Lagbanner

Que pasa?

Vi sammanfattar läget lite. Livet i La liga är i full gång, och matchschemat i september och oktober är minst sagt hektiskt med galna avsparkstider. Till det, Mallorca till Japan och Dos Babas! Så, vad händer ?



På plan


Fyra pinnar efter fyra matcher får anses ok, inte mer. Spelet man har visat upp borde ha belönats med några poäng ytterligare. I premiären mot Eibar mäktade man med tre skott på mål, lite klent. Nu blev det seger ändå-2-1 efter ett självmål av gästernas Paulo Oliveira. Mallorca agerade till synes stabilt, man verkade ha konserverat formen och självförtroendet från den makalösa avslutningen i våras.Man låter motståndarna hålla i bollen på egen halva, men utan att skapa något av det.
Lite riskabelt kan jag tycka, det väntar ju en helt annan nivå på motståndet i år.

Veckan därpå kom Real Sociedad till Palma och Son Moix. Ett Sociedad som nämns ofta på fotbollssajter och i tdningar. I år med den nya svenske kelgrisen Alexande Isak i truppen. Man har ambitioner, ingen tvekan. Över 18000 på läktaren, den största publiksiffran sedan 2013!
Det slutade med en sur 0-1 förlust efter ett kliniskt avslut från 20-årige Martin Odegaard. Norske Martin är på lån från Real Madrid, med det spel han visade upp här, så borde han vara redo att utmana om en plats i Real Madrid redan nu.
Det här var Mallorcas första förlust hemma på mycket länge, åtta månader ?

Matchen mot Valencia blev märklig. Mallorca spelade helt rätt, man höll bollen inom laget och visade ingen respekt på mäktiga Mestalla. Första halvlek var riktig bra från vår sida. Men, ett skott på mål håller inte i La Liga. Speciellt inte om man bjuder på två straffar. Det straffar sig.

Och så förra fredagen då. Hemma igen, Athletic Bilbao på andra sidan, sju år sedan sist!
Det blev en härlig tillställning, en mycket underhållande match. Som någon uttryckte sig

den bästa 0-0 match jag varit på

Sju gula kort, straffar åt båda hållen, bortdömt Mallorcamål i 96:e minuten, ni fattar.

Fotbollskanalens Ramo Holmbom ansåg att kampen var iskall i drygt 80 minuter, såg vi samma match Ramo? Precis som mot Valencia så visade man att kvaliteten finns där, Bilbao låg inför denna match 2:a i tabellen, men fick ”bara” med sig en poäng hem. Mallorcas problem är bristen på målskytte/skyttar. Här måste man höja nivån.

Med ekonomin

Det omedelbara är att Real Mallorca måste betala 11 miljoner euro till statskassan inom några veckor. Det gäller den gamla avbetalningen från den rekonstruktion man genomförde i klubben för ett antal år sedan. Beloppet styrs av nivån på liga man deltar i. Man måste alltså betala mycket mer som La Liga-lag... Det hade man tydligen koll på, pengarna finns och kommer att redovisas i tid. Skuldsaldot efter denna ”amortering” är ca 7 miljoner euro. En hel del pengar, men ända hanterbart. Detta är också anledningen till att Mallorca har den lägsta lönebudgeten(29 milj. Euro) i ligan enligt den senaste undersökningen.


I truppen

Man bör beakta att i matchen mot Real Sociedad använde Mallorca nio(9) spelare som aldrig tidigare spelat tävlingsfotboll på denna nivå. Enligt en online-omröstning med frågeställningen ( Är Mallorcas nyförvärv tillräckligt bra för att hålla laget kvar i högsta ligan? ) är förtroendet bland fansen nu på en hel annan nivå än bara för någon månad sedan.

81% svarade ja, övertygande!

Värt att nämna nu, är ju ”japans Messi”, inlånade Takefusa Kubo ( Real Madrid) som nog närmar sig en plats i startelvan. Han har sett riktigt vass ut unde de inhopp han fått göra.
Ett annat lån, Baba Rahman (Chelsea) har redan tagit sin plats i backlinjen. Han lär inte släppa den Nu alltså två mycket bra och viktiga Baba i Mallorca!

Vår populäre målvakt Manolo Reina, har kallats till förhör gällande matchfixning! Det gäller en match mellan Levante och Zaragoza från säsongen 2010/2011. Reina satt på bänken hela matchen, som vanns av Zaragoza med 2-1, vilket var precis vad som krävdes för undvika nedflyttning.Utan att veta exakta anklagelser, så misstänker man utbetalningar till spelare och ledare i Levante för att ”lägga sig” . Bevisen ska vara oklara utbetalningar på 965000 euro från Real Zaragoza. Mallorca kommer inte att agera, Reina sägs ha fullt förtroende och man räknar med att han frias helt.

21/9 Samtliga spelare tillgängliga för spel!

I Klubben

Med nya Kubo i laget så söker Mallorca efter nya partners och supporters i världen, en delegation har besökt Japan för sponsorjakt och spridning av klubbens intressanta spelare. Man har konstaterat att 160000 ”träffar” på sociala medier direkt kan kopplas till hans ankomst!

Härnäst:

Lunchmatch i morgon 22/9 söndag. Getafe borta 12:00, galen matchtid. 
Dels värmen, men också att spanjorerna tillbringar söndagen med familj och vänner, halvheligt faktiskt.

På onsdag 25/9 Atletico Madrid hemma 19:00, galen matchtid, de flesta lär vara kvar på sina jobb, och trafiken kommer att vara kaotisk.


Hasta luego amigos!

Thomas Bronner2019-09-21 12:17:00

Fler artiklar om Mallorca