Lagbanner

Mallorca - Deportivo La Coruña 3-0

Efter sex års frånvaro är Real Mallorca tillbaka i La Liga Santander efter en sensationell comeback mot Deportivo La Coruña i finalmatchen på Son Moix i Palma.


Härliga bilder frårn Son Moix efter slutsignalen



Söndagens 3-0 seger på en utsåld arena var ju precis vad som behövdes...

Efter torsdagen bottennapp i Galicien var det få som trodde på en rödsvart succe, men Vicente Moreno och hans mannar ville annat. De talade om möjligheterna innan matchen. Och med 21210 supportrars stöd gick det alltså vägen.

Hela vägen!

Till La Liga! 


Mallorcas bragd innebär förutom avancemanget, att klubben gör Salamanca, Malaga, Granada och Eibar sällskap. Lag som har gjort den episka resan från non-league fotboll till en av de bästa ligorna i världsklubbfotbollen under några månader.

RCD Mallorca skapade det här laget i Segunda B och åtta spelare av dem deltog i söndagens match. Man byggde vidare kring kärnan i truppen kryddade (till en början) försiktigt med lite nya namn som inte direkt skrämde konkurrenterna. Men det funkade, under denna säsong har man haft lättare att locka till sig spelare, och lån från Primeran och Premier League har föstärkt laget.

Sedan är det ju det här med tålamod och kontinuitet. Här har Mallorca gjort det mesta rätt, inga plötsliga förändringar med sparkade ledare eller spelare.

Lugn & fin, jobba på. Med en stabilare ekonomisk plattform så har detta blivit möjligt, Sarver & Co.har betytt mycket för klubben. Och tränare Moreno förstås.
Med honom kom moralen, glädjen, arbetsron och gammal fin team spirit.
Inget konstigt egentilgen, ingen hemlig formel. Men ack så ovanligt i den moderna idrotten.

Matchen då?

Ja, Mallorca började i högt tempo och pressade på högt upp i banan, såg bra ut direkt, en total motsats till torsdagen möte i Galicien. Efter ca 20 minuter kom 1-0.
Ante Budimir fintade sig in i straffområdet , la över bollen från höger till vänster och pang.

Arenan exploderade, och tron på en vändning växte ytterligare.

Blev lite grinigt, många avblåsningar, men domare Valentín Pizarro Gómez hade hyfsad koll på läget.

Andra började likt den första, full fart, Baba lysande på mittplan, bäst denna afton anser jag,
Han serverade Sevilla och Rodriguez vit ett antal tillfällen med fina genomskärare.
Likaväl defensivt, då han bröt Depors försök till uppspel, och det blev aldrig riktigt farligt.
Gästerna hade svårt att skapa något konstruktivt.

De glada Mallorcafansen blev ännu gladare när favoriten Abdon Prats byttes in tidigt i andra.
Prats är killen som efter 0-2 på Riazor utan någon som helst ironi sa till reportrarna;

-Bara halvvägs, vi gör 3-0 hemma. …

Deportivo hade några frisparkar och försök till en kvittering, men istället var det Mallorca som skulle utnyttja en fast sitiation strax efteråt.
Salva Sevilla la upp bollen och precis som mot Almeria för en månad sedan trycker han in bollen till synes otagbart bakom målvaktande Jimenez och 2-2! Publiken i extas, man hade vittringen!

Ett enda mål till!

Med nio minuter kvar kom det. Och visst. Abdon Prats kan man lita på. Vår supersub tittar upp på distans, väljer att avlossa en kanon istället för springa och 3-2!   Assisterad av Baba, och vändningen ett faktum.

Det blev nervöst, svetttigt och jobbigt.  Depor skapade chanser,  bland annat fick Manolo Reina tippa en hård boll från nära håll över ribban, Fyra minuters stopptid!

Men det höll, övertiden hanterades på ett rutinerat sätt, giganten Baba dirigerade med mest energi av alla denna underbara kväll.

****

Mallorca gjorde naturligtvis detta väldigt bra, självklart. Depor hade svårt, dom agerade till synes nervöst. Mallorca  var piggare och smartare, verkade outröttliga.

Vad händer nu ?



Först ska det firas, på stan ikväll i sedvanlig öppen buss och uppvisning på gator och torg.

Blir en förlängning på gårdagens fest. Folk kommer, dom ställer upp och visar stöd och glädje.
Det kommer att behövas, nu har man några månader på sig att växla upp precis allting minst ett snäpp, helst två.

Vad som händer med truppen har jag ingen aning om, men som klubben har jobbat den senaste tiden , så blir jag inte förvånad om man redan har en strategi för det här.

RCD Mallorca är yillbaka!

Hasta luego amigos!

Mallorca; Reina, Valjent, Etupinian, Raillo, Sastre, Sevilla, Baba, Dani, Lago Junior, Budimir, Aridai

Deportivo: Jimenez, Boveda, Pablo, Garcia, Duarte, Gomez, Pedro, Exposito, Nahuel, Valle, Quique

Byten; Carlos Fernández (29', Nahuel), Abdón Prats (51', Ariday), Fede Cartabia (78', Borja Valle), Álex López (83', Ante Budimir), Xisco Campos (86', Joan Sastre), Caballo (87', Bóveda) Målen: 1-0, 20': Ante Budimir, 2-0, 61': Salva Sevilla, 3-0, 81': Abdón Prats

Domare : Valentín Pizarro Gómez. Gula kort till Joan Sastre (49',) Domingos Duarte (53',) Borja Valle (55',) Pedro (77', Manolo Reina (84', David Simón (85',) Salva Sevilla (88',

Thomas Bronner2019-06-24 20:43:00

Fler artiklar om Mallorca