Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL – Metropolitan Division: 4. Washington Capitals

SvenskaFans rankar NHL – Metropolitan Division: 4. Washington Capitals

Det finns en hel del spännande inslag i säsongens Washington. Skadebekymren är dock påtagliga och en knepig grundserie väntar.

Efter fjolårssäsongens uttåg i slutspelets förstarunda mot Florida har det blivit dags att vända blad och fokusera på kommande säsong. Huvudtränare Peter Laviolette kliver in i hans tredje säsong med Washington och efter två raka first-round exits kommer det gissningsvis krävas mer om förtroendekapitalet ska vara intakt.

Washington kliver in i säsongen 22/23 med en hel del nytt men också på förhand ett mer spännande lag än Caps haft egentligen sedan cupen 2018. Likväl är Metropolitan Division som vi kommit att vänja oss vid under de senaste åren väldigt jämn och till denna säsongen kanske divisionen är som mest svårtippad. Ur ett Washington-perspektiv är det framförallt skadeavbräcken de kommer att få hantera långt in på grundserien som gör det svårt att på förhand säga vart Caps kommer stå någonstans.

General Manager Brian MacLellan har gjort ett bra jobb med att adressera de luckorna som har behövts fyllas under offseason. Likväl är det inget lag i ligan som hade kunnat tappa två av lagets viktigaste spelare utan att det hade blivit kännbart. Med det sagt har Washington även utan Nicklas Bäckström och Tom Wilson ett kompetent lag och kan de hålla sig flytande tills dessa spelare är tillbaka har Caps goda möjligheter att ta sig till slutspel.

Om man ska hårdra det hela kommer därför Washingtons grundserie delas upp i två delar, där den första halvan främst kommer handla om att hålla sig flytande i divisionen. Medans när åtminstone Tom Wilson och förhoppningsvis Nicklas Bäckström är tillbaka ser Caps lineup väldigt mycket slagkraftigare ut.

Letar man efter en positiv bemärkelse kan vi konstatera att skadeavbräcken i inledningen av säsongen kommer öppna upp platser i lineupen. Det i sin tur kommer öka konkurrenssituationen och är det något Washington har är det flertalet spelare som nosar på en ordinarie plats i ligan.

Då tänker jag främst på spelare som Leason, Borgström, Snively, Lapierre, Protas och Jonsson-Fjällby. Alla dessa spelare kommer utmana om 1-2 platser i truppen under training campen och således kommer det bli en extrem kamp. Kan sedermera någon av alla dessa nämnda spelare stå för ett genombrott kan det snabbt komma att se väldigt bra ut för Capitals.

---

Målvakter:

Måvaktsposition var onekligen positionen som var i mest behov utav en förändring och vi kan konstatera att det är där största förändringen skett under sommarens offseason. Fjolårets måvaktspar Ilya Samsonov och Vitek Vanecek har båda skeppats iväg och det är onekligen inga spelare Caps kommer sakna.

Under sommaren har Brian Maclellan ersatt dessa två måvakterna med den regerande Stanley Cup-vinnaren Darcy Kuemper och det något mer oväntade valet Charlie Lindgren.

Ska vi börja med Darcy Kuemper landade kontraktet på 5 år och en cap hit på 5,25 miljoner dollar, vilket med tanke på siffrorna som hade ryktas om kändes relativt rimligt. Kontraktet är såklart något år för långt men sett till att Washington är i ett läge där det bara finns att gå för det nu, med tanke på åldersstrukturen i truppen är det något man som Capitals-supporter kan leva med.

Caps kommer troligtvis inte heller vara särskilt relevanta under det sista två åren på Darcy Kuempers kontraktet. Personligen är jag därför positivt inställd till signingen framförallt med tanke på Washingtons uppenbara behov utav en uppgradering på målvaktspositionen. Darcy Kuemper var det bästa alternativet som fanns tillgängligt på Free Agency-marknaden och att Brian Maclellan således löste honom är starkt.

