Gran Canaria, 2024-01-04 21:30

Las Palmas - Barcelona
1 - 2

Las Palmas - FC Barcelona 1-2

Den sista matchen i La Ligas 19:e omgång spelades under torsdagskvällen när Barcelona gästade Las Palmas. Matchen slutade 1-2 efter ett sent avgörande av Ilkay Gündogan.

Efter att Athletic Bilbao tidigare under torsdagskvällen planenligt bortaslog det så väldigt formsvaga Sevilla sattes det ännu mer press på Barcelona att hämta hem tre poäng till Katalonien. Detta just för att resultatet i Andalusien betydde att Athletic passerade Barca i tabellen och petade därmed ned Barcelona utanför Champions League platserna och topp 4. Visserligen delar man poäng med både Athletic och Atletico Madrid men en femteplats i början av januari var inget som någon Barca-anhängare varken önskade eller förväntade sig på förhand.

Det skulle även visa sig bli en mardrömsstart för Barcelona då Joao Cancelo redan i de första minuterna av matchen blev liggande efter ett motlägg i offensivt straffområde. Portugisen som varit om inte den i alla fall en av de bästa spelarna under hösten gjorde ett försök att spela vidare efter en stunds omlindning vid sidan av planen men tvingades dessvärre kliva av redan efter elva spelade minuter. Andreas Christen ersatte samtidigt som Kounde flyttade ut till höger. Mardrömsstarten skulle även fortsätta när Las Palmas bara minuten efter bytet gjorde 1-0. Släkten är värst som man brukar säga när det var de båda La Masia produkterna som låg bakom målet. Sandro Ramirez spelade fram Munir El Haddadi och uppförsbacke direkt för Xavi.

Fortsättningen av den första halvleken bestod av relativt lite målchanser för bortalaget. Det var istället Las Palmas som genom Sandro var nära två gånger där det andra avslutet träffade utsidan av Penas stolpe. Det var först efter halvtimmen spelad som det började bli lite halv farligt i offensiv riktning för Barca och detta efter att Sergi Roberto försökt spela bollen i sidled när han i princip kom ensam med Alvaro Valles i Las Palmas målet. Trots denna jättemöjlighet så var det inget avslut på mål när klockan började närma sig 35 spelade minuter och spelmässigt fanns det precis som så många gånger tidigare under säsongen en hel del mer att önska. Resterande tio minuter bestod inte av särskilt mycket fler målchanser och det gick att räkna in en svag halvlek av bortalaget där de inte lyckades få till ett enda avslut på mål och där bolltempot var bland det sämsta jag sett denna säsong. En uppryckning på flera nivåer krävdes om det skulle finnas något överhuvudtaget att hämta i den andra halvleken.

Inför den andra halvleken så såg vi inte några byten från något av lagen. Detta trots att det kanske gick att önska någon typ av förändring hos Barca som varit rejält uddlösa i den första halvleken. Det verkade dock som Xavi haft ett och annat att säga i halvtid för det var ett annat Barca som dök upp i den andra halvleken. Raphinha träffade stolpen efter en benparad av Valles, en situation som dock skulle visa sig vara offside. Det skulle dock inte dröja länge till nästa möjlighet och denna gång kunde Torres placera in kvitteringen framspelad av Roberto, detta efter en tilltrasslad situation i offensivt straffområde där bollen tillslut hamnade vid fötterna hos spanjoren. En pigg start på den andra halvleken där fortsättningen såg ljus ut.

Barca fortsatte att hålla i taktpinnen efter kvitteringen, trots det skapade de inga klara möjligheter utan istället handlade det om lite halvchanser eller situationer som kunde ha blivit farliga. Xavi agerade också med byten med 20 minuter kvar. Joao Felix och Lamine Yamal ersatte Lewandowski och Raphinha. Dryga åtta minuter senare kom även det som många väntat på, Vitor Roque ersatte Torres i vad som skulle bli hans debut för klubben. Samtidigt kom även Fermín López in i spel istället för Roberto.

Fler målchanser skulle även komma för båda lagen. Mika Mármol hade en farlig nick utanför för Las Palmas och Roque var nära att ta vara på ett misstag hos hemmalaget när han sånär kunde få med bollen förbi Valles. Barca skulle dock få med sig samtliga tre poäng och detta efter en straffspark i den 93:e matchminuten. Gündogan gick omkull i samband med en retur efter Felix avslut och det var även tysken som klev fram och satte dit avgörandet. Efter ledningsmålet kan vi även notera en jättechans för Roque som dessvärre inte kunde hitta målet.

En sevärd tillställning för det neutrala ögat och en blytung seger Barca där det var en första halvlek som egentligen bara är att glömma och gå vidare från. Däremot finns det mycket att bygga vidare på från den andra halvleken då det var ett mycket högre bolltempo som i sin tur ledde till en hel del målchanser. Viktig seger vilket innebär en tredjeplats och fortfarande ett sju poängs avstånd till serieledande Real Madrid