Lagbanner
Förlustvecka avslutades med vinst
Kari Lehtonen har storspelat - dock utan resultat

Förlustvecka avslutades med vinst

Atlanta är inne i en djup formsvacka just nu. 5 raka förluster och endast 1 vinst har det blivit. Kari Lehtonen har storspelat men resten av laget verkar ha det tungt just nu. Veckan avslutades dock med vinst mot mästarna Carolina.

 
Matcherna

Atlanta–Phoenix 4–5 (2–0, 1–1, 1–3, 0–1)
1-0 (13.44) Marian Hossa 25 (Jim Slater, Niclas Hävelid)
2-0 (15.45) Ilya Kovalchuk 21
2-1 (01.15) Shane Doan 10
3-1 (03.01) Marian Hossa 26 (Vitaly Vishnevski)
4-1 (01.18) Jon Sim 11 (Niko Kapanen, Vitaly Vishnevski)
4-2 (02.14) Ladislav Nagy 7 (Yanic Perreault)
4-3 (10.40) Shane Doan 11 (Travis Roche, Steve Reinprecht) PP
4-4 (13.21) Owen Nolan 9 (Matt Jones, Derek Morris)

OT:
4-5 (02.31) Yanic Perreault 13 (Zbynek Michalek)


Efter storförlusten mot seriens bästa hemmalag Minnesota var det dags för hemmamatch mot Phoenix Coyotes. Laget ligger näst sist i Pacific Division och har inte imponerat under säsongen. Men mot Atlanta visade man att man inte är några slagpåsar.
Phoenix kunde vända hemåt med en 5-4 vinst efter mål i förlängning.

Matchen började dock med 2 Atlanta mål. Marian Hossa, som leder målligan, gjorde sitt 25e mål för säsongen när han sprättade upp pucken i nätmaskorna efter 13.44 i första perioden. Redan 2 minuter senare var det dags för ytterliggare ett mål. Ilya Kovalchuk bröt pucken i egen zon och kunde få ett friläge. Väl framme vid Curtis Joseph gjorde ryssen inga misstag utan han satte enkelt 2-0 och Atlanta hade ett stadigt grepp om matchen.

Ledningen skulle dock reduceras tidigt i andra perioden. Shane Doan sköt en liten fösare som på något sätt letade sig in i nätmaskorna bakom Johan Hedberg som fick förtroendet i kassen denna dag. En klar tabbe från Johans sida och han får ta på sig det målet.
Hedberg skulle dock revanschera sig när Phoenix fick 2 jättelägen bara minuten senare. Hedberg gjorde en snygg benparad på ett friläge och en snygg räddning på ett skott.
Precis när Phoenix tryckte för en kvittering fick Marian Hossa tag på pucken och kunde kontra tillsammans med Ilya Kovachuk mot en Phoenixback. Hossa tog dock saken i egna händer och kunde sätta 3-1 i nästan ingen vinkel alls och det var ett löst skott från Hossa som inte alls var otagbart.

Resultatet stod sig perioden ut och det skulle bli ytterliggare 1 mål för Atlanta innan kollapsen kom. Redan efter 1.18 i tredje kunde Jon Sim trycka dit 4-1 med ett dragskott som inte heller det var otagbart. Curtis Joseph i målet var inte bra för Phoenix och han kunde ha blivit syndabock i denna match. Men så blev det inte. Efter målet verkade Atlantaspelarna tro att det var klart och redan 1 minut efter 4-1 målet kom en viktig reducering för Phoenix som gjorde att de fick luft under vingarna. När klockan sedan hade tickat upp på 13.30 i sista perioden var det kvitterat till 4-4.

Matchen gick till förlängning och det behövdes bara 2 minuter av den för att få ett avgörande. När Niclas Hävelid tappade pucken i anfallszon kunde Zbynek Michalek friställa Yanic Perreault som inte gjorde några misstag utan satte 5-4 bakom en utrusande Johan Hedberg.