Darcy Kuemper kommer vara en klar uppgradering från målvaktsspelet vi fick se under fjolåret men likväl finns det frågetecken kring 32-åringen. Darcy Kuemper stod trots att Colorado i slutändan vann cupen inte för ett särskilt starkt slutspel. Visst hade han skadebekymmer under slutspelet men det väcker ändå frågetecken hur högt den nyblivna Stanley Cup-vinnaren ska hållas. Faktum är att Colorado valde att gå vidare med andra alternativ efter samtal kring kontraktets längd och cap hit vilket åtminstone säger något.

Ska vi ta de positiva delarna kring signingen av Darcy Kuemper, så är det inget snack om saken att han är ett bättre och tryggare alternativ än Washington haft i målet egentligen sedan Braden Holtbys glansdagar. Sett till statistiken har Darcy Kuemper även varit en av ligans främsta målvakter under det fyra senaste säsongerna, där han har visat upp en räddningsprocent på 92.2% och ett GAA på 2.42 i snitt under denna perioden vilket imponerar.

Då ska man även komma ihåg att Darcy Kuemper under dessa åren inte alltid stått bakom Stanley Cup-vinnande Colorado utan tre av säsongerna har han tillhört Arizona i bottenregionen av tabellen. Ser vi bara till cap hiten på 5,25 miljoner dollar blir Darcy Kuemper den trettonde bäst betalde målvakten i ligan. Med det i åtanke gör Washington cap-mässigt en bra signing här då Darcey Kuemper åtminstone enligt mig ska hållas betydligt högre än som ligans trettonde bästa keeper.

Summeringen lyder därför så här, Darcy Kuemper är inget självskrivet kort som garanterar framgång men Capitals ser åtminstone starkare ut inför säsongen med han som förstavalet än med Ilya Samsonov och Vitek Vanecek.

Som backup till Darcy Kuemper valde Brian MacLellan att signa ett något oväntat kort men i min mening ett väldigt spännande sådant. Charlie Lindgren som egentligen aldrig varit ordinarie i ligan signades på ett 3-årskontrakt med en cap hit på 1,1 miljoner dollar.

Visst är längden på kontraktet något ögonbrynshöjande men här tar Washington en minimal risk mot en uppsida som kan komma att bli väldigt bra. Kontrakt är ett klassikt ”low risk/high reward” och i sämsta fall kan Washington rimligtvis hyfsat enkelt flippa kontraktet, om det skulle visa sig att Charlie Lindgren inte håller som backup. Skulle Charlie Lindgren slå igenom här och bli en stabil backup till Darcy Kuemper har Washington i sin tur en billigt signad andramålvakt över 3 år.

Charlie Lindgren stod även för en kanonsäsong i AHL under fjolåret och denna satsningen är mycket intressant från Brian MacLellan.

Backar:

John Carlson är spelaren Washington lutar sig tungt mot i en för övrigt relativt blek backsida som hade mått bra av ytterligare förstärkningar. John Carlson har varit Washingtons stöttepelare sedan han draftades 2008 och i han har Capitals en av ligans bättre backar.

Efter Stanley Cup-segern 2018 belönades John Carlson med ett maffigt åttaårskontrakt värt 565 miljoner kronor vilket ger en cap hit på 8 miljoner dollar. Med det är John Carlson Capitals bäst betalda back och år efter år visar han sig vara värd varenda dollar.

John Carlson kommer från en stark fjolårssäsong med 71 poäng i grundserien och offensiven sticker främst ut i amerikanens verktygslåda. Det ska dock sägas att John Carlson är en underskattad back defensivt och Peter Laviolette visar stort förtroende för sin högerfattade back i viktiga defensiva situationer.

Till vänster om John Carlson hittar vi allt som oftast Martin Fehervary numera som under fjolårssäsongen verkligen befäste sin plats i den ordinarie lineupen. Martin Fehervary har en fin skridskoåkning och ett bra passningspel vilket gör han till ett mycket bra komplement på backsidan.

