Bestulna på 1-årsdagen

En bask vid namn Fernando Gorostegui såg till att Mallorca gick lottlösa från den sena måndagsmatchen mot Deportivo La Coruña.

Det var han som dömde, och i den 96:e minuten pekade han av någon anledning på straffpunkten efter att Martin Valjent tagiot bollen ifrån Depor’s Nahuel. Valjent var klart först på bollen, och domslutet helt befängt och felaktigt.
Straffen och tillika matchens sista spark slogs hårt i mål av Carlos Fernandez.

Första halvlek tillhörde hemmalaget, dom förde matchen och höll fint i bollen. De chanser som skapades blev ändå aldrig riktigt farliga. Och även om Mallorca som vanlig petade och duttade med bollen utanför eget straffområde, så höll man ändå ett fartfyllt Depor på avstånd.

Jag hade ändå en bra känsla i halvtid. Det var denna dag för ett år sedan Mallorca firade avancemanget från Segunda 2, och här behövde man en poäng för att säkra playoffplats till Primeran.

Andra halvlek började i lite lugnare tempo, Deportivo hade några halvchanser, men ett bra målvakt och försvararbete hos Mallorca såg till att hålla rent på den konstigt bevattnade gräsmattan.
Normalt skickliga dribblers som Lago Junior och Aridai halkade gång på gång i vätan.
Underlaget var sjöblött och vattnades dessutom ytterligare i halvtid.

Var det en medveten manöver, eller gör man alltid så på Riazor ?

Dock, Mallis började vakna till, samtidigt som Depor helt tappade tempot och såg trötta ut.
Den som skapade mest i Mallorca var Ante Budimir, men hans försök stoppades resolut av en formidabel. Dani Gimenez i hemmamålet. Han radade upp riktigt fina räddningar och höll galicierna kvar i matchen.
Mallorca dominerade allt mer ju längre matchen led. Tio minuter in i andra hälften lämnade Aridai scenen och ersattes av fansens favorit Abdon Prats. Med sin första bollkontakt serverade han Budimir vars avslut åter stoppades av Gimenez. Alex Lopez kom sedan in istället för en slutkörd Budimir och lite senare ersatte Baba en krampande Pedraza.
I slutminuterna borde Estupiñan ha avgjort, ytterbacken sköt högt över efter att ha halkat omkull vid skottögonblicket...

När vi alla väntade på slutsignalen så kom alltså domslutet som ändrade förutsättningarna, mest för Deportivo vars ambition fortfarande är inom räckhåll. Att efter en uddamålsförlust klaga på en straff kan ju stinka lite, men detta var verkligen löjligt. Jag är uppväxt med gammal engelsk arbetarfotboll och friar hellre än fäller. Så enkelt är det kanske inte, men den sydeuropeiska mentaliteten får ju vi supportrar smakprov på ibland, och det smakar inte alltid så gott.

Bitter? Ja, faktiskt.

Nu väntar Granada som vill knipa La Liga-avancemang.Tufft, men Mallorca säkrar playoff vid vinst, så potten är hyfsat stor. Intresset för biljetter har ökat rejält sista veckan, och idag meddelade man att fler delar av arenan öppnas upp inför säsongens sista hemmamatch(grundserien)

Deportivo: Dani Giménez, Eneko Bóveda, Domisgos Duarte, Pablo Marí, Saúl; Edu Expósito, Alex Bergantiños (Vicente Gómez, min.74), Fede Cartabia, Borja Valle (Christian Santos, min.71), Carlos Fernández och Quique González (Nahuel, min.82).

Real Mallorca: Reina, Sastre, Raíllo, Valjent, Estupiñán; Marc Pedraza (Baba, min.80), Dani Rodríguez, Salva Sevilla, Lago Junior, Aridai (Abdón, min.56) och Budimir (Álex López, min.74)

Domare: Gorostegui Fernández .Gula kort till Fede Cartabia, Domingos Duarte, Pablo Marí och Edu Expósito i hemmalaget och till Álex López och Raíllo i Mallorca. Mål: 1-0, Carlos Fernández, minut 95.

Publik: Väldig få