Lagbanner
Seger för Mallorca på Butarque

Seger för Mallorca på Butarque

Jagoba Arrasates mannar reste till den spanska huvudstaden och besegrade nykomlingarna CD Leganés med uddamålet.

För tredje gången någonsin i La Liga möttes det bortglömda och nedflyttningstippade Madridlaget Leganés det stora lilla ölaget Mallorca. Ett lag som har som mål att stanna i högstaligan, ett annat som vill etablera sig allt mer. Vinnaren av Segunda division säsongen 23/24 mot tvåan i Copa del Rey 2023-2024. Två väldigt disciplinerade lag i defensiven. Mallorca som försöker bli mer offensivt vill ha mer bollinnehav med Arrasate och hemmalaget Leganés tog sig upp i högstaligan med hjälp av en ramstark defensiv. Leganés var obesegrade innan matchstart. Mallorca utan vinst innan matchstart. En liten överraskning i Mallorca var att Marc Domenech, egen produkt från Palma de Mallorca, fick göra sin första start i ligan.

Lagens uppställningar:

Mallorca (4-3-2-1): 
Greif
Maffeo-Valjent-Raillo-Lato
Costa-Morlanes-D.Rodriguez
Asano-Domenech
Muriqi

Leganés (4-2-3-1): 
Soriano
Hernández-Sáenz-Sergio-Altimira
Brasanac-Tapia
Munir-Óscar-Raba
Diego Garcia

Första halvlek:
Mallorca etablerar sig tidigt på Leganés planhalva. En tidig chans av Asano som nickade över efter 4 minuters spel. Leganés höll nollan 12 gånger på hemmaplan under förra säsongen och är tighta bakåt, så även i denna match. Straffsituation för Mallorca i 18 spelminuten men ingen straff dömd, vilket är ett korrekt beslut. Första 20 minuterna domineras av Mallorcas bollinnehav. Det är en väldigt välvattnad plan och vattnet skvätter stundtals.

Kvicke Asano fick ett bra läge på kontring i 23e spelminuten efter att Leganés för egentligen första gången i matchen sett farliga ut. I den 27e spelminuten blir det superläge för Muriqi på inlägg av D.Rodriguez. Leganes första egentliga farlighet i 32 matchminuten, skapar lite oreda i straffområdet men leder till slut till ingenting. I 33 matchminuten byts Maffeo ut mot Sanchez, sannolikt på grund av en tidigare skada på Mafeo. I 36 minuten får Leganés till ett bra inlägg men Garcia nickar utanför och över.I 43 matchminuten är det ombytta roller i Mallorcas offensiv då Dani Rodriguez, normalt framspelare, gör mål efter en nickpass av manbunprydde mittbacksplågartargetspelaren Vedat Muriqi, känd som ”La Pirata” , efter ett bra samspel mellan Domenech och Lato. Lato spelar till Domenech som släpper tillbaka till Lato som slår inlägget som Muriqi nickar in till veteranen Dani Rodriguez.

Direkt efter sätter Mallorca stort tryck, Muriqi har nästan öppet mål men faller i straffområdet efter en duell med Soriano. Hade eventuellt kunnat vara straff men blir istället hörna. Halvleken domineras av Mallorca.

Andra halvlek:
Leganés gör tre byten i halvtid. Tapia byts ut mot Neyyou, Raba mot Cruz och El Haddadi mot Franquesa. Relativt raka byten. I 47 minuten får Mallorca till ett farligt inlägg som dock leder till ett kontringsläge för Leganés i form av en bra löpning av nyinbytte Franquesa. I 49e minuten får Domenech bollen i Leganés straffområde, passar till Muriqi som relativt fri väljer att nicka vidare till Asano, som dock inte får tag i bollen. I minut 51 nuddar bollen Toni Latos arm i Mallorcas straffområde, domaren konsulterar VAR men då armen var intill kroppen blir det korrekt dömt ingen straff. I 57e minuten gör Leganés sina sista byten, Altimira ut för Rosier och Rodriguez ut för Cissé  och har nu gjort alla sina byten. I 61a minuten byter Mallorca startelvedebutanten Marc Domenech ut mot en annan debutant, Robert Navarro, officiellt på lån från Real Sociedad men antagligen på väg till Athletic Bilbao när hans nuvarande kontrakt löpt ut. I 67 minuten gör Leganés ett byte till, Henandez ut mot De La Fuente, viss förvirring uppstår då Leganés redan gjort sina byten. En ny regel för i år är dock att spelare med antagliga huvudskador kan bytas ut utan att det räknas mot de ordinarie bytena. Antagligen var det Tapia som hade huvudskada och bytet av honom räknades därför inte som ett ordinarie byte.

Leganés flyttar fram sina positinoer från minut 60 eller så. Minut 71 så byter Mallorca in colombianske landslagmannen Mojica och Mallorcafödde Darder in för Lato och Asano. I 75 minuten får Leganés till ett bra inlägg i farligt läge via Neyou, men Diego Garcia missar bollen helt och det blir inspark för Mallorca. Matchens första gula kort kommer i 77e minuten,  Morlanes för protest mot en Leganésfrispark som är mycket svag och väldigt sent blåst. I 84e minuted byts Mascarell och Copete in mot Rodriguez och Costa. Ett klart defensivt byte ämnat att stänga en match som Mallorca i stort sett dominerat från minut ett. I 85e minuten får Mascarell gult kort efter lite burdust försvarsspel i mitten av planen. I 89 minuten får Neyou gult kort efter bryskt försvarsspel i mittcirkeln. I 90e minuten blir Neyou fälld utan att få frispark och Mallorca får en farlig målchans som inte leder till något. Neyou förblir liggande in på stopptid. Leganés har dock inga byten kvar så Neyou får spela vidare. I 92a minuten blir Mallorcas Navarro varnad efter att ha sparkat Neyou på knäet. I 92e minuten faller Gonzales i Mallorcas straffområde efter en duell med Copete, domaren konsulterar med VAR och ingen straff döms vilket verkar vara ett korrekt domslut. Efter 4 tilläggsminuter blåser domaren av matchen. Matchens spelare blir Vedat Muriqi, som vana trogen slet och krigade och spelade fram till Rodriguez matchvinnande mål.

MATCHFAKTA

Mål
Mallorca: 43’ D. Rodriguez

Varningar
Mallorca: Morlanes (77’), Mascarell (85’) Navarro (90+2’)
Leganés: Neyou (89’)

Arena: Estadio Municipal de Butarque , maxkapacitet 12 454

Publiksiffra: 10 482

Slutresultat: 
1-0 Mallorca

Joakim Billtén2024-09-01 20:21:21

Fler artiklar om Mallorca