Lagbanner
Barça B-kollen: Säsongssummering 20/21
García Pimientas mannar säkrade en av två möjliga uppflyttningar.

Barça B-kollen: Säsongssummering 20/21

Trots att chansen till Segunda A gick förlorad blev det ändå en lyckad säsong för Barça B. Nästa säsong väntar den nya tillspetsade tredjedivisionen, och dessutom finns en rad spelare som är redo eller ska bli redo för a-truppen.

Pandemin sköt säsongen 20/21 ända fram till oktober. Närmare bestämt den 18 oktober. Barça B premiärspelade Nàstic hemma på Estadi Johan Cruyff. Det blev ingen vacker sådan, men likväl tre poäng efter mål av Arnau Comas.

Mycket var nytt i vanlig ordning. Spelare som Ronald Araújo, Monchu, Jorge Cuenca och Riqui Puig hade lämnat. In kom en rad nya spelare, varav många från Juvenil A.

Inledningen på säsongen blev tuff med en vinst på de fem första matcherna. Skadorna, som skulle prägla hela säsongen, duggade tätt redan här.

Vändningen kom i slutet av november när Lleida Esportiu besegrades med 2–1. Efter det blev det bara tre förluster till i ligaspelet.

Särskilt minnesvärd var segern med 6–0 mot L’Hospitalet. Barça B spelade in 34 poäng och slutade på en andraplats i grundserien bakom Nàstic.

Sedan väntade playoff-spel. Barça B gjorde upp med Villarreals dito, UD Ibiza och CD Alcoyano om platserna till nästa runda, vilket gick galant. Fem av sex matcher slutade i vinst och platsen i den nya tredjedivisonen, ”Primera División RFEF”, var säkrad.

För att nå hela vägen till Segunda A krävdes ytterligare två vinster. Det första hindret var UCAM Murcia. Matchen gick hela vägen till straffar. Där drog Murcia det längsta strået, Iñaki Peñas utmärkta målvaktsspel till trots.

Surt att falla på mållinjen naturligtvis. Men på det stora hela bör säsongen 20/21 ses som mycket lyckad. En otroligt ung trupp där La Masia-spelarna fått chansen gång på gång.

García Pimienta är den perfekta tränaren, och i dagarna kom det så viktiga beskedet att han fortsätter ytterligare en säsong. Ovärdelig.

Spelarbetyg följer i en kommande artikel, men några namn är värda att nämna redan här.

Óscar Mingueza: Naturligtvis. Spelaren som var tredjeval som mittback ifjol blev ordinarie i a-laget. Fantastisk utveckling, och det visar på vikten av att ge spelarna chansen. Då tar de den.

Álex Collado: Säsongens spelare. Fullständigt överlägsen. Försäsong med a-truppen väntar.

Nico González: Säsongens stora genombrott. Haft några skadefyllda sista år som junior, men har växt ut till en nyckelspelare under säsongen. Nytt kontrakt påskrivet och en a-lagsdebut nästa säsong känns som en självklarhet.

Rey Manaj: Skyttekungen. Undertecknad tar tillbaka allt.

García Pimienta: För andra gången i denna artikel. En av de absolut viktigaste personerna i klubben. Vi har honom att tacka för så mycket.

Nästa säsong väntar alltså spel i den nya tillspetsade tredjedivisionen ”Primera División RFEF”. En hel del lär i vanlig ordning hända med truppen tills dess. Med Pimienta vid rodret kommer alldeles självklart de framstående Juvenil A-spelarna flyttas upp tillsammans med spetsvärvningar utifrån.

Óscar Mingueza, Riqui Puig, Ronald Araújo, Álex Collado, Konrad de la Fuente, Nico González, Alejandro Balde, Arnau Comas, Ilaix Moriba, Iñaki Peña, Arnau Tenas och Jandro Orellana. Samtliga har gått genom Barça B och är med i diskussionen om minuter i a-truppen kommande säsong. Antalet sådana spelare är det enskilt viktigaste underlaget för säsongens betyg.

Det är precis vad verksamheten med Barça B går ut på.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-05-23 17:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona