En svängig historia på Santiago Bernabéu såg Real Madrid dra längsta strået och där med gå upp i serieledning

Courtois; Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo; Valverde, Isco, Casemiro, Kroos, Vinicius; Benzema

Barcelona

Ter Stegen; Semedo, Piqué, Umtiti, Alba; Vidal, Arthur, Busquets, De Jong; Messi, Griezmann

Matchen

Första 15 minuterna började på jämnt vis där Barcelona föga förvånande dominerade bollinnehavet utan att skapa något läge överhuvudtaget medan Real Madrid stack upp när möjlighet gavs. Det var också runt kvartsmarkeringen första riktiga läget kom men Kroos skott gick över landsmannen Ter Stegens ribba. Några minuter därefter var det återigen dags för hemmalaget att få en bra möjlighet men Marcelo valde att dunka in bollen på vinst och förlust i högen av bortaspelare istället för att sätta den snett inåt bakåt till en fristående Isco, den senare visade med rätta sin förtvivlan efteråt.

Barcelonas första läge dröjde till minut 21 när de lyckades dyrka upp Real Madrids försvarsblock. Messi kombinerar sig fram och får ut bollen till Alba på vänsterkanten som istället för att på sedvanligt vis hitta tillbaka till sin argentinske lekkamrat når Griezmann, men det kanske han ångrade lika snabbt då fransmannens avslut, som var i riktigt bra läge, går högt över. Knappa 10 minuter senare var det dock dags igen och nu skulle Messi få chansen. Vidal får en boll i djupled som han stöter ner till Griezmann som i sin tur väntar in Messi som får skottläge med högern, men det blev i slutändan inte bättre än att Courtois i hemmamålet kunde plocka det.

Detta var dock mitt uppe i vad som skulle visa sig vara Barças längsta period av konstant spel- och chansövertag i matchen. Tämligen snabbt efter Messis läge kom nämligen Arthur fri efter en imponerande löpduell mot Kroos där han enkelt sprintade ifrån tysken men Courtois stod återigen i vägen. Barcelona skapade en sista chans innan halvtidsvisslan ljöd och det var än en gång Messi som var sist på bollen. En klassisk V-löpning med bra tajming och samarbete med Busquets gav nummer 10 ett nästan-friläge men Varanes hann ikapp i sista sekund och störde Messi så mycket att avslutet gick rätt på Courtois.

Andra halvlek blev en tydlig scenförändring jämfört med första även om bollinnehavet fortfarande leddes av Barcelona, om än relativt knappt. Men hemmalaget höjde intensiteten två snäpp och gästerna hängde inte med. Iscos kanonskott i 56:e minuten som Ter Stegen tvingades göra en jätteparad på var startskottet för en kavalkad av Real Madrid-attacker som slutligen skulle resultera i mål. Fem minuter efter Iscos skott fick han en ny chans men nicken räddades på mållinjen av Piqué.

Barcelona hade svårigheter att ens få till kontrollerat bollinnehav på hemmalagets halva vid denna tidpunkt men i minut 70 lyckades de ändå vaska fram en chans. Det var nyligen inhoppande Braitwaithe som löpte in bakom Marcelo, precis så som han ska göra, och fick ett skottläge ur snäv vinkel. Men återigen, Courtois var i vägen.

Ett hemmamål hängde i luften och när Kroos utnyttjade en lucka mellan Semedo och Braitwaithe i minut 71 för att ge Vinicius, som förövrigt var mycket pigg matchen igenom, fri lejd mot mål var det väntat. Brassen gjorde inga misstag vid avslutsögonblicket fri med Ter Stegen även om han hade en del flyt med touchen på Piqués ben. Men 1-0 Real Madrid och uppförsbacken för Barcelona var ett faktum. Uppförsbacken blev också för svår för Barça som inte lyckades krångla sig ur Reals grepp utan istället fick se Mariano trycka in 2-0 på kontring på tilläggstid. Tre pinnar till huvudstadslaget som också gick upp i serieledning, en poäng före Barcelona.