Camp Nou, 2021-09-20 21:00

Barcelona - Granada
1 - 1

FC Barcelona - Granada CF: 1-1

Matchen där Barça skulle studsa tillbaka, hitta tillbaks till identiteten och ge hemmapubliken en seger blev istället en deppig affär. Ett tidigt Granada-mål satte tonen för matchen, och trots den sena kvitteringen var denna insats allt annat än vad Barça-supportarna hade kunnat hoppas på.

Det blev en mardrömsstart för FC Barcelona i klubbens första La Liga-match efter ett tre veckor långt uppehåll. Efter bara 2 minuters spel hittade Sergio Escudero med ett precist inlägg fram till en omarkerad Domingos Duarte på bortre stolpen som enkelt kunde nicka in bollen i öppet mål. 0-1 var ett faktum, och detta kom som en käftsmäll för ett FC Barcelona som var hårt pressat att vinna denna match efter förra veckans nederlag mot Bayern München. Vad man som Barça-supporter hade kunnat tro och hoppas var att Granadas tidiga ledningsmål skulle fungera som en väckarklocka hos de blåröda. Istället fick vi se ett Barça som saknade tempo, pondus och kreativitet.

Granada ställde under stora delar av de första halvleken upp i princip hela laget djupt nere på egna planhalvan medan Barça flyttade upp samtliga spelare förutom Araújo, García och Busquets högt upp i planen. Trots att Barça ständigt befann sig med bollen och väldigt många spelare högt upp i plan var det ofta ganska bekvämt för Granada att spela försvarsspel ändå. Detta eftersom att Barça ständigt spelade bollen utanför Granadas låga block, vilket ledde till att Granadas backlinje sällan hotades av något annat än några tafatta inläggsförsök mot en anfallsuppsättning utan något som helst hot i luftrummet. Fram till halvlekens sista minuter hade hemmalaget knappt skapat en målchans, och när den första stora chansen kom var det Ronald Araújo som hängde högt upp i luften och mötte Depays inläggsfrispark med en knallhård nick mot målvaktens högra hörn. Tyvärr stod Granada-målvakten Maximiano dock för en fantastisk räddning som hindrade målet. I de efterföljande minuterna väcktes någon slags glöd hos Barça-spelarna, och man lyckades skapa ett relativt starkt tryck mot Granada. När halvtidsvisslan ljöd hade dock Barça än inte lyckats spräcka målnollan.

Inför halvtidsvilan hade man kunnat tro att Koeman skulle fundera kring vilka instruktioner och vilka anpassningar han skulle utföra för att i den andra halvleken lyckas luckra upp det lågt stående Granada-försvaret. Han verkar istället ha dragit slutsatsen att Barças bästa chans att skapa chanser och göra mål var genom att mata in inlägg, och inlägg fick vi minsann se.

Matchbilden i den andra halvleken var till stora delar lik den vi fick se i den första. Barça befann sig ständigt i den sista tredjedelen men hade stora problem med att lyckas med kombinationer, instick samt att hitta in med bollar in bakom backlinjen för att komma till farliga lägen och kunna förvalta det stora bollinnehavet. Vad som blev tydligare och tydligare ju längre halvleken fortgick var att om Barça skulle lyckas få hål på det vilt kämpande Granada-försvaret skulle detta vara genom ett inlägg eller en fast situation.

När klockan tickade upp mot 75 spelade minuter och ställningen fortsatt var densamma stod Riqui Puig redo för att bytas in och jag tänkte: “äntligen, han är precis en sån spelare Barça behöver i detta skede”. När jag sedan även såg att Pique skulle in blev jag betydligt mer förvånad. Snabbt förstod jag att det var som anfallare han skulle in och stångas, men att utföra detta drag med kvarten kvar plus tillägg är allt annat än Barça-eskt. Efter bytena tickade minuterna på och Barça bara ökade mängden inlägg som skickades in mot de två fyrtornen i boxen i form av Pique och De Jong, men detta utan resultat.

När den ordinarie tiden började gå mot sitt slut började även den tidigare i matchen livsfarliga Araújo fylla på inne i det offensiva straffområdet, och det dröjde inte länge tills han nickade in kvitteringsmålet på ett inlägg från Gavi, som stod för sin första assist i a-lagströjan. När Barça äntligen hade utjämnat stod klockan på 90 och i de 6 efterföljande tilläggsminuterna försökte hemmalaget forcera in ett vinnarmål. Det blev dock inget större läge för ett sådant, och Barça fick nöja sig med endast 1 poäng mot det Granada som innan matchen hade legat på en 17:de-plats i La Liga.

När man ska reflektera över matchen går det att peka på skador och vara glad över att Baldé, Demir, Gavi och Puig fick en hel del speltid men det går inte att kringgå den icke-prestation vi fick se från laget. Barça slog 54 inlägg idag, vilket bör vara något sorts rekord för klubben, ett bottennapp. Laget spelade en fotboll som man som Culé skäms för, och detta är Koeman högst ansvarig för.

Oavsett vad som nu sker på tränarposten och vilken lång höst vi står inför, hoppas jag just nu bara att denna typ av prestation inte är något som Cúles snart kommer att behöva vänja sig vid.