Olímpic Lluís Companys, 2023-12-20 19:00

Barcelona - Almeria
3 - 2

FC Barcelona - U.D. Almeria 3-2

Under onsdagskvällen spelade Barcelona sin sista tävlingsmatch för året när Almeria kom på besök. Matchen slutade 3-2 efter två mål av Sergi Roberto.

Årets sista ligamatch väntade för lagen på Estadi Olímpic Iluís Companys i Barcelona. Ett Barcelona som inte vunnit på 3 raka matcher jagade tre poäng för att i alla fall försöka ge sig efter Girona och Real Madrid i ligatoppen.

Barcelona öppnade matchen starkt där man under den första kvarten hade tre avslut där inget av dem var allt för långt ifrån. Allra närmast kom Barcelonas lagkapten Sergi Roberto när han svarade med en farlig nick på Raphinhas hörna. Spanjoren fick stå helt ostört men Lazio-lånet Maximiano i Almeria-målet stod för en jätteräddning. De övriga chanserna hade Felix och Raphinha där inget av avsluten träffade mål. Almeria var däremot inte helt ofarliga. Flera så kallade halvchanser där det hade behövt lite mer fokus och skärpa från bortalaget om man ska kunna ta poäng från något av topplagen i ligan.

Almeria, som inte klarat att hålla nollan på 38 raka bortamatcher inför kvällens möte, skulle även få förlänga den sviten när Barcelona i den 33:e matchminuten gick upp i ledning. Det var Gündogans hörna som hittade Araujos panna där Maximiano stod för en ny bra räddning. Returen kunde han däremot inte stå emot när bollen hamnade hos en fristående Raphinha som kunde slå in bollen i öppet mål. Sett till målchanserna klart rättvist där även Lewandowski strax efter ledningsmålet fick en jättechans men där Maximiano återigen stod för en bra räddning. Matchen skulle däremot svänga ordentligt rätt så snabbt efter hemmalagets ledningsmål. Arribas frispelade i den 41:a minuten Leo Baptistao som läckert lyfte bollen över en ut glidandes Inaki Pena, målet såg däremot inte ut att stå sig då domaren vinkade av för offside, men efter att målet kontrollerats av VAR-rummet visade det sig att Baptistao med ytterst lite marginal höll sig på rätt sida och kvitteringen var ett faktum. Från Barcas sida såklart tufft då man dominerade stora delar av den första halvleken där ett slarvigt baklängesmål och en storspelande Maximiano höll resultatet till 1-1.

Inför den andra halvleken agerade Xavi med ett dubbelbyte där Jules Kounde och Ferran ersatte Felix och Christensen. Ingenting tydde under den första halvleken på att någon av de utbytte spelarna hade någon typ av skadekänning utan att det istället handlade om att Xavi inte var speciellt nöjd med resultatet i halvtid. Och det såg även ut som att Xavi inte var speciellt nöjd under halvtid när den andra halvleken började, då det var ett Barcelona som flög ur startblocken i den andra halvleken där Torres och Lewandowski var inblandade i mycket. Duon hade tre avslut tillsammans under den inledande kvarten men Maximiano fortsatte storspela. Det skulle istället vara en annan person som skulle sno huvudrollen. Sergi Roberto mötte efter dryga timmen spelad Raphinhas hörna med en högklassig nick i den bortre burgaveln. 2-1 och matchen avgjord väl?

Nej för återigen skulle Almeria ta sig tillbaka i matchen efter en bjudning av Barca-försvaret. Pena som gick ut för att plocka ett inlägg krockade med den upphoppande Araujo och bollen hamnade istället vid fötterna hos Edgar Gonzalez som kunde slå in kvitteringen i öppet mål. Såklart slarvigt där det ser ut som att Pena inte kommunicerar över huvud taget med Araujo vilket leder till kvitteringen, men såklart omöjligt att veta från TV-soffan.

Barcelona tryckte sedan på ordentligt de sista 20 minuterna och fick tillslut utdelning. En läcker chip av av Lewandowski i den 83:e matchminuten hittade fram till Roberto som gav Barcelona ledningen för tredje gången med sitt andra mål i matchen. Almeria skulle få en jättechans till ytterligare en kvittering när Baba kom högst på en frispark, men Pena stod för en bra räddning och revanscherade sig från misstaget tidigare. Närmare kom inte bortalaget utan istället var det Roberto som med ett ribbskott var ytterst nära att stå för ett hattrick. Så blev inte fallet utan matchen slutade 3-2 och Barcelona tog en knapp men behövlig seger inför juluppehållet.

Segern tog Barcelona tillbaka på vinnarspåret efter tre raka matcher utan förlust. En match som blev mer dramatisk än vad den hade behövt bli. Onödiga baklängesmål och en mängd avslut där det återigen är värt att berömma Maximiano som stod för åtta räddningar och höll Almeria kvar i matchen länge. Precis som mot Valencia var det däremot en ny bra prestation där effektiviteten framför mål är det som saknas. Roberto bäst på plan, inte bara på grund av hans två mål utan även på grund av hans prestation i helhet där han verkligen visar varför han är lagets lagkapten även när alla är friska. Nu väntar en resa till Dallas och en match mot mexikanska America redan om drygt ett dygn, 03:00 för att vara exakt. En i min bok helt onödig uppvisningsmatch som inte kommer att följas från min sida.