Lagbanner
Camp Nou, 2023-03-19 21:00

Barcelona - Real Madrid

Inför: Barcelona - Real Madrid
Real Madrid ställs mot Barcelona i säsongens fjärde El Clásico

Inför: Barcelona - Real Madrid

Säsongens fjärde El Clásico bjuder in till en kamp där inte bara prestige står på spel utan även ligatiteln.

Det är återigen dags för El Clásico där Real Madrid för första gången den här säsongen reser till Camp Nou. Oavsett form och tillgängliga spelare är det svårt att på förhand säga vilket lag som går segrande ur matchen. Men vad som är klart är att Real Madrid är tvingat att vinna för att ens ha en liten chans att försvara ligatiteln.

Real Madrid
Real Madrid går in i El Clásico med en kontrollerande vinst i Champions Leagues åttondelsfinal mot Liverpool i veckan. Dessförinnan har marängerna enbart förlorat en match på de senaste tio, och den förlusten kom mot Barcelona på hemmaplan i Copa del Rey. Däremot har det också blivit två oavgjorda resultat under dessa tio matcher. Dessa poängtapp har kommit genom att Real Madrid har svårt att ens skapa målchanser mot lågt stående försvar. Det är en svaghet som behöver förbättras, inte minst mot Barcelona som visat sig oerhört starka defensivt under säsongen.

För att gå segrande ur striden behöver Real Madrid utnyttja Barcelonas svagheter i försvarsspelet. Ett sätt är att hota i djupled vilket i sig är svårt mot en lågt stående försvarslinje som Barcelona har. Och det är något som Real Madrid inte ska låta Barcelona få genom att snabbt ställa om från bollvinst till anfall. Något som Athletic Club visade i förra omgången av La Liga där Iñaki Williams löpte sig fri från Barcelonas backlinje och petade in målet. Visserligen dömdes målet bort men det visar hur Barcelonas försvarsspel kan såras.

Truppläget inför El Clásico ser lovande ut. Utöver att David Alaba saknas på grund av skada är truppen komplett.

Real Madrid bör ställa upp följande startelva:
Courtois
Carvajal - Militão - Rüdiger - Nacho
Modric - Tchouameni - Kroos
Valverde - Benzema - Vini Jr

Real Madrid firar ett mål mot Liverpool
Real Madrid tog sig vidare i Champions League efter vinst mot Liverpool

Barcelona
Barcelona, som åkte ur Europa League i ett klassiskt möte med Manchester United, går som tåget i det inhemska spelet. Med sin ligaledning på nio poäng över just Real Madrid finns det möjlighet för Barcelona att avgöra ligaspelet vid vinst i detta El Clásico.

I just ligaspelet har Barcelona demonstrerat sitt starka försvarsspel denna säsong. På 25 ligamatcher har de blåröda släppt in så lite som åtta mål. Detta starka försvarsfacit beror till viss del på individuella kvaliteter från spelare som Ronald Araújo och inte minst målvakten Marc-André ter Stegen. Det beror såklart också på det kollektiva försvarsspel som Barcelona visar upp där de håller en mycket behärskad och tät backlinje som motståndarna i spanska ligan haft svårt att ta sig igenom. Men lika mycket som Barcelonas försvarsspel imponerat, lika mycket har det spanska ligamotståndets anfallskreativitet varit en smula obefintligt. Resultatet i Europaspelet visar dock också att på Barcelonas försvarsspel behöver höja sig några nivåer för att hålla hög klass.

Barcelona som klubb präglas i dagsläget också av en domarskandal där den katalanska klubben utreds för att ha betalat summor till ett företag som ägs av en tidigare domare i La Liga som under tiden då betalningarna skedde var vice ordförande i den spanska domarkommittén. Vad utredningen visar samt vad påföljden blir återstår att se och hur det påverkar El Clásico känns ovisst.

Barcelona saknar viktiga spelare som Ousmane Dembelé och Pedri. Utöver det är truppen fulltalig.

Trolig startelva:
Ter Stegen
Araújo - Koundé - Christensen - Balde
De Jong - Busquets - Kessié
Raphinha - Lewandowski - Gavi

När? 19 mars 21:00
Var? Camp Nou, Barcelona
Sänds? Cmore

Anthon Talhaugatalhaug@hotmail.com@AnthonTalhaug2023-03-18 15:40:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid