2024-06-01 21:00

Dortmund - Real Madrid
0 - 2

Dortmund 0-2 Real Madrid: "Whoever says Real Madrid are dead is always proved wrong in the long term."
Real Madrid firar sin 15e Champions League titel - FLEST I HISTORIEN!!!

Så var det med det. 295 dagar sedan, efter en andra korsbandsskada på en start spelare, ställdes frågorna. Hur skall Real Madrid klara sig? Man hade nyligen tappat världens bästa målvakt Thibaut Courtois till en Korsbandsskada, sen gick Eder Militao och ådrog sig exakt samma problem. Frågorna upprepade sig, hur skall real klara sig, utan en striker, utan en första målvakt, utan sin bästa mittback? Det var hela 295 dagar sen. Idag blickar vi framåt på nästa säsong, med 3 titlar under bältet, Span

Första halvlek:
Matchen började i ett rasande tempo, med Dortmund som omedelbart tog kommandot. Deras intensiva press och precisa passningsspel gjorde Real Madrid skakiga. Niclas Füllkrug, Karim Adeyemi och Marcel Sabitzer var en konstant huvudvärk för det spanska försvaret. Füllkrug var nära att bryta dödläget flera gånger, men antingen var avsluten inte tillräckligt skarpa eller så stod Thibaut Courtois i vägen med några fenomenala räddningar.

Adeyemi visade upp sin blixtrande snabbhet och tekniska skicklighet, vilket skapade flera farliga lägen. Hans samarbete med Sabitzer, som briljerade med sitt precisa passningsspel, skapade en osäkerhet hos Real Madrids backlinje som sällan skådats. Sancho visade även han en otrolig konstnärlig uppvisning där han konstant var ett hot framåt.
Real Madrid hade det tufft framåt.

Varje försök till anfall stoppades effektivt av Dortmunds defensiv, som spelade med en beslutsamhet av stål. Den första halvleken slutade mållös, men Dortmund var utan tvekan det dominerande laget, och deras fans kunde känna doften av ett potentiellt genombrott.

Andra halvlek:
Efter pausen fortsatte Dortmund att dominera, och det såg ut som om målet skulle komma när som helst. I den 63 minuten var det verkligen nära. Niclas Füllkrug fick en gyllene chans att sätta 1-0, men hans nick gick rakt på Courtois. Det var ett ögonblick som kunde ha förändrat matchens gång.

Men fotbollen är oförutsägbar, och det var precis vid denna tidpunkt som Real Madrid började hitta sitt spel. Knappt tio minuter senare, i den 74 minuten, slog Dani Carvajal till. Kroos hörnor började komma in, hörna efter hörna, fara efter fara, och till slut lyckades DAAAANI CARVAJAAAL att nicka in den. Kortaste spelaren på planen, och nickar in 1-0 till Real Madrid, och det momentum som Dortmund hade haft i dryga 60 minuter, hade nu skiftat dramatiskt.

Tyskarna försökte återhämta sig, men de hade svårt att hitta tillbaka till sin tidigare rytm. I samma veva hade Real Madrid nu tagit kontrollen över mittfältet, och deras försvar stod emot varje försök från det tyska laget. Som om detta inte var nog, kom ett förödande misstag från Ian Maatsen i den 83 minuten. Hans felpassning plockades upp av Bellingham, som hittade fram till Vini Jr, som kyligt placerade bollen i mål och säkrade segern för Real Madrid.

Real Madrid visade sin rutin och kyla i de avgörande ögonblicken. De hade överlevt stormen och utnyttjat sina chanser när de väl kom. Dani Carvajals mål var en vändpunkt som Dortmund aldrig återhämtade sig från. Vinicius Juniors mål cementerade deras seger och påminde oss alla om varför Real Madrid är kända som mästarnas mästare.

Courtois - 4
Stod för flera fantastiska räddningar. Borta 8 månader och gör en fantastisk final! Fortfarande världens bästa!

Carvajal - 4,5
Denna man, WOW. Den mest underskattade högerbacken någonsin. Matchens lirare med ett mål under bältet.

Rudiger - 3,5
Verkade vinna varje luftduell i andra halvlek, bröt nästan varje boll, var otrolig.

Nacho - 3.5
Lyckades mäta sig med Fullkrug och hans fysikalitet, men lite sämre än de andra i försvaret.

Mendy - 3
Lite skakig ibland, men var solid försvarsmässigt, och lyckades stoppa Sancho flera gånger.

Valverde - 3,5
Rörlig mellan linjerna och lyckades bidra mycket defensivt, offensivt inte lika mycket, dock tack vare Dortmunds spel.

Camavinga - 3,5
En konstig insats, skakig och lite osäker i första halvlek, men en fenomenal andra halvlek.

Kroos - 4 (ut 85')
Nära 2 vackra frisparksmål, men fick tillslut nöja sig med en assist i sin sista match någonsin. Briljerade med sina passningar och dikterade farten i spelet hela tiden.

Bellingham - 3 (ut 85')
Han kanske är människa trots allt? En godkänd match för hans assist och allt jobb utan boll, men en väldigt tyst match annars från Jude framåt. Dock ung och kanske var det en för stor scen? Han blir bara bättre och som han sa efter matchen i CBS studion "I couldn't give a s*** what people think about me" Precis så!

Rodrygo - 3 (ut 90')
Rodrygo hade en tuff avslutning på sin säsong, och ikväll var han likt Bellingham, tyst. Kom till liv lite i andra halvlek när Dortmund blev tröttare, annars en ok match.

Vinicius Jr - 4 (ut 94')
Likt de andra 2 stjärnorna framåt var han relativt utlåst i första halvlek, men vaknade till liv i andra och lyckades skapa flera farliga chanser, samt förstås avgöra med 2-0 målet. Ballon D'Or snart?

Carlo Ancelotti - 5
Vad ska jag säga? Med alla skador, alla motgångar, alla distraktioner, utan en riktig 9a, ändå lyckas han vinna den FINA dubbeln, LaLiga och CL, inklusive Spanska Supercupen. Han har nyligen sagt att han lägger av efter Real Madrid. Han får även ofta kritik för att spela "dålig" fotboll, trots de tydliga resultaten, men jag har gärna kvar honom hur länge som helst. Varför?

Han är inte bara historiens bästa manager, men även historiens bästa man-manager.. Han har lyckats göra detta lag till en familj. Han har gjort så att Vinicius och Bellingham hyllar varandra och inte sig själva, han har byggt ett lag som är så perfekt och familj likt, att Mbappes övergång, som lär blir officiellt under veckan, inte kommer rubba omklädningsrummet. Han lär bli lika ödmjuk som de vi redan har.

Inhoppare:
Joselu - N/A (in 85')

Modric - N/A (in 85')

Militao - N/A (in 90')

Vazquez - N/A (in 94')
Mina tankar:
När domaren blåste för fulltid exploderade Real Madrid spelarna i eufori. Det var ännu en Champions League titel att lägga till deras redan imponerande samling. För Dortmund var det ett bittert slut på en annars fantastisk resa.

Men vad är fotboll utan sina hjältar och skurkar, sina triumfer och tragedier? Denna kväll påminner oss om varför vi älskar denna vackra sport. Det är inte bara en kamp mellan två lag, utan en saga som utspelar sig framför våra ögon, fylld med ögonblick som får oss att jubla, gråta och hålla andan.

Real Madrids seger är också en hyllning till deras legendariske spelare Toni Kroos, som med denna triumf avslutar sin sagolika karriär. Kroos, som har varit en konstant kraft på mittfältet, spelade sin sista match i kväll. Hans taktiska intelligens, eleganta passningsspel och förmåga att kontrollera tempot i spelet har skrivit in honom i historieböckerna som en av de största någonsin. Hans sista match blev en triumf värdig en mästare, och hans arv kommer att leva vidare i generationer.

Vinicius Junior, en av kvällens hjältar, har inte bara säkrat Real Madrids seger utan även sin plats i fotbollens finrum. Hans prestationer denna säsong har varit extraordinära, och med sitt avgörande mål i finalen har han stärkt sitt fall för att vinna Ballon d'Or. En stjärna är född, och vi är alla vittnen till hans uppgång.

Dani Carvajal, som sedan barnsben spelar för den regala vita tröjan. Har aldrig haft turen med sig i form av flera skador, speciellt i Champions League finaler. Likt 2022 finalen, var han ännu en gång en viktig del av kvällens titel succéer. Med ett mål och en fenomenal prestation, är han en av de bästa högerbackarna i historien, förevigad i Santiago Bernabeus långa korridorer.

Och så går ridån ner för ännu en Champions League-säsong. Jag ser redan fram emot nästa kapitel, nästa drömmål och nästa oväntade hjälte. Fotbollen, med sin magi och sina mysterier, har ännu en gång visat oss varför den är världens största sport. Ni vet vad man brukar säga, "If you don't kill Real Madrid, Real Madrid will kill you".

Tack för showen, Dortmund och Real Madrid. Vi ses nästa gång!