Stamford Bridge, 2022-04-06 21:00

Chelsea - Real Madrid
1 - 3

Chelsea - Real Madrid: 1-3 - Nytt Benzema-hattrick bäddar för helvitt avancemang
Real Madrid går in i returen med en 3-1-ledning

Med två tidiga mål knäckte Real Madrid Chelsea och tog en komfortabel vinst i den första av två kvartsfinalmöten. Real Madrid stod för en imponerande laginsats men med sitt hattrick glänste Benzema återigen.

Första halvlek: 1–2
Matchen startade i ett rasande tempo där Chelsea förde spelet de inledande minuterna. Real Madrid satte en hög och aggressiv press direkt och lyckades tack vare det störa engelsmännen. En viktig pusselbit i Real Madrids presspel var Fede Valverde som på ett hänsynslöst sätt bidrog med att stressa motståndarna. Den aggressiva och effektiva pressen från Real leder till matchens första farliga läge när Vini Jr från nära håll skjuter bollen i ribban.

Halvleken fortsatte med ett liknande spelsätt från båda lagen. När Chelsea var spelförande flyttade Modric och Kroos upp i banan för att hjälpa Benzema och Valverde att stressa motståndarna. När Real i sin tur var spelförande satte Chelseas anfallstrio tillsammans med Kanté hög press på bollhållare.

Det går inte heller att analysera första halvlek utan att poängtera Benzemas betydelse. Benzema blir som en tolfte spelare med sitt rörelsemönster över planen. Och Benzemas första mål är ett fantastiskt exempel på detta. Vid målet faller Benzema ner i en offensiv mittfältsposition, spelar tillbaka bollen på en touch till Kroos, Kroos spelar ut på kanten till Vini Jr, Vini Jr väggspelar med Benzema (som står i samma position) och springer i djupled, Benzema löper med upp till straffområdet, möter inlägget från Vini Jr med en kraftfull nick och Mendy i Chelsea-målet är chanslös.

Det hann inte gå mer än tre minuter innan Benzema gjorde sitt andra mål i matchen. Den här gången var det Reals skickliga sätt att spela sig ur Chelseas press som ledde till ännu ett fantastiskt nickmål av fransmannen. I sin press lämnade Chelsea stora luckor för Real att utnyttja och tillsammans med en genomskärande passning från Mendy byter Casemiro kant. Modric fördelar bollen vidare ut på kanten till Valverde som med sina löpsteg trycker ned Chelseas backlinje. Valverde släpper tillbaka på Modric som på ett tillslag skickar in ett inlägg som Benzema läckert nickplacerar in bakom Mendy i målet.

Efter 2–0-målet såg Chelsea ut att tappa självförtroendet men samtidigt tilläts de blåklädda att bli bollförande och kom på så sätt in i matchen igen. Chelsea etablerade anfallsspel runt Reals straffområde och till slut kunde Jorginho med ett inlägg hitta Kai Havertz panna som innebar att ställningen i halvtid var 2–1 till Real Madrid.

Andra halvlek: 0–1
Andra halvlek hade knappt hunnit börja innan Karim Mr. Hattrick Benzema utnyttjade en tafflig sidledspassning från Chelsea-målvakten Mendy. Precis som i returen mot PSG var Benzema aggressiv och påpasslig och lyckades den här gången sno åt sig bollen för att placera den i öppet mål. I och med det har Benzema gjort hattrick i två konsekutiva matcher i Champions League.

Andra halvlek fortlöper sedan i stil med en svängande golvklocka. Ena stunden är Real bollförande, andra stunden är Chelsea bollförande. Efter att Lukaku bytts in för hemmalaget och Tuchel gjort ett formationsbyte övertar Chelsea matchbilden. Med en mer kompakt och högre press tvingar Chelsea Real att spela långa bollar upp i banan. Chelsea erövrar då bollen och skapar ett fåtal chanser. Men Real står tätt i försvarsspelet och efter att par ingripanden av Courtois klarar Real att avvärja Chelseas påtryckning.