Till kommande säsong hoppas Capitals att Martin Fehervary ska ta ytterligare kliv och att det finns uppsida i den slovakiska backen tyder mycket på. Att Martin Fehervary kan utvecklas till en kompetent topp-4 back hänger mycket av Washingtons framgångar på till kommande säsong, därför kommer den före detta HV71-spelaren bli väldigt intressant att följa.

Går vi vidare i backbesättningen kommer vi till Dmitry Orlov som tillsammans med John Carlsson bär upp backsidan. Dmitry Orlov kliver in i hans elfte säsong i Washington och den ryska backen har kommit att bli en väldigt kompetent topp-4-back under sina år i NHL. Dmitry Orlov är också en av de två backar som fortsatt är kvar på backsidan från Washingtons Stanley Cup-vinnande lag 2018.

Dmitry Orlov går denna säsongen in i ett kontraktsår och den 31-åriga backen lär således vara väldigt motiverad att stå för en stark säsong. Dmitry Orlov ligger på en cap hit på 5,1 miljoner dollar vilket är lite i underkant med tanke på vad han betyder för Washingtons backsida.

För Brian MacLellan blir detta en säsong att bestämma sig för om Capitals ska ge Dmitry Orlov ett nytt fett kontrakt eller inte. Risken är såklart som alltid om man signar en spelare över 30 på ett långt kontrakt att man betalar för vad spelaren tidigare presterat och inte vad spelaren i fråga fortsättningsvis kommer att prestera.

Tillsammans med Dmitry Orlov kommer troligtvis Nick Jensen bilda backpar och i han har vi den sista biten i Capitals topp-4. Bortsett från ett förskräckligt stuk på isen är Nick Jensen en kompetent back som utgör ett bra komplement till en bättre partner. Ska Washington dock utmana på allvar kommande säsong borde inte Nick Jensen utgöra en del av Capitals topp-4. Det säger likväl mer om Washingtons backsida i stort än det gör om Nick Jensens kvalitet och den 32-åriga backen är trots allt en solid NHL-spelare.

Som femma och sexa i försvaret tyder det mesta på att nyförvärvet Erik Gustafsson och Trevor van Riemsdyk inleder säsongen.

Börjar vi med svenska Erik Gustafsson är det en back som flyttat runt en hel del de senaste säsongerna. Erik Gustafsson är ingen spelare jag håller särskilt högt och bortsett från säsongen 18/19 när han stod för 60 poäng har den svenska backen inte fått ut mycket. Givetvis är dock hans 0,8 miljoner dollar i cap hit en billig chansning Brian MacLellan tar och kanske kan Erik Gustafsson hitta rätt i Washingtons tredje backpar även om jag är skeptisk på förhand.

Trevor van Riemsdyk i sin tur är just en sådan spelare som har hittat rätt i Washingtons tredjepar sedan han anslöt till klubben säsongen 19/20. Trevor van Riemsdyk var ordinarie i Caps backbesättning under fjolårssäsongen och stod allt som oftast för stabila insatser i backsidans lägre hierarki. Med det sagt är Trevor van Riemsdyk en spelare Peter Laviolette kommer lita på inledningsvis och fortsätter han likt fjolårssäsongen är han given som femma-sexa i Capitalsförsvaret.

Utöver dessa sex tidigare nämnda backarna kommer troligtvis spelare som Lucas Johansen, Gabriel Carlsson, Alexander Alexeyev och Matt Irwin få chansen sporadiskt under säsongen.

Av dessa spelarna är det utan tvekan i Alexander Alexeyev som det finns mest potential och med sin storlek kan han ta för sig fysiskt. Den ryska backen har också en offensiv uppsida där hans hårda skott sticker ut. Alexander Alexeyev som draftades i förstarundan 2018 är dock skadad och inte tillgänglig för spel förrän efter årskiftet.

