Real Madrids turkar i fokus - "Turkar och internationella karriärer har historiskt aldrig rimmat riktigt."
Två Turkiet-kännare svarar på lite frågor om Sahin, Altintop, Özil och turkisk fotboll i allmänhet.
Turkisk fotboll och Real Madrid hade till denna säsong varit fullständigt främmande för varandra. Många madridistas, inklusive mig, har idag inte bara dålig koll på den turkiska fotbollen i allmänhet utan många har nog också väldigt lite kunskap om de två turkiska spelarna som Real Madrid värvade i sommar; Altintop och Sahin. Nu när Altintop gjort sin debut och nu när Sahin snart är redo för spel igen så passar det bra att granska dessa två lite närmare, likaså den turkiska fotbollen. Jag tog kontakt med två passionerade Turkiet-kännare och ställde några frågor till dom som ev. kunde göra oss mindre kunniga mer insatta och mer bekväma i ämnet. Tilläggas ska också att semi-turken Özil nämns i texten och hur hans Tyskland-val påverkat känslorna hos en Turkiet-sympatisör.
Deltagare:
Özgür Kurtoglu - Jobbar som journalist inom både musik och fotboll, driver även en Turkiet-blogg på Fotbollskanalen. Favoritspelare? WHY ALWAYS ME?-tröjan från Umbro är redan beställd så favoriten denna vecka är uppenbar, det senaste året är Robin Van Persie rätt självklar, och överhuvudtaget är det nog Marc Overmars och Mehmet Scholl, där holländaren vinner på ren fart. Började följa turkiska landslaget mer noggrant kring EM2000 där tidernas tråkigaste fotbollsmatch spelades mellan just Turkiet och, ironiskt nog, Sverige. Kuriosa; alltid haft en förkärlek för FC Barcelona tack vare AIK-mötet 1997, och äger en Real Sociedad-tröja från 02-03, av självklara skäl.
Serdar Akalinli - 29-årig civilingenjör som jobbar med systemutveckling. Följt Galatasaray i Europa sedan tonåren. Är även koordinator för Galatasarays ultrasgrupp i Sverige, ultrAslan. Bästa Galatasaray minne är UEFA-Cup vinsten år 2000. Men mina bästa fotbollsminnen är faktiskt de från VM- och EM-mästerskap som jag har varit på. INGET går att jämföra med den fotbollsfest som sådana här mästerskap är!
Först och främst, för oss som inte känner till den turkiska fotbollen särskilt väl, hur skulle du vilja beskriva turkisk fotboll rent generellt? Och vad kännetecknar den typiska turkiska fotbollsspelaren tycker du?
Özgür Kurtoglu:
-Den turkiska fotbollen lever väldigt mycket på sin impuls och på en väldigt instabil kombination av teknik och hårt arbete, så det är dessa kvalitéer som även kännetecknar en typisk turkisk fotbollsspelare. Generellt sett är turkiska fotbollsspelare relativt tekniska av sig och hårda arbetare, men det svajar så oerhört mycket från den ena till den andra, viket gör att det egentligen är omöjligt att kategorisera landets spelare på det sättet. Det vore liksom enklare att säga att turkiska fotbollsspelares mest igenkända karaktärsdrag är att de aldrig lever upp till sin fulla kapacitet. Men det finns ett 50-tal spelare runtom i Europa som inger mycket hopp om Turkiets fotbollsframtid, så våra gamla krämpor och plågoandar kommer förhoppningsvis att skingras om dessa oslipade diamanter hanteras rätt.
Serdar Akalinli:
– Passion. Det ordet kapslar nog in oss turkar mer än något annat. Vi är otroligt passionerade när det kommer till fotboll. Oavsett om du hejar på Besiktas eller Karsiyaka så brinner man verkligen för sitt lag. Jag har nog aldrig träffat på någon i Turkiet som inte har tagit ställning till vilken klubb de sympatiserar med. Man visar det också vid varje tillfälle man får, om det är en dekal på bilrutan, en nyckelring eller att man har sina mappar på kontoret i växelvis gult-rött så genomsyrar fotbollen ALLT! När matcher spelas så har TV-kanaler som t.e.x. visar en dramaserie, ställningen i matchen längst uppe i hörnet i rutan. Fotbollen engagerar och berör även de minst intresserade.
Den första och hittills enda turken som representerat Real Madrid i en tävlingsmatch är Hamit Altintop. Är du förvånad över att Real Madrid aldrig tidigare haft en turkisk representant? Och på tal om förvåning, vad var din första tanke när det blev officiellt att Real Madrid köpt Altintop?
Serdar Akalinli:
– Turkar och internationella karriärer har historiskt aldrig rimmat riktigt. Undantaget är självklart Tugay Kerimoglu som var kung i Blackburn. Anledningen till detta är naturligtvis till viss del p.g.a. hans skicklighet men folk blir inte proffs endast på talang, det är något som står helt klart. De som lyckas har något annat, en mental förmåga att överkomma hinder på vägen, stora som små. Men trots det kan det gå fel. Hakan Sükür var vår störste spelare genom tiderna och hade otrolig arbetskapacitet och träningsdisciplin och inte ens han lyckades. Nu har Arda gått till Atlético Madrid och börjat riktigt bra. Men vi får se hur det går när solen inte skiner fullt så fint. Arda har haft en tid av jobbig motgång i Turkiet, både på och utanför planen och jag är inte alls säker på att han har vad som krävs att tackla motgångar. Tyvärr.
Så, nej, jag är inte förvånad över att Real Madrid inte har haft en turkisk representant. De är inte direkt kända för att köpa internationellt okända och oprövade spelare och utveckla dem. Hamit är den som kontinuerligt presterat i ett storlag internationellt och är en naturlig första turk i Real. Arda kan vara aktuell som nästa (om vi inte räknar Nuri) om han kan komma bort från allt skit utanför plan och fokusera på sitt eget spel. Det är helt upp till honom i mina ögon.
Min första tanke (om Altintop till Real Madrid)? YES! :)
Özgür Kurtoglu:
-För mig kändes det som en självklarhet att Hamit Altintop gick vidare till Real Madrid, men då främst för att jag alltid tyckt att han varit värd ett bättre öde än att värma bänk i München. I mitt tycke gjorde Hamit aldrig en dålig match i Bayern-tröjan, och jag är helt säker på att det är därför Mourinho köpte honom också. Han är en av Turkiets allra bästa, förmodligen någonsin, och han har en väldigt hög lägstanivå när han är i form. Att Real Madrid tidigare inte köpt några turkar förvånar mig inte nämnvärt, för det har aldrig funnits särskilt intressanta spelare att värva. Jag har alltid tyckt att Tugay Kerimoglu borde fått spela i större klubbar, självaste Sir Alex Ferguson håller med där, men utöver detta har det aldrig funnits spelare som håller på den nivån och spelare som klarar av att göra mer än en grej riktigt bra, som exempelvis Hakan Sükür. Grym framför mål, men sen då? Hamit Altintop och Nuri Sahin är två av de mer kompletta turkiska spelare som spelar just nu.
Hur skulle du vilja beskriva Sahin och Altintop som fotbollsspelare och som personer?
Özgür Kurtoglu:
-Varken Sahin eller Altintop har visat någon större vilja att festa loss jämt och ständigt utanför fotbollsplanen, varken nu eller tidigare i karriären, så de verkar vara precis som den tredje turken i Real Madrid (Özil). De sköter sig själva, lever livet så gott de kan och fokuserar på fotbollen. Bägge två spelar, mer eller mindre på samma position, där Sahin har en mer naturlig offensiv fallenhet medan Altintop är en betydligt starkare allround-spelare som fungerar på vilken position som helst.
