Celtic 0 – 3 Real Madrid – Besvärande knäskada men välkommen (mini)pånyttfödelse!

Så var det återigen dags för de mesta (och för säsongen även regerande) mästarna att kliva in i den största och vackraste turneringen. Man inleder årets kampanj på bortaplan när man åker till Glasgow och klassiska Celtic Park för att ta sig an de skotska mästarna.

De knökfulla läktarna spräckte nog en del trumhinnor redan på domarens första vissla och visade inga intentioner på att sluta väsnas i första taget. Det märks tydligt att de hängivna fansen har väntat ett antal år på att vara tillbaka i Europas finrum. Även de grönvita på planen visar direkt hög intensitet och tar kommandot över ett som vanligt ganska trögstartat Real Madrid. Den intensiva pressen såg ut att överrumpla gästerna gång på gång som hade förtvivlat svårt att få igång något eget spel. När man till slut fick tag i bollen var Celtic skickliga på att ställa om och täppa till ytorna.

Matchens första läge tillföll hemmalagets lagkapten Callum McGregor, som strax utanför straffområdet drog till och träffade stolpens insida. Rimligtvis en väckarklocka för bortalaget. En halvtimme spelad händer det förmodligen värsta tänkbara, alltså inte ett insläppt mål, utan en skada på Karim Benzema. Lagkaptenen tecknade mot höger knä och linkade av. In kom istället Eden Hazard. Belgaren är också den som bjuds på Madrids första läge för matchen, och vilket läge därtill. Ett fint inspel från höger och Hazard lyckas skaka av sig sin markering, tyvärr får han ingen riktig kontakt med bollen utan riktar den snarare bort från mål. Kort därpå spelar densamme fram Vinicius som från halva plan är ensam med den gamla citymålvakten Joe Hart, men inte heller Vini lyckas den gången spräcka nollan.

Lagen går till halvtidsvila med ställningen 0–0 och de största frågorna rör statusen på Karim Benzemas högra knä.

Nästan omedelbart i andra halvlek får Celtic ett riktigt superläge när bollen dimper ner hos Maeda, bara ett fåtal meter från mål. Lyckligtvis får japanen knappt styrfart på avslutet och Courtois kan med enkelhet plocka upp bollen. Därefter får man säga att Real Madrid vaknade till liv. Tio minuter in i halvleken hittar Valverde Hazard med en klack i sann Zlatan-anda, Hazard ger tillbaka bollen, varpå Fede hittar Vinicius helt ensam i den bortre ytan av straffområdet. 1–0 rullas in bakom Head & Shoulders-ikonen Hart och målet känns utan tvekan igen från finalen mot Liverpool för drygt tre månader sedan.

Fyra minuter senare vinner Tchouameni en duell på mittplan och bollen letar sig fram till Eden Hazard som sätter full fart mot mål. Tålmodigt väntar han in Luka Modric på sin högersida som bryter in och sätter dit tvåan med en karaktäristisk yttersida. 2–0!

Efter målen är det egentligen bara ett lag på banan. Den något stressade uppsynen hos marängerna är nu som bortblåst när man bekvämt manövrerar Celtic runt hela planen. Med en knapp kvart kvar lyfter Kroos bollen mot en framstormande Carvajal, som med perfekt precision hittar Hazard snett inåt bakåt. Den här gången är det helt omöjligt för Eden att missa och vi har 3–0. En riktig upprullning där 34 passningar räknas på 96 sekunder fram till avslutet. Dessutom ett extremt välkommet mål för just Hazard som får komma in och göra både mål och assist. Mer sådant tack!

När domaren till slut sätter pipan i munnen och förkunnar slutresultatet står det 0–3 på tavlan och premiärvinsten blev slutligen betydligt mer bekväm än man under första halvlek kanske trodde. Ett stort bakslag givetvis med Benzemas knäskada men ett något oväntat plus att se Hazard komma in och göra 1+1 i hans frånvaro! En eloge ska också riktas till åskådarna på Celtic Park som i 90 minuter plus tillägg visade upp en mästarklass i supporterskap. Snyggt!

Nu väntar två hemmamatcher, Mallorca till helgen och Leipzig kommande vecka. Bring it!

Spelarbetyg:

Courtois – 3:
Skönt med en hållen nolla efter ett gäng matcher med insläppta mål. Gör ett par fina räddningar.

Carvajal – 4:
Vinner nästan alla dueller och slår dessutom en finfin assist till 3–0. Grym insats!

Alaba – 3:
Stabil och stadig, gör vad han ska. Riktigt fin sista sekunden-tackling mot slutet som alltid piggar upp!

Militão – 2:
Lite småstökig så där som han nästan alltid är. Ut med känning i halvtid.

Mendy – 3:
Tog ett tidigt onödigt gult men var därefter riktigt fin. Är som bekant ingen demon framåt men såg bekväm ut med bollen.

Modric – 4:
Något tuff första halvlek men blev sig själv i andra. En av kandidaterna till matchens lirare och gör ett vackert mål.

Tchouameni – 3:
Inte hans bästa match i Real, men det säger nästan mer om övriga matcher snarare än denna. Vinner mycket boll på mitten och är lugn och behärskad med den vid fötterna.

Kroos – 4:
Slår sin vana trogen knappt bort en boll. Kliver ner i Tchouamenis roll när han utgick, lika bekväm i att diktera tempo därifrån. Utsedd till man of the match.

Valverde – 4:
River och sliter som alltid, kryddar med en utsökt assist till Vinis ledningsmål. Kliver sen ner på mittfältet och är lika stark där.

Benzema – 2:
Ut skadad efter en halvtimme utan att ha hunnit åstadkomma särskilt mycket alls. Nu hoppas vi bara det inte är något långvarigt.

Vini – 3:
Utmanar som alltid och gör ledningsmålet. Lite för ineffektiv för att nå högre än en trea dock. Stundtals också väldigt slarvig i passningsspelet.

Inhoppare:

Hazard (’30) – 4:
In som nia där han sagts inte räcka till. Är inblandad i det allra mesta framåt. Står för vad jag väljer att kalla något sorts stökigt inblandnings-hattrick med mål, assist och hockeyassist. Såg äntligen ut att vara tillbaka till sitt forna jag. En liten mini-pånyttfödelse?!