¤¤¤

Washington–Atlanta 3–2 (0–1, 1–1, 1–0, 1–0)
0-1 (15.50) Ilya Kovalchuk 22 (Jon Sim, Steve Ruccin) PP
1-1 (00.41) Alexander Semin 20 (Alexander Ovechkin, Olaf Kölzig) PP
1-2 (16.23) Glen Metropolit 8 (Vitaly Vishnevski)
2-2 (12.18) Alexander Ovechkin 25 (Alexander Semin, Matt Pettinger) PP

OT:
3-2 (04.42) Alexander Semin 21 (Steve Eminger, Chris Clark)


Efter 2 raka förluster mot Minnesota och Phoenix åkte Atlanta till huvudstaden för att möta Alexander Ovechkins Washington. Och det skulle bli ryssarnas kväll.
Hela 4 av 5 mål gjordes av ryssar och Washingtons ryss Alexander Semin var den som kunde avgöra till Washingtons fördel på övertid.

Efter 15.37 i första perioden fick Atlanta ett Powerplay som Ilya Kovalchuk utnyttjade på bästa möjliga sätt genom att göra mål redan efter 13 sekunder. Han sprätte upp pucken snyggt i nättaket. Det var också det enda målet i första perioden.

Men redan efter 41 sekunder av andra perioden var det dock kvitterat. Alexander Semin tog tillvara på ett powerplay och tryckte upp pucken med en backhand bakom Kari Lehtonen.
Atlanta skulle dock svara och när Olaf Kolzig lämnade retur på Vitaly Vishnevskis skott kunde Glen Metropolit enkelt sätta dit 2-1 som stod sig perioden ut. Ledningen var kanske en aning orättvis eftersom Washington var det laget med mest glöd.
Skotten i andra slutade 10-8 till Washington.

Washington började även bäst i tredje perioden och Atlanta hängde inte alls med i svängarna. Detta gjorde att det blev många onödiga utvisningar som skulle resultera i mål för Washington.
När J.P Vigier drog på sig Atlantas fjärde utvisning i tredje perioden kunde man inte hålla emot längre. Alexander Ovechkin kunde stå ostörd uppe vid blålinjen och trycka in kvitteringen efter 12.18 och det var ett rättvist mål.
Matchen gick till förlängning och där kunde matchens lirare Alexander Semin göra 3-2 efter riktigt snyggt spel. Chris Clark spelade i sidled till Steve Eminger som i sin tur spelade bakom ryggen till en helt fri Semin som lurade ner Lehtonen på isen och lyfte in avgörande 3-2.

Atlantas tredje raka förlust var därmed ett faktum.

¤¤¤

Montréal-Atlanta 4–2 (0-1, 1-1, 3-0)
0-1 (13.28) Greg De Vries 2 (Glen Metropolit)
0-2 (10.36) Brad Larsen 6 (J.P. Vigier, Bobby Holik)
1-2 (15.02) Tomas Plekanec 7 (Mike Johnson, Chris Higgins)
2-2 (00.51) Guillaume Latendresse 9 (Michael Ryder)
3-2 (09.40) Michael Ryder 12 (Sheldon Souray, Craig Rivet)
4-2 (17.13) Michael Ryder 13 (Saku Koivu, Andrei Markov) PP

Atlanta fortsatte sin turné genom att besöka Montreal. Där skulle man försöka vända den dåliga trenden med 3 raka förluster. Det började lovande, men slutade med ännu en förlust.

Atlanta tog ledningen med både 1-0 och 2-0 innan Montreal började äta upp försprånget. Greg De Vries gav Atlanta ledningen 13.28 in i matchen efter att ha fått en riktigt läcker pass från Glen Metropolit bakom ryggen. De Vries blev helt fri och kunde lägga in pucken snyggt bakom Cristobal Huet.
1-0 stod stod perioden ut även om Montreal var det bästa laget.

2-0 skulle komma genom Brad Larsen. J.P Vigier kom in i anfallszon och sköt ett skott som Huet lämnade retur på. Pucken gick rätt ut till Larsen som bara behövde lägga in den i öppet mål. 2-0 till Atlanta men det kändes inte särskilt rättvist. Montreal hade jättelägen till mål men Kari Lehtonen och stolparna stod i vägen.
Men det skulle bli mål för Montreal till sist.

5 minuter efter 2-0 målet kunde Tomas Plekanec styra in Mike Johnsons hårda pass och Montreal var med i matchen igen. Montreal tryckte sedan på ordentligt och Kari Lehtonen fick göra en del fantastiska räddningar. Inga mål dock, dom skulle komma i sista perioden istället.

