Barcelona - Espanyol
1 - 0

Barcelona vann det katalanska derbyt
Det blev en lyckad debut för Xavi.

Barcelona slutade som segrare i det katalanska derbyt efter att ha besegrat Espanyol med 1-0 på Camp Nou i Xavis tränardebut. En målsnål men välspelad match där ett energiskt Barcelona stod för en bra insats.

Det var en ungdomsbetonad startelva som klev ut på Camp Nou i Xavis debut som tränare för Barcelona, vilket också avspeglade sig i matchinledningens höga tempo. Ett löpvilligt och energifyllt Barca började tidigt sin belägring av Espanyols straffområde vilket resulterade i ett antal chanser som borde inneburit ett tidigt ledningsmål. Stundtals spelade Barcelona riktigt underhållande fotboll med fina kombinationer i motståndarnas straffområde och det var tydligt att man laddat upp rejält inför denna match. Espanyol försökte svara med snabba kontringar men blev allt som oftast stoppade tidigt av Barcelonas effektiva återerövring.

I övrigt var det en relativt händelsefattig första halvlek, och även om man gjorde flera gedigna försök var det svårt för det rödblå hemmalaget att såga sig igenom Espanyols parkerade buss. Efter 45 spelade minuter var matchen alltjämt mållös även om det spelmässiga övertaget tydligt fanns hos Barcelona.

Men i den andra halvleken skulle det inte dröja innan publiken fick se bollen i nät. Efter en fin klack-framspelning från Gavi blev Memphis fälld i straffområdet och efter viss tvekan blåste domaren i pipan och pekade på straffpunkten. Memphis själv gjorde därefter inga misstag från elva meter och gav ledningen till Barcelona. Trots att det denna gång var på straff håller Memphis fina målskörd i sig och forwarden var utöver sitt mål gång på gång ett hot för Espanyols försvar. Därefter såg resterande tid av den andra halvleken väldigt mycket ut som den första, Barcelona dominerade bollinnehavet men hade problem med att hitta de riktigt farliga målchanserna.

Insatsen i sin helhet får ändå ses som hoppingivande och fullt godkänd. Tre poäng är alltid tre poäng. Den ungdomliga entusiasmen och hungern tillsammans med nyttig erfarenhet från spelare som Sergio Busquets och Pique kommer vara en bra grund att stå på framöver för Barcelona. Förhoppningsvis var detta starten för ett friskt återupplivat Barca.