Altintop i landslaget visar mycket större och tydligare svagheter än i klubblaget, då han försöker ta på sig för mycket ansvar och tappar bitvis allt. Men hans enda riktiga svaghet är att han inte är världens snabbaste, men det brukar kompenseras med ett väldigt smart positionsspel. Sahin är mer av en playmaker än Altintop, och hans största svaghet kommer bara från en ungdomlig naivitet, som även går att se i exempelvis Arda Turan. När passningarna börjar hamna fel och löpningarna inte sitter rätt kan en del onödiga (och omöjliga) dribblingar komma, vilket naturligtvis följs av bolltapp och en kontring. Det är något Sahin kommer att träna bort i Real Madrid, säkerligen, och utöver det är bägge spelare exceptionella truppspelare som verkligen kan bli världsstjärnor i rätt miljö. Bägge läser spelet otroligt bra, bägge har väldigt fina passningsfötter (och Altintop i synnerhet har ett enormt skott, som han visar upp lite då och då) och bägge två är uppväxta med det disciplinerade och hårt arbetande tyska spelsättet.
Serdar Akalinli:
– Jag skulle beskriva bägge som väldigt smarta fotbollsspelare som har en mognad och en medvetenhet som inte är självklar bland proffs idag. Jag vet inte hur de är som personer men jag slår vad om att bägge är väldigt ansvarstagande människor med en stark självdisciplin och som bägge besitter goda ledarskapsförmågor.
Mesut Özil ställdes inför ett otroligt svårt dilemma år 2009. Han tvingades välja mellan Turkiets landslag och Tyskland dito. Är du som turkisk fanatiker besvikna/arg över Mesuts val? Och tror du Mesut hade varit samma excellenta fotbollsspelare idag ifall han valt att representera Turkiet istället?
Serdar Akalinli:
– Det här är något som debatterats friskt bland fans och även bland mina egna vänner. Jag är helt klart av den uppfattningen att Özil är vad han är idag tack vare att han valde Tyskland. Det stora genombrottet internationellt och det största skyltfönstret är ju såklart VM i Sydafrika där Turkiet inte ens var med. Jag skulle inte beskriva min åsikt om hans val som vare sig besvikelse eller ilska, jag förstår honom, Tyskland är en supermakt i fotbollen medan Turkiet kanske har det största avståndet i världen mellan högsta och lägsta nivå. Vi kan kryssa mot Malta och vinna mot England med samma lag. Framtiden med Turkiet såg nog väldigt osäker ut, även om han förvisso haft möjlighet att forma den själv också. Men när valet är mellan det och att prenumerera på semifinaler i alla mästerskap så var det nog ett ganska enkelt beslut. Frågan är om han nu som etablerad världsspelare eller kanske om några år, inte skulle vilja vara en dominerande kraft i Turkiet istället och bli hjälte där?
Özgür Kurtoglu:
-Jag kan uppriktigt säga att jag var mer ledsen än arg eller besviken, eftersom det i och med Özil och även nu nyligen Gündogan så tydligt visade att dessa killar, som känner kärlek för Turkiet och det turkiska landslaget, inser att deras framtid kommer att haltas av att spela där. Tyskland är och kommer förmodligen alltid att vara större, bättre, vackrare med sin kliniska version av totalfotboll. Men problemet ligger snarare i att det är så tydligt att det turkiska landslaget inte mår bra. Det finns ingen tydlig idé som genomsyrar hela landslagsverksamheten som det så ofta gör i andra länder, och själva A-landslaget är ju en mardröm som jag helst undviker att gå in på lite djupare...
Mesut Özil gjorde rätt, det är omöjligt att förneka. Han spelar omringad av världens bästa spelare både i sitt klubblag och i sitt landslag, och det är inte bara att han deltar utan att han allt som oftast dominerar när han är på plan. Jag tvivlar inte en sekund på att han skulle fastna i utvecklingen om han hade spelat med det turkiska landslaget idag. Hade denna fråga ställts till mig 2008 hade jag förmodligen sagt att Turkiet kan bli lika bra som Tyskland, och att Özil därför borde valt mer försiktigt. Men det gäller inte idag, inte alls.
