Barcelona – Real Madrid: 2–3 – Clásicot som aldrig borde spelats.

Det är återigen dags för supercupsspel i Spanien… eller ja, inte riktigt. Återigen åker de spanska lagen till Saudiarabien för att avgöra den spanska supercupen, som numera spelas i både semi- och finalspel. Real Madrid ställs mot Barcelona i en både klassiskt och ickeklassisk semifinal, där Riyadh alltså är värdstad.

Att man sedan 2019 valt att lägga om strukturen för den spanska supercupen är en sak. Även om det knappast känns särskilt rimligt med semifinaler i en supercup är det ändå någonting man kan acceptera och tugga i sig. Att man därtill ska flytta hela den påhittade turneringen till Saudi är dock ett piller som betydligt lättare sätts i halsen. Det spanska förbundet signerade 2019 ett tioårigt avtal där man bestämde sig för just detta nya format. Avtalet sägs innebära runt 300 miljoner euro in för förbundet, vilket vi vid det här laget vet betyder mycket mer än så väl supportrar som mänskliga rättigheter.

Den faktiska matchen då? Den såg ut så här på ett ungefär:

Matchen inleds något trevande där Real Madrid definitivt får beskrivas som laget med kommandot i matchen. Man hittar ofta ytor mellan Barcelonas mittfält och backlinje men lyckas sällan åstadkomma något av värde på den sista tredjedelen. Det är istället när spelet vänder snabbt och man hittar in bakom Piqué & co man skapar det som får beskrivas som de farligaste lägena. Vinicius kommer vid tillfälle in bakom men placerar skottet i famnen på Ter Stegen, annars är de två farligaste lägena ett par försök från distans av Benzema respektive Asensio, inget av dem träffar mål. Knappa 20 minuter in i matchen kontrar Real enligt skolboken efter en Barcahörna och kommer tre mot två in i Barcelonas straffområde. Vinicius väljer att släppa bollen i sidled till Asensio som tyvärr även denna gång skickar bollen över Ter Stegens ribba. Återigen blir det tydligt att det är de snabba kontringarna som är vägen framåt för att såra Barcelonas tröga defensiv. Fem minuter senare avväpnas Busquets i Barcelonas uppbyggnad. Benzema hittar Vinicius som stormar mot motståndarmålet, Araújo har ingen möjlighet att hänga med brassen som hur kyligt som helst sätter dit ledningsmålet, 1–0!

Ju längre matchen lider blir det tydligare och tydligare vilket lag som är i förarsätet. Barcelona har stora problem med att bygga bakifrån där man gång på gång istället får lyfta långt mot target man Luuk De Jong. När man väl etablerat spelet är känslan att Real har god kontroll på ett ganska stillastående Barca, där inläggsspelet mot just De Jong känns som det största hotet. Jag hade sagt att Xavi hade skämts om det inte var för att det är hans eget lag på planen. Två gånger om kommer centertanken till fina nicklägen men sätter båda avsluten rakt på Courtois.

Med fåtalet minuter kvar av halvleken spelas bollen in i Madrids straffområde, Militao ser ut att ohotat kunna slå undan tills det att resningen går rakt på just De Jong, denna ständiga, eländiga, Luuk De Jong. Bollen studsar retligt, via stolpen, in bakom Courtois utan att vare sig försvarare eller målskytt egentligen förstod vad som hände. 1–1 är i alla fall faktum och man kan inte låta bli att känna sig rånad in i halvtidsvilan.

Barca genomför ett dubbelbyte direkt i halvtid, där Frenkie De Jong och Ferran Torres ger plats för Pedri och Abde. I uppstarten av halvleken ser det ut att vara just Barca som tar denna turnering på störst allvar, Real slarvar med bollen och kan inte matcha intensiteten hos rivalen. Pedri tar sig till ett avslut strax utanför straffområdet men bollen går en dryg halvmeter utanför Courtois högra stolpe.

Real jobbar sig succesivt in i matchen och med 68 på matchuret står Benzema och vrider och vänder i straffområdet, till slut lossar han ett vänsterskott som går rakt i stolpen, känslan är att ledningsmålet närmar sig. Minuter senare rycker sig Mendy förbi Dani Alves och hittar samme Benzema inne i straffområdet, denna gång tas avslutet med den föredragna högerfoten men Ter Stegen sträcker ut och klarar. Direkt därefter chansskjuter dock Carvajal in bollen i straffområdet och via den tyske målvaktens fot ramlar bollen ner hos Karim. Några få meter från öppet mål är det aldrig någon tvekan, 2–1!

Med mindre än tio minuter kvar börjar det kännas som att segern nog ska kunna redas ut, då får Barcelona hörna. Bollen slås kort till Jordi Alba som lättar bollen in på en helt ensam Ansu Fati och det spanska laget med flest nickmål har gjort ett till. 2–2.

Efter kvitteringen är det bara ett lag som spelar fotboll, och det är inte Real Madrid. Barcelona pressar på konstant och ett vinstmål hänger i luften. Efter 92 spelade blåser domaren dock av och förkunnar att vi har 30 minuter kvar.

Förlängning

Till en början ser det ut att vara Barcelona som återigen kopplar greppet om matchen, knappt tio minuter in rycker dock Casemiro i väg och Real kommer fyra mot två. Rivjärnet släpper ut bollen till Rodrygo, Rodrygo spelar i sin tur in den mot Vini som så smart och snyggt hoppar över bollen, Fede Valverde fyller på och trycker in ytterligare ett ledningsmål! 3–2!

I andra förlängningskvarten mattas båda lagen av rejält. Vinicius får gå av med någonting vi verkligen får hoppas bara var en krampkänning, och han är inte den enda med trötta ben. Real kommer tre mot två eller bättre fler gånger än jag kan räkna men slarvar bort det varenda gång. Inbytte Camavinga slår bort bollar och Rodrygo skjuter utanför ensam mot Ter Stegen.

Till slut blåser domaren av matchen och Real Madrid står klara som finallag i en turnering som inte borde existera. Det man dock tar med sig är givetvis att detta var den femte(!) raka vinsten i El Clásico, vilket givetvis är stort och viktigt! Vad vi annars tar med oss är att det kändes otroligt onödigt att behöva spela 120 minuter här. Benzema och Vinicius är exempel på spelare som såg helt slut ut, där den senare som sagt dessutom linkade av. Bristen på rotation från Ancelotti kan komma att bita oss i bakdelen. Extra konstigt känns det att Hazard återigen får sitta matchen ut på bänken när Carlo själv återkommer till att han behöver minuter för att komma tillbaka.

Nu väntar en final mot antingen Athletic Club eller Atletico Madrid, men inte kittlar det särskilt för det. Den här s.k. turneringen är inte bara ganska ointressant, utan också nedsvärtad av värdnationen. Vilka kan det bli i nästa års semifinal, Newcastle United kanske?

Spelarbetyg:

Courtois – 3:
Räddar det han ska och kan inte hängas för något av de insläppta. Står inte för någon superinsats men gör vad han ska.

Carvajal – 3:
Är lite väl optimistisk till och från men är stabil bakåt. Kommer ofta på farliga överlappar men slarvar lite väl ofta bort bollen.

Eder Militao – 2:
Sjabblar vid 1–1 målet och ser stundtals nonchalant ut. Är inblandad i bortslarvandet av Ansu Fati vid 2–2 och godkänt är egentligen generöst här.

Nacho – 3:
Bra match av Nacho som bekant alltid är bäst som suppleant. Gör inte bort sig ikväll, det är dock tydligt att Alaba saknas.

Mendy – 4:
Står för en otrolig dribblingsräd, men i helt fel straffområde, ett sånt där tillfälle där jag tror att många med mig hade hjärtat i halsgropen. Sköter sig dock fläckfritt i defensiven och har en fin aktion i förarbetet till Benzemas 2–1

Modric – 3:
Det är alltid lika svårt att betygsätta Luka, både han och Kroos kan liksom bara jämföras med sig själva. Utifrån den matrisen blir det ändå betyg bra här.

Casemiro – 4:
Vinner som bekant en oändlig mängd boll och är direkt inblandad i segermålet. Vår mittfältstrio går verkligen fortfarande bara från klarhet till klarhet

Kroos – 3:
Läs Modric betyg.

Asensio – 1:
Det går inte längre, Marco. Skjuter och skjuter i första halvlek men träffar aldrig mål. När han väl gör det hade Ter Stegen kunnat rädda den med förbundna ögon. Kan inte få fortsätta starta.

Benzema – 4:
Som det brukar vara nuförtiden, man tycker att Benz är riktigt sval, men så står han ändå där med 1+1. Världens bästa nia.

Vinicius JR – 3:
Är sylvass i första halvlek och gör ett fint mål. Försvinner i andra och är inte särskilt involverad i mer än överhoppningen till Fedes segermål. Vi får verkligen hoppas att det bara var kramp han kände.

Inhoppare:

Rodrygo – 2:
Skapar en del oreda men är inte på rätt nivå än. Har en helt sanslös miss i slutet av förlängningen.

Lucas Vazquez – 2:
Får återigen gå in och vikariera som högerback, gör inte bort sig på något vis men håller inte på den här nivån.

Fede Valverde – 3:
Står för det avgörande målet och bidrar med mycket energi. Fortfarande lite för begränsad med bollen vid fötterna.

Camavinga – 1:
Hoppar av någon anledning in som vänsterytter när Vini haltade av. Får det inte att stämma och slarvade bort ett par givna målchanser.

Ancelotti – 2:
Vinner man ett Clásico ska man bli godkänd, absolut. Jag kan dock inte skaka känslan av att bristen på rotationer kommer att skada oss i längden. Helt oförklarligt att Hazard inte får minuter i den här matchen.