Med ett lugnt tempo och en chansfattig matchavslutning går Real Madrid in i returmötet om knappt en vecka med en komfortabel 3–1-ledning. Men, med bortamålsregeln avvecklad går det inte påstå att matchen är avgjord än. Minst 90 minuter till ska spelas innan något av lagen går till sin andra raka semifinal.

Analys:
Med sitt direkta höga och aggressiva presspel satte Real Madrid sin prägel på matchen. Det blev tack var det ett högt tempo och det kändes som att hela laget fick samma adrenalinkick som i andra halvlek av returen mot PSG. Det var exakt det som krävdes för att Real, återigen, skulle göra tre mål i en Champions League-match mot europeiskt toppmotstånd.

Det var därför också ett taktiskt genidrag av Carlo Ancelotti att starta med en så uthållig, löpstark, presskunnig, passningssäker och djupledslöpande Fede Valverde. Till skillnad mot om Asensio, med sin temponeddragande spelstil, hade startat.

Courtois – 4
Enastående och i stort sett felfri insats. Sträcker ut sina två meter ordentligt vid ett par farliga målchanser och är trygg i sitt passningsspel. Visar idag, när han ställs mot Edouard Mendy, att han är världens bästa målvakt.

Carvajal – 3
Stabil och brytningssäker. Står också för ett mycket uppoffrande spel och visar hjärta i en viktig match som denna. Tappar lite markering vid Chelseas mål.

Militão (ut ´64) – 3
Står rätt i position och följer med Chelseas anfallare bra. Också stabil och brytningssäker. Drar på sig sitt tredje gula kort i turneringen och missar returen.

Alaba – 3
Gör ett bra jobb tillsammans med sina försvarskollegor. Står stabilt och har koll på sina motståndare. Säker i sitt passningsspel. Ifrågasätter Alabas huvudspel när Chelsea under en period skapar chanser via inlägg.

Mendy – 3
Stabil både defensivt och offensivt. Kreativ i sitt spel och försöker alltid spela sig ur situationer hellre än att rensa.

Casemiro – 3
Står för en mycket bra defensiv insats. Vid varje anfall som Chelsea har blir Casemiro en extra försvarare och skänker en extra trygghet. Bidrog inte något vidare offensivt idag men inte heller något som krävdes.

Kroos (ut ´74) – 3
Stabil bollfördelare på mitten. Rullar upp anfallet som leder till ledningsmålet. Bidrar också mycket i presspelet tillsammans med Modric.

Modric – 4
Bidrar oerhört mycket i presspelet och för spelet framåt vid bollvinst. Står för ett vackert one-touch-inlägg till 2–0-målet.

Valverde (ut ´86) – 4
Kanske spelmässigt den viktigaste spelaren. Med sitt outtröttliga presspel och sina löpmeter stressar och öppnar Valverde upp lagdelar hos motståndarna som gör att Real kan skapa målchanser.

Benzema (ut ´86) – 5
Att Benzema kan spela i så många olika roller i samma match och avgöra den med tre mål visar hur uppenbart och överlägset bäst han är i världen.

Vini Jr – 3
Har ett skott i ribban, en assist och är nära att nå fram med ytterligare en. Men Vini når inte riktigt upp helt i nivå idag. Vissa prestationer under matchen är oacceptabla, när han bara springer in i motståndarna och tror han ska komma igenom. Men bidrar bra i försvarsspelet.

Nacho (in ´64) – 2
Byter av Militão och bidrar med stabilitet i försvaret matchen ut.

Spelade för kort tid för att betygsättas: Camavinga (in ´74), Ceballos (in ´86) och Bale (in ´86)

Ancelotti – 4
Att Ancelotti var tillbaka vid sidlinjen efter sin Covidsmitta var oerhört viktigt. Med sin taktik sätts det höga tempot direkt och Real går tidigt upp i en tvåmålsledning. Efter det tredje målet dras tempot ned och försvaret står kompakt.