Upp och ner
Att vara eller inte vara. Att stanna eller inte stanna. Folk i publiken bad om avgång. Spelarna har ett visst missnöje och ledningen verkar inte stabil. Vad gick snett och vad måste bli bättre. En mindre redovisning som kan komma att klargöra situationen framställs nu.
Vindar har blåst kraftigt i huvudstaden på den senaste tiden. Real Madrid har nästintill mätt stormvindskrafter likt Katrina. Dessa har blåst iväg stabiliteten i laget som många försökt bibehålla. Manteln som täckte skepnaden av att allt var bra och det enda som inte stämde var att titlarna inte fanns undanröjdes i samband med valet och förändringarna som ägt rum. Vissa säger att det är något sjukt eller att det är maktkamp. Det är snarare en fråga om oordning och brist på trygghet.
Som alla vet så var det ju val till President innan säsongen drog igång. I denna blev det ovisst hur det skulle vara möjligt att kunna poströsta. Ingen fastställelse gjordes utan folk fick rösta hur de ville. Många valde att ta sig till urnorna samma dag som valdagen var. I samband med detta kommer komplikation nummer ett. Calderon som är jurist ogillade tillvägagångssättet kring valet och gjorde en anmälan mot bl.a. poströsternas giltighet. Tiden gick och valet avgjordes, preliminärt. Kandidaten Palacios erkände Calderon som vinnare medan kandidaterna Baldasano och Villa Mir inte gav upp. Hack i häl har dessa varit efter Calderon, personen som egentligen endast haft en preliminär plats som president. Varför? Jo för att som tidigare nämnt gjorde han en anmälan och nu som president skulle han vara motpart till den egna anmälan.. Något som har förhalat ikraftträdandet av valet. Nu har detta lösts och en spansk domare dömde att poströsterna inte skulle räknas, med andra ord så är nu Calderon legitimt Real Madrids president. Och matchen mot Levante var hans första som president.
Detta får oss att flyta in i ett annat problem som funnits och som många inte tänkt på. Att dessa röster varken räknats med eller räknats bort så kunde fortfarande en annan vinnare kunna utses. Detta har lett till att Calderon inte agerat som president för klubben utan fortfarande som en kandidat. Med andra ord inte speciellt beslutsam i sitt agerande för att inte smutsa ner sig och förlora platsen, om rösterna nu hade räknats med.
Konflikt nummer tre är ett resultat av ovan. Genom att Calderon inte varit speciellt beslutsam så har denne låtit Mijatovic och Capello, främst den sistnämnde ta dem större besluten kring laget. Detta skulle kunna vara ett svar på Jurados utgång, samt Ronaldos klubbyte och Beckhams uträkning. Mer om Becks återkommer jag med. Mycket har ifrågasatts om Calderon verkligen kan styra klubben och en fråga har varit: ”Vem bestämmer? Capello eller Calderon?”. En annan fråga spanska tidningar som El Pais, Marca etc fokuserat på är om Calderon är stark nog att motsätta sig Capellos önskningar.
Sakta men säkert driver detta oss till konflikt fyra. Beckhams sits. Vi har fått ta del av att gräl har funnits. Beckham har skällt ut ledningen. Varför? I Spanska tidningar understryks att det som sker mot Beckham är ”ocoso”. Det spanska ordet för mobbning. Detta är som bekant inte tillåtet men verkar vara den underliggande anledningen till att Beckham sitter på läktaren och ser på matchen. Tidningarna menar att ”Han kommer att flytta till USA till sommaren och vill göra det han kan för laget innan det”. Detta som bekant har skapat osämja i laget och dispyter har skett. Något som löstes genom att samla kaptenerna och samtala med Capello och utåt visa att det var löst. Men Beckham sitter kvar på läktaren och inga mål görs.
Sista punkten som tidningarna i Spanien tar upp är konflikten med den såkallade eran med ”Galacticos”. De som tillhörde denna tid med superlönerna var Ronaldo, nu i Milan, Zidane, nu ”pensionerad”, Roberto Carlos, med nedåtpekande formkurva, Raul likaså och Beckham snart ute ur laget. När Emerson och Cannavaro kom till laget fick dessa också superlöner, något som enligt El Pais skapade visst missnöje med tanke på att andra anses som större och duktigare fotbollsspelare.
Källor: Tidskrifter som Marca, El Pais, Epsi