Forwards:

Här kommer vi till styrkan i Washington där det kryllar av spelare med kvalitet och förmågan att nöta ner de flesta motstånden i ligan. Forwardssidan är väldigt stark och trots att skadebekymmerna är påtagliga finns det fortsatt spets och bredd att tillgå för Peter Laviolette. Noterbart är även att Washington kliver in i säsongen med sju utgående kontrakt på forwardssidan vilket gör det hela än mer intressant.

Att börja med någon annan än Alexander Ovechkin vore fel och att förtydliga vad han betyder för Washington går inte nog att understryka. Alexander Ovechkin kliver in i hans 18 säsong med Washington och blickar vi tillbaka på fjolårssäsongen ser den ryska lagkaptenen inte ut att var på väg att sakta ner produktionen. Alexander Ovechkin bär på många sätt offensiven och så länge han fortsatt håller uppe produktionen kommer Washington fortsatt försöka hålla sig competitive.

Alexander Ovechkin skrev under fjolårets sommar på ett nytt förlängt femårskontrakt värt 409 miljoner kronor. Med det har Alexander Ovechkin en cap hit 9,5 miljoner dollar i ytterligare fyra säsonger vilket gör han till Capitals bäst betalda spelare.

Alexander Ovechkin noterades återigen för 50 mål under fjolårssäsongen vilket i sin tur blev nionde gången i karriären den milstolpen uppnåddes. Denna säsongen kommer den numera 37-åriga Alexander Ovechkin fortsatt behöva prestera på en hög nivå och ska Washington ta en slutspelsplats hänger mycket på "The Great Eight”.

Går vi vidare i forwardscoren kommer vi till förstacentern Evgeny Kuznetsov som har hunnit bli 30 år gammal. Här har Washington en spelare som kan hålla en makalös hög nivå när han är på humör men också en spelare som kan försvinna från matcher när det inte klaffar.

Evgeny Kuznetsov studsade likväl tillbaka under fjolårssäsongen efter några sämre säsonger dessförinnan och i grundserien stod han för starka 78 poäng på 79 matcher.

Det gick återigen att känna igen Evgeny Kuznetsov under fjolåret vilket är något jag både hoppas och tror kommer fortsätta denna säsong. Med tanke på att Nicklas Bäckströms frånvaro kommer Evgeny Kuznetsov behöva att dra ett stort lass och ska Capitals vara konkurrenskraftiga behöver den ryska centern ha en bra säsong.

Vidare till skadade Nicklas Bäckström och Tom Wilson som tillsammans med Alexander Ovechkin och Evgeny Kuznetsov är Capitals främsta spets i forwardsuppsättningen.

Tom Wilson väntas som tidigast att vara tillbaka i januari och Washington kommer sakna hans egenskaper otroligt mycket fram tills dess. Tom Wilson stod för 52 poäng och 24 gjorda mål föregående säsongen och med hans fysiska spel och defensiva kompetens är han väldigt viktig för sitt Capitals.

Nicklas Bäckström drogs med enorma skadebekymmer under fjolåret och Washington fick gå långa delar av säsongen utan svensken. Med det sagt är Washington ett helt annat lag när Nicklas Bäckström är tillgänglig och utan han har jag svårt att se Capitals utmana i ett väntat slutspel. Förhoppningsvis kommer dock Nicklas Bäckström tillbaka men i vilken form den 34 år gamla centern då är i återstår såklart att se och därför kan vi bara vänta och se.

Ska Washington hålla sig flytande i grundserien trots skadebekymmerna kommer Dylan Strome, TJ Oshie, Anthony Mantha och Connor Brown bli nyckelfigurer som måste producera.

Under sommarens Free Agency knöt Brian MacLellan till sig Dylan Strome som dagarna före hade blivit utköpt av Chicago. Beslutet från Chicago att släppa Dylan Strome är fortfarande anmärkningsvärt och av vad som rapporterats blev den före detta jättetalangen direkt en eftertraktad spelare när UFA-status nåddes. I slutändan föll valet på Washington för Dylan Strome som signade ett 1-årskontrakt med en cap hit på 3,5 miljoner dollar.

