Lagbanner
Parc des Princes, 2021-03-10 21:00

PSG - Barcelona
1 - 1

Paris Saint Germain – FC Barcelona: 1–1
Drömmål och straffmiss. Barça lutade sig i vanlig ordning mot Messi när Champions League tog slut för den här gången.

Paris Saint Germain – FC Barcelona: 1–1

Barça kom till returen i Paris med ett stort underläge efter fiaskot på Camp Nou. Trots en i stora stunder bra prestation räckte det inte till en vändning. Barça är där med utslaget innan kvartsfinal för första gången sedan 2007.

Det kändes länge sedan, den där matchen i Paris. Kanske någon form av psykologisk försvarsmekanism. Kanske för att en hel del har hänt sedan dess. Ett antal matcher har avverkats, en semifinal i Copa del Rey har vänts, Bartomeu har hamnat i trubbel med rättvisan och, sist men inte minst, en ny president är på plats. Joan Laporta reste, vilken ingen kan ha missat, med laget till Paris.

Barça kom till spel i ett 3-4-3. I mittbackarna Piqué och Araújos frånvaro agerade Frenkie de Jong någon form av allt-i-allo-mittback. Startelvan enligt följande: ter Stegen; Mingueza, de Jong, Lenglet; Dest, Busquets, Pedri, Alba; Messi, Griezmann, Dembélé.

Paris Saint Germain kom återigen till spel utan Neymar. Pochettino ställde följande elva på banan: Navas; Florenzi, Marquinhos, Kimpembe, Kurzawa; Gueye, Verratti, Paredes; Mbappé, Icardi, Draxler.

Matchbilden var väntad. Barça med bollen. Paris Saint Germain föll hem och letade Mbappé i omställningsspelet. Det var ett helt annat Barça jämfört med den första matchen. PSG kunde å sin sida, som naturlig konsekvens av sin ledning, med gott samvete lämna taktpinnen till Barça.

Barça lyckades faktiskt omsätta bollinnehavet i målchanser. Främst genom Ousmane Dembélé som kom till chans på chans i sin nya roll. Effektiviteten saknades dock totalt och fullständigt. En fingertopp från storspelande Navas där, ett lite för kort ben tillhörande Messi där.

Ni kan spelreglerna. Brända chanser ger alltid bestraffning på andra sidan planen. När vi nått 2021 finns dessutom VAR med i dessa spelregler. Den till synes evige olycksfågeln Clément Lenglet var den skyldige. Mbappé klev fram. 0–1. Ridå ned ännu en gång.

Barça gör i stora perioder inte en speciellt dålig match”, skrev jag för en dryg månad sedan. Så var fallet även idag.

Hur som helst, Messi skulle hinna vara Messi också. En fullständigt makalös träff från långt håll senare var det kvitterat.

Med facit i hand avgjordes matchen i mångt och mycket precis innan halvtid. Då var det Barças tur att få straff. Messi klev fram, Navas räddade. Missad straff och missad chans till momentum.

Den andra halveken var till stora delar lik den första. Barça hade bollen, Barça skapade chanser, Barça missade chanser. Paris Saint Germain såg ut att vara, med all rätt, ganska tillfreds med matchbilden.

Detta Barça är inte tillräckligt bra för att göra fyra mål på Paris Saint Germain. Likväl borde detta Barça vara tillräckligt bra för att inte släppa in fyra mål mot Paris Saint Germain. Den första matchen avgjorde naturligtvis dubbelmötet.

Att inte lyckas vända på 1–4 är ingen skam i sig. Barça kan snarare ta med sig en godkänt insats tillbaka till Katalonien. Visst kunde ett straffmål innan paus gett andra halvlek en annan puls. Så blev det inte, och Paris Saint Germain är välförtjänta av sin kvartsfinalplats.

För Barça väntar nu en något oväntat slutstrid i ligaspelet samt en cupfinal. Bland annat. Laporta ska komma på plats. Ekonomin ska lösas. Kontakt ska skrivas. Messis framtid ska avgöras. Förhoppningsvis ska de unga spelarna fortsätta ta för sig.

Det finns en del att göra.

- - - - - - 

¡Visca Barça i Visca Catalunya!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-03-10 23:25:00
Author

Fler artiklar om Barcelona