Johannesson -> Daniel Lohm (74)

Varningar:
Richard Pihl, ÅFF (11)
Martin Ulander, ÖIS (27)

1/16-delsfinal i Svenska Cupen på ett kyligt och ödsligt Ullevi låter inte som någon större upplevelse, men det blev en småtrevlig tillställning. ÖIS var storfavorit mot Åtvidaberg, som i fjol ramlade ur Superettan och nu har tappat flera tongivande spelare.

På morgonen hade både Patrik Elmander och Mikael Björkqvist lämnat återbud till matchen p g a sjukdom och därför fick man starta med Mike Owusu som mittback och Christian Hemberg i anfallet. Förutom mittbacksparet Owusu och Thorarinsson såg uppställningen ut som ett förväntat allsvenskt premiärlag.
ÖIS spelade med en ”liten” diamant på mittfältet, där Magnus Källander låg 10-15 meter framför Marcus Johannesson, som tog det största defensiva ansvaret (vilket egentligen inte behövdes i dag). När Marcus byttes ut mot Daniel Lohm klev Magnus ner på den defensiva positionen.

ÖIS fick en riktig kanonstart. Efter endast två minuter, kom det första målet. På matchens första hörna körde ÖIS en intränad variant med fyra man, som startade vid straffområdeslinjen i olika löpningar. Den här gången blev det Joachim Karlsson, som avslutade. Han kom på främre stolpen och kunde nickskarva in Jeffrey Aubynns hörna i en situation där målvakten inte fick grepp om bollen förrän den hade passerat mållinjen.

ÖIS fortsatte att trycka på och Anders Prytz hade ett bra långskott och Magnus Källander var snubblande nära att komma igenom motståndarnas backlinje. Mitt i ÖIS-pressen stack Åtvidaberg upp och Sven Juhlin hade ett giftigt skott i gavelns utsida. Ett mål där och det hade kanske blivit lite spänning. I stället var det ÖIS som avgjorde matchen en minut senare. Marcus Johannesson slog en frispark, efter att Jeffrey Aubynn fällts, och Joachim Karlsson tog emot bollen i straffområdet och passade över till Christian Hemberg, som från nära håll satte bollen i nät.

I 15:e minuten slog Anders Prytz en stickare på vänsterkanten till Jeffrey Aubynn. Han tog sig ned till kortlinjen och sköt via en försvarare i stolpen. Christian Hemberg hann tyvärr inte fram ordentligt på returen. Några minuter senare var det dags för Jeffrey Aubynn igen, han slog ett fint inlägg som Martin Ulander volleysköt i mål, målet blev dock helt riktigt underkänt då Joachim Karlsson varit väl tuff i en närkamp framför mål.

Chanserna avlöste varandra och när Marcus Johannesson slog ett inlägg efter hörna och när målvakten missade bollen var de flesta beredda på att notera 3-0, men Christian Hembergs något lösa nick kunde rensas undan av en Åtvidabergsspelare. 3-0 blev det i alla fall och den här gången var det Christian Hemberg som var framspelaren.
Martin Ulander startade på högerkanten och hittade Christian en bit utanför straffområdet. Ett väggpass senare var Martin fri och kunde elegant chippa bollen över den utrusande målvakten.

Ett friläge av Joachim Karlsson, en nick av Jeffrey Aubynn och en nickskarv av Christian Hemberg kunde gjort att halvtidsledningen varit betydligt större. Efter paus hade Atli Thorarinsson en bra nick och Jeffrey Aubynn en fräsande frispark över redan i inledningen innan det var dags för nästa mål.

Marcus Johannesson lyfte fram en lyra, nästan från mittlinjen, och snabbe Christian Hemberg hann först och kunde retfullt enkelt lyfta bollen över målvakten och göra sitt andra mål för dagen. Segern kunde blivit åtskilligt större, bl a var Martin Ulander helt fri, men målvakten gjorde en bra benparad. Inhopparen Savo Drobac hade två utmärkta målchanser och Anders Prytz en frispark tätt över höger kryss. Åtvidabergs enda chans i andra halvlek kom när David Marek slog en felpassning in i planen och Anders Gruvebäck fick chansen, men skottet gick utanför.

Det är svårt att bedöma spelarna, när det var så stor klasskillnad mellan lagen. Försvaret utsattes inte för några egentliga prov utan man avväpnade enkelt alla Åtvidabergs försök till anfall. Anders Prytz var den i backlinjen som tog initiativ framåt och många av anfallen startade på vänsterkanten. Det offensiva spelet fungerade bra och vi såg många hörnor och fina inlägg.
Två roliga detaljer är också värda att komma ihåg. Anders Prytz gjorde en elegant tunnel på en motståndare och Magnus Källander lyckades liggande på sidlinjen passa fram bollen till Daniel Lohm.

Erik Hamrén var mycket nöjd efter matchen.
- Vi satsar 100% på Cupen och vi spelade bra och koncentrerat i 60 minuter. Det syntes att killarna var sugna, det var distinkta pass och många avslut. Den sista halvtimmen tappade vi tempo och var inte riktigt taggade. Kantspelet kan ge oss en ny dimension. Martin Ulander, som nu får ses som mittfältare i första hand, var bra och Jeffrey Aubynn hade fina inlägg även om en del fastnade i dag. Joachim Karlsson är bra tränad och viktig både som framspelare och avslutare.

Erik tyckte det var tråkigt att premiären blir uppskjuten.
– Det blir tätt mellan matcherna om man går långt i Cupen.
Det är roligt att se att Patrik Elmander gått framåt mycket redan och på skadefronten ljusnar det, Valter Tomaz Jr och Patrik Fredholm är tillbaka redan nästa vecka, däremot dröjer det ett tag till för Johan Anegrund och Morgan Nilsson, berättade Erik.