Washington får här in en kortsiktig ersättare till Nicklas Bäckström och även fast Dylan Strome inte är på samma nivå som svensken borde han hålla en tillräckligt bra nivå. Dylan Strome gjorde under fjolårssäsongen 22 mål och 26 assist på 69 matcher i Chicago vilket är en hyfsad poängskörd. I Washington kommer Dylan Strome även till att börja med få ett stort förtroende och om den 25-åriga centern tar ytterligare kliv kan detta bli en fullträff för Capitals.

Anthony Mantha behöver bevisa att han är värd de 5,7 miljoner dollarna han drar in per säsong och framförallt behöver han hålla sig skadefri. Under fjolårets grundserie blev det endast 37 spelade matcher på grund av skadorna och denna säsongen behöver kanadensaren studsa tillbaka. Att det fanns potential i Anthony Mantha är det inget snack om och en gång i tiden trodde många att han skulle komma att bli 30+ målskytt i ligan. Även om de höga förväntningarna kanske inte finns längre måste Anthony Mantha återigen hitta målskyttet för det kommer Washington behöva från deras storvuxne forward.

Connor Brown trejdades till Capitals under sommaren från Ottawa och här löser Washington luckan som fanns att fylla under Tom Wilsons rehabilitering. I Connor Brown får Washington in en spelare som har en ettrig spelstil men också en viss offensiv uppsida vilket kommer bli väldigt användbart.

Connor Brown gjorde under föregående säsong 10 mål och 29 assist på 64 matcher och med 1 år kvar på kontraktet kommer kanadensaren vilja bevisa sig själv under säsongen. Med Connor Brown ser djupet också betydligt bättre ut och förhoppningsvis kan han erbjuda en del av det Capitals kommer sakna utan Tom Wilson.

TJ Oshie i sin tur är en älskvärd spelare som alltid visar sin närvaro på isen i det såväl fysiska spelet som med det offensiva skillset 77an besitter. Tyvärr blev fjolårssäsongen till stor del förstörd med skador och TJ Oshie gjorde bara 44 matcher under grundserien. TJ Oshie visade likväl hans klass i slutspelet mot Florida där han på sex matcher stod för imponerande sex mål och totalt sju poäng. Det ska dock nämnas att TJ Oshie har hunnit bli 35 år gammal och frågan är hur länge till han kommer fortsätta producera på samma nivå som tidigare.

De två forwards som på förhand är mest intressanta sett ur potentialen de besitter är Connor McMichael och Hendrix Lapierre. Båda dessa två är draftade i förstarundan av Capitals och därför är också förväntningarna högt ställda.

Connor McMichael förväntas ta en ordinarie tröja denna säongen, kan han även ta ytterligare kliv från fjolårssäsongen där han fick chansen på allvar kan det lyfta forwardsuppsättningen ordentligt. Connor McMichael kommer också likt många andra behöva kliva fram med tanke på skadesituationen och han kommer få ett större förtroende än tidigare.

Connor McMichael kan även spela center som han främst föredrar men också ute på en winge vilket gör han till en väldigt användbar spelare i lineupen. Uppsidan finns där och trots att Connor McMichael bara är 21 år gammal har han redan visat prov på ett moget allround-spel.

Hendrix Lapierre är något längre bak i utvecklingen men nog så spännande och i han har Capitals förhoppningsvis en guldklimp. Hendrix Lapierre är en smart playmaker med en fantastisk känsla för att anpassa hastigheten i spelet vilket gör att han kan diktera tempot.

Hendrix Lapierre kommer dock få det tufft att ta en ordinarie plats i lineupen från start men han kommer få chanser under säsongen och kanske är den unga kanadensaren mer redo än vad många tror. Med det sagt anser jag att Hendrix Lapierre är en spelare att hålla ögonen på under säsongen och möligen kan 20-åringen stå för en breakout season.

