Lagbanner
Endgame
Klockan tickar...

Endgame

Med en knapp månad kvar till ligapremiären, är det hög tid för FC Barcelona att se sanningen i vitögat.

På nordöstfronten intet nytt.
 
Det blåröda kriget fortsätter att rasa, med Leo Messi och Josep Bartomeu på varsin sida, men efter förra veckans blodbad har framstötarna upphört, och i skrivande stund tycks konflikten ha nått ett slags dödläge.
 
Åtminstone tillfälligt. Jag menar, det är ju samma uppgifter som vevas, om än i olika tappning: Medan Leo Messi fortsätter att hävda sin rätt att lämna klubben gratis – i enlighet med den klausul som tillåter 33-åringen att bryta sitt kontrakt vid slutet av varje säsong – vidhåller Bartomeu och Co. att klausulen slutade gälla den 10:e juni, och att argentinaren därför måste förhålla sig till sin utköpsklausul på 700 miljoner euro.
 
Vem som har rätt? Oklart. Eller rättare sagt: Det får juristerna avgöra, när konflikten oundvikligen når domstol.
 
Den riktiga frågan är vad Barças endgame är. Pengar? Okej, det köper jag. Att släppa tidernas bästa spelare gratis till en europeisk toppkonkurrent vore förstås en missräkning av Guds nåde.
 
Att Messi ska ändra sig och krita på en kontraktsförlängning? Dröm vidare. Jag har sagt det förut, och säger det igen: Messi har fått nog, och därmed basta. Redan innan Champions League-uttåget övervägde argentinaren att lämna, om man får tro ryktena, och när katalanerna sedan förnedrades för tredje säsongen i följd utan Bartomeus omedelbara, självmanta avgång, var saken stängd, låst och larmad.
 
Så mycket vet vi nämligen om Leo Messi: Han avskyr diktator-vinkeln. Ni vet, den så populära (och möjligtvis befogade) idén om att det är han som styr och ställer i FC Barcelona – inte ledningen. Ett narrativ som tveklöst skulle få ytterligare fotfäste, för den händelse att Bartomeu avgick här och nu.
 
Med andra ord har tåget redan gått. Exakt när, hur eller till vilket pris återstår att se, men förr eller senare kommer han att lämna. Det inser alla som har följt Barça någorlunda nära de senaste tre, fyra åren. Och med en knapp månad kvar till säsongspremiären, och en halv generationsväxling kvar att genomföra, är det hög tid för klubben att se sanningen i vitögat:
 
Leo Messi är förlorad, och det finns inget ni kan göra åt saken.  

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2020-09-01 09:05:00
Author

Fler artiklar om Barcelona