Lagbanner
Antonio Pintus –  Nyckeln till Real Madrids framgångar
Antonio Pintus har återigen lyckats i Madrid.

Antonio Pintus –  Nyckeln till Real Madrids framgångar

Real Madrid har redan vunnit ligan och imorgon väntar återigen en Champions League-final. En som har stor del i lagets framgångar är lagets fystränare Antonio Pintus, som återvände till klubben i somras. 

Det fanns de som menade att det inte gick att vinna Champions League två år i rad. Real Madrid trotsade detta och vann back to back 2016-2017. När man hade lyckats med det och det var dags för ett nytt slutspel 2018 var det tydligen omöjligt att vinna tre år i rad. Real Madrid visade återigen att man inte är som alla andra och plockade hem en tredje raka CL-titel efter att ha besegrat Liverpool våren 2018. Med fyra CL-titlar mellan 2014-2018 och tretton totalt är givetvis Champions League något alldeles extra för Real Madrid.

De senaste åren har varit enormt framgångsrika och laget har haft långa säsonger och spelat många finaler. När Zinedine Zidane tog över laget i början av 2016 hade han dock en klar bild av vad som behövde förbättras inför säsongen 2016/17: Fysiken. För att minska skadorna och få laget att prestera som bäst när det gällde som mest ville han att plocka in en italienare som han känt sedan länge.

I sitt huvud hade han Antonio Pintus, fystränaren under hans tid som spelare i Juventus. Han som pushade honom ett steg längre och fick honom att nå nästa nivå. En tränare med riktigt tuffa och jobbiga träningsmetoder - men som var effektiva och gav resultat. 

– Didier Deschamps berättade om träningspassen när jag kom till Juventus men jag trodde aldrig att det skulle vara så hårt. Jag var på gränsen till att spy så många gånger eftersom jag var helt slut, har Zidane berättat i efterhand.

Det fanns dock ett problem när Real Madrid valde att gå efter Pintus sommaren 2016. Italienaren hade nämligen skrivit på ett treårskontrakt med franska Lyon och han hade precis påbörjat deras försäsong. Fransmännens president, Jean-Michel Aulas talade med Florentino Pérez angående Pintus, som precis hade ändrat om träningsanläggningen.

– Pérez visste inte att han hade skrivit ett treårskontrakt med oss och han var tydlig med att om Pintus ville stanna hos oss så skulle han självklart göra det, sa Aulas om affären.

Det fanns dock en klausul i Pintus kontrakt som gjorde det möjligt att bryta avtalet inom 15 dagar, och det gjorde han. Lite senare under sommaren fanns Antonio Pintus, eller ”Piskan” som han kallas, på plats när Real Madrid samlades i Montreal för att starta försäsongen 2016/17. Efter att ha omorganiserat den medicinska avdelningen på grund av missnöje bland spelarna efter många skador var det nödvändigt med förändringar. Zidane fick som han ville och kunde, tillsammans med Pintus, börja bygga upp laget och det absolut viktigaste var att varje pass alltid avslutades med långdistanslöpning.

TIDIGARE DISTANSLÖPARE

Att mycket av Pintus träning handlar om just distanslöpning är kanske inte så konstigt då 59-åringen själv är gammal distanslöpare. Hans metoder har visat sig vara effektiva och Zidane var inte den första av Pintus gamla spelare som valt att anställa honom. Gianluca Vialli tog med honom till Chelsea och Didier Deschamps hade Pintus i sitt team både i Monaco och Marseille. På cv:t finns även West Ham, Palermo, det ryska landslaget och nyligen Inter, givetvis med gamle spelaren Antonio Conte som tränare.

Att Real Madrid har haft fantastiska spelare och en magisk tränare har givetvis underlättat för lagets framgångar. Men Pintus arbete har varit oerhört viktigt och uppskattat bland spelarna. 2018 åkte man ut ur Copa del Rey i kvartsfinal efter en bedrövlig insats mot Leganés men istället för extra vila valde klubben, med Pintus i spetsen, att lägga in en mini-försäsong i slutet av januari. Syftet med detta var att man skulle komma till CL-slutspelet pigga och fräscha. Ett minst sagt lyckat drag som alltså slutade med CL-seger. Senare den sommaren var Luka Modric ute och hyllade Pintus som en del i att han gjorde ett fantastiskt VM när Kroatien tog sig ända till final och senare en Ballon d’or för kroaten.