Konkurrensen är bättre än på många år men det finns också spelare som åtminstone på förhand är givna i djupet av lineupen. I den gruppen hittar vi spelare som Lars Eller, Marcus Johansson, Nic Dowd, Garnet Hathaway och Conor Sheary.

Lars Eller är en mycket underskattad center som dock har kommit att droppa av lite framförallt under fjolårssäsongen. Med ett år kvar på kontraktet och 3,5 miljoner dollar cap hit blir detta en säsong där dansken kommer behöa bevisa att han fortsatt håller. Lars Eller stod ifjol för 31 poäng på hans 72 spelade matcher i grundserien och Washington kommer behöva att deras tredjecenter har en viss offensiv uppsida under säsongen.

Marcus Johansson trejdades tillbaka till Washington inför fjolårssäsongens slutspel och på hans 18 spelade matcher blev det sex gjorda poäng. Washington är klubben där Marcus Johansson varit som bäst och när svensken nu är tillbaka hoppas han hitta tillbaka till den offensiva uppsida som en gång fanns.

Oavsett om det sker eller ej är Marcus Johansson en spelare som kan användas i både de främsta kedjorna men också i forwardsdjupet vilket gör han till en mycket användbar spelare.

Nic Dowd, Garnet Hathaway och Conor Sheary kommer med störst sannolikhet utgöra fjärdekedjan och alla dessa spelarna är användbara i djupet på forwardssidan. Framförallt är de viktiga i penaltykillen och defensiva situationer men de kan också vara användbara i spelet mot motståndarlagets bättre kedjor.

Conor Sheary kan även användas i en högre roll i kedjehierarkin med hans speed och smartness har han förmågan att producera poäng framåt. Conor Sheary kom till Capitals inför föregående säsong och efter några sämre år bakom sig hade han onekligen ett bounce back year med hans 43 poäng på 71 matcher.

In the pipeline finns här även Henrik Borgström, Joe Snively, Brett Leason, Aliaksei Protas, Axel Jonsson-Fjällby och Beck Malenstyn.

Gissningsvis kommer alla dessa spelarna få matcher under grundserien men framförallt gör det upp på training campen om ett ordinarie jobb i ligan.

Joe Snively gjorde ett ordentligt avtryck tills han blev skadad under fjolåret med sju poäng på tolv matcher. Tyvärr gjorde skadan att Joe Snively missade resterande del av säsongen och därför finns det frågetecken kring vart han just nu står.

Signingen med Henrik Borgström som en gång i tiden valdes så högt som 21a i draften 2016 av Florida är spännande på förhand. Här tar Washington absolut ingen risk medans uppsidan om man kan få ut potentialen som finns/fanns i Henrik Borgström onekligen är hög. Washington har också ett hyfsat track-record med att tidigare lyckats med liknande signingar där de fått ut väldigt mycket av just reklamation projects.

---

Tre styrkor:

Forwardsdjupet

Att lista forwardsdjupet som en styrka kanske låter lite konstigt i mångas öron med tanke på skadesituationen. Såklart tänker jag här främst på bredden som kommer uppstå när Nicklas Bäckström och Tom Wilson är tillbaka men bredden utan dessa två är även spännande. Som jag tidigare nämnt finns det en konkurrenssituation i forwardsdjupet som inte funnits på ett bra tag. Det finns därför ingen möjlighet för någon av de ”ordinarie” djupspelarna att slappna av och känna sig säker på platsen i lineupen.

För att belysa konkurrenssituation kommer troligtvis spelare som Leason, Borgström, Snively, Lapierre, Protas och Jonsson-Fjällby att var utanför lineupen till en början. Detta är enligt mig spelare som alla skulle kunna ha ett ordinarie jobb i ligan och kan dessutom någon av dessa spelarna ta ytterligare kliv och slå igenom, kan forwardssidan potentiellt vara en av ligans främsta.

