Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL – Atlantic Division: 8. Toronto Maple Leafs

SvenskaFans rankar NHL – Atlantic Division: 8. Toronto Maple Leafs

2014-15 års säsong är något av de märkligaste i Maple Leafs anrika historia. En säsong, som började väl men som så småningom störtdök och kraschlandade fick ödesdigra konsekvenser med få överlevande.

Det fanns ett litet hopp och tro om att man vara starka nog att utmana i toppen, ta laget till slutspel och eventuellt förstärkta inför ett sådant. 2013-14 års sorti mot Boston var oerhört tuff men förhoppningarna fanns ändå där igen. Coach Randy Carlyle höll Leafs på fötterna med offensiv och en chansartad, underhållande spelstil. Det funkade fram till jul och ledningen var redan då klart oroade över den bristande defensiven och något var på gång. I januari började så kräftgången och med det Shanahans krav på bättre, mer disciplinär defensiv. Man insåg också att Carlyle inte kunde lyckas ändra på mentaliteten i detta lag och när svackan blev för djup satte ledningen in stöten och kickade Carlyle. Ersättande Peter Horachek fick ingen lätt uppgift med att skola om laget mitt under de kanske värsta veckorna i klubbens historia. Det skymtades en viss förbättring i det defensiva men offensiven var förvirrad och laget var utan självförtroende, utan image, och såg ut som ett gäng yra höns för det mesta.
 
Det dröjde heller inte länge innan Shanahan och Leafs uttalade att laget skulle gå in i en ordentlig re-build, utan några genvägar till framgång [a la Brian Burke]. Det var dags att bygga om laget ifrån grunden genom draften samt att byta bort det som skulle vara av värde. Allt sedan dess har alla möjliga trade rykten surrat friskt - framför allt de som rörde kapten Phaneuf och stjärnan Kessel. Vid trading deadline satt bägge kvar men man bytte bort allt som var av värde och som resulterade i draftval för framtiden. Så snart säsongen var till ända, med Leafs som fjärde sist i ligan, och ett bra utgångsläge i draften, rev man kontrakten med GM Dave Nonis, t.f. coach Horacheck och hans assistenter Steve Spott och Chris Dennis, samt chefen för scoutingen Steve Staios, chefen för player development Jim Hughes, mv tränaren Rick St. Croix och flera andra prominenta personer, främst inom scoutingen. Shanahans storstädning var i full blom.
 
Den annars kanske mest märkliga och för Leafs del bästa affären under säsongen må ha varit David Clarksons trade till Columbus i utbyte mot långtidsskadade Nathan Horton - som kanske aldrig kommer spela mer. Bägge två sitter på vansinneskontrakt men Leafs fördel i affären är att så länge Horton inte spelar belastar han heller inte lönetaket. Columbus å sin sida har inte samma goda ekonomi som Leafs vilket åtminstone gav dem en spelare som kan spela direkt.
 
Mike Babcock - hyllad över hela hockeyvärlden - var den klart hetaste tränaren som ryktades kunna bli tillgänglig efter 10 fina säsonger Red Wings. Det dröjde inte länge innan Leafs kunde presentera sin nye coach som fick ett med tränarmått mätt ruskigt välbetalt 8-års kontrakt av Shan och den usla säsongen tycktes snabbt glömmas. Upprustandet på kontorssidan har gått av bara farten sen dess - i somras gjorde man klart med Devis f.d. GM Lou Lamoriello, som byggde den mäktiga Devils-dynastin under tidigt 2000-tal med spelare som Scott Stevens och Niedermayer som alla säkert ännu minns och bärgade tre SC till organisationen. Ännu en tung pjäs till Leafs som vid 72 års ålder inte tycks ha tröttnat och kommer agera GM tills Kyle Dubas mognat och kan ta över. Dubas förblir således assisterande GM samt GM till farmalaget kommande säsong. Inte hade man shoppat färdigt ifrån Devils för en vecka senare klargjorde Leafs att man signat dess tidigare, välmeriterade, coach Jacques Lemaire till "special assignment coach". För att inte bli alltför långrandig med hela denna make-over kan vi i all korthet konstatera att Leafs front-office är den bredaste i hela ligan. För er som vi se närmare på den klicka här.
 
