Atlantas silly season
Vem har kommit? Vem har gått? Vem fick ett nytt kontrakt?
Även om Atlanta inte har varit den mest åtrovärda destinationen för alla freeagents den här perioden så har Atlantas organisation ändå stärkts med ett gäng kvalitetsspelare.
Bland de mest notabla nyförvärven hittar vi försvaren Ron Hainsey från Columbus. Ron, som är 27 år gammal ledde Columbus produktion i PP då han gjorde 23 av sina 33 poäng i PP. Atlantas effektivitet i numererät överläg sjönk betänkligt efter deadline då man skickade iväg Hossa till Penguins, så i Hainsey hoppas man ha hittat en värdig ersättare. Även vårt svenska stjärnskott, Tobias Enström, lär få lite välbehövlig avslatning då han hade en väldigt svettig och arbetssamt första säsong.
Hainsey fick ett kontrakt på 5 år, totalt värt 22,5$ miljoner. Det kan tyckas vara mycket, men Hainsey är en late bloomer och kommer bara att fortsätta att utvecklas med ett ungt lag.
Vidare valde Atlantas ledning också att stärka upp de främre leden. Den fd. Detroit- och Chicagospelaren Jason Williams skrev på ett ettårskontrakt värde 2,2$ miljoner. Jason som tidigt i sin karriär förutspåddes en lysande framtid men som alltid tycktes stagnera när han fick mycket istid får här en ny chans i en ung organisation. Han kommer troligen bli en top6-forward med mycket istid. Han har blivit mognare sedan tiden i Detroit och Chicago och ledningen hoppas att han kommer att bidra i jakten på en slutspelsplats. Vidare kontraketrades också Marty Reasoner. 31åringen lär bli en viktig kugge i Atlantas 2a eller 3e kedja då han värvats som en stark tvåvägsforward. Man hoppas att Reasoner komemr att bidra med ledarskap och rutin, samt även stärka upp defensiven. Något som tidigare varit ett av organisationens stora problem.
Vidare signade man också RFA Brett Sterling, Eric Boulton och den viktiga kuggen Kari Lehtonen. Man valde också att signa framtidslöftet Angelo Esposito som anlände till Thrashers vid deadline som en del av Hossatraden. Troligen kommer han att skolas in i AHL innan han får chansen i någon av topkedjorna.
Till minussidan får vi tillskriva Duvie Westcott och Alexei Zhitnik. Både köptes ut av organisationen. Dyrt kan tyckas då Zhitnik tradedes in strax innan trade deadline 2007. Atlanta tradade bort sin framtidsback (Brydon Coburn) mot en erfaren veteran. Chansningen gick alltså inte hem då Zhitnik köptes ut och Coburn gör succé i Flyers.
För att sumera har Thrashers förstärkt sin organisation med några kvalitetsnamn samtidigt som man lyckades behålla Lehtonen. Spelarna man tappade till free agency var spelare som oftast var starka farmarlagsspelare och lär inte påverka lagets säsong. Thrashers har en chans på slutspel, men det kommer att krävas att laget överpresterar om det ska bli verklighet. Tyvärr håller inte Thrashers anno 2008 klassen för att bli ett stabilt lag i top 8 av Eastern conference.
Källa: TSN