som dumpade iväg Justin Schultz bara för att få se honom vinna Stanley Cup direkt. Nu hade Schultz inte någon jättestor roll i segern, men 26-åringen har fortfarande potential för att vara en fullgod back.
 
Trevor Daley har länge varit en respekterad back i Dallas, men var inte alls lyckosam under sin korta sejour i Chicago. Efter traden till Pittsburgh kom han igång på allvar… bara för att bli skadad i slutspelet.
 
Spelare som Brian Dumoulin och Derrick Pouliot har inte riktigt tagit kliven som man kanske trodde, men gör inte alls bort sig. Även Ian Cole är en fullt acceptabel försvarare för djupet.
 
Forwards:
 
Forwardssidan hos de regerande mästarna är i princip helt intakt från förra säsongen. På både gott och ont kan man väl säga om den saken. Å ena sidan är laget precis lika slagkraftigt som i våras, å andra sidan har vi det här med den där lilla extra hungern i de avgörande situationerna när vi kommer fram till slutspel våren 2017. För slutspel blir det definitivt för Pingvinerna.

Innan vi tittar närmare på spelarna vill jag poängtera mina nycklar till Stanley Cup vinsten i våras.

*Fyra producerande kedjor vilket alltid är en mardröm för motståndarna.
*Spelarrutinen i truppen var självklart en klar fördel.
*En kommande stormålvakt blommade upp i Matt Murray.
*Vanligtvis skulle man behöva ha en punkt där man nämner den där lilla turen som fanns med i studsarna… men låt oss vara ärliga… det varken hade eller behövde detta kompletta lagbygge under slutet av säsongen. Så bra har Penguins varit under 2016.
*En frisk Kris Letang och lagkapten Sidney Crosby. Utan spelare av den kalibern vinner man inga titlar.
*Coach Mike Sullivan och GM Jim Rutherford. Vilket radarpar. Vilket bygge.

Tittar man på Penguins laguppställning imponeras man direkt av hur i fanken GM Jim Rutherford lyckats klämma in dessa spelare under lönetaket.

När vi nu pratar forwardssidan så har man lyckats komponera ihop kedjorna helt perfekt för att motståndarnas coacher ska få mardrömmar natten innan match.

Det ironiska i den numer berömda succékedjan ”HBK” var att den kom till då stjärnan Evgeni Malkin åkte på en lite längre skada en bit innan slutspelet. Då tog centern Nick Bonino sin chans att tvätta bort ryktet om att agera tredjefiol i hierarkin. Och på vilket sätt han gjorde det. Tillsammans med vindsnabbe Carl Hagelin och prickskytten Phil Kessel bildade han en fruktad enhet som var pingvinernas bästa under sista månaderna.

Det gick så pass bra att Malkin, då han kom tillbaka från sin skada lagom till slutspelet, mest fick agera tredjecenter. Men coach Mike Sullivan gjorde här ett riktigt avgörande drag. Han sålde in konceptet till spelarna att dela upp speltiden på kedjorna så att det blev relativt jämnt, i alla fall sett till de tre första kedjorna. Ett av många genidrag.

Lagkapten Sidney Crosby var i storform och sattes ihop med otroligt nyttige Patric Hörnqvist samt med snabbe ”rookien” Conor Sheary. En perfekt komponerad enhet.

”HBK”-kedjan Hagelin, Bonino, Kessel innehöll i princip allt. Snabbhet, smartness, prickskytte. Livsfarlig kedjeenhet. Vem minns inte den arabiske kommentatorns utspel: BONINO! BONINO! BONINO!

Evgeni Malkin fick centra tredjelinan medan Eric Fehr förtjänstfullt tog hand om fjärdecenter-positionen.

Med ytterforwards som Matt Cullen, Tom Kuhnhackl, Chris Kunitz, succérookien Bryan Rust och flitige Scott Wilson som fyllde på märkte man ganska snabbt att Penguins inte hade något svagt kort på forwardssidan. Inte ett enda. Lagmaskinen såg helt enkelt oövervinnerliga ut. Till och med när man under Conferencefinalen hamnade i underläge mot Tampa 2-3 i matcher visade man full fokus och körde sedan över stackars Lightning.

Laget har som sagt behållit sin stomme och det finns dessutom en del intressanta namn som trycker på för att få mer speltid under kommande säsong.

Jag tänker främst på svenske Oscar Sundqvist och min personlige favoritspelare Daniel Sprong som kommer att bli en väldigt stor tillgång framöver.

Summa summarum visar Pittsburgh Penguins anfall en ruskigt stor kompetens också säsongen 2016/2017.
 
---
 
Nyckelspelare:
 
Sidney Crosby, Evgeni Malkin, Kris Letang
 
Nyförvärv:
 
Lukas Bengtsson – från Frölunda – free agent
David Warsofsky – från New Jersey Devils – free agent
Garrett Wilson – från Florida Panthers – free agent
 
Förluster:
 
Beau Bennett – till New Jersey Devils – trade
Ben Lovejoy – till New Jersey Devils – free agent
Jeff Zatkoff – till Los Angeles Kings – free agent
 
Svenskar:
 
Carl Hagelin, Patric Hörnqvist, Lukas Bengtsson, Tim Erixon, Oskar Sundqvist
 
Coach:
 
Mike Sullivan
 
Preliminär laguppställning:
 
Conor Sheary – Sidney Crosby – Patric Hörnqvist
Carl Hagelin – Nick Bonino – Phil Kessel
Chris Kunitz – Evgeni Malkin – Bryan Rust
Tom Kuhnhackl – Matt Cullen – Eric Fehr
 
Brian Dumoulin – Kris Letang
Olli Määttä – Trevor Daley
Ian Cole – Justin Schultz
 
Marc-Andre Fleury/Matt Murray
 
Andra notabla spelare: Tristan Jarry, Derrick Pouliot, Lukas Bengtsson, Tim Erixon, David Warsofsky, Scott Wilson, Tom Sestito, Dominik Simon, Oskar Sundqvist
 
---
 
Bästa nyförvärvet: -
 
Pittsburgh har inte värvat in någon spelare av intresse.
 
Värsta förlusten: Ben Lovejoy
 
Det är inte så att Pittsburgh gråter floder över att ha tappat Ben Lovejoy. Visserligen en solid försvarare, men har försämrar inte Penguins nämnvärt.
 
Årets poängkung: Sidney Crosby
 
Osäkerheten kring hjärnskakningen gör så klart den här utnämningen riskfull, men är man hoppfull är det inget allvarligt och Crosby är igång inom kort.
 
Årets nykomling: Oskar Sundqvist
 
Pittsburgh kommer förmodligen lyfta upp få spelare den här säsongen, men Oskar Sundqvist kan absolut få chansen om behovet uppstår. Redan förra året fick han smaka på NHL-spel och gjorde inte bort sig, men behöver nog stå på tillväxt i AHL inledningsvis.
 
Årets genombrott: Matt Murray
 
Kliver man in mellan stolparna och vinner Stanley Cup kan man nog redan påstås ha stått för genombrottet. Men nu ska Matt Murray visa att han inte bara är en one-hit wonder – och förutsättningarna är goda.
 
###
 
TRUPPEN:



###
 
REDAKTIONENS RANKNING:
 
Metropolitan Division:
 
1.
2. Pittsburgh Penguins
3. New York Islanders
4. New York Rangers
5. Philadelphia Flyers
6. New Jersey Devils
7. Carolina Hurricanes
8. Columbus Blue Jackets
 
---
 
NHL:s 30 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen. 

Urban Larsson och Niclas Viberg2016-10-11 12:00:00

Fler artiklar om Pittsburgh