I draften fick Leafs välja som nummer fyra - och tog Mitchell Marner. Tillsammans med Wille Nylander bildar de organisationens två bästa prospekts som kommer få tid på sig att mogna till duktiga NHL stjärnor. Man hade flera relativt höga val i den djupa draften men Marner kan bli något alldeles extra. Framtiden får utvisa.
 
Sommarens kanske största nyheter har väl annars ingen missat och det kom tidigt, 2 juli, då Phil Kessel byttes bort. Vad ska man säga och tycka? En fantastisk talang som "förlorat" kanske sina prime years i Toronto? För med facit i hand blev han ett misslyckande. Inte han personligen - siffrorna var alltid fina - men laget tog sig aldrig till slutspel ens mer än en gång. Kessel kan förtjäna ett bättre öde och han kan knappast vara mer förunnad i någon annan klubb än Pittsburgh. Kessel var aldrig rätt spelare att bygga laget kring. Där fanns ingen vettig center eller hyfsad secondary scoring för uppbackning. All last lades på Phils axlar och det var inte rättvist. Traden, som var oundviklig i förlängningen, gav Leafs en av Pittsburghs större talanger i Kasperi Kapanen samt en intressant back i Scott Harrington. Leafs bör ha kunnat få ut mer för Kessel men Pittsburgh var egentligen det enda laget man verkligen kunde förhandla med vilket var till pingvinernas fördel. Det fanns ingen större konkurrens om Kessel och Leafs ville inte vänta med en trade längre.
 
Efter Kessel traden stod det också klart att re-builden verkligen hade kickat in och laget hade dessutom en del pengar att spendera på free agents. Vilket får ses som en bonus och kanske anledning till att man inte pressade Pittsburgh mer än man gjorde. Man fick således chansen till att signa spelare som hade något att bevisa inför nästa säsong med möjlighet till bra lön, mycket speltid och få arbeta under Mike Babcock. På så vis kunde man återfå Daniel Winnik och signa hyfsade forwards i P.A. Parenteau, Shawn Matthias, Mark Arcobello samt backen Matt Hunwick. Spelare som kan få ett mervärde i utbyte mot draftval inför nästa års trading deadline. Sunt agerande av Shanahan. Även Kadri och Bernier fick nya korttidskontrakt för att se hur dessa utvecklas och ifall de har en framtid i klubben på längre sikt.
 
Leafs kommer inför säsongen med ett utgångsläge att skapa en ny identitet under Babcock. Utan en given stjärnstatusspelare kan det faktiskt få positiva effekter men man lär inte hoppas för mycket. En slutspelsplats vore över allas förväntan och skulle till och med ses som en felberäkning då man hoppas på fler höga draftval.
 
Det är - trots de milda förväntningarna - upp till bevis för många spelare, framför allt Kadri och Bernier, och man hoppas att Rielly, Gardiner samt talangerna i farmalaget ska utvecklas och fortsätta vara en bärande del i lagets framtid. Babcocks coaching kommer säkert vara i fokus till stor del, likaså Phaneufs vara eller icke vara. I övrigt kommer Leafs vilja ligga lågt och de trognaste fansen kommer följa farmalaget Marlies på närmare håll än någonsin tidigare. För det är där framtidens namn huserar, med flera svenskar i fokus och AHL-laget kommer att ha höga målsättningar: Vinna Calder Cup.
 
Shanahan och Babcock tycks vara överens om förutsättningarna och bägge har hintat att om ett par tre år ska bygget vara moget nog att åter ta Leafs tillbaka till toppen. Låt resan börja!
 
Målvakter:
 
Toronto kommer i år mönstra samma målvaktstandem som de två föregående åren. I detta rebuild-mode som man nu finner sig i kan det innebära att fördelningen av starter utjämnas något.
 