Raphael Varane gick däremot hela vägen och vann den VM-turneringen. Han förstod, precis som Modric, betydelsen av Pintus arbete.

– Han skadar oss. Han får oss att lida (skratt). Vi har spelare som är vana att träna med boll och han adderade en fysiskt touch som har gett resultat. Han jobbar med små detaljer som resulterar i att vi avslutar säsongen utan skador och redo för slutspel, berättade fransmannen inför den VM-turneringen.

Mellan 2001-2005 jobbade Pintus i Monaco där han var med när laget tog sig till CL-final 2004. Den tidigare Real Madrid-anfallaren Fernando Morientes, som spenderade säsongen 03/04 på lån i Monaco (och slog ut Real Madrid) minns Pintus metoder väl.

– Han är som en farbror. Trevlig och snäll men lite av en galning. Min matchvikt låg på 83 kilo men Pintus fick mig att gå ned till 79 kilo på tre veckor i Monaco. Jag har aldrig varit så hungrig som under tiden med honom.

Under åren har Morientes haft en rad olika fystränare men det finns en som sticker ut lite extra.

– Den bästa av de alla, Antonio Pintus.


Fernando Morientes under sin lånesejour i Monaco.

När Zidane valde att lämna sitt uppdrag efter CL-segern 2018 blev man givetvis orolig över vad som skulle hända med Pintus. När Julen Lopetegui tog över laget valde han att plocka med sig sin egna stab med Óscar Caro som fystränare, vilket fick Pintus att ta ett steg tillbaka. Lopetegui fick det jobbigt och laget svajade till rejält i tabellen efter att Ronaldo, Zidane och Pintus inte längre fanns där för att hjälpa laget. När Lopetegui fick lämna sitt uppdrag mitt under säsongen tog Santiago Solari över och gjorde det enda rätta. Han såg till att plocka tillbaka Pintus så snabbt det bara var möjligt.

Solari blev dock inte särsklit långvarig och i mars 2019 var Zidane tillbaka på tränarbänken igen. Men trots att Pintus fanns kvar i klubben var inte relationen densamma och Zidane ville testa nytt. Pintus lämnade för Inter och Antonio Conte sommaren 2019. Som ersättare valde Real Madrid att plocka in Frankrikes fystränare Gregory Dupont, vilket gav resultat direkt då man vann ligan 2019/20.

TILLBAKA I SOMRAS

Men i fjol var det nästan komiskt hur många skador laget åkte på och man fick inte ordning på saker och ting. Med över 60 (!) skador, de flesta muskelrelaterade, behövdes det förändring. När Zinedine Zidane återigen hoppade av sitt uppdrag fick Carlo Ancelotti en ny chans att träna Real Madrid. Då var han snabb med att få tillbaka en viktig person till staben; Antonio Pintus. 

I början av juni blev det officiellt och denna säsong har Real Madrid haft betydligt mindre skador än i fjol. Antonio Pintus är inne på sin andra sejour i klubben och har återigen sett till att få laget i toppform med en helt skadefri trupp till säsongen sista och viktigaste match. Det är inte konstigt att man har stått för flera magiska vändningar sent i matcherna under denna vår. Laget har orkat och varit som bäst när det har behövts som mest. 

Efter den senaste vändningen mot City var Luka Modric rätt tydlig med vem som behövde hyllas för att de orkade ta sig till en ny final, en final som blir Pintus tredje i Madrid och åttonde (!) i karriären.

Helgen innan man avancerade till final säkrade även Real Madrid ligatiteln i omgång 34. Men tro inte att man har legat på latsidan sedan dess. Pintus har, precis som tidigare tillfällen i Madrid, satt ihop en mini-försäsong för att spelarna ska komma i perfekt form till finalen.

Med Pintus i staben känns allt möjligt och ibland behöver man inte slänga ut flera hundra miljoner på nyförvärv som ska prestera på planen. Ibland räcker det med en skicklig fystränare som vet vad han gör. Vi kan lugnt konstatera att Antonio Pintus räknas som en av klubbens viktigaste värvningar - och är nyckeln till Real Madrids framgångar de senaste åren.
 

”Teknik gör skillnad och talang är basen - men om du har två mästarlag som ligger på samma tekniska nivå kommer det laget som springer snabbast och mest att vinna till slut.” / Antonio Pintus

HALA MADRID!

Alexander Ellharalex_e_89@hotmail.com@EllharAlex2022-05-28 07:30:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid