Lagbanner
Estadi Montilivi, 2023-01-28 16:15

Girona - Barcelona
0 - 1

Girona FC – FC Barcelona: 0–1

Girona FC – FC Barcelona: 0–1

Pedri blev stor matchhjälte när Barça besegrade Girona på lördagen. Mer oroande var att Ousmane Dembélé tvingades utgå skadad i den första halvleken.

FC Barcelona skulle ställas på prov på lördagen, när Girona stod för motståndet på Montilivi, några mil norr om Barcelona. Det var förväntningarna inför matchen, och de förväntningarna skulle besannas när domaren Muñiz blåste i sin pipa.

Barça kom till spel i de nya Senyera-tröjorna, och var på jakt efter tre poäng för att sätta ytterligare press på toppkonkurrenten Real Madrid.

Elvan: ter Stegen – Koundé, Araújo, García, Alonso – de Jong, Busquets, Gavi – Raphinha, Ansu Fati, Dembélé.

Girona: Gazzaniga – Martínez, Juanpe, Espinosa, Gutierrez – Romeu, García – Couto, Herrera, Riquelme – Castellanos.

De överlägset sämsta nyheterna från den första halvleken var att den så oerhört formstarka Ousmane Dembélé tvingades utgå efter dryga 20 minuters spel, med något som såg ut som en sträckning. Ersatte gjorde mittfältsdiamanten Pedri, som ju egentligen skulle vilas men därmed gjorde sin 100:e match för Barça.

Girona är som bekant ett bolltrillande lag i allra högsta grad och gjorde en fin spelmässig första halvlek, även om det modiga spelsättet höll på att kosta några gånger. Med Dembélé frånvarande lade Barça förhoppningarna i en-mot-en-spelet på Raphinha, som dessvärre kändes iskall.

Barça fick hur som helst lägga stora delar av den första halvleken på sysslan att jaga boll, vilket som bekant inte är något som föredras. Men det skulle inte bli några mål åt något håll i den första halvleken. Närmast för blåröd del var Ansu Fati, med ett avslut som inte träffade mål – vilket säger en del.

Till den andra halvleken bytte Xavi ut Marcos Alonso till förmån för Jordi Alba. Rimligt, med tanke på hur rollen som vänsterback förändras med en ytter istället för två. Gironas högerback Arnau Martínez, som är aktuell för just Barça, överdrev en rad situationer i den första halvleken – men det var nog få som kunde klandra honom för att få ont när Gavi kom in i en rejäl satsning i början av den andra halvleken.

För övrigt stod domare Muñiz stod för den spanska mycket klassiska domartraditionen att tappa matchen, och bjöd in till rätt grinigt spel från båda sidor. Barça tycktes etablera något av ett tryck framåt timmen, men samtidigt kändes inte Girona ofarliga i kontringsspelet och dessutom fanns inte mycket blårött att spela på i offensivt straffområde.

Till slut kom ledningsmålet för Blaugrana. Jordi Alba fick rejält med utrymme till vänster. Det är mycket han är inte längre, den gode Jordi, men inläggsspelet finns kvar. Sist på bollen i straffområdet var Pedri, som bara behövde peta in den i Girona-målet.

Sedan skulle det såklart, på klassiskt Barça-under-Xavi-manér, bli rätt dramatiskt. 1–0-ledningar innebär som bekant inte på några bekväma matchavslutningar. Men samtliga tre poäng skulle till slut med hem till Barcelona.

Det är knappast första gången den här säsongen som Xavis lag får med sig samtliga tre poäng utan att för den sakens skull imponera nämnvärt – varken i form av prestation eller antal skapade målchanser. Frågan är om det är något som går att hålla i en hel säsong, om trepoängarna kommer fortsätta trilla in – vilket i så fall gör att mycket talar för en ligaseger – eller om ”verkligheten” kommer ikapp.

Resterande delen av våren lär ge oss svaret, och tills vidare går det bra att konstatera att Real Madrid har all press på sig inför morgondagens möte med Real Sociedad.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2023-01-28 18:14:01
Author

Fler artiklar om Barcelona