Jonathan Bernier (27), som varit i favör gentemot James Reimer, har dock en del att bevisa ifrån fjolårets vacklande spel. En stor del i hans sviktande form berodde dels på skadebekymmer, dels pga dåligt försvarsspel. Under 2013-14 visade Bernier att han kan stjäla matcher och spela utomordentligt under hög press och det är dit han måste nå tillbaka till om han vill förbli en förstamålis i NHL, vare sig det är i Toronto eller på annat håll i ligan. Så även om Leafs går in för att tanka inför framtiden så har Jonathan allt att vinna på att göra sitt yttersta. Han tilldelades ett två-års kontrakt av en skiljedomstol i somras och Leafs kommer därmed ha gott om tid och tålamod med honom.
 
Lite detsamma gäller för James Reimer (27). Han har varit lite av ett mysterium med förmågan att spela overkligt bra ena kvällen för att sedan följa upp med en riktig botteninsats. Mannen med två ansikten ses som den svagare av de två och måste återigen bevisa sitt värde. Gör han det kan vinden vända och Reimer hamnar i favör. Inte en omöjlighet med tanke på årets förutsättningar.
 
Flopprisken för bägge eller endera är nog större än motsatsen. Men med nye mv-tränaren Steve Briere, Babcock vid styret och förhoppningsvis ett lite mognare försvar finns ändå en ljum vindpust av förväntan att målvakterna inte ska lämnas åt slumpen som de gjordes under stora delar av föregående säsong. Bakom Reimer och Bernier står ett par målvakter på tillväxt men utan några större talangstämplar på sig. Antonie Bibeau, Christopher Gibson och Garret Sparks, alla 21-22 år, i tur och ordning. I samma ordning lär de bli uppkallade ifall Reims eller Bernier blir skadade.
 
Backar:
 
Försvaret ser onekligen ut att få styras utav den ryktesomsusande kaptenen Dion Phaneuf (30). Då Kessel byttes trodde de flesta att han är näste man att gå. En del journalister har krävt hans avgång och menat på att Leafs omöjligt kan fortsätta med honom - iaf inte som kapten. Men mening är motsatsen - Dion är en exemplarisk ledare och man ska göra skillnad på ledare och superstjärna. Ledningen har medgett att det har budats men samtidigt klarlagt att en affär är genomförbar endast om utbytet är rättvist. I dagsläget är oddsen små att han flyttas inför säsongstart men helt klart inte uteslutet. Minns Islanders förra året som exempel. Det som talar för att Dion byts bort snarare förr än senare ligger utom Leafs makt och styrs mer av andra klubbars extrema behov vid skador på nyckelspelare. Störst chans till flytt lär ändå markeras vid nästa års trading deadline.
 
Phaneuf kommer fortsätta vara lagets defensiva ankare och ledare. Hans rutin blir ännu viktigare i år för att hjälpa utveckla de yngre backarna i truppen. Dion kommer spela i alla situationer, runt 25 min per match. Bjuda på tuffa tacklingar, en och annan fight och runt 30 poäng, mestadels assist, är vad vi kan förvänta oss. Offensiven har avstannat och det vet han om så han kommer infinna sig själv som en mer defensiv back än någonsin tidigare. Dion bör såklart ha många bra år kvar framför sig. Kontraktet han sitter på är kruxet i fråga om trade värde - 7 år a 7 mille (rätta mig om jag minns fel).
 
Phaneuf kan komma att få agera mentor åt Leafs mest lovande back: Morgan Rielly. Bara 21 år gammal har han redan två år under sitt bälte och kurvan pekar ännu klart uppåt. När Rielly bara vågar har han visat på stort kunnande ifråga om att transportera pucken över hela isen och vara delaktig i offensiven. Men än så länge har han varit sparsam med att ta för sig. Han är kvick och solid i defensiven och smart i uppspelen men orutinen har många gånger fångats på kamera då han missat i markeringsspelet. Potentialen är dock god och ett år i rebuild mode lär göra honom gott med mycket speltid och mer ansvar. Kan han få bättre ordning (styrkan i skottet) på sitt skytte ifrån blå kan vi i framtiden få se magiska saker från denne talang.
 
Näste talang som organisationen hoppas får ett lyft denna säsong är Jake Gardiner (25). Han besitter en fantastisk skridskoåkning men har mycket att jobba på i övrigt. Första passet ur egen zon har varit bedrövligt och lett till många turnovers. Självförtroendet har vacklat och därmed spelet i övrigt. Kanske just pga av de många felpassen. Precis som med Reilly finns här en massa potential och Jake kommer få gott om tid att jobba på att bli bättre.
 
Om de nämnda är lagets topp tre backar så lär inte Roman Polak (29) falla långt efter. En tuff och positionssäker back som ersatte Carl Gunnarsson inför förra säsongen. Jobbig för motståndarna när centimetrarna tryter. Kan ibland ta lite onödiga, fula utvisningar men annars en väldigt solid och av fansen en omtyckt back. Var skadad under stora delar av fjoråret så lite osäkert hur bra han står sig. Eventuellt spelas han sparsamt tills formen återfinns, annars given fjärdeback.
 
Matt Hunwick (30) signade två år som free agent har han en del rutin i bagaget men har inte alltid varit ordinarie (senast i NYR). En hyfsad back för tredjeparet, vare sig mer eller mindre. Kommer vara till hjälp som mentor ifall fler unga backar får chansen.
 
När vi ändå påtalat rutin så kommer Stephan Robidas passligt på tal. 38 år ung och spelar väldigt klokt. Hur mycket spel det blir är osäkert. Troligtvis får han och Hunwick spela ungefär lika mycket vardera, kanske rentav tillsammans men mer trovärdigt att endera spelar ihop med någon utav de yngre talangerna. Är dock ständigt plågad av skador så man bör inte förvänta sig för mycket från honom.
 
Bland de som kämpar om en plats finns bland andra Stuart Percy (22). Han fick chansen tidigt under fjolåret och spelade riktigt bra. Det tidigare förstavalet fick senare se sig förpassad till farmaligan lär Leafs började gå dåligt men lär ha goda chanser på spel i högsta ligan i år. Påminner en del om Morgan Rielly i sitt spel.
 
Därefter finns spelare som T.J. Brennan (27) som dominerat i AHL de senaste åren men som inte lyckats etablera sig i NHL. Besitter en ruskig bössa men tror han blir kvar i Marlies för det mesta även i år där han har en nyckelroll och säkert kommer trivas. Marlies, med sin växande talangpool, kommer satsa hårt på att vinna Calder och då blir Brennan ännu en gång viktig.
 
Scott Harrington (22) som ingick i Kessel-traden bör också nämnas. Vet för lite om honom men han är stor, stark och ska tydligen spela tufft... Allt tyder dock på att Marlies blir hans första destination efter flytten från Pittsburgh.
 
Sen har vi tre-fyra intressanta svenskar som alla knackar på dörren. Först ut är Petter Granberg, som jag trodde skulle ta en plats redan fjol (den gick då till Percy). Den defensiv orienterade backen har varit med ett par år men är ännu ung, 22 år. Sedan har vi Victor Lööv och Tom Nilsson som tog stora kliv förra året och ska ej uteslutas för spel i NHL på förhand - bägge också 22 år. Den fjärde, för mig helt okänd, är Jesper Lindgren, blott 18 år, kommer troligen inte spela i Amerika på ett par tre år. Men värt att hålla ögonen på i alla fall.
 
Som helhet har Leafs ett par etablerade veteraner och ett par intressanta ungtuppar i truppen, kryddat med tre "kanske aktuella" svenskar. Hur defensiven klarar sig kommer dock till stor del bero på hur Rielly och Gardiner utvecklar sig. Och såklart ifall Phaneuf blir bortbytt eller ej. Men med en drös av talangfulla 22-åringar har man bra utgångsläge inför kommande år.
 
Forwards:
 
Efter Kessels flytt till pingvinerna saknar forwardsgruppen en tydlig stjärna vilket naturligtvis kommer inverka på laget. Kanske rentav i en positiv bemärkelse med tanke på både återuppbyggnaden av laget såväl som hypen ifrån fans och media.
 
