Rayo Vallecano - Real Madrid
3 - 2

Första ligaförlusten: Real Madrid utspelat i Vallecas
Rayo Vallecano spelade ut Real Madrid.

Rayo Vallecano plockade välförtjänt tre poäng hemma mot Real Madrid genom en 3–2-seger. Att både Toni Kroos och Karim Benzema saknades blev ett avbräck för mycket för "Los Blancos". Därmed sitter Barcelona i förarsätet efter tretton omgångar av La Liga.

Real Madrid gick ut på gräsmattan i Vallecas för att möta formstarka huvudstadskonkurenten Rayo Vallecano. Inför matchen hade hemmalaget spelat fyra raka La Liga-matcher utan förlust. Däribland fanns både en imponerande 5–1-seger mot Cadiz, ett kryss mot Atletico Madrid och en uddamålsseger mot Sevilla.
Real Madrid å andra sidan kom till matchen med ett par mer eller mindre deppiga veckor i bagaget – endast en seger på de tre senaste matcherna. En förlust mot RB Lepizig och ett kryss mot Girona var lagets facit innan förra veckans seger mot Celtic i Champions League. Med andra ord har det mesta gått utför sedan segern mot Barcelona för ett par veckor sedan.
Att Toni Kroos och Karim Benzema dessutom missade matchen på grund av avstängning respektive muskelproblem gjorde inte uppgiften enklare.

Första halvlek:
”Los Blancos” inledde matchen bedrövligt. Bortslagna bollar, förlorade närkampeer och märkliga beslut upprepades gång på gång.
Det utnyttjade Rayo. I den femte minuten studsade Santiago Comesaña halvvolley retsamt in vid Thibaut Courtois vänstra stolpe. Detta efter ett fin framspelning av Real-fostrade Fran García.
Därefter fortsatte Rayo att spela på. Vallecaslaget sköljde fram i våg efter våg och bortalaget hade förfärligt svårt att ta sig upp på offensiv planhalva.
Att en “Los Blancos” kvitterade i den 37:e minuten kom således som en blixt från klar himmel. Marco Asensio gick omkull, och efter VAR-granskning pekade domaren på straffpunkten. Modric, kapten för dagen, klev fram och satte 1–1. Fyra minuter senare nickade Militao in ledningsmålet för gästerna. Real Madrid-glädjen blev dock kortvarig. I den 44:e minuten pangade Álvaro García in 2–2 via Courtois. Därmed gick lagen till pausvila vid likaläge.

Andra halvlek fortsatte i samma tecken. Rayo dominerade och Real hade inget att sätta emot. Till slut kom också utdelningen. Dani Carvajal fick bollen på handen, och gav domaren inget annat val än att peka på straffpunkten. En straff som Courtois räddade. Courtois bedömdes dock ha tjuvat – Rayo-kaptenen Óscar Trejo fick således en ny chans från elva meter. Då gjorde den argentinske mittfältaren inget  misstag. Efter 67 minuter stod det således 3–2 till Rayo på resultattavlan.

Trots underläge med tjugo minuter kvar att spela lyckades Real inte med att spela upp sig. Att Carlo Ancelotti dessutom inte har den bredaste truppen hjälpte inte “Los Blancos” kvitteringsjakt.
En sista kvitteringschans skulle dock komma. Asensio slog ett fint inlägg mot en framrusande Rodrygo. Den sistnämndes avslut gick dock skyhögt över, och Rayo tog välförtjänt alla tre poäng. Reals första förlust i ligan den här säsongen. Därmed ligger Real Madrid två poäng efter Barcelona i La Liga efter 13 omgångar.

Spelarbetyg:

Courtois: 1,5.

Borde kanske räddat både mål ett och mål två. Eftersom han tjuvade fick Rayo slå om straffen som gav det matchvinnande målet. Gjorde dock ett par bra räddningar.
Carvajal (utbytt i 85:e) : 1.
Orsakade straffen som gav Rayo segern. Både Rayos mål i första halvlek kom från hans kant.
Militao: 2,5.
Gjorde mål. I övrigt inget som stack ut.
Alaba: 2.
Gjorde sällan bort sig, men gjorde inte heller något som stack ut.
Mendy (utbytt i 85:e) : 2.
Okreativ offensivt. Okej defensivt.
Tchouameni (utbytt i 69:e) : 1.
Gjorde ingen glad. Vann färre närkamper än vanligt och bidrog inte i offensiven.
Modric (utbytt i 79:e) : 1,5.
Kvitterade på straff. Slog i övrigt bort ovanligt många bollar.
Valverde: 1.
Var inte i närheten av nivån man vant sig vid att se.
Asensio: 2.
Slog ett par fina inlägg. Fixade straff. Var en av få som ville få i gång spelet för att kvittera i slutminuterna.
Rodrygo: 1.
Svag i kombinationsspelet. Missade ett par chanser, varav ett var ett jätteläge i slutminuterna.