Lagbanner
2020-01-12 19:00

Real Madrid - Atlético
4 - 1

11:e supercup vinsten för Los Blancos

11:e supercup vinsten för Los Blancos

Real Madrid vann den första titeln den här säsongen, när man besegrade Atlético de Madrid i den spanska supercup-finalen. Efter en ganska sömning tillställning men lite dramatik i slutändan fick ett straffavgörande även avgöra denna derbyfinal, likt Milano 2016. Den här gången sköt Sergio Ramos titeln till Real Madrid när han retfullt rullade in lagets fjärde och avgörande straff.

Real nådde finalen i princip efter att ha kört över copavinnaren Valencia i den första semifinalen. Atlético vände och vann mot ligamästaren Barcelona i den andra semifinalen. Två lag som alltså egentligen inte vann cupen eller ligan förra säsongen tog sig vidare till finalen tack vare det nya formatet med fyra lag i slutspel i den spanska supercupen. Som för övrigt spelades på en nästan utsåld King Abdullah Sports City i Jeddah, Saudiarabien. 


Zidane startade både semin och finalen med samma Xl, ovanligt ZZ. 

Första halvlek:
Bägge lagen kände och klämde på varandra och det var mycket Real Madrid utan att skapa några heta målchanser, de var medvetna om att en titel stod på spel. 
 
Andra halvlek:
Matchen öppnade upp sig en aning och det var fortfarande Real Madrid som hade taktpinnen. Jovic, Morata och Rodrygo hade de hetaste målchanserna men Oblak och Courtois var båda väl med i matchen. 
 
Förlängning:
Matchbilden var densamma, mycket possession i Real Madris favör och en aning öppnare match. Känslan var att Real Madrid var generellt det bättre laget men Atletico skapade dock de hetaste målchanserna och Thibaut Courtois gjorde ett par avgörande räddningar i den andra förlängningskvarten. Fem minuter innan straffdramat tog Atletico vara på en Real Madrid hörna och kontrade, Carvajal sjabblade med bollen, tillslut hamnade bollen hos Alvaro Morata som var fri mot mål med Federico Valverde jagandes bakom. 


Fede hade inget annat alternativ än att kapa Morata och ta ett rött kort 

Real Madrid avslutade de sista minuterna innan straffläggningen med en man mindre. Mållös match följt av mållösförlängning, straffar skulle avgöra. 
 
Straffläggning:
1-0 Carvajal, mål
1-0 Saul, stolpe
2-0 Rodrygo, mål
2-0 Thomas, Courtois räddning
3-0 Modric, mål
3-1 Trippier, mål 
4-1 Ramos, mål


 
Egna tankar:
Real Madrid saknade många nyckelspelare i offensiven, spelare som Benzema, Hazard och Bale. Zidane fick omformulera startelvan i båda matcherna och spela med ett femmanna-mittfält och en ensam Luca Jovic på topp. Det var en ganska sömnig tillställning men känslan var att Real hade kontroll på läget. Det man tar med sig från den här turneringen är att Real Madrid är tillbaka på allvar, även om det var en Kalle Anka- titel. Laget är fysisk och psykisk där de ska vara, Zidane har gjort ett fantastiskt arbete på kortid med de äldre spelarna samtidigt som han får bland annat spelare som Casemiro, Valverde, Varane & Courtois att glänsa. Fede, Rodrygo, Jovic och Vinicius fick värdefulla minuter och erfarenhet i slutspelssammanhang mot mycket bra motstånd. Om inget annat en bra förberedelse inför CL och Copa Del Ray slutspelet framöver. 
 
Spelarbetyg
1=Värdelös
2=Borde inte ha spelat 
3=Stabilinsats
4=Utmärkt
5=Världsklass   

Coutois 5
Hade inget särskild att göra under första halvlek men fick göra ett par svettiga räddningar under resten av matchen. Med tanke på de räddningarna och straffdramat så var han Real Madrids hjälte ikväll.
 