Centersidan

Centersidan kan potentiellt vara bättre än på många år om/när Nicklas Bäckström återigen är i spel denna säsongen. Tar sig Nicklas Bäckström tillbaka före trade deadline är min gissning att Lars Eller kommer trejdas för att Capitals ska hålla sig under lönetaket. Det blir isåfall ett nödvändigt ont som jag kommer återkomma till under säsongen, att Capitals tre första centrar isåfall kommer heta Evgeny Kuznetsov, Nicklas Bäckström och Dylan Strome är inget annat än ett styrkebesked.

Att fjärdecentern är Nic Dowd också enligt mig en styrka och han är en väldigt underskattad spelare. Nic Dowd är en spelare som alltid gör jobbet till 100 procent och han har sina främsta styrkor i tekningscirkeln, penalty kill samt hans smartness att alltid ligga på rätt sida.

Även innan Bäckströms återkomst håller jag Washingtons centersida som tillräckligt stark för att hålla sig ”flytande” som jag ständigt återkommer till att mycket handlar om. Mycket hänger såklart på att Strome lyckas fylla tomrummet efter Bäckström på ett bra sätt, men också att Lars Eller även kan hålla upp en någorlunda offensiv uppsida som han stundtals visat under hans år i Washington.

Peter Laviolette

Att tränare Peter Laviolette ska hållas som styrka snare än något annat tycker jag fortsatt är en given take. Kanske borde Peter Laviolette inte längre hållas som en av ligans främsta coacher men att han är en av tränarna på den övre halvan av ligan är det inget snack om.

Peter Laviolette har lett tre lag till en Stanley Cup-final och även fast det blev uttåg mot Florida i föregående säsongs slutspel visade han där återigen att hans system kan utmana bättre lag på pappret. Peter Laviolette är så nära man kan komma en garanti på att Washington åtminstone inte kommer fallera på svag coachning och sett till förutsättningarna denna säsongen utger han en trygghet.

Tre svagheter:

Backsidan

Washingtons backsida står i stor grad och faller med John Carlson och Dmitry Orlov som är de enda två som verkligen håller en hög klass. Resterande delar av backuppsättningen är på inget sätt dålig men den har heller ingen wow-faktor kring sig. Där finns flera solida NHL-spelare som Nick Jensen och Martin Fehervary, ska Washington dock kunna utmana på allvar i ett slutspel kommer Brian MacLellan behöva leta efter förstärkningar.

Skadelistan

Skadorna är Washingtons främsta bekymmer när vi blickar mot kommande säsong vilket onekligen orsakar huvudbry. Osäkerheten kring Nicklas Bäckström är något Washington kommer behöva hantera men att där till Tom Wilson kommer vara borta under stora delar av grundserien gör inte situationen bättre.

På skadelistan hittar vi även Carl Hagelin som efter hans ögonskada ännu inte vet hur lång tid han kommer vara frånvarande. Det är på inget sätt i paritet med Nicklas Bäckströms och Tom Wilsons frånvaro men Carl Hagelin var en ordinarie spelare som framförallt var viktig i Washington penalty kill.

Åldersstrukturen

Kollar man till åldersstrukturen i detta Washington-laget är det onekligen så att man kan ifrågasätta om inte många av spelarna passerat bäst före-datumet. Med det sagt finns det såklart positiva saker med att ha en såpass rutinerad spelarkärna men klockan har börjat ticka och frågan är hur lång tid Capitals har kvar som ett konkurrenskraftigt lag.