För redan efter 51 sekunder var det kvitterat genom Guillaume Latendresse. Atlanta tappade pucken i anfallszon. Montreal kunde kontra och Michael Ryder serverade Latendresse pucken framför mål och han kunde styra in kvitteringen. 2-2 alltså men Montreal och framför allt Michael Ryder var inte färdiga än.
Efter 09.40 var det Michael Ryders tur att göra sitt första mål i matchen. Ryder drog till med ett handledsskott och pucken gick emellan benen på Kari Lehtonen. Olyckligt, men rättvist.
Hossa hade sedan ett jätteläge att kvittera men missade skottet.
Istället skulle Ryder avgöra matchen i powerplay efter 17.13. Helt fri framför mål kunde han stöta in 4-2 och matchen var klar.

- När du släpper in ett mål redan efter 1 minut blir det tufft, sa Atlantas coach Bob Hartley efter matchen.

Atlanta har nu 4 raka förluster och det är försvaret som brister just nu känns det som.

¤¤¤

New Jersey–Atlanta 2–1 (0–1, 0–0, 2–0)
0–1 17:12 Scott Mellanby 8 (Ilya Kovalchuk, Vyacheslav Kozlov) PP
1–1 11:07 Scott Gomez 7 (Brian Gionta, Brian Rafalski) PP
2–1 11:35 Sergei Brylin 10 (Travis Zajac, Zach Parise) PP

Den dystra sviten fortsatte sedan för Atlanta mot New Jersey Devils. Det såg dock länge ut som om Atlanta skulle få med sig 2 poäng hem, men Devils skulle vända i powerplay i sista perioden i en mycket jämn och spännande match.

Matchen började i ett högt tempo med många farliga målchanser för de båda lagen. Det dröjde dock till den 17e minuten innan första målet kom. Ilya kovalchuk skickade iväg en fösare från blålinjen som styrdes in av Scott Mellanby framför mål. Mellanbys 8e mål för säsongen.

Andra perioden ägdes av New jersey. Man hade jätteläge efter jätteläge men en helt otrolig Kari Lehtonen i Atlantas mål höll kvar laget i ledningen. Atlanta kunde endast komma upp med lite ströchanser som Martin Brodeur enkelt räddade.
Andra perioden slutar, mycket märkligt, 0-0 och Atlanta hade ledningen inför sista perioden. Skotten i andra perioden slutade hela 11-6 till New jersey

Atlanta ryckte upp sig en aning i tredje perioden och när Kari Lehtonen fortsatte med sina jätteräddningar kändes det som om detta kunde gå vägen. Men när Garnett Exelby och Bobby Holik blir utvisade efter 10 minuter blev det för mycket. I 5 mot 3 kunde Scott Gomez trycka in en målvaktsretur och det var kvitterat.
Devils fick fortsätta spela Powerplay och endast 30 sekunder efter kvitteringen satte Sergei Brylin 2-1 för New jersey och Atlanta gick mot ännu en förlust.
Atlanta kunde inte skapa någon riktigt het chans i slutminuterna utan New Jersey Devils kunde vinna matchen och därmed förlängs förlustraden för Atlanta.

Kari Lehtonen ska ha riktigt stort beröm för sin insats mot Devils. Han gjorde helt otroliga räddningar som höll kvar Atlanta i matchen. Men som vanligt får han inte tillräckligt mycket hjälp av försvaret.

¤¤¤

Carolina–Atlanta 3–4 (1–2, 1–0, 1–1, 0–0, 0–1)
0–1 02.54 Scott Mellanby 9 (Garnet Exelby, Jon Sim)
1–1 05.38 Justin Williams 22 (Anton Babchuk, Eric Staal)
1–2 18.58 Glen Metropolit 9 (Greg de Vries, Steve Rucchin) PP
2–2 09.29 Ray Whitney 18 (Erik Cole, David Tanabe)
3–2 00.27 Dennis Seidenberg 2 (Erik Cole, Eric Staal)
3–3 10.27 Bobby Holik 9 (Garnet Exelby)

SO:
3–4 Slava Kozlov

5 raka utan vinst blev det för Atlanta innan man kunde spräcka den dystra sviten. Slava Kozlov fixade Atlantas första vinst på länge när han satte den avgörande straffen och man har nu fått lite andrum igen.