Nazem Kadri (24) har låtit vänta på sig. Han är en kompetent center med fin teknik och speluppfattning. Har förbättrat sin defensiv och styrka från år till år men nu det är upp till bevis, rent produktionsmässigt, om han kommer bli kvar i klubben över längre tid. Har kritat ett ettårskontrakt och Leafs hoppas såklart han kommer spela så pass bra att han förtjänar ett långtidskontrakt framöver. Om inte, kan det blir tack och adjö för Kadri. Enligt honom själv ska han ha haft sin bästa och mest effektiva off-season någonsin. Hur som helst kommer han leda en av de två toppkedjorna. Utan Kessel i laget förväntas han säkert bära ett större lass och med mindre press utifrån kanske han kan lyckas över förväntan?
 
Tyler Bozak (29) är den andra toppcentern i laget och har haft ett par schyssta år I bagaget - men mycket tack vare Phil Kessel. Bozak är gedigen i tekningscirkeln och i defensiven men utan Phil är frågan hur han står sig offensivt med nya forwards omkring sig. Har potential att utvecklas ytterligare och är enligt min mening en av många underskattade centrar I ligan.
 
James van Riemsdyk (26) har under stund om briljerat sedan ankomsten till Leafs och är ett ständigt hot runt motståndarkassen. Lagets givna första LW och troligen årets skyttekung. Återigen intressant att se hur det kommer att gå utan Phil och vilken/vilka nya roller JVR kommer få under Babcock.
 
I Joffrey Lupul (31) har vi den skadebenägna men rutinerade ledaren laget måste få ut maximalt utav ifall man vill vara med högre upp i tabellen. Frisk och i form kan han verkligen leverera men frågan är om inte hälsan och åldern har hunnit ikapp honom. Svårplacerad i dagsläget men lär ändå få tillhöra topp-6. Är en av få naturliga LW I laget, vilket talar för att han får chansen på nytt. Om han håller. Om.
 
En som återvände efter att ha blivit bortbytt ifjol var nyttige Daniel Winnik (30). Torontosonen ville tillbaka hem och förtjänade sitt kontrakt som fri agent i somras på gamla meriter. Kommer återigen vara nyttig och ta defensivt ansvar. Kan mycket väl komma att passa in i någon av toppkedjorna just tack vare sitt all-rounda spel och defensiva ansvar. Spelade en liknade roll i Crosbys kedja under sejouren i Pittsburgh ifjol.
 
Free agent och ligans flyttfågel nummer ett - Mark Arcobello (27) tycks inte ha imponerat tillräckligt nog i någon av de fyra(!) klubbar han tillhörde föregående säsong. I Leafs får han börja om på ett blankt blad och finner han Babcocks förtroende är allt möjligt. Hans siffror har inte varit usla men det faktum att han flyttats så mycket kanske tyder på att allt inte står rätt till utanför isen?
 
En spelare som tagit små men tydliga kliv framåt i utveckling på senare år är Peter Holland (24). Centern fick delar av säsongen förstörd pga en skada men mäktade ändå med 25 poäng på 62 matcher och lär åter ta plats som tredjecenter. Kan få tid i PP och är en av få Leafs-forwards med högre potential än genomsnittet bland forwards i den befintliga truppen.
 
Lite detsamma kan sägas om näste center, Sam Carrick (23). Fann sig i att agera fjärdecenter och det kan bli samma melodi i år. Gjorde bra ifrån sig både i spel 5 mot 5 som i BP. 16 matchers erfarenhet, alla intjänade fjol, är inte mycket men i dagens Leafs är det ett perfekt utgångsläge att jobba upp sig ifrån.
 
Leo Komarov (28) är något utav lagets agitator och smäller på och ställer upp där det behövs. Kommer aldrig att vika ner sig men lär heller inte utföra några mirakel. Hans tuffhet blir ändå viktig och en faktor till att sporra laget till och från. Kan spela på alla forwardspositioner.
 
