FC Barcelona - Real Madrid: 3-2

FC Barcelona är utslaget ur den spanska supercupen efter ett händelserikt Clásico – men vänder likväl hem med högt hållna huvuden.

Xavis första El Clásico som tränare slutade med förlust. Real Madrid drog det längsta strået i supercupens första semifinal efter en pulshöjande förlängning. Men det var ändå en förhållandevis nöjd Xavi som mötte pressen efteråt. “Vi kan åka härifrån stolta. Jag har inga klagomål över mina spelares engagemang. Tvärtom. Alla ville spela, ta risker, och jag är stolt över dem”.

Barça stod inledningsvis upp mot det favorittippade Real Madrid, men i takt med att huvudstadslaget pressade allt högre upp i planen förändrades matchbilden. Kontringarna duggade tätt och Asensio provsköt gång efter annan. Ett mål hängde i Riyadh-luften – och i matchens 25:e minut kunde Real Madrid också ta ledningen genom Vinícius Júnior. Efter ett misstag av Busquets friställdes den formstarke brassen mot Ter Stegen och tryckte in 1-0 vid tyskens första stolpe.

Barcelona hade stora problem i speluppbyggnaden och hittade sällan passningsalternativ mellan Real Madrids mittfält och backlinje. Men “marängernas” försvarslinje sjönk allt lägre efter ledningsmålet och katalanerna kunde i stället koncentrera spelet till flankerna. Upprepade inlägg mot Luuk de Jong blev det största hotet framåt. Efter en sådan situation kom också kvitteringsmålet i den första halvlekens slutminuter. Dembélés inspel från vänster studsade snöpligt via Militão, träffade holländarens fötter och kröp in bakom Courtois.

Inför den andra halvleken valde Xavi att göra drastiska förändringar. Debutanten Ferran Torres, som var det stora utropstecknet inför matchen, ersattes av Ez Abde efter en svag instats. Även Frenkie de Jong fick lämna planen i Pedris favör. Och bytena fick sannerligen effekt.

Barça skruvade upp tempot, både med och utan boll. Abde och Pedri kom in med hög intensitet och imponerande initiativförmåga – men effektiviteten saknades alltjämt. För även om de offensiva risktagandena blev allt fler, så ökade även det defensiva vågspelet. “Los Blancos” växte med tiden in i halvleken och i den 72:a minuten skulle laget återta ledningen genom Benzema. Målet blev en tydlig symbol för vikten av just den effektivitet som FC Barcelona ofta saknar.

Tidigare hade Ansu Fati äntrat planen och nu byttes även Nico och Memphis in för en sista kraftsamling. Klockande tickade snabbt, men i matchminut 83 mötte Barcelonas nummer 10 ett inlägg från Jordi Alba och styrde in kvitteringen med pannan. Förlängning väntade.

Inledningsvis var det Barça som styrde spelet, tryckte tillbaka rivalerna och skapade chanser. Real Madrids försvarade sig lågt och kompakt i väntan på kontringar – och det skulle ge utdelning. Efter en bollvinst på mittplanen ställde de vitklädda snabbt om och skapade ett fem-mot-två-läge, som Fede Valverde avslutade till 2-3 i den 98:e minuten. Katalanerna försökte desperat nå ett tredje kvitteringsmål, men förgäves. Real Madrid säkrade segern och är nu kvalificerade till finalen på söndag, där antingen Athletic Club eller Atlético Madrid står för motståndet.

Xavi sa innan matchen att detta Clásico kunde bli en vändpunkt att växa från. Att återuppstå från. Och även om slaget inte vanns, så känns det som att en psykologisk barriär revs i Riyadh. Vi såg vi ett lag som spelade utifrån övertygelse, mod och uppoffringsvilja; ett lag som konkurrerade på den högsta nivån igen. Vi såg Barça vara Barça, om än bara för en stund. Ur det kan vi växa.