Scott Mellanby inledde matchen genom att göra mål redan efter 2.54 när han slog in en retur som Cam Ward hade lämnat på Garnet Exelbys skott. Justin Williams kunde sedan kvittera 3 minuter senare genom ett grymt skott. Pucken letade sig in i krysset bakom Kari Lehtonen.
Men Atlanta skulle gå till pausvila med en 2-1 ledning. I powerplay kunde Glen Metropolit sätta 2-1. En snygg genomskärare av Greg De Vries till Metropolit ställde Ward i målet och Metropolit gjorde inga misstag utan Atlanta kunde gå till pausvila med ledning, 2-1.

Andra perioden var 9 minuter lång när Erik Cole passade fram till en fri Ray Whitney som enkelt kunde lägga in kvitteringspucken i nät. En försvarsmiss från försvaret där man inte kunde hålla undan Whitney.
2-2 stod sig perioden ut och det var helt jämnt inför tredje, men inte avgörande perioden.

För det blev nämligen 1 mål var i den. Redan efter 27 sekunder kunde en liggande Dennis Seidenberg få in pucken i kalabaliken framför mål. Pucken studsade på mållinjen när ett koppel av spelare slängde sig efter den för att få tag på den. Seidenberg blev dock vinnaren genom att få in den i mål och det såg ut som Atlanta skulle åka på ännu en sur förlust.
Men spelarna hade gett sig fasen på att få med sig poäng i matchen.
För efter 10.27 skulle den viktiga 3-3 pucken komma. Bobby Holik drev in pucken i anfallszon och avlossade sin bössa som heter duga. Ett jätteskott av Holik och Cam Ward kan omöjligt ha sett den när den brakade in i nätmaskorna. Varför har inte Bobby Holik visat de kvaliteérna innan?

Matchen gick först till förlängning men fick avslutas med straffar. Marian Hossa och Slava Kozlov satte sina straffar medans Carolina missade sina och därmed var segern klar. En oerhört viktig seger, nu får vi hoppas att Atlanta kan fortsätta med att vinna.

Kari Lehtonen gjorde återigen en mycket bra match och stod 24 räddningar.


¤¤¤


Veckans Lirare

1. Kari Lehtonen
Den finländske målvakten har räddat laget åtskilliga gånger den senaste tiden. Vi har fått se jätteräddning efter jätteräddning från Kari, det har dock inte hjälp då det har blivit ideel förluster den senaste tiden

2. Marian Hossa
Slovaken har i veckan valts in i All-star laget. Hossa ligger fortsatt i topp i poäng och målligan och är väldigt viktig för Atlanta

3. Slava Kozlov
Succéryssen Slava Kozlov fortsätter att spela stabilt. Han är ett offensivt hot varje gång han får pucken i anfallszon och han avgjorde matchen mot Carolina med en straff


¤¤¤


Poängligan

Namn
Ma
Ass
Mål
P
Marian Hossa
47
26
32
58
2
Ilya Kovalchuk
47
23
23
46
3
Slava Kozlov
46
17
29
46
4
Glen Metropolit
41
9
13
22
5
Scott Mellanby
35
9
12
21


¤¤¤


Southeast Division

  Lag  Matcher
Vinster
Förluster
Poäng
 Atlanta
47  25
14
58
2
 Carolina
47
24
18
53
3
 Tampa Bay
46
23
21
48
4
 Washington
45
19
19
45
5
 Florida
47
17
21
43


¤¤¤

Kommande Matcher

1/16  Los Angeles Kings (H)
1/18  Montreal Canadiens (H)
1/20  New York Rangers (B)
1/26  New York Islanders (H)
1/28  Philadelphia Flyers (H)


Atlanta har haft väldigt många bortamatcher och det hat slitit på spelarna. Nu är man hemma i Philips Arena igen och man kan se fram emot 4 hemmamatcher den kommande veckan.

Vi får hoppas att laget kan ta sig ur formsvackan och börja vinna igen!













Mattias Wahmstedt2007-01-15 21:22:00
Author

Fler artiklar om Winnipeg