Richard Panik (24) fick nytt kontrakt efter en ok första säsong i Leafs efter att ha blivit waivad ifrån Tampas talangfabrik där han helt enkelt inte fick plats. Har också allt att spela för och det utan press. Potentialen finns där att bli en kombination av rollspelare/hyfsad målskytt men om det blir en framtid i Leafs är alldeles för tidigt att sia om.
 
P.A. Parenteau (32) signades också i somras. Han hade en usel säsong bakom sitt i ett Montreal som i övrigt hade problem med målskyttet under säsongen. P.A. börjar bli till åren men har visat att han kan vara en hyfsad poängplockare med rätt spelare omkring sig. Riktigt svårplacerad i dagsläget - det kan bli allt ifrån en RW plats i förstalinan till en läktarplats. Lite liknande situation man hade med David Booth under fjoråret. Det uppenbara syftet och förhoppningen är ändå att kunna byta bort honom mot ett draftval längre fram.
 
Shawn Matthias (27) är en annan free agent från just Toronto som valde Leafs som sitt nästa tillhåll. En stor och kompetent spelare för de lägre kedjorna kommer vara till stor nytta just där. Kan likt Winnik och Komarov spela på flera positioner. Kommer förhoppningsvis generera intresse nog att bytas mot draftval. Men det kan också tänkas att han blir kvar av den enkla anledningen att få bo och spela på hemmaplan.
 
Nick Spaling (26), center, ingick i Kessel-traden och gick inte bort sig som tredje/fjärdecenter hos pingvinerna. Kan eventuellt få inleda på ena kanten och spelar likt ovan nämnda för att förbättra sitt värde och förhoppningsvis bytas mot ett draftval senare.
 
Det finns säkert ett par namn som ej nämnts som kommer att få en del speltid i och med skador och trades. Matt Frattin (27) kan vara på väg tillbaka efter att ha spelat upp sig rejält och åter hittat målformen i farmalaget. Connor Brown (21) vann poängligan i AHL som rookie i fjol och i skymundan av de andra talangerna kan han rentav ta nästa kliv om allt vill sig väl. Josh Leivo (22) fick ett par matcher ifjol och bör ha bäst chans av dessa tre. En talang som måste ta det där sista klivet och bör ha goda chanser till att erövra en plats.
 
De "stora" talangerna lär dock få vänta ett år eller två. Med det sagt är varken Mitch Marner (18), Kasperi Kapanen (19) eller William Nylander (19) uteslutna förrän training camp är över och övertygar dem där på "rätt sätt" så finns det chans. Men personligen tror jag inte att någon av dem får mer än nio matcher hur det än går. Ledningen kommer vilja gå mjukt fram och inte stressa sina blivande stjärnor.
 
Kan också vara nämnvärt att "problembarnet" Devin Setoguchi ska ha skärpt till sig och har bjudits in till Leafs training camp som drar igång 21 september.
 
---
 
Nyckelspelare:
 
Dion Phaneuf, Nazem Kadri, James van Riemsdyk
 
Nyförvärv:
 
Mitchell Marner - 4:e val i draften 2015
Travis Dermott - 34:e val i draften 2015
Taylor Beck - från Nashville - trade
Martin Marincin - från Edmonton - trade
Zach Hyman - från Florida - trade
Kasperi Kapanen - från Pittsburgh - trade
Nick Spaling - från Pittsburgh - trade
Scott Harrington - från Pittsburgh - trade
Shawn Matthias - från Vancouver - free agent
P.A. Paranteau - från Montreal - free agent
Mark Arcobello - från Arizona - free agent
Daniel Winnik - från Pittsburgh - free agent
Matt Hunwick - från NY Rangers - free agent
Byron Froese - Toronto Marlies - free agent
Nikita Soshnikov - från KHL - free agent
Casey Bailey - Penn State NCCA - free agent
 
Förluster:
 