Carvajal 3
Högerbacken kunde inte tillföra något vettigt i offensiven även om tryckte på framåt gång efter gång. Hans roll som ytterback var oerhört viktig för att hålla bredden och tvinga Atleticos ytterbackar att kliva ut och därmed mata inspel men det blev inte kvalité på det han gjorde. Idiotisk mottagning som ledde till Moratas friläge och Fedes röda kort. Straffen var det bästa han gjorde i matchen. 

Ramos 4
El Capitan var nödvändigtvis alltid på plats när han behövdes. Gjorde ett misstag i första halvlek som ledde till en farlig chans för Atleti. Men bortsett från det var han ledaren och höll ihop försvaret. Avgjorde straffläggningen med den sista iskalla straffen. Hans legendstatus växer. 

Varane 4 
Varane är i toppform, väldigt stabil, hade konstant koll på kollegan Ramos, Atleticos djupledslöpningar och vann i princip allt.
 

Mendy 2
Mendy tillförde knappt något i offensiven och slarvade en hel del. Klart lägst betyg i Real Madrid, trots att han var aktiv både i offensiven och defensiven kunde han inte åstadkomma något vettigt. 
 
Casemiro 4
Säkerheten själv, svårpasserad och ockuperade i sin normala position som ankare. Var en jätte på plan som ”vanligt” nu förtiden även ofta med i offensiven med olika typer av avslut.
 
Valverde 4+  
Vilken stjärna Real Madrid har uppfostrat. Under hösten har han varit en av faktorerna till framgångarna. Han hade friheten på mittfältet, höll sig tillhöger och kombinerade med Carvajal och övriga. Dominerade på sitt Fedesätt. Tog det röda kortet för laget och utsågs till matchens bästa spelare. 

Kroos 3
Atletico lät inte honom bestämma rytmen men hittade rätt med sina passningar som gav Real Madrid andrum, balans och possession. Svårt att få till mer än det, när Atletico låg så lågt och kompakt. 

Isco 3-
Var inte lika aktiv som mot Valencia senast, spelbar, pressade och jobbade hårt. Atletico gav inte honom utrymme och tid, byttes ut mot Rodrygo efter timmen spelad.  
 

Modric 4
34 år och spelar 120+ minuter som om han vore 25. Oerhört nyttig med sin rutin, löpningar med boll, spel på små ytor och hårda arbete. Delaktig i allt som hände i Real Madrid och klev fram även i straffläggningen.  
 

Jovic 3-
Han var isolerad, ensam i straffområdet och fick inte mycket att jobba med för att skapa målchanser. Tvingades lämna boxen ofta för att delta i spelet längre ner i banan. Blixtrade till i början av andra med ett par individuella prestationer och var oerhört nära att göra mål. Byttes ut mot Mariano i minut 83.

Rodrygo 3
Gjorde avtryck direkt när han kom in med fart och rörelser, hade även en bra målchans som räddades av Oblak. Fick förtroendet av Zidane och tackade och tog emot det genom att trycka upp sin straff rakt upp i krysset. 
 
Mariano 3
Skapa oro med sitt inhopp runt Atleticos straffområde och Atleticos försvar kunde inte låta bli att inte hålla ett öga på honom. 
 

Vinicius 3-
Kunde inte förändra och bidra med någon positiveffekt med sitt inhopp som vi hoppades på. Men tillförde ändå med lite oro kring sin kant. 
 

Zidane 5
Fortfarande obesegrad i final sammanhang, nio vinster på nio finaler som tränare för Real Madrid. Hans matchplan var bra men Atletico stod emot bra och gjorde det svårt för Real. Spelarna uppträdde som gladiatorer igen, pressade, rullade boll, krigade och höll de heta känslorna enda in i straffläggningen. Stabila mentalt trots frustration att inte skapa flera målchanser, Atleticos fysiska spel, det taktiska röda kortet och under straffdramat.   
 

 

Valverde efter matchen:
” Jag bad om ursäkt till Morata, jag hade inget annat val än att fälla honom” 


Stadium: King Abdullah Sports City 
Publiksiffra:  59.053
Domare: Jose Sanchez (Spa)

Hala Madrid Y Nada Mas
 

Beryar TaherBeryar.taher@hotmail.comTwitter: Beryar_Taher2020-01-13 00:40:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid