Barcelona - Real Madrid
0 - 4

Benzema hattrickskytt – Real Madrid krossade Barcelona
Karim Benzema blev den första Real-spelaren att sätta ett hattrick mot Barcelona sedan 1995.

Karim Benzema blev stor matchhjälte, efter tre mål och en assist, när Real Madrid krossade Barcelona med 4–0 på bortaplan i Copa del Rey. I och med segern är huvudstadsklubben klar för spansk cupfinal.

Med tre raka El Clàsico-förluster i ryggen intog Los Blancos gräsmattan på Camp Nou för att möta Barcelona i Copa del Rey-semfinalens returmöte. Utgångsläget var således solklart – Barcelonas 1–0-seger i Madrid innebar att Real Madrid behövde vinna med minst ett måls marginal för att hålla drömmen om den spanska cuptiteln vid liv.

Då valde Carlo Ancelotti att ge Eduardo Camavinga chansen som vänsterback medan Federico Valverde, Toni Kroos och Luka Modric tog plats på mittfältet och Rodrygo, Karim Benzema och Vinícius Júnior utgjorde anfallstrio.

Att Real Madrid endast gjort ett mål framåt, och släppt in sex, i de tre senaste matcherna mot Xavis Barcelona var ett oroande tecken inför matchen. Huvudstadslaget inledde också matchen knackigt. "Barca" höll boll, skapade målchanser och såg väldigt mycket piggare och hungrigare ut än "Los Blancos" som ett par gånger endast räddades av Thibaut Courtois. Därmed såg lagen ut att gå till halvtidsvila vid likaläge. Så blev det dock inte.
I den 45:e minuten ropade hemmalaget på straff, utan att få gehör, och Real kunde i stället kontra. Vinícius Júnior hittade Karim Benzema i djupled som spelade bollen snett inåt bakåt. Där dök Vinícius upp och 1–0 var ett faktum.

I andra halvlek tog "Los Blancos" vid där man avslutade den första och Benzema dubblade huvudstadklubbens ledning i den 50:e minuten. Fransmannen, som stod för ett hattrick i helgens La Liga-möte mot Real Valladolid, var dock inte klar där. Efter en knapp timmes spel fälldes Vinícius Júnior i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Från elvameterspunkten var Benzema säkerheten själv och satte distinkt sitt andra mål för kvällen.

Med en 3–0-ledning i ryggen, och en nästintill säkrad cupfinalplats, valde huvudstadslaget att återigen dra ner på tempot och vänta på kontringslägen. Något som visade sig vara framgångsrikt – delvis tack vare ineffktivitet från hemmalaget som skapade ett par heta målchanser – med tio minuter kvar att spela fullbordade Benzema sitt hattrick genom att enkelt placera in 4–0. Detta efter en kontring bestående av fint förarbete från Vinícius. Målet innebar även att Benzema blev den första Real-spelaren att göra hattrick mot Barcelona sedan Ivan Zamorano gjorde det 1995. Därtill blev fransmannen den första europeiska spelaren att sätta ett hattrick i El Clàsico sedan 1987 (Gary Lineker).

– Vi vet vad Karim ger. Oavsett hur många mål han gör så är han en referenspunkt för oss alla. Han vill alltid ha mer, säger Federico Valverde efter matchen enligt Marca.

Efter 4–0-målet spelade Real enkelt av matchen, och slutminuterna bestod således mest av bråk och uppretad stämning. Något som var nära att kosta ett par dumma och onödiga kort och därmed avstängningar från finalen. Något Valverde inte var helt nöjd med.

– Vi måste tänka lite mer. Inte bara Barcelona-spelarna. Vi också. Det är en del av fotbollen, säger Valverde.

Segern innebär att Real avancerar till final i Copa del Rey efter 4–1 totalt. I finalen väntar La Liga-nian Osasuna, som slog ut Athletic Club med 2–1 totalt efter förlängning.

Spelarbetyg:

Thibaut Courtois – 4:
Gjorde det han skulle. Höll Real Madrid kvar i matchen i första halvlek.

Carvajal – 3:
Långt ifrån sitt forna jag. Men fortfarande en högst kapabel högerback, speciellt i stormatcher.

David Alaba – 3:
Oftast bra i uppspelen. Hade full kontroll på Lewandowski.

Éder Militão – 3:
Stabil insats. Men tog ett onödigt kort i slutminuterna.

Eduardo Camavinga – 4:
Det bästa vänsterbacksalternativet i truppen just nu. Bra i båda riktningarna.

Toni Kroos – 3:
Stabil insats.

Luka Modric – 4 (ut 87'):
Kreativ, bollsäker och som vanligt bra när det vankas stormatch. Därtill assist till 2–0-målet.

Fede Valverde – 3:
Stabil insats som vanligt.

Rodrygo – 3 (ut 73'):
Pigg men inte särskilt effektiv. Kommer inte helt ut till sin rätt ute till höger.

Karim Benzema – 5 (ut 89'):
Första hattricket mot "Barca" sedan 1995 säger det mesta. Dessutom en fin assist.

Vinícius Júnior – 4 (ut 85'):
Gjorde mål, assist och skaffade en straff. Dock nära att dra på sig onödiga kort och därmed en avstängning i finalen.

Spelade för kort för att betygsättas: Dani Ceballos, Aurelien Tchouameni, Marco Asensio och Nacho.