Mesut Özil buades ut av tiotusentals turkar förra året och attackerades av Hamit Altintop, som hävdade att Özil valde Tyskland för att hjälpa honom till klubbar som Real Madrid och att det aldrig hade hänt om han spelade i Turkiet (rätt roligt hur det där slutade...). Ändå gör han ingen hemlighet av sin kärlek till hemlandet och lovade då sina vänner i landslaget att de minsann kommer ses i Polen/Ukraina till slut. Joachim Löw och flera tyska landslagsmän sa samma sak efter matchen i Istanbul (2010), och Özil såg själv till att infria sitt löfte genom att göra ett mål och en assist. Killen är pure class oavsett om han spelar i Tyskland eller inte, och han bör hyllas därefter.
Altintop ses som en väldigt viktig spelare för det turkiska landslaget, kapten som han är (ibland). Men vilken betydelse har Sahin egentligen haft för det turkiska landslaget? Hur skulle du vilja sammanfatta och bedöma hans insatser i landslaget hittills?
Özgür Kurtoglu:
-Altintop borde vara permanent kapten, ja. I dagsläget är Emre Belözoglu förstakapten och det kan man ju ifrågasätta hur mycket som helst, med all rätta. Men Sahin har slarvats bort fullständigt. Detta är liksom en kille som debuterade i landslaget som 17-åring (yngst någonsin), gjorde mål i sin debut (yngst någonsin) och gjorde det mot Tyskland. Där och då borde landslagsledningen och förbundet börjat bygga framtidslaget runtomkring honom, men det senaste året har han varit osynlig i de landslagsmatcher han gjort, om han ens gjort några alls. Istället för att bli landslagets spelfördelare har han hamnat utanför laget, utanför truppen, och nästan glömts bort i landslagssammanhang. Det visar bara hur dåligt skött det turkiska landslaget är idag, för Nuri borde naturligtvis vara en startspelare i Turkiet, det finns ingen diskussion där. Han var tongivande i ett Borussia Dortmund som körde över hela Bundesliga förra året, på samma sätt som Mevlüt Erdinç över en längre period dominerade offensiven i Paris Saint-Germain. Ignorerar man det så förstår man inte fotboll.
Serdar Akalinli:
– Tyvärr har vi inte sett alltför mycket av Nuri på senare tid på grund av skada samt konkurrenssituation på det turkiska mittfältet. Vi har haft något av en Anders Svensson vs Kim Källström-debatt kring laguttagningarna så han har ännu inte gjort det avstamp på turkiska landslaget som han självklart kommer att göra de närmaste åren. Men Nuris mål i hans debut, i en träningsmatch mot Tyskland som vi dessutom vann går ju inte att glömma!
Altintop är en rutinerad spelare som kan spela på många olika positioner. Om jag säger att det vore smartast att använda honom som högerback i Real Madrid, som Fatih Terim gjorde i EM 2008, vad säger du då?
Serdar Akalinli:
– Jag tror att han kan vara nyttig både som yttermittfältare och som ytterback. Han har ett härligt driv och grymma skott, Real Madrid kommer få mycket nytta av honom!
Özgür Kurtoglu:
-Då säger jag att det är ett slöseri på hans potential, kvalité och kunskap, men jag förstår att tanken kanske ligger närmre en vilja att ha med Altintop i elvan snarare än fast på bänken som sporadisk inhoppare. Han var bra som högerback i EM2008, det håller jag med om, men han placerades där mer av nödvändighet än av några taktiska skäl. Att Altintop sedan skötte sin roll utmärkt, och gör det nästan oavsett var han spelar, är bara ett kvitto på hur mycket fotboll den mannen har i sig. I Bayern München var han som bäst som yttermittfältare, där han ofta tryckte sig förbi sina motståndare med en snabb startsträcka och kraft, och sedan slog in många fina inlägg. Där skulle jag använda honom i Real Madrid. Om man ogillar Di Maria (som jag då råkar göra) skulle jag snabbt peta honom och byta hans tekniska briljans mot lite turk-tyskt stål. Altintop kan spela i mitten också, men han gör mest nytta på kanterna.
Sahin, Altintop och Özil, tre spelare med turkiska rötter men samtliga födda och uppväxta i Tyskland. Det är även där som dom har fått sin fotbollsutbildning. Kan denna, på senare år, lyckade ”turk-tyska” mix bli ännu mera framgångsrik här framöver och generera i att fler klasspelare av denna sort dyker upp? Eller är detta bara något tillfälligt tror du?
Serdar Akalinli:
– Jag tror inte att det är en tillfällighet och jag tror som du säger att det kommer att leda till att fler spelare går hela vägen genom tyska moderklubbar. Alla tre är ju fantastiska förebilder och visar verkligen att man kan lyckas, även som turk i Tyskland. Det har genom åren kommit flera spelare från Tyskland till turkiska ligan så det är inget nytt. Det unika med dessa tre är ju att de gått till en så stor klubb och det kan endast bana väg för fler att följa!
Özgür Kurtoglu:
-Det här är ju framtiden, att plocka in turkiska spelare som är födda och uppväxta i utlandet. Det är en vital del av det turkiska landslagets framtid och måste finslipas för att funka bättre tillsammans med inhemska talanger. De som ska ta över i Turkiet nu är ju också tysk-turkar, som Ömer Toprak och Gökhan Töre, eller Mehmet Ekici och just Nuri Sahin. I dagsläget är det övervägande mer turkar födda i Tyskland (eller i utomlands överhuvudtaget) som presterar på hög nivå än inhemska turkar, och det kommer ju knappast att avta på ett tag.
Vem tror du blir nästa turk som får klä på sig den vackra Real Madrid tröjan? Är där någon het supertalang som på väg upp men som vi inte känner till? Är där kanske någon som i detta nu håller tillräckligt bra klass? Eller känner du bara för att överskatta någon som du verkligen gillar. Välj fritt, men bara en!
Özgür Kurtoglu:
-Det är en svår fråga att svara på bara på rak arm då det finns vissa kriterier som ändå krävs för att spela i Real Madrid, såsom prestation under stor press och en längre demonstration av erkänd kvalité snarare än form. Exempelvis öser Burak Yilmaz in mål i Trabzonspor, och har gjort det i ett och ett halvt år nu, men om han skulle hålla i Real Madrid är väldigt svårt att sia om. Jag har personligen länge velat se Arda Turan i Arsenal då jag ansett hans talang och hans spelstil vara perfekt för laget, och att Wenger utan tvekan hade kunnat forma honom till en ännu bättre spelare på mer eller mindre nolltid. Han skulle också ha kunnat spela i Real Madrid och få utvecklas vidare för att kriga om en startplats inom ett år eller så, men hamnade i Atlético istället.
Så, ja. Det är en väldigt, väldigt svår fråga, men en väldigt intressant sådan också. I mina ögon kan alla dess turk-tyskar födda 88-92 som just nu är ordinarie i Hamburg och Werder Bremen o.s.v. vara bra nog att spela på den absoluta världstoppen inom några få år. Och nu när er tokiga tränare plockat in tre av de absolut bästa har dörren sparkats ner för fler att springa in och visa vad de kan. Ni kommer inte bli besvikna med era turk-tyskar, ni Rel Madrid-fans. Det kan jag nästan garantera er.
Det går att kolla långt bak också, med en fotbollsplan som referens. Turkiet har två utomordentligt duktiga målvakter i Tolga Zengin och Onur Kivrak, och minst en av dessa kommer att bli en världsklassmålvakt snart. Casillas kommer behöva en säker tvåa på bänken med tiden, så visst skulle en målvakt kunna vara nästa turk i den vita (nåja...) tröjan.
Serdar Akalinli:
– Då måste jag ju ta Arda Turan i Atlético. Som jag sa tidigare så har han alla möjligheter att ta sig till en superklubb, det hänger endast på honom själv. Det ska bli intressant att se hur han tacklar motgångar i Spanien, det kan bli helt avgörande.
***
Tack till Özgür och Serdar för att de vill vara med och dela med sig lite av sina egna åsikter och funderingar kring ett ämne som är ganska främmande för många madridistas. Gracias!
***
Hala Madrid!