Phil Kessel - till Pittsburgh - trade
Tim Erixon - till Pittsburgh - trade
Greg McKegg - till Florida - trade
Jamie Devane - till Nashville - trade
Trevor Smith - till Bern, chweiz, free agent
Brandon Kozun - till Jokerit KHL, free agent
Joakim Lindström - till Skellefteå, vidare utlånad till St. Petersburg (KHL), free agent
Brendan Mikkelson - till Luleå - free agent
Zach Sill - till Washington - free agent
Andrew MacWilliam - till Winnipeg - free agent
David Booth - free agent
Colton Orr - free agent
Eric Brewer - free agent
Frazer McLearen - free agent
 
Svenskar:
 
William Nylander, Tom Nilsson, Petter Granberg, Victor Lööv, Andreas Johnson, Jesper Lindgren.
 
Coach:
 
Mike Babcock (1:a året)
 
Preliminär laguppställning:
 
J. v Riemsdyk - Nazem Kadri - Daniel Winnik
Jeoffrey Lupul - Tyler Bozak - Mark Arcobello
Shawn Matthias - Peter Holland - Josh Leivo
Leo Komarov - Nick Spaling - Richard Panik
(P.A. Parenteau, Sam Carrick)
 
Dion Phaneuf - Morgan Rielly
Roman Polak - Jake Gardiner
Matt Hunwick - Stuart Percy
(Stephane Robidas)
 
Jonathan Bernier (James Reimer)
 
Andra notabla spelare: Connor Brown, Casey Bailey, Nikita Soshnikov, Matt Frattin, Taylor Beck, Brendan Leipsic, Byron Froese, Zach Hyman; T.J. Brennan, Scott Harrington, Martin Marincin, Petter Granberg, Tom Nilsson, Victor Lööv.
 
---
 
Bästa nyförvärvet: Mitchell Marner
 
Hade årets draft inte haft ett så oerhört tungt startfält hade Marner kunnat slutat högre upp. Ett svagt draftår rentav som etta. En man för framtiden som kommer tas om hand om väl och det troliga är att vi får vänta med att se denna talang - som gärna får jämföras med Patrick Kane - på NHL-nivå. Bland de free agents som signats håller jag Shawn Matthias och Daniel Winnik högst.
 
Värsta förlusten: Phil Kessel
 
Enkelt val såklart. Fler kommentarer än tidigare nämnda är överflödiga. Phil är Phil.
 
Årets poängkung: James van Riemsdyk
 
Det står mellan JVR och Kadri, helt klart, men James är en målskytt av hög rang och bör kunna fortsätta med fina siffror offensivt. Runt 60 poäng vore rimligt och förhoppningsvis kan han nå 30-målsgränsen.
 
Årets nykomling: Shawn Matthias
 
Valet är svårt och står mellan flera spelare men jag tror Matthias kan vara strået vassare än andra kandidater och har sin bästa säsong bakom sig med 18 mål för Canucks ifjol. Man ska dock kanske inte förvänta sig så mycket mål framåt i år men Matthias har andra kvaliteter jag tror går hem hos tränarstaben och kan komma att få en nyckelroll i flera olika spelformer.
 
Årets genombrott: Stuart Percy
 
Något säger mig att Percy kommer slå sig in i ligan under rådande omständigheter och har all möjlighet i världen att lyckas med det. Ifjol fick han chansen men skickades ner till AHL då laget började gå dåligt för att skydda Percy från att bli skuldbelagd rent självförtroendemässigt. Med andra förutsättningar i år kommer Percy vilja ta för sig ännu mer och behöver inte direkt oroa sig för slutresultatet på tavlan. Det som eventuellt kan hindra Percy skulle vara att Robidas och Hunwick får förtroendet men förr eller senare, när någon veteran blir skadad, bör han först ut att få chansen.
 
###
 
REDAKTIONENS RANKNING:
 
Atlantic Division:
 
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8. Toronto Maple Leafs
 
---
 
Nytt för i år är att NHL:s 30 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen. 

Elias Melin2015-09-08 12:00:00

Fler artiklar om Toronto

Dubas inför Trade Deadline: “Kollar på alla möjligheter”