Lagbanner
Wanda Metropolitano, 2021-10-02 21:00

Atlético - Barcelona

Inför Atletico Madrid - FC Barcelona: Kan Barcelona vända den negativa trenden?

Inför Atletico Madrid - FC Barcelona: Kan Barcelona vända den negativa trenden?

I minst sagt turbulenta tider i den katalanska klubben ska ytterligare en prövning tas an i ligaspelet. På besök i huvudstaden tas de blågröna emot av inga mindre än mästarna Atletico Madrid och oklart är det i vilket läger favoritskapet befinner sig. Oavsett ifall Barcelona äger favoritskapet eller inte så kommer pressen vara påtaglig, minst sagt.

Efter en historiskt sett totalusel inledning i europaspelet med två förluster mot den tyska röda maskinen Bayern Munchen med 3-0 och samma resultat mot de rödklädda portugiserna Benfica, befinner sig Barcelona i ett smärre upplösningstillstånd. Koeman tuppar vidare med allt rödare hals och hans dagar som tränare för klubben bör verkligen vara räknade, hur arg och ivrig han än må vara. 

Rykten om en ny tränare skanderar hit och dit, Xavi, Erik Ten Hag, till och med Jurgen Klopp och Andrea Pirlo ryktas vara potentiella kandidater. Suarez vädjar till Xavi att han borde ha tålamod och inte hoppa på detta sjunkande skepp nu och menar att hans tid inte är kommen än. Faktum är att efter Messis transfer som kom till följd av Barcelonas ekonomiska haveri, torde det kanske ha skrämt bort en hel del potentiella arbetstagare. Barcelonas aktier har ju tveklöst försvagats efter diverse debacle under de senaste åren och jag undrar ifall Barcelona ens har tillräcklig dragningskraft att dra till sig stora namn som Jurgen Klopp längre…

Stoltheten över att få bära en Barcelonatröja är nog svårslagen av något lag ifall man är uppvuxen i en 90talsgeneration som jag är. Men högaktningen klubben skapat sig själv har betalats med världsspelare, resultat och titlar. Dessutom över generationer som började med Ronaldinho vidare till Xavi och Iniesta och naturligtvis till Messi. Nu är nästa generationsväxling här och det är unge Fati som ska ta över fanan, men utan en Messi som mentor, utan en lång inskolning eller ett bra lag att fösas in i. Ett nytt lag ska byggas upp från grunden och frågan är ifall klubben är sexig nog att locka till sig en stortränare eller världsspelare. Råd har man ju inte hursomhelst och utan världsspelare kommer de goda resultaten utebli och likaså titlarna. 
Barcelonas status de två senaste decennierna har varit helt enorm, men det blir intressant att se hur mycket av den statusen som består efter den här säsongen, eller säg om tre år…?

Nog av dekadenta profetior, det är dags för ett besök i huvudstaden där man återförenas med förlorade Suarez och Griezmann och frågan är hur Barcelona ska ta sig an denna uppgift. Kan Fati sprattla sig fri från axeltyngderna och få oss att hoppas? Kan de nederländska pjäserna sätta dit målen som uteblev mot Benfica i onsdags? Det får vi se på lördag. 

Mot tre poäng och ljusare tider! 
Visca el Barça!

Harald af Ugglas Åberg2021-10-01 13:19:54
Author

Fler artiklar om Barcelona