---

Preliminär laguppställning:

OVECHKIN - KUZNETSOV - BROWN
MANTHA - STROME - OSHIE
MCMICHAEL - ELLER - JOHANSSON
SHERY - DOWD - HATHAWAY

FEHERVARY - CARLSON
ORLOV - JENSEN
GUSTAFSSON - VAN RIEMSDYK

KUEMPER (LINDGREN)

Healthy Scratches: Joe Snively, Brett Leason
Scratches: Nicklas Bäckström, Tom Wilson & Carl Hagelin

---

Säsongens poängkung: Alexander Ovechkin

Kanske en tråkig prediction på förhand men likaså det givna valet, Alexander Ovechkin stod för 90 poäng under fjolårets grundserie och visade inga tecken på att poängproduktionen är på väg nedåt. Alexander Ovechkin noterades även för 50 gjorda mål vilket i sin tur blev nionde gången i karriären den milstolpen uppnåddes.

Washington har heller inga andra spelare som på allvar utmanar om att vara poängkung och därför skulle det vara extremt förvånande om "The Great Eight" inte vinner Capitals interna poängliga.

Säsongens viktigaste spelare: Darcy Kuemper

Att anse att Darcy Kuemper kommer vara säsongens viktigaste spelare kan tyckas vara ett märkligt val men faktum är om Washington ska vara ett slutspelslag måste målvaktsspelet vara stabilt.

Washington kommer behöva att Darcy Kuemper ger ett målvaktsspel som är över league average för att hålla sig flytande när skadelistan ser ut som den gör. Ska Washington sedan dessutom utmana i ett slutspel kommer de onekligen behöva en het Darcy Kuemper.

Säsongens unga spelare: Connor McMichael

Washingtons förstaval från draften 2019 Connor McMichael har ännu inte blommat ut och gjort ett namn för sig själv i den ordinarie lineupen. Under fjolårssäsongen spelade Connor McMichael dock 68 matcher för Capitals under grundserien och vi fick ett smakprov på vad den unga kanadensaren kan erbjuda.

Connor McMichael stod för 18 poäng och visade prov på att han är en intelligent allround forward som Washington nu hoppas ska få sitt ordentliga genombrott. Connor McMichael kommer vara ordinarie från start denna säsongen och med det sagt har han alla möjligheter att stå för en breakout season.

Säsongens doldis: Brett Leason

Brett Leason är en spelare jag gissar inte många utanför Capitals-land har en särskilt bred kunskap om. Den högerskjutande kanadensare gjorde 36 stycken framträdanden för Capitals under grundserien och han fick även chansen i ett av slutspels-mötena mot Florida.

Brett Leason är en storvuxen forward som trots sin storlek har offensiva skills och ett skott som kan överlista de flesta målvakterna i ligan. Washingtons andraval från draften 2019 stod likväl bara för 6 poäng ifjol men när vi sammanfattar kommande säsong gissar jag att den siffran kommer vara betydligt högre.

Säsongens besvikelse: Anthony Mantha

Anthony Mantha har varit en besvikelse i Washington enda sedan han trejdades till klubben i utbyte mot framförallt Jakub Vrana. Washington betalade ett oerhört högt pris för den storväxte forwarden och redan där och då väcktes det frågetecken.

Efter det har Anthony Mantha framförallt haft stora skadebekymmer men också inte alls hittat rätt i Washington-tröjan när han väl har varit på isen. Med den tunga skadelistan Washington inleder säsongen med behöver Anthony Mantha studsa tillbaka och visa varför Brian MacLellan betalde ett så högt pris.

Tyvärr tror jag dock inte det blir fallet och Anthony Manthas 5,7 miljoner dollar höga cap hit kommer fortsatt visa sig vara ett stort problem.

---

SvenskaFans rankar NHL – Metropolitan Division:

1.
2.
3.
4. Washington Capitals
5. Columbus Blue Jackets
6. New Jersey Devils
7. New York Islanders
8. Philadelphia Flyers

NHL:s 32 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen.

Vill du skriva om ditt favoritlag? Hör av dig till hockeyredaktören Niclas Viberg på niclas.viberg@svenskafans.com.
 

Joakim Östman2022-09-26 13:00:00

Fler artiklar om Washington